NEC VERSA ONE

Başlatan HAL9000, 12 Ocak 2009 - 04:25:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

HAL9000

NEC VERSA ONE



Intel® Core™2 Duo işlemci T5270 1,4 Ghz, 2M L2 önbellek, 800 Mhz FSB
1024 MB (1 x 1024 MB) DDR2 667 Mhz, En fazla 4096 MB
160 GB SATA 5400 rpm
Intel GMA X3100 384 MB DDR2
15,4" WXGA (1280x800) GLARE
Dual DVD Yazıcı (DVD-D+R9)
56K Data/Fax (v.92) Modem
Intel® Kablosuz 4965AGN 802.11n
Intel® 82566M 10/100/1000 Ethernet
Bluetooth® 2.0
IrDA Hızlı Kızılötesi Portu
Tümleşik 1.3 MP WebCam
Li-Ion batarya, yaklaşık 3,5 saat
2,7 kg
2x1,5 watt Stereo Hoparlör, Mik.girişi
103 tuşlu, Numerik Türkçe Q klavye
4xUSB 2.0, 1xPort Replicator, S-Video TV çıkışı, IEEE1394 Fireware, 1xVGA
(SD) Secure Digital, (MS) Memory Stick, (MMC) Multimedia Card, xD-Card
1x Tür II PCMCIA Kartı yuvası

Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope Düzenlemesi - 01 Mayıs 2009

Bu makinede Ubuntu 9.04 Jaunty Jacalope kullanıyorum. 2 GB RAM'im var (+ 1 GB).  Kablolu ethernet bağlantı kullanıyorum. Kablolu ethernet bağlantısı sorunsuz olarak algılanıyor.

---------------------------------------------

Jaunty'yi yükledikten sonra farkına vardığım ilk can sıkan sorun, sesle ilgiliydi. Makinenin ilgili girişine kulaklık taktığımda kulaklığa ses gelmediğini gördüm. Laptopun hoparlörlerinden ses gelirken, kulaklıklardan ses alınamamaktaydı. Bu sorunu çözmek için, bu forumda arama özelliğini kullanarak araştırma yaptım. Sorunla ilgili çözüme ulaştım. Sorun şu şekilde çözülebiliyor:

sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf komutunu vererek, alsa-base dosyasına ulaşıyoruz.  Dosya içinde en son satıra gelerek options snd-hda-intel model=targa-dig tanımlamasını ekliyoruz.) (Sistem doğru şekilde targa-dig tanımlamasına göre çalışıyor.)

alsa-base.conf dosyasını kaydedip, sistemi yeniden başlattığınızda, sorunsuz bir biçimde (kulaklığı takınca kulaklıktan (hoparlör sesi kesilir), kulaklığı çıkartınca hoparlörden ses alabilme) sistemin çalıştığını göreceksiniz.

---------------------------------------------

İkinci sorun ise, tümleşik webcamle ilgili. Bu sorunu da forum sayesinde hallettim. Öncelikle webcamin çalışabilmesi için microdia sürücülerine ihtiyacınız var. Bunun için;

sudo aptitude install kernel-package linux-source build-essential git-core exuberant-ctags ve
git clone http://repo.or.cz/r/microdia.git komutlarını veriyorsunuz. Komut ilgili işlemi gerçekleştiriyor ve microdia klasörü ev dizini altında oluşturuluyor. Bundan sonra sırasıyla;

cd microdia
make

komutlarını veriyoruz. Derleme sırasında make hatası alıyorsanız; linux-headers'ı yeniden yüklemeniz ve sıkıştırılmış kernel-source dosyanızı açmanız gerekebilir. Bu işlemler için;

öncelikle
sudo apt-get --reinstall install linux-headers-`uname -r` komutunu verin ve linux-headers'ı yeniden yükletin. Bu işlemi yaptıktan sonra;

cd /usr/src
dizinine girin

sudo tar -xvjf linux-source-SÜRÜM_NUMARANIZ.tar.bz2 komutunu verin. SÜRÜM_NUMARANIZ bölümüne, kernel sürüm numarasını yazın. Örneğin benim tar.bz2 dosyama göre:
sudo tar -xvjf linux-source-2.6.28.tar.bz2

