standart

Başlatan hasanzincir, 07 Mart 2008 - 14:16:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hasanzincir

Piyasada birsürü işletim sistemi var. En başta windows ve bu windows, linux dagıtımlarının yanından bile geçemiyor. Bence bu işletim sistemlerindeki karmaşayı -o çalıstırıyor bu çalıştırmıyoru- ortadan kaldırmanın zamanı geldi. Bence iec program üreticileri icin program yazma standartı oluşturulup bütün işletim sistemleri tarafından kullanılabilse ne iyi olur. Herkes istedigi işletim sistemini kullanır. Hem bence Unix'ciler linux'cılar windows'cular diye programcılar ayrılmaz; yaptığı sistem her işletimde kullanılır.

                                  (Biraz özen göstererek yazsanız daha anlaşılır olur.MeBuNtU)
                                  (Daha anlaşılabilir olması açısından noktalama işaretleri eklenmiştir. 'Bebek')


heartsmagic

#1
Af buyurun ama ortaklaşma bana biraz tekelleşme gibi geliyor. Oysa ki ben Linux'u alternatifler dünyası olduğu için seviyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hasanyılmaz

Alıntı yapılan: heartsmagic - 07 Mart 2008 - 16:55:13
Af buyurun ama ortalaşma bana biraz tekelleşme gibi geliyor. Oysa ki ben Linux'u alternatifler dünyası olduğu için seviyorum.

Aynı fikirdeyim, aynı işi en az bir farklı yöntemle veya programla yapabilmek lazım.

Seçebilme şansı güzel şey..

drlinux

Python gibi diller çoğaldıkça ve yaygınlaştıkça bu "platform belasından" kurtulacağız gibi geliyor. Biliyorum java uygulamaları platform bağımsız ancak performansı düşününce aman şurada kalsın dedirtiyor. Kesinlikle python ve benzerleri(?) bu sürece büyük katkı sağlayacak. Tabi bunun için de Gnu felsefesinin baki kalması şart... Aslında bir ironi yok mu? Hem Gnu/Linux kullanıcıları özgürlüğünden bir şey kaybetmeyecek hem de windows kullanıcıları... Evet evet özgürlük dediğin sadece sana bana özgürlük olmaz dediğimiz böyle bir şey heralde... Neyse bu arada mono gibi projeleri de unutmamak lazım. Son zamanlarda (ne kadar hoşlanmasam da) Delphi4php gibi projelerin ortaya çıkması da sanırım böyle bir özleme hitap etme kaygısından ileri geliyor...

erenali

delphi php önermesi çok kötü birşey değil.
php projeleri nesne tabanlı yapıyor.
gerekli yazılımı temin edip test yapabilirsiniz.
herşey güzel, php ye farklı bir özellik katmışlar.
php evrilmesi gereken dillerden biri, bu sayede bir evrilme söz konusu olabilir.
aynı anda masaüstünde ve web tabanında çalışılır kolay dile ihtiyaç vardı, php bunu yakın zamanda yakalayacaktır.

drlinux

#5
Şöyle söyleyeyim delphi4php için iyi ya da kötü diye bir değerlendirme yapmadım, sadece hoşlanmadığımı belirttim. Neden hoşlanmadığıma gelince ise Borland gibi ticari bir firmanın kolları/kanatları altında yazılım geliştirmek istemememdir. Hali hazırda yukarda bahsettiğim gibi bir açık kaynaklı seçenek varken böyle bir şeyi kesinlikle kabul etmem. Hele hele bana bir artı katmıyorsa hiç kabul etmem. Nesne konusuna gelince Python'u iyice incelemenizi tavsiye ederim şu anda "nesne olayında" bu dilin neler yapabildiği ortada. Borland'a geri dönersek; hatırlar mısınız bilmem ama bir Kylix vardı ne oldu ona acaba?

matafleur

#6
Daha da geri konu başlığına dönersek  :) ortak platform ortak teknoloji demek.Yani standartlaşma demek.Linux gelişimini ise standartlaşmadan değil özgür düşüncelerden alır.Ve bu özgür düşüncelerin harmanlanmasından distro lar oluşur.En basitinden neden standart bir paket yöneticisi yok?Şu anda en iyisi dpkg gibi gözüküyor.Ama farzedinki rpm kendi teknolojisini ve enerjisini kullanarak büyük bir gelişme kaydetti.Ya biz ortaklaşmaya gidip dpkg de karar kılıp rpm i bir kenara atsaydık?

Saçma da olsa mantıklı da olsa ortalıkta düşünceler ve projeler kol gezip durmalıki içlerinden iyi olanları seçebilelim.

Kişisel gözlemim standartlaşma bir gelişimin önündeki büyük engellerden bir tanesidir.Standartlaşma yerine deneyimleri ortak kullanma var eder teknolojik gelişmeleri.


Naçizane gözlemimdir.

munirekinci

Peki bunu kapitalist dolayısı ile dünya piyasasına hükmedenler yapmak istermi?
Örneğin; bütün yazılımlar Linux'ta çalışsa Windows kullanan olur mu? Olmaz, ki zaten dediğim gibi buna kapitalistler izin vermez.

erenali

Alıntı yapılan: munirekinci - 09 Mayıs 2008 - 19:23:55
Peki bunu kapitalist dolayısı ile dünya piyasasına hükmedenler yapmak istermi?
Örneğin; bütün yazılımlar Linux'ta çalışsa Windows kullanan olur mu? Olmaz, ki zaten dediğim gibi buna kapitalistler izin vermez.
tabiki öyle, kapitalistlerin derdi toplum için bilişim değildir.Oysaki linux bu anlamda çözüm üretecek yegane ve tek seçenektir.
Ortak payde kurgusu hatalıdır, linux'u geliştirip windows'u atmak daha toplumsal bir çözümdür ;)
ortaklaşmaya gerek yok.

ufuk_k

Tekelleşmeyi ve egemenliği ortadan kaldırmak için aklıma gelen bir kaç şeyi söyleyeyim:
-Ev kullanıcıları, ihtiyaç duymadıkları takdirde kapalı kaynak kodlu yazılım kullanmamalı, eğer işlerinin tamamını açık kaynak kodlu yazılımlar ile yapabiliyorlarsa, gerisi teferruat, alışkanlıktan ibaret. Önyargılardan kurtulup açık kaynak kodlu yazılımları denemek gerek.

