Görünmeyen disk bölümü

Başlatan urqun, 21 Haziran 2009 - 05:14:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

urqun

Merhaba,

Bilgisayarıma windowsun yanına önce pardus yükledim, sonra da ubuntu yükledim. Ama ubuntu yükledikten sonra makine 80 gb harddiskin 10 gb lık kısmını yuttu. Ne win ne de pardus bu 10 gb lık bölümü görüyor, şimdi pardus yüklemek istedim, ama sadece windowsun yüklü olduğu 70 gblık kısmı görüyor nasıl bu 10 gb lık kısmı nasıl geri getirebilirim.Acaba biçimlendirme hatası mı yaptım? Gparted ile mi kurcalasam ne yapsam bilemiyorum.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
#mineral #rock #deposit #petroleum #oil #radioactive #gis #earth #sources #rawmaterials #maps #field #anticlyne #dome #basin #synclyne #structure #Geology!

mustafa.tr

o 10 gb'lık kısım takas alanı olmuş olabilir mi. gparted'dan bakabilirsin. swap diye de adlandırmış olabilir.

bytan

Çıktısı nedir?

sudo fdisk -l
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

cebuntu

Merhaba
UBUNTU 10 Gb alanı görüyor mu ?
görüyorsa bilgisayarım özelliklerinden de ne olduğunu bakabilir ve ya konsoldan çıktısını al buraya gönder.
Tahminim Ext4 yaptıysan win ve pardüsün  bu alanı görmesi mümkün değil, tanımadığı bilmediği bir formatı görmemesi normal.
Bende merak ettim ne olabilir diye........ :o
Kolay gelsin.

rock the boy

Merhaba arkadaşlar,
konuyu açan arkadaşın yaşadığı problemin aynısını ben de yaşıyorum şu an...
Özet geçmek gerekirse 2 tane harddiskim var
hardisk 1: 120 gb-windows
                 120gb- pardus
                 300gb- ntfs dosya sistemi (müzik film-yedekler vs...)

hardisk 2: 120 gb ntfs dosya sistemi (diğer yedekler)

Pardustan ubuntuya geçtim ve ubuntumu daha önce pardus'un kurulu olduğu 1. hardiskteki 120 gb'lık alana yükledim...Yükleme işleminden sonra baktım ki 1. hardiskimdeki 300 gb'lık yedeklerimi aldığım alan ortada yok  ??? Bu 300 gb'lık alan windows ortamında da görünmüyor.Aynen bu konuyu açan arkadşın 10 gb alanının kaybolması gibi....

Alıntı yapılan: bytan - 21 Haziran 2009 - 08:17:48
Çıktısı nedir?

sudo fdisk -l

Verdiğiniz kodu girdiğimde şöyle bir çıktıyla karşılaşıyorum
Disk /dev/sda: 640.1 GB, 640135028736 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 77825 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x0db20db1

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *           1       16646   133708963+   7  HPFS/NTFS
/dev/sda2           30597       77824   379358910    f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda3           16647       30596   112053375   83  Linux
/dev/sda5           30597       77824   379358878+  82  Linux takas / Solaris

Disk bölümleme tablosu girdileri diskteki sırasında değil

Disk /dev/sdb: 120.0 GB, 120034123776 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 14593 cylinders
Disk identifier: 0x04b804b8

/dev/sdb1               1       14592   117210208+   7  HPFS/NTFS

Disk /dev/sdc: 500.1 GB, 500107862016 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
Disk identifier: 0xa4b57300

/dev/sdc1               1       60801   488384001    7  HPFS/NTFS
fatih@fatih-desktop:~$

Anladığım kadarı ile o alanı takas alanı yapmış Ubuntu, fakar o alan benim depom, ve kaybetmem gereken çok önemli belgeler ,yıllarca didinip biriktirdiğim mp3lerim falan var... >:(

Bu sorunu nasıl çözebiliriz acaba?  :-[

heartsmagic

Alıntı yapılan: rock the boy - 29 Haziran 2009 - 15:12:01
Bu sorunu nasıl çözebiliriz acaba?  :-[

