harici diske dosya yazamama

Başlatan kancass, 09 Mart 2009 - 18:43:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kancass

ntfs harici diskim mount oluyor, içindeki dosyaları kopyalayabiliyorum ama harici diske root olarak bile bağlansamda, yeni dosya oluşturamıyorum ve diskime yeni veri kaydedemiyorum.
forumda ntfs-3g ve ntfs config ile bunu yapabileceğim söylenmiş ama ben yapamadım.
bir dosya oluşturmaya çalıştığında "read-only file system" diye uyarı almaktayım.
yardımlarınız için teşekkürler.

bytan

Alt + F2

gksu nautilus

ile dosya okuma-yazma yapabiliyor musun?
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

kancass

malesef hayır
dosyaları görüyor ama diske bişey yazamamaktayım

bytan

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
PF @ ST

heartsmagic

ntfs-3g ve ntfs-config ile neden yapamadığını söylersen o yönde de yorum yapabiliriz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Sadalmelik

aynı sorun bendede var bilgisayarımda biriken filmleri harici harddiskime atıcam fakat yapamıyorum. nautilus ilede girsem sonuç aynı. read-only file system hatası alıyorum. erişim haklarındanda değiştirmeme izin vermiyor aynı hatayı alıyorum. işin garibi bunu her zaman yapmıyor. arkadaşımın bilgisayarına takmıştım ve ordan virüs kaptı heralde. system volume informationsta virüs buldum bu yüzdende read-only oldu. açılışta "Bu ortam kendiliğinden çalıştırılması istenen bir yazılım içeriyor. Çalıştırmak ister misiniz?" sorusu çıkıyor. yani otomatik çalışmak isteyen bir program var oda virüs tabiki.

dmesg  |  tail çıktımı da veriyim.

[   88.651107] wlan0: associate with AP 00:1b:11:c5:ca:a7
[   88.653514] wlan0: RX ReassocResp from 00:1b:11:c5:ca:a7 (capab=0x21 status=0 aid=185)
[   88.653523] wlan0: associated
[  120.188139] FAT: Filesystem panic (dev sdb1)
[  120.188155]     fat_get_cluster: invalid cluster chain (i_pos 0)
[  120.188163]     File system has been set read-only
[  183.230445] FAT: Filesystem panic (dev sdb1)
[  183.230458]     fat_get_cluster: invalid cluster chain (i_pos 0)
[  193.077087] FAT: Filesystem panic (dev sdb1)
[  193.077104]     fat_get_cluster: invalid cluster chain (i_pos 0)

yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar. hiç halledemesemde en kötü ihtimalle diğer diskimde yüklü olan vistayı güvenli moddan başlatıp silicem ancak ubuntuda yapmak varken windoza muhtaç olmak istemiyorum.

zeitgeist

1 Nisan günü aynı sorunu ben de yaşadım >:( Harici usb diske ve Flashdiske bahsettiğin zararlı yazılım nedeniyle dosya kopyalayamıyordum. Forumda bir kaç başlıkta önerilen komutları uyguladım hatta Gparted ile temizlemeye dahi çalıştım ama nafile. Şu şekilde bu sorunu aşmayı başardım:

Windows ortamında ücretsiz bir yazılım olan combofix ile sistemi temizledim. Ancak bu yazılım zararlı dosyaları silmiyor sadece çalışmalarını egelliyor. Sonrasında Ubuntu Nautilus ile disklerimde rahatça gördüğüm zararlı yazılımları elle sildim. Uyguladığım bu yöntemle harici usb diskim eskisi gibi okuma-yazmaya açık hale geldi fakat flashdisk yine aynı hatayı veriyordu. Son çare olarak Ubuntu çalışan cd ile sistemi açtım ve flashdiski sorunsuz bir şekilde kullanabildiğimi gördüm. Görür görmez de Gparted ile biçimlendirdim. İki diskimi de şu an sorunsuz kullanıyorum. 
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

heartsmagic

/etc/fstab dosyanı görebilir miyiz?

garafatma

Windows virüsünün ubuntuyu etkeleyeceğini sanmam. Kaldı ki sistemde wine kurulu ise, ve wine ile otomatik çalışıyorsa belki bu yüzden otomatik çalışıp read only olabilir diye aklıma gelmekte. Ancak ben ubuntu cd'sini veya başka bir cd'yide taktığım zaman "otomatik çalışsın mı" diye soruyor. Bir ihtimalde kullanıcının ait olduğu gruplar ile alakalı olma olaslığı olabilir.

@heartsmagic'in de dediği gibi fstab dosyasınında ,içeriğini buraya kopyalarmısınız?
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

zeitgeist

Açıkçası disklerde yaşadığım sorunun nedeni zararlı yazılımlardır diyemem ama Ubuntu'da herhangi bir değişiklik yapmama rağmen (güncelleme, kişisel ayarlar...v.b.) böyle bir hata ile karşılaşmam doğal olarak bunu düşündürdü. Kaldı ki her Ubuntu'yu açışımda diske okuma-yazma hususunda tutarsız tepkiler almam (bazen açıldığında disk üzerinde tüm haklara sahip olabiliyorum bazen olamıyorum.) bu düşünceyi destekliyor.

