Ubuntu'nun kıymetini bilin

Başlatan erkan81, 25 Kasım 2020 - 13:57:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

erkan81

NOT: Bu yazı hem Ubuntu hem de Pardus kullanmış biri tarafından, Ubuntu'dan şikyetçi olan veya Pardus'a geçmeyi düşünenler için yazılmıştır. Merhabalar, doğru bir konumda yazmıyor olabilirim bunun için özür dilerim. İlk olarak ben bilgisayarıma ilk Linux dağıtımı kuracağımda çok bilgim yoktu. Arkadaşlarım sakın kurma, arayüzü kötü vs vs bir çok şey sıralıyorlardı ama artık Windows 7 ömrünü doldurmuştu. Ben de üzülerek de olsa Ubuntu kurdum. Sonrası beni çok şaşırttı çünkü Ubuntu beklentilerimin çok ama çok üstündeydi. Bir de Webtekno şu haberi yayınlayınca çok mutlu olmuştum. ( Ubuntu'nun en iyi işletim sistemi olması hakkında haber: https://www.webtekno.com/windows-macos-ubuntu-en-iyi-performans-h78732.html ) Hiç bir sorunum yokken şu uzaktan eğitim süreci başlayınca babam bilgisayara z-kitaplar indirmesi gerekti. Ama gördüm ki Ubuntu'ya yüklenmiyormuş sadece Pardus varmış. Ben deUbuntu deneyimimden sonra bir Linux dağılımının ne kadar kötü olabileceğini düşünerek biraz Pardus'u araştırdım. Bu forumdada Pardus'u öven kişiler olduğunu görünce şaşırdım. Ben sizin kötülemenizi beklerdim ama herkes çeşitlilik iyidir vs. gibi düşünmüş. İçim artık tamamen rahattı. Ubuntu'yu güzelce kurmuştum. Ne ethernet kablosu gerekmişti neden ayrıyeten bir zorunluluk. Direk 500GB üzerine kurulmuştu. Pardus ise ethernet kablosu ile kurulması zorunluymuş. Evde vardı elbette ama ne gereksiz bir gereklilik. Bir de kurulurken disklerimi 187GB , 200GB, 8GB gibi küsürlü küsrlü böldü. Bilgiayarımın depolama alanının bir kısmını kullanabiliyordum artık. Sadece bununla kalsa iyi Allah'ın her günü başka bir sorun çıkar oldu. Bir gün bilgisayara şak diye kapandı, bir gün internete girmedi(hala ethernet kablosu kullanıyorum), bir çok yükleyebilirsin denilen uygulama ya yüklenmiyor ya da sorunlu çalışıyor.( Sorun benden kaynaklı değil daha önce de Ubuntu forumda buna benzer çözümler ile işimi halletmiştim. Sonra şifremi falan unuttum sadece bu yazıyı yazabilmek için bir daha hesap açtım.) Artık ne annem ne babam ne de ben canlı derslerini verimli bir şekilde kullanamaz oldu. Bilgisayarın hoparlörü hala bozuk ve tek çözüm yolu Türk usülü yendiden başlatmak(işte yerli işletim sistemi olduğunun kanıtı) Forumlar bile tartışılmaz. Biz sadece soru sorabiliyoruz gelecek cevap kullanıcılara bırakılmış. Cevap verenler yine oluyor onlara lafım yok da bazen hiç cevaplamadıkları oluyor. Burada her şey düzenli, iyi hatta profil fotoğrafları bile güzel insanı rahatsız etmiyor orada biri var adını vermeyeceğim öyle bir pp kullanıyor ki cevapları kadar itici. Anlayacağınız şu anda Pardus falan hikaye. Yaşasın ırkımız kafasında değilseniz Ubuntu her ama her konuda Pardus'a bin basar. Olabildiğimce saygılı bir şekilde eleştireceğim ama babam ve annem her gün bambaşka bir sorun yaşayınca artık yüzlerine dahi bakamaz oldum. Pardus kullanan bir çok kişi "Öğrendikçe bu dediklerinden pişman falan olacaksın." falan diyor. Ya siz kullanım kolaylığı vaat ettiniz, her zaman destek olacak bir Forum vaatettiniz ama elde var 0. Ben bilgisayar tamircisi miyim her gün başka bir sorun çözeceğim. Madem Linux'un olayı bu Ubuntu'da niye bu sorunu yaşamadım. Ben Ubuntu'yu kurduğum diski Ubuntu ile düzelttim sonra bir de Pardus'u kurdum. Pardus kurulan disk düzelmedi ya! Bana adam gelmiş olmaz diyor. Abi Ubuntu nasıl yaptı o zaman? Biri de Windowsdaki bir uygulama ile yapabileceğimi başka bir bilgisayar ile yapmamı söylemişti. Bir de bu forumun aksine adamlar laf da ettirmiyor. Biri sormuş Steam'dan falan oyun oynamak için ne yapmam gerekiyor diye. Yazıyorlar şöyle yap böyle yap. Dedim SteamOS kur adam gibi oyna her oyunu açacağındaon tane uygulama ile uğraşma diye. Neyse, anlayacağınız kıyaslamaya dahi gerek yok Ubuntu ile Pardus'u. Açıkcası Hanna MontanaOS'dan farkı yok bence. Z-kitaplar PDF ya da Wine sayesinde açılır Ubuntu'da biliyorum ama bana Pardus şu terminalden, açık kaynaktan, GitHub'dan kısacası Linux'dan soğuttu kurdum bilgisayarıma Windows 10. Bir gün yeni bilgisayar alırsam FreeDos alıp Ubuntu kuracağım kesinlikle ama şimdilik tek isteğim bilgisayarımın sorunsuz çalışması. Elbette biliyorum hala ikisi de geliştiriliyor ama ne olacak? En iyisini, en sorunsuzunu kullanın. İlla Ubuntu kullanın falan da demiyorum ama bir Linux dağıtımı kullanacaksanız Linux Mint, Red Hat falan geçin hepsini tavsiyem Ubuntu. Umarım yazım herhangi bir sorun oluşturmaz bu forum için çünkü tek amavım kıyaslama ve Ubuntu'nun değerini farkettirme. İyi forumlar.

