[Nasıl] Grub açılış resmini değiştirme

Başlatan tanzer, 07 Mayıs 2008 - 20:10:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

atomkarinca

Grub açılış resmini değiştirmek için yapmanız gerekenler aşağıda yazılı;

sudo apt-get install kubuntu-grub-splashimages

kubuntu-grub-splashimages ın kurulumu menu.lst yi düzenlerken kolaylık sağlayacak . Bu arada menu.lst yi yedeklemek de büyük fayda var.

sudo cp -p /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst.bak

Kendi Grub Temamı Nasıl Hazırlarım ?

(bu bölüm için kaynak http://www.debian.org.tr/?q=bootsplash)

1) Resminizi seçtikten sonra Gimp'i açarak resme sağ tıklayın ve Resim->Resmi Ölçekle seçeneğine tıklayarak resminizin büyüklüğünü 640x480 çözünürlüğüne ayarlayın.

2) Yine sağ tıklayarak Resim->Kip->İndisli seçeneğine tıklayın. Maximum Number of Colors seçeneğinde öntanımlı olan 256 değerini 16 yapın ve Tamam'a basın.

3) Sağ tıklayarak Dosya->Farklı Kaydet'i seçin ve benim_grubum.xpm olarak kaydedin. Alpha threshold değeriyle oynamanıza gerek yok.

4) Resmi kaydettikten sonra bir terminal penceresi açın ve dosyanın bulunduğu yere gidip şunu yazın:

$ gzip benim_grubum.xpm

5) Artık paketimiz hazır. Dosyayı /boot/grub/splashimages/ klasörü altına atarak ve menu.lst dosyanızda gerekli değişikliği yaparak yeni temanızı kullanabilirsiniz

öyle yapalım

sudo cp benim_grubum.xpm.gz /boot/grub/splashimages/

Sıra geldi menu.lst dosyamızı düzenlemeye

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

Açılan dosyada KUBUNTU_splashscreen_blue_neon_logo_03.xpm.gz satırını buluyoruz ve benim_grubum.xpm.gz olarak değiştiriyoruz.

splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splashimages/KUBUNTU_splashscreen_blue_neon_logo_03.xpm.gz
satırı şu hale geliyor:
splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splashimages/benim_grubum.xpm.gz

Burada bir hatırlatma sizde (hd0,0) Grub'un kurulduğu yere bağlı olarak farklı olabilir oralara dokunmayalım. Bu benim kullandığım bir yol tabiki farklı birçok şekilde olabilir.

matafleur

Ufak bir ekleme: Depolarda bunu ve grub ve sistem açılışı ile ilgili işleri yapan startupmanager isimli bir paket mevcut. İncelenmesinde fayda olabileceğini düşünüyorum.

Sağol paylaşımın için.

munirekinci

boyrazza

Alıntı yapılan: tanzer - 07 Mayıs 2008 - 20:10:18
5) Artık paketimiz hazır. Dosyayı /boot/grub/splashimages/ klasörü altına atarak ve menu.lst dosyanızda gerekli değişikliği yaparak yeni temanızı kullanabilirsiniz

kardeş benim 8.10 da "splashimages" klasörünü göremedim...
sevgiyle....

Sypro

@boyrazza
Benimkinde var:)

İsterseniz Nautilus'u yetkili kullanıcı kipiyle açıp /boot/grub klasörü içine bir splashimages klasörü yaratın.

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

boyrazza

ahh... bir de nasıl yapılacağını bilsem  :D
sevgiyle....

bytan

Alıntı yapılan: boyrazza - 15 Mart 2009 - 03:42:05
ahh... bir de nasıl yapılacağını bilsem  :D

Nautilus'la ilgili dizine geçip sağ tıklayıp yeni klasör oluşturup adını koymak zor geliyorsa aşağıdakini kullanabilirsiniz:  :)

sudo mkdir /boot/grub/splashimages
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

boyrazza

walla, arkadaşım çok özür dilerim, ben bunu yapmak için bile komut yazılacağını düşündüğüm için -ki yazılıyormuş  :)- gidip de o klasörde dizin oluşturacağım -tıpkı win'deki gibi- aklıma hiç gelmedi, kusura bakma acemiliğime ver....
sevgiyle....

bytan

Estağfurullah @boyrazza. Özürlük bir durum yok.  ;)

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

boyrazza

"boyrazza@boyrazza-linux:~$ sudo cp benim_grubum.xpm.gz /boot/grub/splashimages/
cp: "benim_grubum.xpm.gz" durumlanamadı: No such file or directory
boyrazza@boyrazza-linux:~$ "

böyle bir hata alıyorum....
sevgiyle....

bytan

Uçbirim ile benim_grubum.xpm.gz dosyasının olduğu dizine geçin önce.

PF @ ST

boyrazza

hımm, yani masaüstünde ise terminal'i masaüstünde açmam gerekiyor, değil mi?
doğru anlamış mıyım?
sevgiyle....

heartsmagic

Alıntı yapılan: boyrazza - 15 Mart 2009 - 16:25:28
hımm, yani masaüstünde ise terminal'i masaüstünde açmam gerekiyor, değil mi?
doğru anlamış mıyım?

Şölye söylersek daha doğru olur, terminalde dosyanın olduğu dizine gitmen lazım.
Linux üzerinde bir komutun verdiğin işi algılaması için dosyayı göstermen gerekir. Bunu iki yolla yapabilirsin.

1. Dosyanın olduğu dizinde normal şekilde komutu verirsin.

cp falanca_dosya /falanca/yer

Bu komut falanca_dosya olan dizinde iş görür.

2. Herhangi bir dizinde dosyanın tam yolunu yazarak komutu verirsin.

cp /home/kullanıcı_adın/Masaüstü /falanca_dosya /falanca/yer
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

boyrazza

"cp /home/kullanıcı_adın/Masaüstü/falanca_dosya /falanca/yer" yani;

terminali açıyor ve " sudo cp/home/boyrazza/Masaüstü/benim_grubum.xpm.gz/boot/grub/splashimages" olarak komutu yazıyoruz....

hımm, bir öğretmene de komut yazdırmaya çalışıyorsunuz ya, işiniz zor....

ayrıca dosyayı alıp "splashimages" klasörüne kopyalayıp yapıştırmaya çalışınca da.....

"yeterli izne sahip değilsiniz" diyor....
sevgiyle....

heartsmagic

Öncelikle bir önceki iletimde komutların arasındaki boşluğu unutmuşum, bunu düzelttim.

Komutla iş yapmak bir alternatiftir ve bazen (bana göre çoğu zaman) dosya yöneticisi ile yapmaktan çok daha hızlı olur.

Hak sorununa gelirsek. @Sypro'nun dediği gibi yetkili kipte açman lazım Nautilus'u:

Alt+F2-> gksu nautilus

paronalı girdikten sonra yetkili kipte olursun. Hangi dosyayı istiyorsan kopyala, aynı nautilus penceresi içinde dilediğin yere git ve yapıştır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

boyrazza

sevgiyle....