Testdisk ile çözme ihtimalin var. Forumda aratırsan ilgili başlıkları bulursun. Benim önerim sitesinden kendi ISO'sunu indirip sistemi onunla açman, ardından kurtarmayı denemen.
Ancak o bölümü sen göstermedikten sonra Ubuntu dokunmazdı. Sanırım takas alanı için orayı göstermiş oldun bir ara kurulumda.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

rock the boy

Söylediğiniz işlemi denicem..
Peki sizce takas alanı göstermemle beraber üzerindeki verileri de silmiş olur muyum?
Kurulum sırasında takas alanı olarak 4 gb tahsis etmek istemiştim ben, okuduğum bilgilere göre ubuntuda sistem raminin maksimum 2 katını takas alanı olarak kullanabiliyormuşuz..Ben de 4 gb takas alanı olsun demiştim, tüm sürücü takas alanı olmuş, çok enteresan ::)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : Pzt 29 Haz 2009 21:59:33 GMT-2

Beyler yabancı forumlardan öğrendiğim kadarı ile bu dosyaların kurtuluşu varmış...
Şimdi kafama takılan şey ise, ubuntunun swap dosyası olan bölümünü silersek ne olacağı...
Çünkü benim kurtaracağım dosyalar swap alanında, ahliye bu alandaki verileri kurtarıp yeniden şekillendirmem gerekiyor, yani swap alanı bozulacak...

Bunun yararı zararı ne olur?

heartsmagic

Bir hatayı düzelteyim öncelikle. Senin takas alanı için okuduğun şey azami iki katı meselesi değil. Bazı kaynaklar takas alanını belleğin iki katı olarak tavsiye ederler. Şu an için bu pek geçerli bir tavsiye değil. 4GB takas alanı bence çok fazla.

Sen dosyalarını kurtar, takas alanı silinirse silinsin. Sonradan bir bölüm oluşturup orayı rahatlıkla takas alanı yapabilirsin.

sabian

gulucuk@gulucuk-laptop:~$ sudo fdisk -l
[sudo] password for gulucuk:

Disk /dev/sda: 78.5 GB, 78518522880 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 9546 cylinders
Disk identifier: 0x00006b3c

/dev/sda1   *           1        2805    22531131    7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            2806        5544    22001017+   5  Ek
/dev/sda5            2806        5295    20000893+  83  Linux
/dev/sda6            5296        5544     2000061   82  Linux takas / Solaris

arkadaşlar ben windows yüklü bir bilgisayara dün ubuntu yükledim. Windows'un "d" dizininin 20 gb'ına ubuntu yükledim, geri kalanı windows'ta "d" olarak kullanmaya devam ederim diyordum, onu nasıl halledebilirim. yani ubuntu onu görsün, ubuntunun ikinci kısmı olsun ona mp3, film falan atarım. bunun yolu nedir?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : Cts 11 Tem 2009 14:03:51 GMT-2

aşağıdaki kodla gparted'i kurdum

sudo apt-get install gparted   

sudo gparted  koduyla çalıştırıp, boş bölümü ext4 olarak ayarladım. sorunumu kendim hallettim. :D Forumda o kadar faydalı şey var ki insan bi yerden sonra çözümü kendi bulmayı öğreniyor. Bence bu forum Türkiye'nin en iyi linux forumu :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 11 Temmuz 2009 - 15:14:33

Bunu hallettik de diyelim bu bölümü "nfts" olarak ayarlamak gerek. -Windows'la ortak kullanmak için-. o zaman ne yapacam.
"Özgür yazılım ile özel mülk yazılım arasındaki fark sosyal, etik ve siyasidir" Richard Stallman

Debian Sosyal Sözleşme
http://www.debian.org/social_contract.1.0.tr.html  saimbalkaya.blogspot.com guvercincurnatasi.wordpress.com

heartsmagic

Ben de ortada bir D bölümü görünmüyor diyecektim ki boş bölüm var olduğunu anladım. Ancak fdisk çıktısında neden görünmüyor diye de merak ediyorum.

solomx

Arkadaşlar, benim de benzer bir sorunum var 250 gb hafızanın yaklaşık 20gb bölümü görünmüyor. fdisk -l komutuyla aşağıdaki bilgiler çıkıyor. Yorumlar mısınız, ben hiç anlamıyorum.