mhmtkrktr

Bahsettiğin uygulama bu sanırım. https://www.ariyayin.com/uygulamalar
Bunun dep dosyasını alıp Ubuntu'da çalıştırmayı denedin mi? Çalıştıramazsan, paket dosyasını konuyu bilen birinden yardım alarak çalışır duruma getirebilirsin.
Disk yönetimi ve forumu hakkında birşey söyleyemem. Hatta Pardus'un hala bir forumu olduğunu bile bilmiyordum ;-)
Ancak şu kadarını söyleyebilirim. Linux tarafın da, Plazma arayüzü, son kullanıcıya hitap edecek son arayüz olur. Plazma sevdalısı arkadaşlar kızmasın tabii. Kendisine sözüm yok. Sadece hitap ettiği kitle son kullanıcı değil. Kolaylık denilen birçok şey, dağınıklıktan başka bir işe yaramıyor. 2 saat önce değiştirdiğin bir ayarı tekrar bulmak için 2 gün arıyorsun.
İlk kullanmam ile son kullanmam arsından 10 yıl geçti. Hala paneldeki simgelerin yeri sabitlenemiyor, kafasına göre bir sağa bir sola geziyor.
Hani kullanıcıdan gelecek önerilere kulak verecek bir geliştiricisi buralara uğrarsa diye yazıyorum. Paket geliştirelecekse yine qt ile geliştirilsin sözümüz yok ancak masaüstü seçiminin özellikle bizim gibi teknolojiye mesafeli duran bir toplum için yeniden ele alınması iyi olurdu.

