[Çözüldü] Aynı hdd'ye Ubuntu ve Xp kurmak

Başlatan KURTAY, 07 Mart 2008 - 10:45:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

KURTAY

Benim elimde toplamda 80gblık bir harddisk var.Ayrıca ekstradan 320gblık external bir harddiskim daha var.
Ben arada NbaLive,Fifa gibi oyunları oynamak Photoshop kullanmak için xp yüklemek ve bunların dışında devamlı olaraksa Ubuntu kullanmak istiyorum.Makinem çok iyi değil.Amd Athlon XP 2800+ ve 1 gb harddiskim var.Ve ben bu 80 gblık hdd'dem 2 partition açıp 1.sine Ubuntu diğerine Xp kurmak istiyorum.Bunu nasıl yaparım?
Bu konuda türkçe veya ingilizce makale linki de verebilirsiniz.

heartsmagic

Aslında makaleye gerek yok. Yapman gereken şu: Güzel bir disk bölümleme programı ile diskini söylediğin şekilde bölmek. Önce Windowsu kurup ardından Ubuntu'yu kurmak. Eğer bölümleme işini halletmişsen, tek yapman gereken Ubuntu'nun kurulacağı yeri kendisine göstermek olacaktır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Sypro

merhaba.
yapmak istediğiniz şey gayet kolay ;) hiç merak etmeyin.
elinizde bulunan sistem de çok rahat Ubuntu kullanabileceğiniz bir sistem. onda da bir sıkıntınız olmasın.
nba, fifa (ya da ea games) hakkında bilgim yok çünkü oyun oynamayan biriyim (pc oyun içindeğildir, oyun için konsol vardır düşüncesini savunurum) ama istemeniz halinde Ubuntu üzerinde PhotoShop kullanabilmeniz konusunda da yardımcı olabiliriz.

şimdi kafanız hiç karışmayacak şekilde yapacaklarınızı sıralarsak,
1- yedeklerinizi alın
2- windows xp cd'niz ile bilgisayarı çalıştırın
3- disk bölümlendirme ekranında tüm harddiski salt hale getirin (başka bir deyişle var olan tüm partition'ları silin)
4- windows xp kurmak/kullanmak istediğiniz partition'ı yaratın. (dilerseniz 40 40 yapabilirsiniz, ama sadece xp için bir partition oluşturun. kalan salt halde kalsın.)
5- oluşturduğunuz partition'a windows xp 'nizi kurun.
6- kurulumdan sonra ubuntu cd'nizi takıp bilgisayarınızı onunla çalıştırın.
7- karşınıza çıkan menüden f2'ye basarak dili seçtikten sonra en üstteki seçenek ile devam edin.
8- ubuntu cd'niz live cd (çalışan cd) olduğu için karşınıza bir desktop gelecektir. sol üst tarafta bulunan Kur (başlangıçta seçeceğiniz dile göre farklılık gösterir) simgesine çift tıklayarak kurulum işlemine geçin.
9- ilk adımlar dil seçimi, zaman dilimi, klavye seçimi gibi basit anlaşılır şeyler. onları seçin.
10- disk bölümlendirme ekranına geldiğinizde karşınıza bir kaç seçenek çıkacak: elle, klavuzla diskin tamamı, en büyük kesintisiz alan.. gibi. onlardan En büyük kesintisiz alanı seçerek kuruluma devam edin.
11- daha sonra kullanıcı adınız root şifreniz gibi bilgileri girin ve kurulumu başlatın.
not: kurulumu ingilizce dışında bir dilde yapacaksanız kurulum sırasında internet bağlantınızın aktif olduğundan emin olun. yoksa kurulum sonrası dil paketlerini ayrıca çekmeniz gerekebilir. internet aktif olması durumunda kurulumun %83 ya da %93 (hangisi hatırlayamıyorum) gibi bir yerinde paketleri otomatik kendisi indirir ve kurar.
12- kurulum bitince Şimdi yeniden başlat seçeneği ile bilgisayarınızı yeniden başlatın.
13- açılış ekranından sonra size bir menü çıkaracak, en üstte ubuntu ve ubuntu recovery mode, sonra memtest+ ve en altta 'other os' diye bir kısımda windows xp 'nizi göreceksiniz. bu listeden istediğiniz sistemi (ubuntu için en üstteki seçenek, windows için en alttaki seçenek) seçerek sisteminizi çalıştırabilirsiniz.
14- hayırlı olsun :)

dipnot: yapamadım ya da anlayamadığım yer var derseniz resimli olarak anlatabilirim.
koly gelsin.


