[Çözüldü] Ubuntu Sabitdiskimi Görmüyor

Başlatan gencer, 21 Mayıs 2009 - 21:02:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gencer

Öncelikle selamlar forumun yeni üyesiyim.Sorunumun çözümü için foruma üye oldum fakat bu benim için iyi bir başlangıç olabilir ubuntuya ve linux'a.
Benaha önceleri live cd üzerinde knoppix ve pardus kullanmıştım bir kaç sefer deneme amaçlı.İnternete girdim, ofis programını denedim, birazda oyun oynadım sadece.Çünkü linux bilgim hiç yok gibi.Daha sonra Ubuntu 8.04 LTS'yi edindim ( cd talebi yolu ile adresime gönderildi.) Bu cd'den ubuntu kurdum bir yıl falan amatörce kullandım özellikle internet bankacılığı işlemleri sırasında windows'tan çok daha güvenli olduğunu düşünüyorum.Kurarken hiçbir problem yaşamadım zaten windows üzerinden kurdum.10 Gb.'lık sabit diskimi ubuntu'ya tahsis etmiştim.Daha sonra sistemim çok yavaş kaldığı için (Oyunlarda ) yeni bir sistem topladım.Bu sistemde 500 Gb.'lık sabitdisk var.Bu sabitdiske Windows Xp,Windows vista, Windows 7 Rc kurdum bir miktarda depo olarak böldüm.Sonra bari ubuntu'yuda kurayım internet bankacılığı için dedim ve 20 Gb. ubuntuya yer açtım.Windows üzerinden kurulum yaptım.Bitince şimdi cd'yi çıkarıp bilgisayarınızı yeniden başlatın dedi.Yeniden başlattım uzun süre yükleme ekranı gitti geldi en sonunda hata verdi disk yok gibsinden birşeyler dedi.Bende cd'yi takıp enterledim.Bu işlemi yapınca kuruluma devam etti.Ekrana sırası ile dil seçeneği, klavye seçimi, bölge seçim geldi.Daha sonra disk bölümlemeye geçti fakat harddiskim görünmüyordu.İnternet üzerinden araştırma yaptım kendi çapımda fakat çözüm bulamadım buna.Bana acaba yardımcı olabilirmisiniz? Şimdiden teşekkürler.Not: Linuz konusunda çok cahil olduğumu hatırlatırım ona göre anlatabilirseniz memnun olurum.Konuyu yanlış yere açtı isem özürdilerim.Saygılar.

garafatma

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz. İlk kurulumu Wubi yolu ile kurmuşsunuz, windows üzerinde bu oluyor. İkinci kez ise gerçek kurulum için işlemleri başlatmışsınız. Gerçek kurulumu başlattığınızda herhangi bir hata verdimi?
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

gencer

Her iki durumdada sabitdiskimi hiç görmedi.Yani sabitdiski görsem biçimleme ve bölümleme işlemini yapacağım ama göremiyorum işte.
Acaba donanım yeni ubuntu versiyonu ise eski olduğundan olabilirmi? 8.04 LTS kurmak isteme sebebim kararlı sürüm olması ve elimde hazır bulunması.Belki ubuntu 9 kursam sorun çıkmayabilirde diye düşünüyorum.

cafenetland

9.04 bu zamana kadar ki en iyi surum.

daha hizli daha kararli. kasma donma takilma hicbiri yok.

9,04 indirip kurmaniz sizin acinizdan cok daha iyi olacaktir.

hem firefox bu surumde flashlarda da sorunsuz ve hizli calisiyor

gozleri yoran keskin fontlarin yerine yumusak goz yormayan fontlar eklenmis.

kisacasi 9.04 indiremenizi oneririm.

gencer

sayın @cafenetland tavsiyenize uymaya çalışacağım.Çalışacağım diyorum çünkü hem pek vaktim yok hem kota meselesi.Birde ubuntu 8.04 LTS kuramamamın sebebini anlasam çok daha iyi olcaktı.Yardımınız için teşekkürler.

cafenetland

Alıntı yapılan: gencer - 21 Mayıs 2009 - 21:51:55
sayın @cafenetland tavsiyenize uymaya çalışacağım.Çalışacağım diyorum çünkü hem pek vaktim yok hem kota meselesi.Birde ubuntu 8.04 LTS kuramamamın sebebini anlasam çok daha iyi olcaktı.Yardımınız için teşekkürler.

ustalarimiz bu konu hakkinda yardimci olacaklardir.

cok bilgili cok degerli arkadaslarimiz var aramizda.

muhakkak ki sorununuza bir cozum getireceklerdir.

gencer

Benimde linux felsefesi gereği bu konuda bilgili arkadaşlardan çözüm önerileri geleceğine inancım sonsuz.Tekrardan teşekkürler.İyi geceler.

zeitgeist

Alıntı yapılan: gencer - 21 Mayıs 2009 - 21:02:29
...20 Gb. ubuntuya yer açtım.Windows üzerinden kurulum yaptım.Bitince şimdi cd'yi çıkarıp bilgisayarınızı yeniden başlatın dedi.Yeniden başlattım uzun süre yükleme ekranı gitti geldi en sonunda hata verdi disk yok gibsinden birşeyler dedi...

Wubi ile kurulum yapmışsın ama açılışta hata vermiş.