erkan81

[mention=654860]@mhmtkrktr[/mention] dediğiniz yöntem de mümkün Virtual Box da yapılır yapılacak şey çok tabi ama cidden artık sıkıldım yani.

meda

[mention=654860]@mhmtkrktr[/mention]
Teknolojiye aslında mesafeli değiliz hatta çok meraklı olduğumuz bile söylenebilir. Nitekim pek çok teknoloji firmasının Türkiye'de kalma sebebidir. Banka teknolojilerini en iyi kullanan ülkeler arasındayız. Genel anlamda 60 yaş üstü bireyler kapalı düşüncelere ön yargılara sahip bunun kırılması da çok zor. Normal öğrenme süreçleri genç insandan 3 hatta 4 kat uzun sürüyor. İlkokul mezunu okuma yazmakta zorlanan köy çocuğu annem 60 yaşından sonra araba ehliyet alıp akıllı cep telefonu bilgisayar kullanıyor en büyük sorun ise unutkanlık. Anlatıcı kişide çokça sinire sebep oluyor. ;D  Temel sebebi ise zamanında izlenen yanlış politika ve eğitim sistemi kaynaklı pek çok sorun günümüzde devam ediyor. 

Yerli ve milli gibi popüler söylemlerle yapılmış şeylerin ülkemizde sonu hüsran olduğundan o konuya değinmek istemiyorum. Seneler öncesinin filmi bizi bize ne güzel anlatıyor. İşlenen konular geçerliliğini onca zamana rağmen yine koruyor.

Koltuk Belası Filmi | Milletin Parasını Har Vurup Harman Savurmak Yok!
https://www.youtube.com/watch?v=CGt-dCKy1Zs

Plasma Ayarlarını gerçekten hatırlamakta güçlük çektiğim zaman oluyor. Hatta bazı ayarlarını karambole bulduğum oluyor.  ;D Alışkanlık edinmek gerekli. Masaüstü seçimi yapabiliyoruz ama Windows tarafında tek düze devam ediyor. Bu arada önümüzdeki yılki güncellemesinde Linux ile senelerdir kullandığımız özelliklerden bazılarını sistemlerine ekleyeceklermiş. Örneğin pencereler için "Her zaman üstte tut" özelliği.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

sezmen

İki çocuğum Pardus 19.4 KDE yüklü bilgisayarımdan hergün 6'şar canlı derse giriyor. Hiçbir sorun da yaşamıyor, derslerini kendileri başlatıyor, kendileri sonlandırıyor. Bunu yapmak için terminal, kod vb de kullanmıyorlar. İnternetin kopması, girememe vb sorunlarla da hiç karşılaşmadım. Sorun Pardus da olmayabilir. Öyle olsa girenler nasıl yapıyor?

KDE bana göre en işlevsel ve en klay masaüstü yöneticisi diyebilirim. Öyle simgeler hiç sağa sola da kaçışmıyorlar, nereye bıraktıysam oradalar aylardır. Ayarları da detaylı evet. Bu da bir eksi değil bence. Güç tüketimi ise en çok tercih edilen masaüstü yöneticileri arasında en aza yakınlardan diyebilirim. 8 gb ram li 10 yıllık pc'imde hiçbir takılma, kasma vs yaşamıyorum.
Linux merakla başlar, bağımlılık yapar. Linux gönül işidir.

https://500px.com/sezginmendil

alicilin

Pardus hiç kullanmadım. Ama KDE'ye sallamanıza karşılık kendi görüşlerimi belirtmek istedim. Hem görüntü hem esneklik hem de sistem kaynağı kullanımı bakımından kde 10 numara. Şimdi ne demek kde sistem kaynağı kullanım bakımından 10 numara demeyin. Saydığım özelliklere 10 numara. Bu kadar görsel olup da GNOME'dan az sistem kaynağı yemesi gerçekten efsane. Evet gnome'dan az sistem kaynağı kullanıyor. 9 yıllık gnome, 1 yıllık kde kullanıcısıyım. Şimdi gelelim kullanım kolaylığına. Evet Gnome kullanıyorsanız size çok karışık gelecektir. Çünkü gnome gibi ona extension kur, buna extension kur derdi yok. Oturup css ile beğendiğin temayı editleme derdin yok. Her şeyi arayüzde çözüyor kde. Gnome kullanırsan Kde zor geliyordu bana. Şimdi ise kde üstünde at koşturuyorum. O yüzden ön yargılarınızdan sıyrılın. Ha ama şu konuda haklsınız; Kde sunduğu ayrıntılı ayarlar ile son kullanıcıya gnome'a göre biraz daha zor geliyor. Ama alışınca bu zor değil.
<Developer/>

mhmtkrktr

@sezmen
Öncelikle tekrar edeyim, ben plazma tu kaka demiyorum.
Hitap ettiği kitlenin bizim genelimizi oluşturan kitle olmadığını anlatmaya çalışıyorum.
Beğenen ister dağıtımla, ister masaüstü olarak kurar kullanır. Ben bunu eleştirmiyorum.

Yeğenlerim muhtemelen z kuşağıdır. Onların teknoloji kullanımı ile ilgili bir sorunu yok. (Ancak Pardus'un bu z kuşağını bile kapsamayan bir zamanda ortaya çıktığını göz ardı etmeyelim)
Sen en azından bu forumu takip etmiş, 336 mesaj bile göndermişsin. Yani iyi kötü bu sistemlerle ilgilenmişsin.
Z kuşağı, sen, ben, istisnayı bozan küçük bir kitleyi de toplasan, totalde önüne bilgisayar koyacağın ana kitlenin %20 si edeceğini sanmam.

Bu kısmını açıklayabilmişsem diğer %80 in durumunu düşünelim. Hatta düşünmeyelim, ben bilgisayar bozulur diye masaüstü resmini değiştirmeyen bir kullanıcı tecrübemden bahsedeyim.
Bu kullanıcı 2 mesleği profosyenelce yapan bir kişi. Buna ek olarak istese, eşeği zürafa diye satabilecek kadar ticaret kabiliyeti var.
Yani genel olarak aptal veya kabiliyetsiz bir kişi değil. Ancak çoğu kişi gibi onunda ilgi alanı, bilgisayar veya güncel teknolojiler değil. (asıl konu bu)

Benim komşum emekli memur. Daktilo başında başlamış görevine. Devlet dairelerine gelen ilk bilgisayar grubunu görmüş adam.
Koymuşlar önüne, şunu şuradan bunu buradan yapacaksın diye göstermişler, hala dilekçe yazmak için bilgisayar kullanıyor ancak o gösterilen kadar bilgisayar kullanıcısı.
Bu kişi 70 yaşına gelmiş, hala emekli olduğu daireye danışmanlık yapıyor.
Danışmanlık yaptığı genç memurlar, 2 gün üzerine düşse, 2 saate arch'ı gento'yu kurar kaldırır.
Bizim ihtiyar, zehir gibi gençlere işi öğretecek kadar işini biliyor ancak, bilgisayarın ayarlar menüsü ne işe yarar bilmiyor.

Bu şekilde, bu mesajda sayamayacağım kadar örnek verebilirim.
"Aynı şekilde bende sayarım" diyebilirsin. Sadece aklında topla, tanıdığın kitlenin %20 si, o saydığın gruba zor girecektir.