Yeniden ev dizininiz altındaki microdia klasörüne dönün. Make işlemini tekrarlayın:

sudo make

Sürücü derlenecektir. Şimdi sırasıyla;

sudo modprobe videodev

Eğer 64 bit Linux kullanıyorsanız: (İşletim sisteminiz 64 bit değilse gerek yoktur)

sudo modprobe compat-ioctl32

daha sonra (herkes için zorunlu, 32 ve 64 bit)

make insmod

komutlarını verin. Görüntüyü test etmek için; 

LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so mplayer tv:// -tv \
      driver=v4l2:width=640:height=480:fps=25:device=/dev/video0 -vo xv


komutunu verin. (Sisteminizde mplayer yüklü değilse, sudo apt-get install mplayer komutunu vererek, mplayer'i sisteminize kurun. Kurduktan sonra yukarıdaki test komutunu yeniden deneyin.)

Webcam görüntüsü büyük ihtimalle ters olacak. Bunu düzeltmek için ise terminali açarak;

echo 1 >/sys/class/video4linux/video0/vflip komutunu veriyoruz. Ben bu komutu bir sh dosyanın içerisine yazarak, çalıştırılabilir betik haline getirdim ve Sistem > Tercihler > Başlangıç Uygulamaları bölümüne ekledim. Böylece her açılışta görüntü yönü doğru olarak tanımlanacak.

Sürücümüzü test ettik. Şimdi sisteme yükleyelim; Elbette microdia klasörüne giriyoruz ve sırasıyla:

sudo strip -g sn9c20x.ko

sudo cp sn9c20x.ko /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/media/video/usbvideo/

sudo depmod -a

komutlarını vererek, sürücüyü yüklüyoruz. Sistem > Yönetim > Donanım Sürücüleri'ne baktığımızda, "SN9C20x USB 2.0 Webcam Driver" olarak, yüklediğimiz sürücünün listelendiğini göreceğiz.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra Cheese (peynir) programını çalıştırıyoruz. (Peynir programı sisteminizde yüklü değilse sudo apt-get install cheese komutunu verin.)

Şu anda sorunsuz bir biçimde webcamden doğru görüntüyü alıyor olmanız gerekiyor.

---------------------------------------------

Yukarıdaki (çözümlü) temel sorunlara ek olarak, compiz devredeyken yaşanan bir sorun daha var. Google Earth gibi 3D özellikli programlarda ve 3D oyunlarda compiz fusion aktifse, program-oyun görüntü problemi veriyor. (Grafikler hiçbir şekilde görünmüyor) Bu sorunun da bir çözümü var. Oyun oynarken (ya da Google Earth çalıştırırken) pencere yöneticisini Metacity'ye çevirmeniz sorunu çözüyor. Bu ayarı kolaylıkla yapabilmeniz için bildirim alanına yerleşen "Compiz Fusion Icon" programcığına ihtiyacınız var. Sisteminizde kurulu değilse;

sudo apt-get install fusion-icon komutunu vererek (ya da synaptic'den bularak) programcığı sisteminize kurun. Program kurulum sonunda, Uygulamalar -> Sistem Araçları alt menüsünde yer alacaktır. Programı çalıştırın. Program ikonu bildirim alanına yerleşecektir. İkon üzerine sağ tıklayıp, gelen menüde "Select Window Manager" bölümünün üzerine gelerek, pencere yöneticisini compiz ya da metacity olarak hızla ayarlayabilirsiniz.     
HAL9000 system standby

heartsmagic

Bu güzel inceleme için teşekkür ederiz @HAL9000.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

garafatma

çok güzel bir düzenleme olmuş.

ufak bir hatırlatma, eğer bir şekilde yükleme yapamazsanız

Alt+F2 tuş kombinasyonu ile karşınıza gelen programcığa compize geçmek istediğinizde

compiz --replace komutunu verebilirsiniz.

Metacity içinde

metacity --replace komutunu vererek geçiş yapabilirsiniz.
Bira, Tanrı'nın bizi sevdiğinin ve eğlenmemizi istediğinin kanıtıdır.