"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

KURTAY

#3
Sypro öncelikle ilgine minnettarım.Diğer arkadaşın da bu arada.
Açıklayıcı olmuş.Linux'te photoshop kurma ve kullanmayı da anlatabilirsen sevinirim.

hasanyılmaz

80'lik bir diske sıfırdan xp ve ubuntu kuracak olsam; Önce xp'yi kurarken diski 5'e bölerim. 20 gb kadar windowsun bulunacağı bölüm (C'de) , "/" ubuntu dosyaları için 7-8 gb en fazla, 2gb takas için (daha az da olabilir), ubuntu kullanıcı dosyaları için de 20 gb lık bir alan, geri kalanı da mp3, film v.b. için ortak kullanırım.

Xp kurulumu tamamlanınca ortak olan bölümü ntfs dosya sistemi ile biçimlendirmek gerek.
Sonrasında Ubuntu'dan kuruluma geçerken "Elle" ayarlamayı seçip sistem dosyaları için "/" (ext3 dosya sistemi), kullanıcı dosyaları için "/home" (ext3 dosya sistemi), ve takas için de 2gb'lık swap seçimi gerekli.

Şu günlerde 80'lik diskler tarih oldu diyebiliriz. 250 düşünürsek ubuntu kullanıcı dosyalarının olacağı bölümü ve ortak kullanacağım bölümü çok daha büyük tutarım.

Bölüm büyüklükleri hangi sistemle ne yapılmak istendiğine göre kullnıcının tercihinde tabi ki.

bebek

#5
kurtay; ben de senin yapmak istediğin gibi windows'u ve Ubuntu'yu partitionlı şekilde kullanıyorum ve amacım da aynıydı; ama o kadar da memnun değillim. Bence ubuntuda virtualbox kurarak kendine windows ortamı yarat. Başka bir seçenek de bir emulatör olabilir wine gibi... Eğer ubuntuyu daha çok kullanmak istiyorsan ikinci dediğim daha güzel bir seçenek tabiki de.

tarumar

Merhaba, ben yıllarca 30gb hdd kullandıktan sonra nihayet paraya kırıp bi tane 500'lük aldım. Şimdi hazır da yerim varken hem xp, hem ubuntu kurayım diyorum. Ama ikiden fazla partition'a böleyim diyorum. mavikurtun dediği gibi film mp3 vs için ayrı bir yerim olsun. yalnız mavikurt 5'e bölmüş, takas için 2 gb ve ubuntu kullanıcı dosyaları için 20gb neden ayrılıyor onu anlamadım. nedir onlar?

s1bernet1k

Arkaşlar inanırmısınız bende 80 gb samsung hdd vardı hem xp hemde ubuntu kurmak istiyordum bu hdd ye baktım zaman kaybı :) gidip 2. bir hdd aldımm 320 gb western digital buna xp yi digerinede ubuntuyu kurdum  hdd ler arası sistem  başlangıcını ise BIOS  yada ubuntu nun açılış ekranından yapıyorum çok güzel oldu... ;D
Bir parça dejavu yaşadım. Hepsi bu

munirekinci

Alıntı YapLinux'te photoshop kurma ve kullanmayı da anlatabilirsen sevinirim.

Her soruyu ait  olduğu başlık altında sorarsak daha güzel olacak. (Wine)

Alıntı YapMerhaba, ben yıllarca 30gb hdd kullandıktan sonra nihayet paraya kırıp bi tane 500'lük aldım. Şimdi hazır da yerim varken hem xp, hem ubuntu kurayım diyorum. Ama ikiden fazla partition'a böleyim diyorum. mavikurtun dediği gibi film mp3 vs için ayrı bir yerim olsun. yalnız mavikurt 5'e bölmüş, takas için 2 gb ve ubuntu kullanıcı dosyaları için 20gb neden ayrılıyor onu anlamadım. nedir onlar?

Ben senin yerinde olsaydım 4'e bölerdim, şu şekilde;

1. bölüm: Ubuntu'nun yükleneceği alan, 20GB fazlasıyla yeter, bağlatı noktası /
2. bölüm: Ubuntu için swap, sisteminize göre değişecektir, 2GB yeter, bağlatı noktası /swap
3. bölüm: Windows'un yükleneceği alan, kullanımınıza göre değişecektir, şahsi fikrimce 50GB yeterli, bağlatı noktası /media/windows
4. bölüm: ortak bölüm, burada her iki işletim sistemindede kullanmak istediğiniz bütün verileri depolarsınız . Fat32 dosya sistemini kullanırsanız hem Linux hem Windows sorun çıkartmadan kardeşçe kullanacaktır. kalan 328GB'ı bu alana ayırabilirsiniz, bağlatı noktası /media/depo

Alıntı YapArkaşlar inanırmısınız bende 80 gb samsung hdd vardı hem xp hemde ubuntu kurmak istiyordum bu hdd ye baktım zaman kaybı Gülümseme gidip 2. bir hdd aldımm 320 gb western digital buna xp yi digerinede ubuntuyu kurdum  hdd ler arası sistem  başlangıcını ise BIOS  yada ubuntu nun açılış ekranından yapıyorum çok güzel oldu...