Şimdi sistemin kendisini bu %80 lik kitleye yorumlayalım. Örneğin Plazma'da panele sağ tık yapıyorsun. Paneli kaldır seçeneği var.
Sana göre muhtemelen güzel özellik. Ancak o panelin oraya nasıl geri geleceğini, gelen panelin aynı şekilde nasıl dizayn edileceğini bilmeyen biri için de aynı şekilde güzel mi?
İşte asıl soru bu. Yani işin özeti, bilgisayarı başka bir işletim sistemi ile öğrenmiş, teknolojiyi salt ihtiyacı için kullanan birinin önüne koyamazsın o sistemi.
Bizzat kendi çevremde test etmiş bir kişiyim bu arada. Kişinin en temel kullanacağı özellik orada yoksa, masaüstüne kar yağdır, pencerelere vals yaptır, farkeden bir şey olmayacaktır.
Wiindows veya Mac yapamadığı için bu özellikleri kullanmıyor değil. Adamlar ar-ge ye milyon dolarlar harcıyor. Bu şekilde kullanıcısını tanıyor.

Türkiye'de ortalama 15 milyon civarında bilgisayar\bilgisayar kullanıcısı var. %20 desen sadece 3 milyon kullanıcı ağırlıkta zevki için, o da olsun, bu da olsun diyor.
12 milyon kullanıcı ise temel gereksinimini karşılasın da, masaüstü resmi değiştiriliyormuş, değiştirilmiyormuş umrunda değil.
Bu sadece bizde değil, dünya genelinde de bu şekilde. Burada bunları isteyene de, istemeyene de sözüm yok. O kısmı ayrı konuşulur.

Ancak, aradan 15-20 yıl geçer, şuan ki z kuşağı üst kuşak olur. Alt kuşakta şuan ki z kuşağından geri kalmaz. O zaman plazma gibi ortamlar değil lüks, belki de gereklilik haline bile gelebilir.
Kendi adıma o zamana kadar, genel kullanıcı için, karşılığı olacağını sanmıyorum.

Panel simgeleri konusun da, eleştirdim diye bana gıcık olmuştur belki ;-)
12 yıl önce Pardus\kde default, 2 yıl önce de arch\plazma + global menu kullanarak denedim. Bilgisayarı yeniden başlattığımda sağ tarafta ki simgeler sol tarafa geçiyordu. Fakat her başlatmada da olmuyordu.
(paneli kilitle  tikli\tiksiz denedim, değişmedi)

@meda
Ülkemin 50 den fazla şehrinde kısalı uzunlu yaşadım. Son 25 yılımı bilfiil teknolojinin belirli alanlarında hizmet vererek geçirdim. İçeriğe tıkladığın da, "bu içeriği oynatabilmeniz için flashplayer kurmalısınız \ şimdi kur" yazısını görünce, koca kasayı omuzlayıp servise götüreni de gördüm. Kurulumdan 4 yıl sonra arayıp "benim evin şifresi neydi" diye soranı da. Hepsini toplasam kitap olur. Yine de mesafe konusunda, belki ben yanılıyorumdur. Umarım öyledir.

Hiç bir toplumu, herhangi bir konuda keskin iki gruba ayıramayız. Ancak bunu kabaca denemiş olsak bile, istisnalardan yola çıkarak yapamayız. Biri karısını dövüyor diye tüm Türk erkekleri ! öyledir diyemeyiz.
Ben gerekirse 4-5 kişiye gözü kapalı dalarım. Ama eşime bu güne kadar hakaret dahi etmişliğim yoktur. Bana güç yetiremeyecek birisiyle ancak konuşabilirim. Yani örneklediğim gibi, toplum da, hiçbir konunun binary bir ayrımı yok.

Bizim bu konumuzda da gruplama yapmak zor. Yapsakta herhangi bir faydası olmayacak. Beni ilgilendiren tek konu paramın nereye harcandığı ve harcandığı yerin ne fayda sağladığı.
Bir şeye 1000 lira harcamadan önce 100 lira harcanıp, ar-ge si yapılmış mı, getirisi götürüsü, karşılığının olup olmadığı araştırılmış mı? Ben buna bakarım.
Haa öyle oldu\olmuştur da demiyorum. Sadece, belki yanlış tercih kullanılmıştır diyorum.
Açık kaynak ortamın tadına varmış birisi olarak bende isterim olmasını ve devam etmesini.

