Linux dosya sistemini öğrenme ve değiştirme

Başlatan IITheWolfII, 20 Ocak 2022 - 02:58:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

IITheWolfII

Ubuntu nun hangi dosya sistemini kullandığını nasıl öğrenebilirim ve btrfs e nasıl geçiş yapabilirim.

nxjoseph

gparted ile disklerinizi ogrenebilirsiniz. Muhtemelen otomatik olarak ext4 ayarlamistir. Btrfs hic kullanmadim ama btrfs bazli distrolar var, ornek: garuda linux

IITheWolfII

[mention=657799]@nxjoseph[/mention]
Ben ubuntu üzerinden btrfs kullanmak istiyorum. Tekrar format atmadan değiştirebilir miyim ?

nxjoseph

Burada veri kaybetmeden ext4u btrfs yapma anlatilmis fakat adam /home bolumu icin depolama cihazinda bolum ayirmis yani bir root klasoru (/) bir de ayri bolumde /home klasoru var. Sizinki birlesikse yani home bolumunu ayirmadiysaniz olmayabilir. https://askubuntu.com/questions/198000/how-can-i-convert-an-ext4-partition-to-btrfs-or-other-file-systems-without-los

gecegezen

Artık bir çok dağıtım btrfs kullanıyor diye biliyorum ama btrfs gelismiş özelliklerini kullanmak için bir kaç şeyi ayarlaman gerekiyor. Bunu dağıtımlar ne seviyede yapıyor bilmiyorum. Ubuntu sen son kurulumda btrfs secersen ayarlıyor diye hatırlıyor.
btrfs-convert komutu ile ext4 btrfs dönüştürebilirsiniz ama önemli verileriniz öncesinde yedekleyin çok güvenli bir yöntem değil ben yaklaşık 5-6 yıl kadar önce kullanmıştım.Güncel durumda nasıl çalışıyor bilmiyorum.Ama tahmimin ayarları yapmıyordur.
Bir dip not olarak gelişmiş özellikler bir dezavantayıda var btrfs gördüğüm kadarı ile ext4 bir tık daha yavaş ve swap dosyası veya sanal makine disk dosyalarında sorunlar çıkartıyor.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

yakusha

Dosya sistemini değiştirmek riskli bir iş olduğunun zaten farkındasısınız. Bir tecrübeli kişi tavsiyesi olarak / (root), /home  ve geliştirme ve kişisel verilerininizi tutacağınız farklı bölümler oluşturmanızı öneririm. Benim (ext4) kullandığım yapı şöyle:
* / (root) her 2 yılda bir yeni LTS sürüm yükleyerek tamamen sildiğim bölüm.
* /home Sadece gerektiği kadar dosyayı tuttuğum home bölümü. Burada geliştirme vs yapMAmaya çalışıyorum.
* /c (evet c) bölümü, tüm geliştirme işlerimi burada yapıyorum. Veritabanlarının datalarını ve kodları da burada tutuyorum. İlaveten kodları git sürüm takibi ile bitbucket üstünde de yedekliyorum.
* /d -> Kişisel dosyalar, resimler, videolar, lüzumsuz şeyler

Ne zamandır bilmiyorum, lakin muhtemelen çok uzun süredir bu yapıyı koruyorum. Bilgisayar ve HDD değişince de bu yapıyı korumaya devam ettim.

BTRFS ile ilgisi, malesef bu yapıyı btrfs ile kurgulayamıyorum. Bana çok karışık geldi. Size faydalı olacaksa elbette kullanın. Lakin kişisel veri ve geliştirme ortamınıza ait verileri kaybetme riskinize göre de yedek planınız bulunsun.
Artık bu forumu kullanmıyor.

gecegezen

Alıntı yapılan: yakusha - 23 Ocak 2022 - 02:38:59
Dosya sistemini değiştirmek riskli bir iş olduğunun zaten farkındasısınız. Bir tecrübeli kişi tavsiyesi olarak / (root), /home  ve geliştirme ve kişisel verilerininizi tutacağınız farklı bölümler oluşturmanızı öneririm. Benim (ext4) kullandığım yapı şöyle:
* / (root) her 2 yılda bir yeni LTS sürüm yükleyerek tamamen sildiğim bölüm.
* /home Sadece gerektiği kadar dosyayı tuttuğum home bölümü. Burada geliştirme vs yapMAmaya çalışıyorum.
* /c (evet c) bölümü, tüm geliştirme işlerimi burada yapıyorum. Veritabanlarının datalarını ve kodları da burada tutuyorum. İlaveten kodları git sürüm takibi ile bitbucket üstünde de yedekliyorum.
* /d -> Kişisel dosyalar, resimler, videolar, lüzumsuz şeyler

Ne zamandır bilmiyorum, lakin muhtemelen çok uzun süredir bu yapıyı koruyorum. Bilgisayar ve HDD değişince de bu yapıyı korumaya devam ettim.

BTRFS ile ilgisi, malesef bu yapıyı btrfs ile kurgulayamıyorum. Bana çok karışık geldi. Size faydalı olacaksa elbette kullanın. Lakin kişisel veri ve geliştirme ortamınıza ait verileri kaybetme riskinize göre de yedek planınız bulunsun.

Öncelikle kesinlikle böyle yapın demiyorum.
BTRFS'ın bir güzelliğide biraz lvm özelliklerine sahip bütün tek bir btrfs bölümü subvolumler olusturrarak benzer bir yapı kurabilirsiniz güzel tarafı subvolumlerde boyutları önceden girmeniz gerekli değil harddisk yer olduğu sürece istediğiniz yere istediğiniz dosyayı depolayabilirsiniz. Bir avantaji da cow özelliği sayesinde snapshotlar alıp çok kolay geri yükleme noktaları olusturabilirniz. hdd zamanlarında bunun hıza büyük katkısı vardı.
Gelelim dezavantasına her ne kadar artık *kararlı deseler de  database dosyalarında veya sürekli okuma yazma yapılan dosyalarda sorunlar yasandığı duydum. Kendi tecrübelerimden gnome ayarlarını gecen yıl boyunca 3 defa sıfırlandı. Sorun .config/dconf/user dosyasının bozulmasıymış. Gnome bu dosyayı biraz veri gibi kullanıyormus ve btrfs bazen bu dosyası sync sorunu yaşıyormuş. Ben artık bu dosyayı yedekliyorum ve snapshotlardan kurtarıyorum.
Bir diğer güzel tarafıda bir güncelleme sistemi bozması durumunda snapshot çok kolay geri dönülüyor hatta geri yükleme yapmadan direk o snapshotan sistemi bile açlıştırabiliyorsunuz. Ama Snapshot lar her ne kadar kullanışlı olasada bir yedekleme değil brfs giderse hepsi gidiyor bir diğer dezavantasıda dosya kurtarma yazılımları henüz btrfs desteklemiyor gördüğüm kadarı ile.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw