İhtiyacıma göre bir Linux

Başlatan KülTigin, 21 Mayıs 2009 - 07:30:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

KülTigin

Arkadaşlar Linux altında çalışacak bir sunucu program yazmam lazım ve dolayısıyla Linux platformunda çalışmam lazım. Aslında yaptığım programı bir Windows sunucusu için yazabilirdim ki istemcileri öyle yaptım, ancak daha ucuz olsun diye bir Linux sunucuda çalışmasını istiyorum. Aslında Linux'a da girmeyi çoktandır istiyorum.

Buraya kadar herşey normal, ama bugüne kadar dört-beş farklı Linux dağıtımı denemiş olmama rağmen hiç bir zaman memnun kalamadım. Ya donup kaldı, ya çok ağır çalıştı ya da başka sorunlar.
Masaüstünde bir simgeye tıklıyorum olduğu yerde üç takla atıyor, kocaman simgeler filan her tarafından görsellik fışkırıyor. Halbuki istediğimiz alt tarafın Win 98 kadar bir grafik. Bu da rahatsız ediyor haliyle.

Amd Athlon 4200+ çift çekirdekli işlemci , 2GB ddr 2 Ram ve nvidia 8600 GT 512 mb ekran kartı var. Yine de yaranamadım linux'a.

Bildiğim kadarıyla Türkiye'de Linux konusunda en tecrübeli ve bilgili olan forum sizsiniz. Bana ihtiyacıma uygun bir dağıtım söyler misiniz şöyle sade birşey, rahat çalışan. İçinde Gcc ve gerekli kütüphanesi bulunsun yeter.

İlgilenenler için şimdiden teşekkür ederim, esenlikle..

ciwans

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.
Yazacağınız sunucu programı ile ilgili pek fikir beyan edemiyeceğim fakat, Yardımcı olacak arkadaşlar olacaktır. Ama şu konuyla ilgili fikrimi beyan edebilirim.
Alıntı Yap
Buraya kadar herşey normal, ama bugüne kadar dört-beş farklı Linux dağıtımı denemiş olmama rağmen hiç bir zaman memnun kalamadım. Ya donup kaldı, ya çok ağır çalıştı ya da başka sorunlar.
Masaüstünde bir simgeye tıklıyorum olduğu yerde üç takla atıyor, kocaman simgeler filan her tarafından görsellik fışkırıyor. Halbuki istediğimiz alt tarafın Win 98 kadar bir grafik. Bu da rahatsız ediyor haliyle.
Anladığım kadarıyla sisteminizde şu anda ubuntu kurulu değil. İnanınki değil Windows 98, Vista veya Windows 7'de bulamıyacağınız grafik desteğine sahip olacaksınız.
Alıntı Yap

Amd Athlon 4200+ çift çekirdekli işlemci , 2GB ddr 2 Ram ve nvidia 8600 GT 512 mb ekran kartı var.
Tahminime göre Ekran kartı, işlemci ve ram bakımından ubuntu sizi fazlasıyla tatmin edecektir. Sorun olacak bir donanım olduğunu düşünmüyorum.(Olursada forum içindeki bilgilerle halledilebilir)
Alıntı Yap
Bildiğim kadarıyla Türkiye'de Linux konusunda en tecrübeli ve bilgili olan forum sizsiniz.
Bende öyle düşünüyorum  ;D
Öncelikle daha kurmadıysanız ubuntuyu kurarak işe başlayın, devamı gelecektir ve yapmak istediklerinizi yapacağınıza inanıyorum.
Tekrar hoşgeldiniz. Kolay gelsin
Adresinde yokluğunu kıyamet bilerek, Sadece susarak özlüyorum seni, Hiç tanımadan ne garip...

KülTigin

Önerin için sağol dostum, ancak sanırım beni yanlış anladın. Ben grafiğin çok abartıldığını söylüyorum yani mesela en son pardusu kullanmıştım masaüstündeki sistem simgesine tıklıyorum  üç kere sekiyor büyüyüp küçülüyor vs pencereler ona keza. Anladığınız üzere grafikten pek hoşlanmıyorum.