>-- Askıdaki Çeviri --< Ubuntu Türkçe Çevirilerine Sizde Destek Olun
Elveda metal müziğin tanrısı... \m/ Ronnie James DIO: 1942 - 2010

Gimp Uzmanı

Teşekkürler. @HAL9000

HAL9000

#4
Sağolun teşekkürleriniz için :D

Forum sayesinde bu temel sorunları çözebildim. Interpid Ibex ile gül gibi geçinip giderken Aralık ayının sonunda (2008) yeni bir sorun (fakat bu sefer donanımsal) karşıma çıktı.

Laptopun klavyesi (ki laptoplar için genellikle rastlanan bir sorun) çalışmamaya başladı. Makineyi USB klavye ile kullanmaya başladım. Bir gün Urban Terror oynadıktan sonra Firefox adres çubuğuna, -farkında olmadan alışkanlık nedeniyle- laptop klavyesi ile giriş yaptım. Klavyenin çalıştığını görünce şaşırdım ve sevindim. Sistemi kapatıp yeniden açınca, klavyenin yeniden çalışmadığını gördüm. Şu anda iki - üç kere açıp kapatınca, klavye yeniden çalışıyor. Fakat sistemi bir defa daha başlatınca çalışmıyor. Klavye kilitlendiği zamanlarda caps lock - scroll lock - num lock ışıkları değişik kombinasyonlarda yanılı kalıyor.

Yetkili servisi arayıp, sorunu anlattığımda, makineyi göndermem gerektiğini söylediler. (Ankara'da bulunduğum için, makinenin İstanbul'a gitmesi gerekiyor, gidip-gelmesi bir ayı bulur tahminimce.) Şu anda bir proje üzerinde çalıştığım için makineyi göndermedim.

Bu sorun dışında oldukça kaliteli bir makine, herkese tavsiye ederim. Fiyat-performans oranını yüksek bir şekilde karşılıyor. Santa Rosa işlemciye sahip olması ek avantajlar katıyor. Piyasadaki laptopların büyük çoğunluğundan avantajlı olarak sistem RAM'i 4096 MB'a kadar yükseltilebiliyor. Yenileri şu anda sanırım 1 GB değil, standart olarak 2 GB RAM'le satışa sunulmuş durumda. Görsel olarak da mavi - gri renklerle güzel bir tasarım sergiliyor. Klavyede dahili numpad olması da (her ne kadar şu anda kullanamasam da) pozitif bir etken.     
HAL9000 system standby

HAL9000

#5
Alıntı YapYükseltme Tarih: 24 Nisan 2009

Alıntı YapIntrepid'den Jaunty'ye yükseltildi. Webcam (Microdia) peynirde çalışıyor. Fakat kamera ya da video çekim düğmelerine tıklandığında oturum çöküyor. Güncellemelerle halledileceğini umut ediyorum.
İlginç, akşama doğru yaptığım birkaç güncelleme ile Webcam peynirde sorunsuz çalışmaya başladı. Ubuntu'daki hıza bakın  ;)

8.10'dan 9.04'e yükseltenler için: (Sıfırdan kurulum yapmışsanız aşağıdaki sorunla karşılaşmıyorsunuz.)

Yükseltmeden sonra Firefox flash video ve animasyonları oynatmayarak "eksik eklenti" uyarısını veriyor. Flash'ı kur deyince ise, "flash zaten kurulu" uyarısını ekrana getiriyor. Sayfa tazelendiğinde flash dosya çalışmıyor ve firefox sil baştan "eksik eklenti" uyarısı vermeye devam ediyor. Bu sorunu çözmek için:

1- Synaptic'i çalıştırın. Ara kutusuna "Flash" yazarak, yüklü Flash paketlerini listeletin. Flash paketlerini seçerek, sağ tıklayıp "Tamamen kaldır"ı seçin.

2-  Firefox'u açıp, flash video (ya da dosya) olan bir web sitesine girin. "Eksik eklenti" uyarısını aldıktan sonra, "eksik eklentiyi kur" düğmesini tıklayın. Açılan pencerede "Adobe Flash Player" (ya da gnash, freeflash vb.)'i seçin ve eklentiyi kurun.