@alicilin
Kaynağın nedir? beklentin nedir? onu bilmiyorum ancak 15 yaşında ki bilgisayarda su gibi akıyorsa benim beklentilerimi karşılar.
Gnome sözcüsü değilim ben, eksik yanlarını da yeri geldikçe sayarım. Fakat bu konuda, 1000 lik bilgisayarın bizde 10000 e alınabiliyor olması Gnome dahil hiçbir sistem geliştiricisinin sorunu olmuyor sanıyorum.
@sezmen için yazdıklarım senin için de geçerli. Ayrıca;
Alıntı Yapsallama
derken?

meda

[mention=654879]@mhmtkrktr[/mention]
Alıntı YapKurulumdan 4 yıl sonra arayıp "benim evin şifresi neydi" diye soran
Alıntı Yap"bu içeriği oynatabilmeniz için flashplayer kurmalısınız \ şimdi kur" yazısını görünce, koca kasayı omuzlayıp servise götüreni
gülüyüm mü ağlayım mı bilemedim. ;D

Örnekler çoğaltılabilir naçizane benim de yaşadığım benzer şeylerden birisi  20 yaşındaki genç: oyun oynamayı korsan kullanımı vs "Bilgisayarda * her şey yapmak" sanıyor. Böyle vakalarda var ne yazık ki.

Dağıtımlara toplam paket olarak baktığımı zaman zaman forumda belirtirim. Linux dağıtımı konusunda masaüstünü seçtiğimde otomatikmen dağıtımı da seçmiş olurum. Kullanılan komutlar paket yöneticileri dışında benzer. Son zamanlarda dikkat ettiğim başka bir özellikte sürücü yahut grub hatası durumlarında harici sistem USB'si ile onarım yapılabiliyor mu ona bakıyorum. Windows 10 kaynaklı Grub bozulmaları senede en az iki defa meydana geliyor. :)

KDE paket bağımlılıklarına gıcık oluyorum. Menülerde güncellemelerinde görmek gereksiz kalabalık oluşturması.... 2 senede bir dağıtımla beraber masaüstü ortamını da değiştirdiğim oluyor alışkanlık oluşturmuyorsa 1-2 ay sonra başka Linux dağıtımına haliyle başka masaüstü ortamına.  8)

Bana göre GNU/Linux ortamının en büyük sorunu olan yeteri kadar donanımla test edilmemesinin yanı sıra yazılımların onarım ve hata bildirimi çok yetersiz bu durum ücretsiz hizmet bağış gönüllü durumlarında gayet normal olduğu gibi arkadaşın yaşadığı esas sorunda bunlardan kaynaklı.

Sorun yaşayan arkadaşa dinlerse tavsiyem tez zamanda yerli milli benzeri söylemlere kapılıp araç olan birşeyi amaç edinmemesi yönünde olacak. Aksi halde otoparkında Alman klasiği araba cebinde Amerikan parasıyla gezip elinde elma cep telefon önünde elma bilgisayar olan insanlar tarafından kullanılmaktan öteye gidemez. Eskiden söz uçar yazı kalır derlerdi ama şimdi öyle mi ses kayıları video kayıtları yapılıyor yani geride bırakıp yenilenmeli tazelenmeli....
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

mek19053

Pardus şuanda geliştirmede olduğu için böyle olabilir ama bakın ubuntu kaç senelik? O yüzden ubuntu daki gibi seneler geçsin ondan sonra konuşun şu an için erken pardus için konuşmak....