Hayırlı olsun :)

tarumar

Alıntı yapılan: munirekinci - 02 Nisan 2008 - 10:47:18

Ben senin yerinde olsaydım 4'e bölerdim, şu şekilde;

1. bölüm: Ubuntu'nun yükleneceği alan, 20GB fazlasıyla yeter, bağlatı noktası /
2. bölüm: Ubuntu için swap, sisteminize göre değişecektir, 2GB yeter, bağlatı noktası /swap
3. bölüm: Windows'un yükleneceği alan, kullanımınıza göre değişecektir, şahsi fikrimce 50GB yeterli, bağlatı noktası /media/windows
4. bölüm: ortak bölüm, burada her iki işletim sistemindede kullanmak istediğiniz bütün verileri depolarsınız . Fat32 dosya sistemini kullanırsanız hem Linux hem Windows sorun çıkartmadan kardeşçe kullanacaktır. kalan 328GB'ı bu alana ayırabilirsiniz, bağlatı noktası /media/depo


1, 3 ve 4'ü anladım da 2 nedir? böyle bir yere neden ihtiyacımız var?

munirekinci

#10
"Swap nedir?

Bilindiği üzere programlar ram de çalışır. genelde programın kodu veya kodun bir kısmı ram e alınıp oradan execute edilir. bu arada programın veya diğer programların da çalışabilmesi için sınırlı olan ram e sürekli ihtiyaç duyulur (protected modda kodların üstüste binmeme durumu). ram ihtiyacına karşılık daha az kullanılan kodlar veya ram ın bir kısmı, işletim sistemi tarafından kontrol edilen disk üzerinde belli bir dosya veya partition a sanki ram gibi kullamak üzere yazılır. bu alan (swap) ihtiyaca göre artıp azalacaktır. dolaysıyla bilgisayarınız hangi programları çalıştırıyor kullanıyorsa ona göre swap kullanacaktır. bunu programlarınızı tam faal çalıştırdığınızda free ile de kontrol edebilir ona göre pratik bir karar verebilirsiniz. bu rakam teorik olarak ise ram x 2 olarak bildirilmiştir. "

Alıntıdır - Yazarı: Erkan Kaplan

tarumar

Teşekkürler. O halde o şekilde yapayım. pekiyi diski nasıl 4'e bölüyoruz, xp cd'si ile yapabiliyor muyum bunu?

munirekinci


tarumar

peki swap'ın swap olduğunu otomatikman anlıyor mu ubuntu?

heartsmagic

Sen sadece Ubuntu kuracak bölüm bırak, o gerisini halleder. Hatam varsa diğer arkadaşlar düzeltsin, senelerdir bölümleme yapmıyorum. Hazırda bulunan bölümlerimin üzerinde dağıtımları rahat rahat kuruyorum. Haliyle hiç Ubuntuyu boş bölümüme kendini kur bakayım dedikten sonra kurmadım.

HDD meselesine gelince. Gördüğüm o ki HDD boyutları bir hayli uçtu. İnsanlar ne kadar büyük diskim var o kadar rahatım demek istiyor. Doğrudur ancak bu sadece arşiv yapacaksanız geçerlidir. Normal şartlar altında 20GB bir işletim sistemi için yeter de fazlasıyla artar bile. Tabi her biri 5GB tutan oyunlardan ikişer üçer kurmayacaksanız. Hatta çok rahat söyleyebilirim ki en hazır Linux dağıtımı bile 10GB içine rahat rahat kendisini yerleştirir ve tüm ihtiyaç olan programları kurup kullandırabilir. Bu nedenle mantıklı bir bölümlendirme yapıp geri kalan kısımları buna göre kullanmak akıllıca olur. 40GB'lik bir hdd'de zamanında 3 ayrı Linux dağıtımı + Windows kullanırdım, bir de arşiv bölümüm vardı. Şükür windowsu bırakalı bir hayli oldu.