...Bende cd'yi takıp enterledim.Bu işlemi yapınca kuruluma devam etti.Ekrana sırası ile dil seçeneği, klavye seçimi, bölge seçim geldi...

Benim anladığım Ubuntu hata verip açılmayınca bilgisayarı yeniden başlattın ve Ubuntu kurulum cd sinin taktın. Böylece normal kurulum sürecini başlatmış oldun. Yani Wubi ile kurduktan sonra bu sefer de cd den boot ederek kurulum yapmaya çalıştın. Doğru mu anladım?

Daha sonra disk bölümlemeye geçti fakat harddiskim görünmüyordu.

Şimdi bu noktada Ubuntu çalışan cd ile Gparted uygulamasını kullanarak bir şeyler yapılabilir, fdisk -l çıktısına göre bir şeyler yorumlanabilir ama hem Linux'u pek iyi bilmediğini söylemenden dolayı hem de kurulum aşamasını tam olarak anlayamadığımdan bu seçenekleri önermeyeceğim.

Bana kalırsa bildiğin yöntem neyse (Örn:Xp kurulum cd si) onunla diskini güzelce temizle, biçimlendir. Ardından ihtiyacın kadar bir alan ayır Ubuntu için. Nihayetinde de burayı inceleyerek temiz bir kurulum yap.

Yukarıdaki önerileri "ben olsam ne yapardım" şeklinde düşünerek yazdım yoksa doğrudan sorunu çözmeye yönelik farklı öneriler de gelebilir. Son olarak her ne kadar Wubi ile kurulumda özellikle son zamanlarda pek sıkıntı olmadığı söylense de Ubuntu'yu sistemine normal yolla kurmanı tavsiye ederim.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

localhost

Bence bir sudo fdisk -l ciktisina bakalim. Sonra sana bir yol yazariz. Hic kurulum filan yapmadan direk CD ile sistemi ac. WUBI filan degil. Normal CD ile sistemi acacaksin. Sonra komutu verip ciktilari buraya yapistir. Daha önceden Ubuntu kurulumu yapmissin, yapmasaydin @zeitgeist`in önerisini yap derdim.
Linux LPIC1 - MCSA

heartsmagic

BIOS üzerinden disk ayarlamaları nasıl? Auto LBA ?

Bir de nedense şu Windows 7 ne zaman sisteme girse böyle sorunlar yaşıyoruz. Ben mi çok şüpheciyim?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gencer

Merhabalar öncelikle yardım çabalarınız için teşekkürler.Fakat ben derdimi iyi anlatamadım galiba.Şu an ubuntu live üzerinden yazıyorum.Ubuntu live üzerinde dahi sabitdiskimi göremiyorum.Benim sorunum kurulum sorunu falan değil aslında, bence benim sorunum ubuntunun sabitdiskimi görmemesi.Öneriniz üzerine sudo fdisk -l komutunu verdim.Fakat bu komuta hiçbir tepki vermiyor.Ne bir hata nede bir yanıt.Buda bence normal çünkü sabitdiski görmüyor ki görmediği bir disk hakkında nasıl yorum yapsın.
Ben donanınımı daha doğrusu sabitdiskimi ubuntu'ya nasıl tanıtırım bu konuda bana yardımcı olsanız.
NOT:Pazartesi gününe kadar şehir dışında olacağımdan buraya cevap yazamayacağım.Artık Pazartesi öneri ve düşüncelerinize cavap yazmaya çalışırım.Teşekkürler saygılar.

heartsmagic

Sabit diski hiç görmemesi pek karşılaşılan bir durum değil. Senden fdisk çıktısı istenmesi normal, zira Gparted'ın görmediği diskleri fdisk ile bir şekilde görürüz genelde. En azından sorunlu olup olmadığını görürüz. Sende hiç tepki vermiyorsa ilginç bir sorunla karşı karşıyayız. Genelde sabit diskleri göstermek, tanıtmak için Ubuntu tarafında bir şey yapmayız.

Bundan önceki iletimi gördün mü?

gencer

Öncelikle tekrardan merhaba belli bir süreden sonra tekrar ubuntu türkiye forumlarına ulaşmak çok güzel.
Enson 22 Mayıs itibari ile buraya yanıt yazmış ve önerilere hafta sonu şehirdışında olacağımdan pazartesi cevap yazabilirim demiştim. Fakat pazartesi günü sponsorla ilgili bir sorun dolayısı ile ubuntu türkiye forumlarının ulaşılamadığını görüp üzülmüştüm.Kendi adıma değilde ubuntu türkiye forumları adına çünkü foruma üye oldum sorunumu söyledim forum kapandı  :P
Neyse burada bana cevap veren vermeyen herkese çabaları için teşekkürlerimi sunuyorum.Forumun kapalı olduğu süre zarfında ubuntu 9.04 64 bit'lik DVD versiyonunu indirdim.Bunu dvd'ye yazdım ve rahatlıkla hiçbir sorunla karşılaşmadan kurulumu başardım.Yani ubuntu 9.04 ile sorun halledilmiş oldu.Tekrardan teşekkürler iyi çalışmalar.Saygılar.

heartsmagic

Geri bildirim için teşekkürler. Biz de başlığı kapatıyoruz böylece.