Usb Hdd'e Ubuntu 9.04 kurulumu sonrası grub problemi

Başlatan ardadsl, 20 Mayıs 2009 - 13:54:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ardadsl

Öncelikle belirteyim ilk defa linux kurulumu gerçekleştirdim onu da buradaki dökümanlar yardımı ile yapmaya çalıştım. Kurulum sonrası yaşadığım bir sıkıntı olduğu için konuyu buraya açıyorum ama ilk mesajım olması nedeniyle yanlış yere açıyorsam şimdiden kusura bakmayın... Soruna gelirsek;

Dizüstü bilgisayarımda var olan vista kurulumuna alternatif olarak deneme amaçlı ubuntu 9.04 kurmak istedim. Onu da bilgilerim kaybolmasın diye usb hdd'e yaptım. Kurulum sırasında herhangi bir sorun ile karşılaşmadım ama bilmediğim bir ayrıntı nedeniyle bir hata yaptım ve şu anda bilgisayarı açmak için usb hdd'in açılış sırasında bilgisayara takılı olması gerekiyor. Yoksa grub tarafında error 21 hatası alıyorum.

Sonradan sitede yaptığım birkaç araştırma sonrası hatanın ubuntunun dizüstü bilgisayarda bulunan hdd'in mbr bölümünde değişiklik yaptığı kanısına vardım. Birebir sorunumun aynısını bulamadım forumda belki yeterli arama yapmamışımdır.

Usb hdd olmadan bilgisayar grub error 21 hatası veriyor, bağlı olarak açıldığında ise önüme işletim sistemi seçenekleri çıkıyor ve her iki işletim sistemi de sorunsuz açılıyor.

Yeniden vista kurulumu ile mbr de değişiklik yapıp sistemi açabilirim ama bu seferde ubuntu açılmayacaktır tahminimce.. Eğer mümkünse bilen arkadaşlardan isteğim açılış sırasında laptoptaki hdd'in boot etmesi ve vistanın açılması, usb hdd bağladığım zaman bios seçeneklerinden usb hdd'i seçip ubuntu kullanabilmek..

menu.lst ve device.map de değişiklik yapsam olur mu acaba, genelde bu tarz sorunlarda orada yapılan çözümler işe yaramış ama hep aynı hdd içinde yaşanmış sorunlar genelde...

Çözüm önerilerinizi bekliyorum...

kuleyni

bende ubuntu konusunda yeni sayılırım  :) ama şöyle bir öneride bulunabilirim.Ubuntu kurarken en son aşamada gelişmiş e tıklarsanız orda grub un kurulacağı yeri değiştirebilirsiniz.Grubu kendi bilgisayarınızın hardiskine kurun.Böylece sorun olmadan vista açılabilir ama usb hdd yi takmadığınız zaman ubuntu açılmaz diye düşünüyorum

ardadsl

teşekkürler kuleyni cevap için, farklı bir yol ile yani kod yazma gibi çözemezsem herşeyi yeniden kuracam o zmn demiş olduğun çözüm önerisini denerim...

heartsmagic

Hiç USB bir aygıta kurmadım Ubuntu'yu ancak Grub'u diskin MBR'si yerine USB aygıtın MBR'sine yazdırmak daha doğru olmaz mı? Böylece USB aygıt takılmadığına Grub devreye girmez normal şekilde Windows açılır, takıldığında ise Grub ile Ubuntu açılır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

kuleyni

ubuntu otomatik olarak gösterilen diske kurmuyor mu zaten değiştirilmediği sürece arkadaşımız da değiştirmemiş yani ilk kurulumda usb hdd ye kurmuş olduğunu varsayarak cevap verdim

ardadsl

bende zaten grub u usb hdd'in mbr sine yazdırmak ve bağladığım zaman kullanmak istiyorum. Normalde kurulum sırasında usb hdd'i seçtim ve oraya kurmasını söyledim. Ama belki bağlama işlemi olarak geçen bölümde veya bilmediğim bir aşamada grub'un kurulum yeri seçilebiliyorsa orada usb hdd seçip olayı bu hale getirmeyebilirdim. Şimdi ise tekrar kurulum yapmadan çözüm yolu var mı diye sizlere danışıyorum...

ardadsl

Sorunumu çözdüm gibi ancak ubuntuyu tekrardan kurmam gerekecek:( İnternetten bulduğum mbrfix adlı bir program ile dizüstü bilgisayarda bulunan hdd'in mbr sini vista için tekrar düzenledim tabi grub silinmiş oldu. Usb hdd de bulunan ubuntudan açmayı denediğimde açılmadı. Her işte olduğu gibi deneyerek sonunda istediğim gibi bir kurulum yapabileceğim..
Hala sorum geçerli ama çözüm için önerisi olan varsa dinlemek isterim...

heartsmagic

Şöyle bir şey geliyor aklıma ancak işe yarar mı bilemiyorum. Çalışan CD ile sistemi aç ve USB aygıtı tak. Forumdaki Yeniden Grub Kurulumu başlığını uygula. Ancak oradaki adımda kurulum için hd0 geçer bir yerde. Eğer USB diski algılarsa Grub o esnada hd1 (tabi böyle algılarsa) kullanabilirsin. Böylece USB diske kurulacaktır Grub.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.