Swap (takas alanı) meselesine gelince. Yine günümüzde yeni makineler en kötü 1GB Ram'e ihtiyaç duyar. Eskiden ne kadar bellek iki katı takas alanı derlermiş, eskide kalmış o. 2GB takas alanı boşuna yer kaybı. 500Mb'lik bir takas alnı her türlü işimizi görür. 1 Gb ram olan makinemde 400MB'lik bir takas alanım var daha bırakın yarsının %25'inin kullanıldığını görmedim. Tabi bu bilgisayarı kasacak örneğin bir grafik render işlemi yapmamamdan kaynaklanıyor olabilir. İşlemciyle beraber eğer Ram'e fazlasıyla ihtiyaç duyulacaksa bunu düşünmelisiniz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

tarumar

Selamlar. Dün buradaki yorumlar ışığında bir şeyler yaptım, hem hikayemi yazayım hem sorularımı sorayım.
Önce xp cd'si ile harddiski dörde böldüm, bir bölüme windows kurdum, sonra hardy'i diğer bir bölüme kurmak için kurulumun bölümleme aşamasında elle'yi işaretleyip nereye kuracağını, swap ve depo alanlarını gösterdim. dil paketlerini indirmesi epey zaman aldı ama en sonunda kuruldum dedi. grub açıldı fakat ubuntu yüklenmedi, mount edemiyorum dedi. Herhalde bir şeyleri yanlış yaptım. Neyse, bu kez diski ikiye böldüm, en büyük kesintisiz alana hardy kurdum, daha sonra QTparted ile bölerim diye düşündüm.

"Soru 1: QTparted ya da Gnome partition editor bunu yapabilir değil mi? Mevcut bölümün üzerindeki boş alana yeni bir partition yaratmak"

Devam ediyorum, çalıştı, QTparted yükleyeyim dedim, çalışmadı bu program. Ayrıca ekran kartında problem yaşadım. 400'e yakın güncelleme çıktı, onları yüklemeye çalıştım ama inanılmaz yavaştı. Herhalde sorun hardy'de. Şimdi ağzım yandı, uzunca bir süre buna bulaşmam herhalde. Hasılı, en baştan yapmam gerekeni yaptım, elimdeki gutsy yüklü eski harddiski de taktım. Şimdi çift harddisk, çift sistem çalışıyorum. Depo alanına iki sistemden de ulaşabiliyorum. Fakat açılışta sistem seçimini bios'tan boot sırasını ayarlayarak yapıyorum.

"Soru 2: Her seferinde bios'a girmeden bios'un bana açılışta bana hangisini çalıştırayım diye sormasını nasıl sağlayabilirim? Harddiskler Ide0 ve Ide1 olarak görülüyor."

"Soru 3: Yeni harddiskimdeki depo alanını gnome part. edi. ile fat şeklinde formatladım ama ubuntu windows dosyalarının yüklü olduğu ntfs bölümünü de görüyor, depo alanını ntfs yapmanın ne sakıncası var? gerçi fat da işimi görüyor, 4 gb'dan büyük dosyam olmaz zaten ama merak işte."

Şimdiden teşekkürler.

Sypro

Alıntı Yap"Soru 1: QTparted ya da Gnome partition editor bunu yapabilir değil mi? Mevcut bölümün üzerindeki boş alana yeni bir partition yaratmak"
Gparted gibi programlarla bunu yapabilirsiniz evet.

Alıntı Yap"Soru 2: Her seferinde bios'a girmeden bios'un bana açılışta bana hangisini çalıştırayım diye sormasını nasıl sağlayabilirim? Harddiskler Ide0 ve Ide1 olarak görülüyor."
2 HDD de takılıyken Ubuntu'dan grub kurulumu yapmayı deneyin. Aynı HDD üzerindekini düzenliyor ise muhtemelen bunu da başarabilir.

Alıntı Yap"Soru 3: Yeni harddiskimdeki depo alanını gnome part. edi. ile fat şeklinde formatladım ama ubuntu windows dosyalarının yüklü olduğu ntfs bölümünü de görüyor, depo alanını ntfs yapmanın ne sakıncası var? gerçi fat da işimi görüyor, 4 gb'dan büyük dosyam olmaz zaten ama merak işte."
Ubuntu, ntfs-3g paketleri sayesinde NTFS üzerine de yazıp okuma yeteneğine sahip. FAT ise direk tanıdığı dosya türü. Ektra bir işleme gerek kalmadan. Aradaki fark bu.
İlla ki NTFS yapcam diyorsanız, convert sürücü_harfi: /fs:ntfs (ör: convert D: /fs:ntfs) komutu ile (command line üzerinden) yapmanız mümkün (windows açıkken tabi). Bu işlem geri dönülemez ve durdurulamaz, tüm veriyi kaybetcek olduğunuzu unutmayın.