Yani windows'taki gibi küçük simgeler, ince zarif bir görev çubuğu, çift tıklayınca sadece rengi değişen simgeler ve daha hızlı çalışan, donmayan bir işletim sistemi arıyorum. Bu arada bir kaç yıldır ubuntu, xubuntu, pardus, fedora, gelecek ve bir iki dağıtım daha kurdum denedim ancak acemiliğimden olsa gerek pek ısınamadım, ilk iletide anlattığım sebepler de var.

Özetle aradığım mümkün olduğunca az grafik desteği olan ve sisteme daha yakın, daha hızlı ve C kütüphanesi bulunan bir Linux dağıtımı.

Bloodless

Arch linux üzerine bir XFCE masaüstü ile hızlı ve sade bir görünüm elde edebilirsin. LXDE masaüstü ortamıda hafiftir.
Samsung R620-FS03TR Kullanıcısı

erginemr

Bahsettiğiniz hoplayan zıplayan simgeler, Pardus'taki KDE3 arayüzüne ait olsa gerek. Ubuntu, daha basit ve sade olan Gnome arayüzünü kullanıyor. Ubuntu Live CD'yi sitesinden indirerek, kurulum yapmadan bir deneme sürüşü yapmanızı öneririm.

KülTigin

Önerileriniz için teşekkür ederim, elime geçen bir lxde + debian live CD'yi denedim ve grafiksel anlamda gayet iyi, hızı da güzel bunun kurulumunu indiriyorum ve bununla çalışmayı deneyeceğim.
Umarım sorun yaşamam, bir de sanırım sunucuların çoğu debian kullanıyor, yazdığım uygulama farklı bir dağıtımda çalışırken sorun olur mu acaba ?

heartsmagic

Standart Gnome masaüstü:



Eğer Compiz gibi bir şey kullanmazsan hoplayan zıplayan hiçbir şey olmaz. Ben de bu sisteme Ubuntu ideal diye düşünüyorum. Depodan build-essential paketini kurarsan geliştirmeye ait paketlerin bir kısmını da edinmiş olursun. Daha sonra bir şeylere ihtiyacın olursa yine çok zengin olan Ubuntu deposundan rahatlıkla kurabilirsin.

Yazacağın uygulama Linux standartlarına uygun olduğu sürece teoride her dağıtımda çalışır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

sudocu

ubuntu mini iso dosyasi var. bunula sadece temel sistemden lxde veya xfce masaustu ile kurulum yaparak isteyenmeyen paketlerin otomatik olarak kurulmasi onlenebilir.  sanirim bunun performansa olumlu etkisi olacaktir.
her seyin basi sudo!

zeitgeist

Arch, Lxde, Xcfe v.b uygulamalar dağıtımlar yerine son kullanıcıya yönelik hazırlanmış uygulamaları, dağıtımları tecih etmeni tavsiye ederim. Böylece asıl olarak uğraşmak istediğin meseleye yoğunlaşabilirsin. Bu anlamda sadeliği ve son kullanıcıya yönelik sunduğu kolaylıklar açısından Ubuntu en ideal dağıtımlardan biri.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

emin_as

Gnome  masaüstü kde ye göre çok daha sade ve kullanışlıdır. Yazacağın sunucu programı tam anlamadım, ama posix standartlarına uyarsan, kullandığın kütüphanelerin bulunduğu bütün sistemlerde programın çalışacaktır. Tabii her dağıtımın kendine özgü ayarları oluyor, çalışırken farklı scriptler kullanıyorlar, normal masaüstü yazılımları için bu çok sorun olmasa da sunucu yazılımı için sorun olabilir.

Sunucularda bsd nin de  yoğun olarak kullanıldığını duymuştum, o nedenle bsd uyumuna da önem vermen gerekebilir.

KülTigin

Herkese teşekkür ederim, ubuntu + lxde kurdum tam istediğim gibi oldu.