Mandriva 2009.1 Multi Arch

Başlatan hasansahin, 08 Haziran 2009 - 11:52:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hasansahin

Merhaba,

Geçenlerde Mandriva 2009.1 KDE4 One cd'si ile bir deneme yaptım ve çok memnun kaldım. One tabanlı cd.ler ile kurulum yaparsanız; kapalı kodlu sürücüler, yerel ayarlarınız vs ayarlı geliyor ve çok fazla uğraşmadan sisteminiz kullanıma hazır hale geliyor.
Zaten Mandriva Kontrol Merkezi çok ayrıntılı ayarlar yapmanıza izin veriyor, NFS paylaşımları,Samba paylaşımları dahil birkaç tıklamayla hallediyorsunuz. (Suse'deki Yast2 kadar becerikli olduğunu söylemeliyim. Paket yöneticisinide çok çok başarılı buldum.
İnanılmaz geniş depoları var ve birçok dağıtımda olmayan paketlerin olduğuna şahit oldum. (Depolar çok güncel)

Fakat One cd.leriyle kurulum yaptığınızda KDE4 ve Gnome 2.26.x bağımlı oluyorsunuz. Ayrıca birçok paketi kendisi kuruyor(openoffice, media player vs) Birde 32bit kullanma mecburiyetiniz var. Sizin istemediğiniz ve kontrolünüz dışındaki birçok modulü başlangıçta otomatik olarak yüklüyor. Haliyle can sıkıcı bir durum.

LXDE gibi hafif bir masaüstü isteyenler ve istediği programları kendisi kurmak isteyenler için Multi Arch (Çoklu mimari) cd.leri çok kullanışlı oluyor. 680 MB civarındaki bir iso kalıbı indiriyorsunuz. 64bit ve 32bit kararını boot ekranında veriyorsunuz. Ayrıca dil, ekran çözünürlüğü, çekirdek parametlerini bu boot ekranında ayarlayabiliyorsunuz. Live(canlı) bir medyaya sahip değilsiniz ve direkt kuruluma geçiyorsunuz. Kapalı kodlu sürücüler ve yerel paketleri cd.ye dahil değil. Hepsini kurulumdan sonra siz kendiniz kurmalısınız(Merak etmeyin çok kolay kuruluyor.)
Ayrıca kodekler, ortam oynatıcılar, ofis paketleri,wine, resim görüntüleyici, virtualbox gibi yazılımları depodan tıkır tıkır kurabiliyorsunuz. Sonuçta LXDE tabanlı, compiz'in çok güzel çalıştığı, bütün herşeyi sizin yaptığınız, çok hafif ve çok işlevsel ve kullanıcı dostu bir sisteme sahip oluyorsunuz. Hiçbir şekilde eksik ve hatalı birşeye rastlamadım. Yine Mandriva Kontrol Merkezi menülerde ve panelde kullanılmayı bekler durumda.
Unutmadan söyleyeyim, mükemmele yakın Türkçe desteği var.

Birde DVD ortamları var. i586 ve X86_64 olarak iki türü var. Sisteminize göre seçim yapabilirsiniz. Eğer internetten paket indirmek istemiyorum derseniz DVD ortamını tercih etmelisiniz. (DVD kalıbı yaklaşık 4,3GB) Ama tek tek paket seçimi, kurulumda biraz can sıkıcı olabilir.

Mandrake 7.1 ve 7.2 ile tanıştığım bu sistem, sonradan (benim için) Mandrake 8.0-10.1 arasında tam bir kabusa dönmüştü. Dağıtıma alfa ve beta seviyesindeki paketleri dahil ediyorlardı. Tam bir rezaletti (benim için). Uzun bir aradan sonra yaptığım -ismi değişmiş- Mandriva denemesi, benim için çok olumlu geçti. Mandriva 2009.1 ile ilgili ayrıntılı bilgiler 2009 Haziran Enixma dergisinde mevcuttur.
www.enixma.org

Selamlar...
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

heartsmagic

Mandriva'nın kararlı bir şekilde yoluna devam etmesi sevindirici. Ortada en azından böyle dört beş büyük dağıtımın olması şart.
İnceleme için teşekkürler @HasanŞahin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.