OpenSolaris 2009.06 Çıktı!

Başlatan özgürubuntu, 02 Temmuz 2009 - 14:39:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

özgürubuntu

(Oracle) Sun Microsystem'in açık kaynaklı Solaris tabanlı İşletim Sistemi OpenSolaris yoluna hızlı devam ediyor. OpenSolaris 2009.06 Sürümü yayımlandığı gibi bir sonraki sürümü 2010.02 sürümünü geliştiricilere açtı. http://opensolaris.org/os/downloads/

Ekran Görüntülerine şuradan ulaşabilirsiniz ;
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=opensolaris_200906_early&num=1

Eren

Hayırlı olsun. Bende bir Open Solaris kullanıcısı olarak sistemin hızından şikayetçiyim. Çift çekirdekli 2 GB ram olan sistemler bile Open Solaris için yetersiz kalıyor. Java temelli sistemin en kötü yanı yavaş olması. Windows'dan bile yavaş bir sistemin işletim sistemi dünyasında ayakta kalması zor görünüyor.

ceddiguzel

Bir kere kurdum ve bir daha tövbe dedim

Gerçekten çok ağır

Eren

Benim 4 GB Ram'e sahip sistemimde kurulu ve o sistemde bile 2 program birden açınca sistem kullanılmaz hale geliyor. Arkadaşın 4 çekirdekli, 8 GB Ram'e sahip bilgisayarında ortalama seviyede çalışıyor ancak kaç kişide böyle bir sistem var?

Nexenta OS'da Open Solaris tabanlı Ubuntu türevi ve çok daha hızlı çalışıyor. Sun geliştiricilerinin, Nexenta geliştiricilerinden öğreneceği çok şey var.

ceddiguzel

Desktop BSD kurmuştum bir ara

İllede diskin birincil bölümünü kendine istiyordu

Bu tip kasmaları sevmiyorum

Ubuntu , mandriva ya da diger linux sürümlerinin bu tip dertleri yoktur

Garibim nereye kurarsan orada çalışır

Eren

BSD tabanlı sistemler fena değil, bende PC-BSD kullanıyorum ve onda bu tip sorunlar yok. Ama Sun OS tabanlı sistemler özellikle Open Solaris çok yavaş.

ceddiguzel

Belli bir soruna bende rastlamadım

Ama dediğim gibi mantıksal bölümü reddiyordu

Gerçi belli başlı bir sorunu gözlemleyecek kadar tahammül edemedim ya o da ayrı bir mesele :)

egitimist

Oracle'nin Sun Micro system firmasını satın aldıktan sonra Open Solaris projesinin geleceği ne olur bilmiyorum. Oracle'nin yine oracle ürünleriyle uyumlu bir Linux sürümü mevcut. Oracle Enterprise Linux Dvd iso indirdim ama kuramadım. Hata alıyorum. Muhtemelen 2.7 GB'lik iso'yu indirirken sorun olmuş. Benim cd sürücü de de sorun olabilir. Her neyse Pc'yi Dvd'den başlattığınızda anakonda yükleyici bizi karşılıyor. İster grafik ekranda istersek konsol tabanlı yükleme yapılabiliyor. KDE ve Gnome seçeneği var. Buradan sonrasını göremedim. (DVD'yi tekrar indirmeye cesaret edemiyorum. Çok uzun sürüyor.) Sonuçta Enterprise sıfatına sahip bir dağıtım.

rutku

Oracle Sun'ı omuzlayacaktır. Eğer sun'ın işine karışırsa zarar edecektir.
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

özgürubuntu

Ben kısa bir süre denedim 2008.11 sürümünü, ancak o da ext4 dosya sistemini tanımadığı gibi Grub ekranında Ubuntu'yu da göremiyordu. OpenSolaris forumunda yazılanlara göre Grub ekranında Ubuntu'yu birlikte göstermek için neredeyse bin takla atmak lazım.. O da ext3 sistemi olursa (: Yalnız bende Eren'in sözünü ettiği gibi bir yavaşlama olmamıştı. Lenovo Intel Core 2 Duo, 3 GB Ram.. Hatta ben baya sevmiştim ve Ubuntu ile birlikte kullanamadığım içinde epey bi üzülmüştüm (: Şimdi Ubuntu 9.10 Alfa 2 sürümünü kullanıyorum, elim ikide bir orijinal OpenSolaris CD'sine uzanıyor valla (: Alfa sürümündeki GTK hataları beni benden aldı, tema bile değiştiremiyorum, sistem öyle bir kasılıyorki kapama tuşuna basarak çıkabiliyorum ancak.. Elbet adı üzerinde Alfa.. biraz daha sabredelim bakalım.. Olmazsa Jaunty'ye dönüş gözükecek bana.. Eve ikinci bir bilgisayar alma durumum söz konusu herhalde OpenSolaris kurarım (:

command

Open olmayan Solaris deneyen varmı ?

rutku

OpenSolaris ve Solaris arasında yazılımsal fark yok.
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

command

Alıntı yapılan: Racih - 03 Temmuz 2009 - 20:53:23
OpenSolaris ve Solaris arasında yazılımsal fark yok.

Hız olarak varmı peki

rutku

Hız olarakta bir farkın olmaması gerek. İki sisteminde çok katı paket sistemi var. Depolarına girecek olan yazılımların kaynak kodları sun mühendisleri tarafından okunuyor. Ayrıca Sun developer üzerinde, yazılımların derlenmesi gerek yoksa incelemeye almıyorlar.
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek