Kernel derleme?

Başlatan 0M42, 18 Ocak 2022 - 16:08:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

0M42

Merhaba, kernel derlemenin faydaları nedir, şartmıdır?

0M42

Bu forum neden bu kadar ölü?

yakusha

Kernel derlemenin bir faydası yoktur!

Özellikle son kullanıcı için (burada Ubuntu forumlarında olduğumuza göre, ubuntu özelinde konuşmakta sakınca yok) tamamen gereksiz bir durumdur. Ubuntu kerneli zaten pek çok gereksinime göre özelleştirilmiş olarak derleyip son kullanıcıya sunar. Kernel özelinde panik ekranına düşüren bir hata yaşayıp yaşamadığınızı sorgulamak gerekir.

Örneğin kernel panic ekranında şu gibi bir ifade görüyor musunuz?

RAMDISK: incomplete write (31522 != 32768)
write error
Kernel panic - not syncing : VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)


İkincisi, kernel derlemek uzun süren bir işlemdir! İşlemci, HDD, Ram ve kaç paralel işlemin gerçekleştiğine göre bu süre artar veya azalır.

"A fresh kernel compilation takes 20 to 30 min. Whereas iterative compilation gets compiled in 1–2 min."

https://www.quora.com/How-long-does-the-Linux-kernel-compile-take

Kernel de bir yazılım olduğu için güncellenmesi ve bulunan hatalara göre yeniden derlenmesi gerekir. Ubuntu 20.04 kullanıyorum ve bu ay en az 2 defa kernel güncelledim gibi geliyor. Malesef Ubuntu 20.04 kaç defa kernel güncellemiş ve güncelleme tarihlerini tutan bir site bulamadım. Benim kernel 14 Ocakta derlenmiş/yayınlanmış görünüyor.

uname -a
Linux yakusha 5.13.0-27-generic #29~20.04.1-Ubuntu SMP Fri Jan 14 00:32:30 UTC 2022 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux


Sorunuza dönersek, kernel derlemek asla şart değildir. 2010 yılından beri düzenli Ubuntu/GNU-Linux kullanıcısıyım, hiç ihtiyaç duymadım. Kernel derlemek gözle görülür bir hız artışı da sağlamaz desem yeterli olur mu?

İlaveten konu şurada da tartışılmış, İngilizceniz varsa bakabilirsiniz: https://unix.stackexchange.com/questions/905/what-is-the-benefit-of-compiling-your-own-linux-kernel
Artık bu forumu kullanmıyor.

0M42

Bu cevap fazlasıyla tatmin edici oldu teşekkür ederim. Donanımı oldukça düşük laptop ımda lubuntu kullanıyorum. Önceden 20.04 sürümü kurmuştum daha sonra 18.04 sürüme dönünce sistemin çok daha hızlı çalıştığını gördüm. Bazı kimseler ile profilinde yazdığına göre hala 16 sürüm kullanıyor bu sürümler arasında hıza etki edecek ne gibi değişiklikler söz konusu? Mesela 16 kullansam nelerden mahrum kalacağım?

gecegezen

[mention=657811]@yakusha[/mention]'da dediği gibi eğer çok özel veya çok düşük performanslı bir donanımın yoksa performans açısından bir faydası olmaz.
Eğer ektrasdan linux nasıl çalışını anlamak istersen eğlenceli olur. Ama uzun ve çok dertli bir süreç forumda anlatılan yöntemlerle bir kaç yıl önce yapmıştım eğlencesine derleme işlemi 4 saat kadar sürse de öncesi araştırmalar donanım bilgisi çok baş ağrıtıyor ve sorunlar genelde senin ayarlarına özel olduğundan google kullanarak direk çözemiyorsunuz. Sonunda da genelde hazir kernellerdan çok farklı veya daha kötü bir şeyler çıkıyor. İlla sistemde birşeyler unutuluyor.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw