Bellek test programı?

Başlatan 0M42, 04 Şubat 2022 - 22:03:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

0M42

Merhaba, linuxta hdd nin yada usb den takılı flash belleğin okuma yazma hızını test edebileceğim bir uygulama varmı?

nxjoseph

gnome-disk-utility ile butun disklerin hizini test edebilirsiniz.

sudo apt update && sudo apt install gnome-disk-utility

0M42

Teşekkür  :)  bu arada neden her paket kurulum öncesi update yapmak tavsiye ediliyor?

nxjoseph

Rica ederim, update yapinca depo guncelleniyor yani en guncel paketler geliyor, ve onlari kuruyoruz.

0M42

Peki bu program terminal üzerinden komutla mı çalışıyor yoksa grafik arayüzü varmı? Paket kurulumunu yaptım ancak başlat menüsünde göremedim ve bu sorunu çok yaşıyorum program kurduğumda nereye kurulduğunu nasıl öğrenebilirim

nxjoseph

Bu program grafik arayuz ile calisiyor, baslat menusune neden gelmedigini bilmiyorum.
Asagidaki komutun ciktisini gonderebilir misiniz?
which gnome-disk-utility
which komutu programin yolunu (konumunu) ogrenmemizi saglar.
Ornek:

$ which git
/usr/bin/git

baslat menusundeki uygulamalar /usr/share/applications konumunda bulunur ve .desktop uzantilidirlar.
ls /usr/share/applications

0M42

Aşağıdaki gibi bir çıktı görüyorum

omar@Hira:~$ which gnome-disk-utility
omar@Hira:~$

nxjoseph

which gnome-disks Bir de boyle deneyin.

0M42

Denedim şimdi oldu. Ancak klasöre gidince tıklayarak çalıştırabileceğim bir dosya olmadığını görüyorum.

/usr/bin/gnome-disks

Programın kurulduktan sonra ismi değişiyor olabilir mi? Sistemde  kurulu tüm programlara aşina değilim zaten linuxta da yeniyim o yüzden isimden bulamayınca kestiremiyorum bu olabilirmi şu olabilir mi diye.

nxjoseph

Bu olumlu bir cikti, programin yerini bize gosteriyor. paket adi gnome-disk-utility, kurulunca gnome-disks oldu. Su an bunu nasil manuel olarak baslat menusune ekleyebiliriz onu arastiriyorum.

Arastirdim.
/usr/share/applications konumunda dosya olusturuyoruz. nano editor ile dosyayi olusturuyoruz. newitem yazan yere gnomedisks yazalim, onemli degil yine de.
sudo nano /usr/share/applications/newitem.desktop <<<<<<<<BUNU KULLANMAYIN>>>>>>>

doas nano /usr/share/applications/gnomedisks.desktop
Editor ile dosyayi actik, icini asagida verdigim icerik ile doldurun, degisiklik yapacagimiz yerler programin baslat menusundeki gorunecek adi ve programin yolu yani sizin yaptiginiz which ciktisi.
[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Gnome Disks
Exec=/usr/bin/gnome-disks
Terminal=false
Type=Application
StartupNotify=true
Categories=Network;WebBrowser;
X-Desktop-File-Install-Version=0.15

Bu icerigi dosyanin icerisine kopyalayip yapistirin.

NOT: Terminaldeyken kopyalama ve yapistirma islemleri SHIFT eklenerek yapilir, ornek:
Kopyalama: CTRL+SHIFT+C
Yapistirma: CTRL+SHIFT+V

0M42

doas nano /usr/share/applications/gnomedisks.desktop

Komut verdiğimde aşağıdaki çıktıyı alıyorum :

omar@Hira:~$ doas nano /usr/share/applications/gnomedisks.desktop

Command 'doas' not found, did you mean:

command 'dods' from deb python3-pydap

Try: sudo apt install <deb name>

omar@Hira:~$

Deneme maksadıyla ilk komutu (bunu kullanmayın yazdığınız) yazınca dosya içi boş bir şekilde açılıyor. Müdahale etmeden kapattım.

nxjoseph

Ozur dilerim benim hatam kusuruma bakmayin, duzeltiyorum.
sudo nano /usr/share/applications/gnomedisks.desktop

normalde sudo kullanilir fakat ben doas kullandigim icin onu duzeltmeyi unutmusum.
Bunu yazinca da bos dosya acilacak ve icerisine ustteki icerigi yapistirin.
nano editorunde ctrl+x ile kaydedip cikabilirsiniz.

0M42

Estafurullah hiç önemli değil. Tamamdır şimdi oldu başlat/internet sekmesi içerisinde göründü ve çalışıyor şimdi bir test yapacağım.

Bu arada başlat menüsündeki yerini değiştirmek için aşağıdaki categories kısmını değiştirmem yeterli olur mu?

[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Gnome Disks
Exec=/usr/bin/gnome-disks
Terminal=false
Type=Application
StartupNotify=true
Categories=Network;WebBrowser;

nxjoseph

Alıntı YapCategories=Network;WebBrowser;
Aynen dediginiz gibi, burayi degistirmelisiniz.  :)

Kategoriler, belki sizde farklidir.

0M42

Son bir gelişme ekleyeyim program meğer en başta başlat menüsünde yerini almış Donatılar sekmesinde Diskler adı altında. Ben diskler yazan programı çalıştırmıştım ancak programı daha önce kullanmadığım için ve ismi farklı olduğu için (gnome disks ismine odaklandım) o olduğunu anlayamadım. Fakat sonradan sizin yönlendirmeniz ile başlata eklediğimiz programı çalıştırınca Diskler yazan program olduğunu gördüm :) Sizi de uğraştırmış oldum ancak sayenizde öğrendiğim şeyler oldu tekrardan teşekkür ederim.

nxjoseph

Rica ederim bende sizin sayenizde yeni birseyler ogrenmis oldum, ve bunu forumda nasil konusu olarak anlattim.  :)

Ben de categories'i denemek icin boyle birsey yaptim, Development kismina koydum.

[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=sopotafy
Exec=/usr/bin/spotify
Terminal=false
Type=Application
StartupNotify=true
Categories=Development

Guncelleme: Uygulama ikonu da ekledim.
Uygulama ikonlari /usr/share/pixmaps 'da bulunuyormus. Koda sadece bunu ekledim, Icon=/usr/share/pixmaps/spotify-client.png
[Desktop Entry]
Icon=/usr/share/pixmaps/spotify-client.png
Version=1.0
Name=sopotafy
Exec=/usr/bin/spotify
Terminal=false
Type=Application
StartupNotify=true
Categories=Development