3- Firefox'u kapatın. (Gerekli değil, fakat sağlam olsun) Sistemi yeniden başlatın. Firefox'u açıp, flash video içeren siteye girin. Flash içeriğin artık oynatılabilir olduğunu göreceksiniz.

Alıntı YapYukarıdaki sorunlar dışında, sistem oldukça kararlı (stabil) bir biçimde çalışıyor. Ext4 yerine Ext3 kullanmama rağmen, eskiye göre açılış ve kapanış hızı hemen farkediliyor. Sistem hızlı çalışıyor, hızlı kapanıyor. Jaunty'de ses kalitesinin, Intrepid'e göre daha iyi olduğunu farkettim. Bu bir yanılsama da olabilir ama ses daha iyi çıkıyor gibi geldi.

Ext4'ün cazibesine kapılıp, sistemi formatladım. Sıfırdan Ext4 - 9.04 kurulumu yaptım. Ses ve webcam sorunu devam ediyor (Bu Ubuntu sürümünde de doğru tanıma başarılamıyor.) Bu sorunların sıfırdan kurulum 9.04 Jaunty'ye göre çözümünü ilk inceleme mesajında yeniden anlattım. Anlatıma göre sorunları çözebilirsiniz.

Ext3'te Jaunty'nin hızını görmüştüm. Ext4'de ağızım açık kaldı  ;D Bu ne hız  8) Jaunty'yi Ext4 değil Ext3 olarak kullanırsanız, gerçekten hata edersiniz ve çok şey kaçırırsınız. Sıfırdan kurulum yapmanın avantajlarından birisi de hafıza kullanımıyla ilgili. İlk önce Ext3'de 8.10 -> 9.04 yükseltmesi yapmıştım. Hafıza kullanımı genellikle 550 ile 620 mb arasında oluyordu. Şu anda 290 mb ile 450 mb arasında değişiyor. Firefox'da çok hızlandı. Sıfırdan kurulum yapmak gerçekten daha avantajlı.
HAL9000 system standby

DefectoR

çok sağol kardeş aynı laptoptan kullanıyorum şuan ve verdiğin bilgiler gerçekten çok gerekli olucak.

HAL9000

#7
Sanıyorum maya Ubuntu 9.10 Karmic Koala ile nihayet tuttu. Yukarıda anlattığım hiçbir sorun ortaya çıkmadan ses ve dahili kamera tanınıyor. Daha önceki sürümlerde compiz ile 3D oyunlar ve google earth gibi yazılımlar arasında yaşanan problemden de eser kalmamış.

HAL9000 system standby

HAL9000

Alıntı YapFakat AWN ve Firefox birlikte kurulu olduğu zaman sürekli çökme ve donmalar yaşanmakta. Tavsiyem AWN yerine Cairo Dock kullanmak.

6 Kasım 2009'da böyle yazmıştım. Şu anda tarih 10 Aralık 2009 ve gerekli güncellemelerden sonra AWN de sorunsuz olarak kullanılabiliyor.

Çok küçük bir sorun ise devam ediyor. Çözüm şu şekilde: İlk kurulum (9.10) sonrası mikrofondan ses girişi yapamayabilirsiniz. Bu ufak sorunu şu şekilde aşıyoruz; üst panelde bildiri alanında yer alan ses (hoparlör) simgesine sağ tıklayın. Açılan diyalogda "Ses Tercihlerini" tıklayın. Açılacak pencerede "Giriş" tabını seçin, "Bağlayıcı" kısmında "Microphone 1" yerine "Microphone 2"yi seçin. Eğer mikrofona elinizle dokunur ya da konuşursanız "Giriş Seviyesi" grafiğinin sesi gösterdiğini göreceksiniz. "Giriş Ses Seviyesi"nden, mikrofon ses seviyesini ayarlayabilirsiniz. İlgili ayarları gerçekleştirdikten sonra pencereyi kapatın.
HAL9000 system standby

aksuugur76

Ben de Sabily 11.10(aslında modifiye ubuntu yani) kullanıyorum.Bu sorun bende de var.Çözümü denesem mi yoksa sorunun güncel bir çözümü var mı?Eksik yazdım galiba.Sorun en baştaki ses problemi ile ilgili.

heartsmagic

Ses ile ilgili öneriyi denemen sana bir şey kaybettirmez, çok kolay bir yöntem ayrıca.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

aksuugur76

Denedim ama sonuç olumsuz.Hoparlörümden ses geliyor fakat kulaklığı takınca hoparlörden ses kesiliyor,kulaklıktan da gelmiyor.

heartsmagic

Alsa derlemeyi deneyebilirsin. Sorunu çözer mi bilmiyorum ancak şu an aklıma başka bir şey gelmiyor ne yazık ki.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

HAL9000

NEC Versa One'ı 2007 Kasımında satın almıştım. 1 gb ram ile gelmişti. Boş ram bankına 1 adet daha 1 gb ram takarak 2 gb'a yükseltmiştim. Tam yedi yıl sonra, max. desteklediği ram sayısı olan 4 gb'a upgrade ettim. Internetten iki adet 2 gb dd2 667 mhz kingston ram siparişi vererek upgrade işlemini tamamladım. Nec ramleri derhal tanıdı. Peppermint 5 yüklü 32 bit sistem, 4 gb ram ile gözle görülür biçimde hızlandı. Eski ramlarin (1 gblıklar) birisi belboy, diğeri ise samsung markaydı. Kavrayabildiğim kadarıyla, aynı biçimde iki kingston ram ile bazı grafik hataları ve yavaşlık kayboldu. Fakat halen bazı dağıtımlarla uyumluluk problemi mevcut. Nec'le en dost dağıtım Ubuntu ve türevleri. 2011 model bir packard bell dot s netbook'um da var. Nec, Trisquel gibi bazı dağıtımlarda, özellikle usb fare lagi ve bazı küçük uyumsuzluklar sergilerken, Packard Bell netbook daha uyumlu çalışıyor.

7 yıllık macera boyunca, çipset arızasından kaynaklanan klavye kilitlenmesi hatası giderildikten sonra bana uzun süre hizmet etti. Yeni ram upgrade'i ile bariz şekilde hızlı çalışıyor. Hatta aralık 2013'de, bir proje çerçevesinde kullandığım 8 gb ramli asus ultrabook'tan neredeyse daha hızlı olduğunu bile iddia edebilirim. Vista ile yüklü gelen 2007 model nec, Vista'nın ramin %55'ini yemesiyle birlikte aynı kasma edayla çalışıyordu. Win 8'li 8 gb asus ultrabook'da da (64 bit win 8) aynı model mevcut. Ramin yarısını windows götürüyor. Corel Draw ile yaptığım çalışmalarda kasmalar gerçekleşiyordu. E, ben ne anladım bu işten demiştim. Aynı sistem, aynı yavaşlık devam ediyor. Fakat Gnu/Linux tarafında iş değişiyor.

155 mb ram ile açılan Peppermint 5 LXDE arayüzü ile 4 gb ramde grafik işlemlerinde ve firefox tablarında uçuyor. Firefox ile fazla tab açtığımda yeni 64 bitlik win 8'li 8 gblık asus ultrabook kasma yapıyordu. Şimdi yeniden Ubuntu 14.04 ve Unitiy arayüzüne dönmeyi düşünüyorum. LXDE, Xfce, Elementary OS, GNOME ve OpenBox maceralarından sonra gerçekten Unity arayüzünü ve süper (win) tuşu ile entegre sistemini, HUD'u özlediğimi ve en verimli şekilde Unity'de çalıştığıma karar verdim.

7 yılın sonunda tek sorun noktası, NEC'in pilinin ölmüş olması. O artık bir laptop değil, masaüstü  :P  Internetten muadil pilini 70 tl civarında buldum. Yeni pili alıp takmak istiyorum. Bu ram upgrade'i ve planladığım pil yükseltmesi ile bakalım 2027'y görebilecek mi?  :))
HAL9000 system standby