Hardy nin 400 kadar güncelleme göstermesi normal, Hardy ile bir çok yenilik geliyor birçok yazılımın da yeni sürümleri çıkıyor. Yavaşlık ise hangi sunucudan çektiğiniz ile alakalıdır muhtemelen, Türkiye sunucuları cidden yavaş. Ekran kartınızı da Envy ile yükleseydiniz keşke, sonun çıkmazdı. Compiz topiclerinde anlatılıyor. Aklınızda olsun.


"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

tarumar

Teşekkürler yanıt için. Ntfs'yi direk gördü bendeki ubuntu, dosya kopyalamayı falan da denedim, problem yaşatmadı. anladığım kadarıyla ilerde problem yaşatabilecek bir konu değil, henüz depo alanım da boşken gparted ile ntfs'ye çevirsem mi diye kararsız kaldım. ayda yılda bir karşıma çıkacak 4gb'dan büyük dosya için değer mi değmez mi bakacağız artık.
hardy içinse cd'sini yüklerim ama ihtiyaç duyana kadar geçmem herhalde. teşekkürler tekrar.

eromess

Daha önce bir-kaç bilgisayara ubuntu kurdum.Ama hiçbirinde şimdi karşılaştığım sorunla karşılaşmadım.İşyerinde benim laptopumdaki ubuntuyu görüp hayran olan arkadaşın laptopuna(-ki masaüstü demek daha uygun). ubuntu kurmaya ikna ettikten sonra wubi ile kurulum yaptım fakat restart tan sonra ubuntuyu görmesine rağmen boot edemedi.Ama xp den açtı. Sonra normal kurulum yapayım dedim  ubuntuyu, kurdum fakat kurulumdan sonra grub ekranı gelmeden direkt olarak Win. açıldı, bende bu durumda live cd ile açıp sistemi, grubu yazdım tekrar. Grub geldi sistemleri görüyor ama yine açmadı ubuntuyu.(Bu arada laptopta 2 hdd var.Vista kurulu olarak gelmişti ve ben 2. hdd ye xp kurmuştum.Biostan da ayar yapmak zorunda kalmıştım çünkü; hdd ler AHCi moddaydı onları ide yapıp öyle halletmistim)Yanlış birşey yapma ihtimaline karşılık bir daha kurdum ubuntuyu bu sefer Grubu nereye yazdığına dikkat ederek kurdum.ubuntuyu kurduğumyere yazsın dedim ..Ama yine aynı sorunla karşılaştım.Win. altında bakıncada linux bölümlerini görebiliyorum ama açamadım ubuntuyu. Şimdi; acaba grub tamı bir sorun var ya da doğru yere yazmadı mı ? Konu ahkkında acil yardım bekliyorum.. Teşekkürler..

heartsmagic

Açamadı ancak karşılaştığın hata ne?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eromess

error 17 : Cannot mount selected partition...

Sypro

#21
o zaman bir fstab almamız yararlı olacaktır..

terminal,
fstab




bir de şöyle bir döküman buldum, bi göz gezdirin bakalım, belki bir sonuç çıkar.

https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows


"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

eromess

#22
ubuntu@ubuntu:~$ fstab
bash: fstab: command not found
ubuntu@ubuntu:~$ sudo -s
root@ubuntu:~# fstab
bash: fstab: command not found
root@ubuntu:~#


Ayrica gksu gedit /boot/grub/menu.lst yaptığımda boş liste geliyor.

Verdiğiniz linkte işime yarayacağını düşündüğüm şeyleri yaptım fakat olmadı yine. Şimdi tekrar deneyeceğim.

eromess

#23
ubuntu@ubuntu:~$ sudo -i
root@ubuntu:~# fdisk -l

Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x574106bb

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1        1785    14329948+  12  Compaq diagnostics
/dev/sda2   *        1785       16104   115019776    6  FAT16
/dev/sda3           16104       29966   111349760    7  HPFS/NTFS
/dev/sda4           29966       30402     3495936   12  Compaq diagnostics

Disk /dev/sdb: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x4401ef4a

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *           1        5807    46644696    7  HPFS/NTFS
/dev/sdb2            5808       27726   176064367+   f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sdb3           27727       30401    21486937+  83  Linux
/dev/sdb5            5808       27503   174268745    7  HPFS/NTFS
/dev/sdb6           27504       27726     1791216   82  Linux swap / Solaris
root@ubuntu:~#

eromess

SuperGrubDisk le denedim fakat yine olmadı..(root (hd1,2) filesystem type unknown, partition type 0x7 kernel   /boot/winlinuz-2.6.24.12.generic ...........sonra yine yukardaki aynı uyarı; cannot.......