Disk /dev/sda: 250.1 GB, 250059350016 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x8aa0c35c

/dev/sda1   *           1       29272   235127308+  83  Linux
/dev/sda2           29273       30401     9068692+   5  Ek
/dev/sda5           29273       30401     9068661   82  Linux takas / Solaris

ırmak

@solomx gparted ile durum nedir?
Orada da görnmüyor mu?

solomx

ırmak, gparted'de  de 232 gb görünüyor. bilgisayarı yaklaşık 1 yıl kadar windows ile 250 gb olarak kullandım. ocak ayında win yanına ubuntu yükledim. ubuntuda bir sorun yaşayınca ikisinin de üzerinen tamamen ubuntu yükledim; ne olduysa işte o zaman oldu sanırım. windowsda gparted benzeri programlarda 250 olarak gösteriyordu ama ben yine kullanılabilir olark 232 olarak görüyordum. Hatta biosta da 250 gösteriyor. Kilobayt-kibibayt farkından kaynaklanan (binary farkı) durumlarla ilgili bazı yazılar okumuştum ama benim sorunum bundan olmasa gerek. Bir yıl kadar normal olan hafıza neden sonradan böyle olsun ki? Bu kayıp kısımda ilk yüklediğim ubuntu olabilir mi acaba ?

zeitgeist

Çıktıdaki diskleri yorumlamak çok basit aslında; sda1,2.. v.b ifadeler diskini ifade ediyor. Blok sayısı; bölüm kapasitesini, başlangıç-bitiş de sektörleri. Bu durumda sda1 diskin 235 gb.

Diskin bölüm tablosunda bir aksilik var sanırım sda3 ve 4 yok, ayrıca sda2 ve 5 in başlangıç ve bitiş değerleri aynı. Bana kalırsa senin bahsettiğin şu Windows, ubuntu yüklemeleri sağlıklı yapılmamış ve bölüm tablosu bozulmuş.

Durumu düzeltmek için ne yapılabilir; bana kalırsa en temizi diski temizleyip sağlıklı bir şekilde bölüm tablosu oluşturmaktır ki bu da format demektir. Ancak Gparted, Testdisk gibi disk araçlarıyla da düzenleme yoluna gidilebilir.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

heartsmagic

Eğer disk 250GB olarak satın alınmışsa bence ortadaki durum normal.

solomx

Alıntı yapılan: heartsmagic - 05 Haziran 2010 - 21:35:35
Eğer disk 250GB olarak satın alınmışsa bence ortadaki durum normal.
Nedemek istediğini anladım ama benim anlamadığım bir yıl boyunca 250gb kullandıktan sonra bu sorunun çıkması.

En iyisi zeitgeist'in dediği gibi format atmak sanırım.

zeitgeist

@solomx,

Yanlış ya da eksik yönlendirme yapmak istemem; çıktılarında disk tablosunda bir sorun olduğunu düşündüm. Ancak @heartsmagic daha tecrübelidir bu hususlarda; eğer herhangi bir alan kaybı yok diyorsa dikkate almak lazım.  ;)

@heartsmagic,

Bir gariplik yok mu yahu bu disk bölümlendirmesinde? Hem alan toplamları uyuşmuyor hem de başlangıç bitiş noktaları.

bytan

Sda2 genişletilmiş bölüm olarak düşünülürse, sda5 ise bu bölümde oluşturulmuş bir bölüm oluyor. Kabaca 9 gb bir alanı takas alanı olarak kapsıyor. @solomx, sen win altında doğrudan 250 gördüğüne emin misin?
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

heartsmagic

Tecrübe derken sadece gördüğüm kadar @zeitgeist. Birçok konuda benden çok daha fazla tecrübeli arkadaş var forumda :)
Alıntı Yap/dev/sda1   *           1       29272   235127308+  83  Linux

Bana normal gibi göründü. İlk bölüm 1 ile başlayıp 29272 ile bitiyor ve kabaca 235Gb. İkinci bölümse zaten bölüm değil ek. Başlangıç bitişin değişmemesi normal. Ardından takas alanı başlıyor olması gerektiği sırada. Onun da boyutu yaklaşık 9GB. 235+9= 244GB yapar ki bence 250GB diye alınan bir disk için gayet normal.

