[Nasıl] Birden Fazla Kernel Yükleme Ve Kullanma (Arch Linux)

Başlatan nxjoseph, 24 Ekim 2021 - 16:01:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nxjoseph

İnsanların Arch Linux'u kullanmasının nedenlerinden biri, gelen güncellemeleri hızlıca almasıdır. Diğer dağıtımların kullanıcılarından önce çoğu yazılımı ve Linux çekirdeğini alırsınız.

Ancak bu, her zaman en yeni çekirdeği kullanmanız gerektiği anlamına gelmez. Mevcut çeşitli çekirdek seçenekleri vardır ve size Arch Linux'taki çekirdekleri göstereceğim.

Ana kernel (paket ismi: linux)

Bu, en son kararlı Linux çekirdeğidir. Çoğu insanın bu çekirdeği kullanma sebebi, mevcut en son çekirdek versiyonu için kullanır.

LTS kernel (paket ismi: linux-lts)

Linux-LTS paketi size en son uzun vadeli destek ile Linux çekirdeğini verir. Bir lts çekirdeği için önceden tanımlanmış bir yaşam döngüsü yoktur, ancak aynı çekirdek versiyonunun tadını daha uzun süre zevk almanız yeterli olabilir.

Çekirdek yamaları normalde bir şey kırmaz, ancak bir kırılma olmamak imkansız değildir. Donanımınız yeni değilse, eski LTS çekirdeğini kullanarak artan stabilite ile keyfini çıkarabilirsiniz.

Hardened kernel (paket ismi: linux-hardened)

Güvenlikle ilgili kullanıcılar için, en son kararlı çekirdeğin sertleştirilmiş bir sürümü var. Bu çekirdeği kullanırken birkaç paketin işe yaramayacağını unutmayın.

Performance-tuned kernel (paket ismi: linux-zen)

Sisteminizden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, temel olarak en son çekirdekten bir sürüm olan "Zen" çekirdeğini kullanabilirsiniz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Artık çeşitli çekirdek seçeneklerinden haberdar olduğunuzda, Kernel'i Arch Linux'ta nasıl değiştirebileceğinizi görelim.

İki aşamalı bir işlemdir:

    1. Seçtiğiniz Linux çekirdeğini yükleyin.
    2. Yeni yüklenen çekirdeği eklemek için Grub Config dosyasını konfigüre edin.

Bu komutu kullanarak Kernel sürümünü kontrol edin:

uname -r

Bu komutu kullanarak GRUB config'inizin yedeğini alın:

sudo cp -r /etc/default/grub /etc/default/grub.bak

Adım 1: Seçtiğiniz çekirdeği kurun.

Seçtiğiniz Linux çekirdeğini kurmak için pacman komutunu kullanabilirsiniz. Sadece paket adını bilmeniz gerekir.

Ayrıca sistemde aynı anda birden fazla tür Linux çekirdeği kurabilirsiniz. GRUB menüsünden hangi çekirdeği kullanacağınızı seçebilirsiniz.

En son kararlı (en yeni) çekirdek için: sudo pacman -S linux

En son LTS çekirdeği için: sudo pacman -S linux-lts

Sertleştirilmiş yamalar (hardened) ile en son kararlı çekirdek için: sudo pacman -S linux-hardened

Zen çekirdeğini almak için: sudo pacman -S linux-zen

Adım 2: Daha fazla çekirdek seçenekleri eklemek için Grub yapılandırma dosyasını konfigüre edin.

Varsayılan olarak, Arch Linux en son çekirdek sürümünü varsayılan olarak kullanır. Gelişmiş seçenekler altında ek çekirdek versiyonları mevcuttur:



Ancak, işleri biraz farklı ve biraz daha iyi yapmayı tercih ederim (bence). İşte yaptığım şey:

     GRUB alt menüsünü devre dışı bırakın, böylece mevcut tüm çekirdek sürümleri ana ekranda gösterilir (gelişmiş seçenekler yerine).
     Booted yaptığınız son çekirdek girişini geri çağırmak ve bir dahaki sefere önyükleme yapmak için varsayılan giriş olarak kullanmak için GRUB'u yapılandırın.

Çok daha iyi geliyor, bu değil mi?

Bunu yapmak için grub yapılandırma dosyasını düzenlemeniz gerekir. Geneldeki tüm yapılandırma dosyaları / etc dizininde bulunur.

Terminalinizi açın ve Config dosyasını en sevdiğiniz terminal tabanlı metin düzenleyicisinizde düzenleyin. Nano Editörü kullanıyorum: sudo nano /etc/default/grub

Nano yüklemek için: sudo pacman -S nano



Bahsettiğim değeri değiştirebileceğiniz gibi, ancak nihai sonuç şöyle görünmesi için başka bir 2 satır ekledim:

GRUB_DISABLE_SUBMENU=y
GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true


İlk ve isteğe bağlı kod, GRUB alt menüsünü devre dışı bırakmak için kullanılır.  GRUB ekranındaki tüm çekirdeklerimi, gelişmiş seçenekler alt menüsüne girmek zorunda kalmadan görebildiğimde daha kolay buluyorum.

İkinci satır, son çekirdek girişini kaydetmek için kullanılır.

Son olarak, GRUB'un son kaydedilen girişi varsayılan olarak kullanacağından emin olmanız gerekir.

Config dosyasını kaydedin ve çıkın.

Adım 3: Grub yapılandırma dosyasını yeniden oluşturun

Değişiklikleri etkili yapmak için, yapılandırma dosyasını yeniden oluşturmanız gerekir. Bunu yapmak için, terminali açın ve aşağıdaki komutu çalıştırın: sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Size aşina görünürse, bu komutu, Arch Linux yükleme işlemi sırasında kullandınız.

Linux sisteminizi yeniden başlatın ve kullanmak istediğiniz çekirdeği seçin!:

sudo reboot

Sonuç olarak

Kernel'i Arch Linux'ta güncelleme konusunda endişelenmenize gerek yok. Seçtiğiniz çekirdeğinizle ilgili güncellemeler varsa, sistem güncellemeleri ile yüklenecektir. Sanırım ARCH Linux sisteminin nasıl güncelleneceğini zaten biliyorsun.

Arch Linux'ta kernel değiştirmek kolay bir işlemdir, ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış birkaç seçenekli bir işlem yapması kolaydır. Yukarıdaki yöntemi, bir çekirdeği sisteminizden çıkarmanız gerekmeyen en güvenli ve en kolay buluyorum. En son çekirdeği çalıştırmayı seçerseniz, bir çekirdek paniği durumunda LTS çekirdeğini kurmanız iyidir.

Umarım bu Arch Linux ipucunu beğenirsiniz. Daha fazla ipucu ve öğreticiler için Foss:

https://itsfoss.com/switch-kernels-arch-linux/