[Çözüldü] "grub"suz ubuntu yüklemek

Başlatan monthy_python, 28 Aralık 2012 - 14:15:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

monthy_python

Macbook üzerine "grub" yüklemeden ubuntu nasıl yükleyebilirim?
"alt"a basılı olarak bilgisayarı açarken zaten yüklü işl. sistemlerini listeliyor, seçimi bu şekilde yapmak istiyorum.
S. Diskin "mbr" denen yerine bir şey yazdırmadan ubuntuyu nasıl yükleyebilirim? var mı böyle bir yükleme şekli?

(not: virtualbox istemiyorum, kullanacağım programlar açısından tam performanslı çalışması lazım.)

matrax_41

"Alternate" iso kalıbı ile grub yüklemeden kurulum yapabilirsin.

cagriemer

Mac'lerde acilista option tusuna basili tuttugunuzda "Startup Manager"[1] uygulamasina geciyorsunuz. Bu bir onyukleyici degil. Sadece sistemin hangi disk biriminden baslayacagini secmenize yariyor. Her halukarda Ubuntu'yu kurdugunuz birimin kok dizinine bir onyukleyici kurmalisiniz.

[1] http://support.apple.com/kb/HT1310

monthy_python

opt. tuşu ile os 10.8 ya da 10.4 arasında seçim yapılıyor ya mesela, ben ubuntu da seçilebilir sanmıştım. :(
aslında "mbr" denen kısıma yazmak istemiyordum. ubuntuyu silmek istersem nasıl kaldırılıp eski haline döndürüleceğini bilmiyorum çünkü. Virtualbox hariç başka yolu yoksa klasik stil yükleyelim bari, olmadı veririm formatı :)

cagriemer

Yuklenemez demiyorum. Sadece Ubuntu'yu acacak bir onyukleyiciye ihtiyac duyacaksiniz. Bu onyukleyiciyi ilk diskin basina yazmak zorunda degilsiniz. Ubuntu'nun kok dizinini tutan disk bolumunun basina da yazabilirsiniz. Boylece dediginiz gibi option tusuna bastiktan sonra Ubuntu kurulu diski sectiginizde GRUB ile Ubuntu'nuz acilir. Peki bu sekilde nasil yaparim derseniz onu bilmiyorum iste. Ubuntu'nun yardim sayfalarinda mac ile ilgili bir bolum olacakti.

monthy_python

@cagriemer, aradım aslında ama galiba doğru arama sözcüklerini bulamıyorum. bağlantı verirseniz çok işime yarar.
Yani istediğim mbr falan gibi şeyleri değiştirip riskli işler (diğer işl. sist. için) yapmadan ubuntu yüklemek.
yardım sayfalarında bayağı dolaştım aslında. ama yazılanlar genelde ppc üzerine. "intele kurmak, kaldırmak" bağlantıları, anlatımları bulamadım pek.

ben buraya kesin KXStudio kuracağım, öyle ya da böyle :))

monthy_python

@cagriemer çok teşekkür ederim, tam aradığım şey :)

iyice inceleyip yapacağım. geribildirim yazıp etiketlerim becerince :)

decent

Konu başlığına uygun bir cevap alternatifi:

Installing Ubuntu 12.04 without installing Grub

Grub' suz Ubuntu 12.04 kurulumu:
http://askubuntu.com/a/148192

Yani şu iki komut ile kurulumun başlatılmasından bahsediliyor:
ubiquity -b veya ubiquity --no-bootloader

Fakat @cagriemer' in de belirttiği gibi, Ubuntu için bir önyükleyiciye ihtiyaç var.

monthy_python

Grub'suz olmasını geçtim, normalini de yükleyemedim ki ben! utanç içindeyim  ;D

şunları yaptım:
1- HD'den yer ayırdım, 200 gb. format attı, öbür tarafı sildi vs.. sorun olmasın diye.
2- ubuntu'yu flash diske yazdırdım (başka bilgisayarda denedim hatta, çalışıyor)
3- <alt>la başlatınca flash diski de gördü, oradan başlattım.
4- ubuntu grub menu çıktı. yalnız mor değil, siyah beyaz olarak.

buradan sonrası hata;

grub'dan ilk seçeneği seçince (yüklemeden ubuntu kullan/dene) ,  siyah bir ekran çıkıyor. imleç yanıp sönüyor (sanki işlem yapıyor gibi)
"ubuntu yükle" seçiyorum, aynı siyah ekran, imleç vs..
sabredip bekledim biraz (15 20 dk kadar) flash diskin ışığı falan sönüyor sonra. başka bir şey de olmuyor, siyah ekranda kalıyor (hard reset yapana kadar.)

Olmazsa virtualbox'tan da kullanırım ama normal kurulumla kullanmayı da çok istiyorum.

monthy_python

Sonunda ubuntu görebildim bilgisayarımda  ;D

sorun 12.04müş, 12.10'u indirdim, alt'a basarak açınca 4 seçenek çıktı:
Mac HD
recovery 10.8
Windows (bunu hiç anlamadım; bilgisayarda windowsla alakalı hiçbirşey yok çünkü)
EFI Boot

EFI Boot'tan açınca grub menü çıkıyor ve ilk seçenek "yüklemeden dene"yi seçince de ubuntu açılıyor :)
henüz yüklemedim ama canlı çalışıyorsa yüklenebilir demektir.

buradan harici diske yüklersem osx'in yükleyicisini değiştirmemiş olurum. bunu değiştirmek istemiyordum, sorun çözüldü yani bu durumda (yükleyince anlayacağım tabi.)
gerçi esas KXStudio'ya yükseltmek istiyorum, o da 12.04 tabanlı. ama ubuntuyu görebildik ya, gerisi gelir. bu tarafta çözülmeyecek sorun yok  :)

harici diske kurulumu yapayım, etiketleyeceğim konuyu. cevaplarınız için çok teşekkür ederim :)

monthy_python

Firewire hdd üzerine 12.10 kurdum.
Bir önyükleyici yüklemek şartmış, refit yükledim. alt'a basılı olarak açınca, osx parmak bellekteki ubuntu yükleyicisini görüyor ama (ex4 olduğu için) harici diskteki ubuntuyu görmüyor yoksa.
osx'in önyükleyicisini değiştirmeye çekinmiştim, çekinecek bir şey yokmuş. ayrıca refit'te terminal'e düşmek gibi osx'te olmayan güzel bir özellik de var.

kablosuzu görmüyor, unity 3d çalışmıyor, compiz göçtü... gibi sorunlar var ama  ;D çözülür sanıyorum.

Sözün özü grub olmadı refit; mac hd üzerindeki önyükleyiciyi değiştirmek şartmış, osx yükleyicisiyle olmuyormuş bu işler  :)
ilgilenenlere tekrar teşekkür edip etiketliyorum konuyu.