@solomx, 250GB olarak kullandığını nasıl anlamıştın? Dediğim gibi diskin söylenilen boyutu nedir?

Not: @bytan önce davranmış :)

zeitgeist

@bytan, @heartsmagic,

Anladım durumu şimdi. O halde ortada sadece 6 gb lık bir kayıp var eğer disk kapasitesi hakkındaki bilgi sağlıklıysa. 

solomx

her
Alıntı yapılan: heartsmagic - 05 Haziran 2010 - 23:54:02
Tecrübe derken sadece gördüğüm kadar @zeitgeist. Birçok konuda benden çok daha fazla tecrübeli arkadaş var forumda :)
Alıntı Yap/dev/sda1   *           1       29272   235127308+  83  Linux

Bana normal gibi göründü. İlk bölüm 1 ile başlayıp 29272 ile bitiyor ve kabaca 235Gb. İkinci bölümse zaten bölüm değil ek. Başlangıç bitişin değişmemesi normal. Ardından takas alanı başlıyor olması gerektiği sırada. Onun da boyutu yaklaşık 9GB. 235+9= 244GB yapar ki bence 250GB diye alınan bir disk için gayet normal.

@solomx, 250GB olarak kullandığını nasıl anlamıştın? Dediğim gibi diskin söylenilen boyutu nedir?

Not: @bytan önce davranmış :)

Durumu anlattağımda bana sorulan ilk soru @bytan'ın sorusu oluyor. :) Ama, windows kullanırken c ve d toplam olarak, sistem dosyalarıyla birlikte, 250gb yapıyordu. Ama bahseddiğim işleri yaptıktan sonra, sistem dosyaları ile birlikte, 232gb göstermeye başladı. Hesap yapıldığında binary farkından kaynaklandığı ortaya çıkıyor ama neden başlarda değil de sonradan bu ortaya çıktı, farklı bir işletim sisteminden (Linux) dolayı olabilir mi?

heartsmagic

Ben yine cevabımı alamamışım :)
Disk eğer 250GB olarak satın alındıysa ve Windows cidden 250GB demişse ortada bir gariplik vardır. Zira öyle göstermemesi gerekiyor. İlk zamanlarda öyleydi, sonradan böyle oldu meselesine ne yazık ki bir şey söyleyemiyorum. Disk 250GB olarak satın alındıysa şu anki durum gayet normal.

solomx

gördüm 250gb'dı, ben deli değilim, kesinlikle 250gb ben deli değilim  :D :D :D

Arkadaşlar, ben bilgisayar konsunda acami sayılırım. Gerçekten durum normal de olabilir. Ama ben tekrar anlatmaya çalışayım; win kullanırken bilgisayarıma girdiğimde bana 250gb toplam alan, şu kadarı dolu şu kadarı boş diyordu. Sonradan ise 232gb'ın şu kadarı dolu şu kadarı boş diye göstermeye başladı.

Bu arada ilgilendiğiniz için de teşekkürler.

heartsmagic

Alıntı yapılan: heartsmagic - 06 Haziran 2010 - 00:16:51
Ben yine cevabımı alamamışım :)

Konunu benim açımdan daha fazla uzamaması için net bir yorum yapayım. Eğer satın alınan disk 250GB ise durum gayet normal :)

mavired

Merhaba, benimde bir sorum olucak bilgisayarımın hdd 320 gb fakat sistem gözlemcisi şunu gösteriyor: Toplam 291.5, Boş  288.3, Kullanılabilir 273.5, Kullanılan 3.2 nedeni ne olabilir?.

Ürün Bilgisi: Fujitsu AH 531 hdd 320 intel b940