-Profesyonel kullanıcılar, sistem-ağ yöneticileri ve her türlü yazılım-sanatsal üretim yapanlar da elden geldiğince açık kaynak kullanmalı. Tekelleşmeye verilecek en güzel cevap üretim. Her ne kadar tasvip etmesek de sırf compiz yüzünden linuxa geçenler, ya da linuxun nasıl olduğunu görenler var. Bunu bir çıkış noktası olarak düşünürsek, açık kaynak ile yapılan her üretim -çeşidi kesinlikle önemli değil, yazılım-sanat-dökümantasyon-tanıtım-, tekelleşmeyi kırmaya, açık kaynak kodun gücünü göstermeye en çok katkıda bulunan işlerdir.

En önemlisi de çok fazla işi gücü olmayan, henüz daha genç kullanıcıların bu adımları atmasıdır. Bir arama yaptığınızda onlarca forum, birbirinin benzeri kalitesiz site görüyorsunuz. Bir çoğu "nasıl MSN şifresi kırarım", "nasıl ucuz cracker olurum" tarzında 13-16 yaşında çocukların iştahla saldırdığı siteler. Tabi ki oturup python, C öğrenmekten, ya da yazılımlar ile uğraşmaktan daha çekici geliyor böyle şeyler ilk etapta. Ama aslında biraz içine girince ne kadar boş işler olduğunu o yaştakiler bile görebilir. Bunun biraz da devlet eliyle de olması gerek. O kadar boş zamanı olan çocuklar gerçekten saatlerini saçma sapan viruslu, truva atlı sitelerde geçirip en sonunda sıfır güvenlikli birinin MSN vs. şifresini çalmaya çalışmanın ne kadar aptalca olduğunu anlayabilirler. O potansiyelin gerçek hackerlığa, gerçek sanatçılığa yönlendirilmesi kaçınılmaz bir zorunluluk. Ama günümüzde insanların kalitesiz magazine, müzik endüstrisine, kısayoldan zengin olmaya medya ve devlet eliyle nasıl yönlendirildiğini düşünürsek, bu konuda da çok titiz hareket edilmesi ve herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.

Bir yerde artık iş bireyselliğe geliyor. En azından biz ne yapıyoruz, ben neyi ne kadar yapıyorum, uğraşıyoruma geliyor. En azından bu soruya iyi bir cevap verebilecek kadar emek verirsek, bunun yansımalarını uzun vadede görebiliriz.

munirekinci

@ufuk_k, benim içimden geçenleri yazıya dökmüşsün, eline sağlık.

heartsmagic

Söylenenler doğru ve güzel ancak yegane sistem Linux değil. Aslında olay Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Kod meselesi. Halihazırda olup da arkadan gümbür gümbür gelen sistemler de var. Misal BSD ailesi, son zamanlarda popülaritesi gittikçe artan Solaris ailesi gibi. Hepsi çoğalsın hepsi yaygınlaşsın hatta Hurd bile çıksın artık. Stallman abi duy artık sesimizi :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Ademcan

bir sorum olacak internetteki tüm sitelerdeki virüsler linux sistemlerde çalışırmı ? O virüsler sadece windows için mi yapılmıştır ?

erginemr

#13
Alıntı yapılan: Ademcan - 04 Aralık 2008 - 23:19:13
bir sorum olacak internetteki tüm sitelerdeki virüsler linux sistemlerde çalışırmı ? O virüsler sadece windows için mi yapılmıştır ?

Virüs konusuna şu başlıktan devam edelim dilerseniz:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,3762.msg58677.html#msg58677

matafleur

Alıntı yapılan: munirekinci - 09 Mayıs 2008 - 19:23:55
Peki bunu kapitalist dolayısı ile dünya piyasasına hükmedenler yapmak istermi?
Örneğin; bütün yazılımlar Linux'ta çalışsa Windows kullanan olur mu? Olmaz, ki zaten dediğim gibi buna kapitalistler izin vermez.

Ufak bir nokta gözüme takıldı.

Üzerinde MsOffice'lerin  bilimum paralı programların kol gezdiği bir Linux u sen kullanırmıydın? (((:

Veyahut bu işletim sistemine hala açık kaynak kod felsefesine hizmet ediyor dermiydin (:

hasanzincir

Konuda gecen linux sürümleri tek depo mantıgını olarak dpgk ve rpm birlesse linux camiası daha hızlı gelisir bence!
Cesitlilik yine olsun dagıtımlar yine olsun.Ve linuxlar firmalara girer kararlılıkları daha hızlı saglanır bence !

Cok da süper olur! Ben bugüne bugun meslegim geregi ezik vindovzu kullanmak zorunda kalıyorum(otomasyoncuyum plc falan).Hele siemensin yazılımlarını kullanmak zorunda kalıyoruz; siemenste tam bir vindovz yalakasıdır yani Adamlar vindovza panel programı yaptırtıyorlar program kendi basına 700 mb yer yiyo!

Ama linux a taleb artarsa mecbur yapcak ziemenz usakları !