Bunların yanı sıra özellikle flashdisk hususunda yaşadığım sorunu fstab düzenlemesi ve buradan destek alarak çözmeye çalıştıysam da netice alamamam, akabinde önceki mesajımda belirttiğim temizliğin ardından diski sağlıklı kullanabilmem meseleyi yorumlamayı zorlaştırıyor. Çünkü Windows ortamı için yazılmış bir zararlı yazılımın Linux'u etkilemesine ben de pek ihtimal vermiyorum.

Sorunun nedeni olarak bir kaç ihtimal geliyor aklıma:
Zararlı yazılım diske hakim olmanızı etkiliyor; örneğin donanınımı güvenli bir şekilde kaldıramıyorsunuz dolayısıyla Linux oturumunda forumda defalarca konuşulmuş hatayı alıyorsunuz ve elle bağlama da netice vermiyor, en azından ben netice alamadım.
Bir başka ihtimal de; zararlı yazılım kendini mbr ye yazıyor dolayısıyla disk her çalıştığında o da çalışıyor. Linux altında "otomatik çalışmak isteyen bir yazılımı var" uyarısının nedeni de bu. Usb diskleri ntfs-3g ve ntfs-config aracılığıyla Linux sistemine bağlıyorum haliyle aklıma zararlı yazılım ile bahsettiğim aracı yazılım arasında bir anlaşmazlık olabileceği geliyor.

Bu değerlendirmelerin doğru olduğunu iddia etmiyorum ama mantıksız da gelmiyor bana. Belki, Linux işletim sisteminin işleyişini hala yeterince iyi bilmememden bu şekilde yorumluyor olabilirim.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

heartsmagic

Etki her zaman mümkün olabilir. En güzel örneği forumda her zaman sorulan, Windows'ta diskleri güvenli ayırmadığımız için alınan problemdir. Sonuçta Windows üzerinde yapılan bir işlem ancak bizi de etkiliyor. Bu meseleyi bağlama işlemini zorlayarak hallediyoruz. Bir etki olsa bile çözme ihtimalimiz de olabilir diye düşünüyorum ben, tabii becerebilirsek.

garafatma

@zeitgeist, sana tamamiyle katılıyorum MBR ye yazma konusunda buda mümkün. Benimde aklımda olan wine ile otomatik çalışabilme ihtimali. İlla budur demiyorum fakat aklıma bu geldi :)

fstab çıktısınada bir bakalım nedir
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

Sadalmelik

buyrun arkadaşlar buda etc/fstab

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda6
UUID=7bf99abf-9f1d-4f27-9046-a1dfc820a3d0 /               ext3    relatime,errors=remount-ro 0       1

bytan

Bu dosya eksik. İlave olarak aşağıdakinin çıktısını da ekler misin?

sudo fdisk -l

PF @ ST

Sadalmelik

@bytan istediğin çıktı

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xfc943610

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1               1         192     1536000   27  Bilinmeyen
1. disk bölümü silindir sınırında bitmiyor.
/dev/sda2   *         192       10061    79276032    7  HPFS/NTFS
/dev/sda3           10061       19457    75474273    f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5           10061       11973    15358976    b  W95 FAT32
/dev/sda6           11974       19457    60115198+  83  Linux

Disk /dev/sdb: 160.0 GB, 160041885696 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders
Units = silindir of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x44fdfe06

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sdb1   *           1       19457   156288321    c  W95 FAT32 (LBA)

heartsmagic

sudo mkdir /media/deneme
sudo mount /dev/sda2 /media/deneme
sudo touch /media/deneme/deneme_dosya

ile /media/deneme altında deneme_dosya isimli bir dosya oluşuyor mu?

Sadalmelik

evet dosya oluştu ancak benim vistanın harddisk adı deneme oldu ve onun içinde deneme adlı dosya oluştu :) ben vistaya zaten dosya yazabiliyorum ubuntudan ancak harddiske yazamıyorum. harddiskin adı SERTUG olarak adlandırılmış durumda.

heartsmagic

Pardon harici disk ve dahili diski karıştırmışım. Merak etme Vista bölümünü geçici olarak bağladık biz, bir sonraki açılışa eski yerine kendisi bağlar.
Benim anlattıklarımı harici için deneyelim, ancak gördüğüm kadarıyla kendisi Fat ve Ntfs ile işin yok.

sudo mkdir /media/deneme2
sudo mount /dev/sdb1 /media/deneme2
sudo touch /media/deneme2/deneme_dosya

Sadalmelik

heartsmagic

Bu durumda sorun yok demektir. Kendisinin bağlaması gerekiyor, şimdi de normal kullanıcı ile dene:

touch /media/deneme2/deneme_dosya2

Bu ne diyor?

Sadalmelik

touch: `touch' "/media/deneme2/deneme_dosya2" yapılamadı: Read-only file system

diyor.

heartsmagic

Sorun normal kullanıcı ile yazmaya çalıştığında çıkıyor demek ki. Hani dahili disk olsa fstab dosyasına ekleriz ancak şu an sabit bir şey eklemek pek makul değil. Bugün sdb1 olur disk yarın sdb2, aynı sıkıntı baş gösterebilir. Eğer yapabiliyorsan diskindeki dosyaları yedekle ardından da bir biçimlendir. Yedekleme için nautilus'u yetkili kipte açıp kullanabilirsin. Ney yazık ki başka bir tavsiye gelmiyor aklıma.