erkan81

[mention=654876]@alicilin[/mention]Merhaba. Denk geldi yazayım dedim. Canlı Ders'e girmek ile canlı ders yapmak arasında o kadar fark var ki... Tarayıcı üzerinden bile canlı derse katılabilirken canlı ders yapabilmek için Client yani uygulama indirmek gerekiyor. Bırak Pardus'u tarayıcısı olan her işletim sistemi ile hiç bir canlı derste sorun yaşamazsın. Benim ne yaşadığımı kimse bilemez. Ben Gnome'a ya da herhangi bir şeye salladığımda elime bir şey geçmez ya da karşı ki taraf bir şey kaybetmez. Ben bir kullanıcıydım, kullandım deneyimimi paylaştım. Ben bu yazıyı yazarken içimde ne birikmişlikler vardı. İlk günlerde ben de sorun yaşamadım. Bir köyde oturuyorum ve altyapımız berbat internet ile olan genel sorunlarım Pardus ile değil. Ayrıca ben hala öğrendikçe hoşuna gidecektir kısmına karşıyım. Benim için bu bir araç, amaç değil. Ben neden sürekli bir şekilde sorun çözmek isteyeyim ki? Ders sorun, döküman oluşturulacak sorun. Herkes .doc .ppt vs uzantılar kullanıyor. Neyseki Google Drive vardı bir ara oradan yapıyoruz ama ailem döküman vs indiriyor adam akıllı açmıyor. Üstte biri yazmış kuşak sorunu. Aynı fikirdeyim. Hadi ben sorun yaşasam neyse. Bu bilgisayarı 1 kişi kullanmıyor ki. Şu uzaktan eğitim süresinde 8.30'da babamın dersi başlıyor 13.50'de işi bitiyor sonra 14.30'da annem alıyor akşam işi bitiyor. Ben hafta sonları dışında elime dahi almıyorum. Ben sıradan bir genç gibi bilgisayarın karşısına geçip akşama kadar bakmak gibi bir lüksüm yok zaten. Lafım kimseye değil ama benim hoparlörüm bozluldu ya da ısınıyor diye yalan mı söyleyeceğim? Microsoft'un ajanı mıyım ben? Yaşadığımı anlattım. Burayı da beğendim onu anlattım. Biri kolay geldi biri zor geldi. Fikrimi de paylaştım. Sen 9 sene deneyimle fırsatın olmuş ne güzel. Lazım değil o kadar süre. Zaten çık sokağa herkes Windows kullanıyor. En iyi alternatifi de Ubuntu bunu da az buz araştıranlar görüyor. Ne dememi istiyorsun yani? Kullanmadım, yapamadım özür dilerim mi?

alicilin

Alıntı yapılan: erkan81 - 24 Aralık 2020 - 00:30:32
[mention=654876]@alicilin[/mention]Merhaba. Denk geldi yazayım dedim. Canlı Ders'e girmek ile canlı ders yapmak arasında o kadar fark var ki... Tarayıcı üzerinden bile canlı derse katılabilirken canlı ders yapabilmek için Client yani uygulama indirmek gerekiyor. Bırak Pardus'u tarayıcısı olan her işletim sistemi ile hiç bir canlı derste sorun yaşamazsın. Benim ne yaşadığımı kimse bilemez. Ben Gnome'a ya da herhangi bir şeye salladığımda elime bir şey geçmez ya da karşı ki taraf bir şey kaybetmez. Ben bir kullanıcıydım, kullandım deneyimimi paylaştım. Ben bu yazıyı yazarken içimde ne birikmişlikler vardı. İlk günlerde ben de sorun yaşamadım. Bir köyde oturuyorum ve altyapımız berbat internet ile olan genel sorunlarım Pardus ile değil. Ayrıca ben hala öğrendikçe hoşuna gidecektir kısmına karşıyım. Benim için bu bir araç, amaç değil. Ben neden sürekli bir şekilde sorun çözmek isteyeyim ki? Ders sorun, döküman oluşturulacak sorun. Herkes .doc .ppt vs uzantılar kullanıyor. Neyseki Google Drive vardı bir ara oradan yapıyoruz ama ailem döküman vs indiriyor adam akıllı açmıyor. Üstte biri yazmış kuşak sorunu. Aynı fikirdeyim. Hadi ben sorun yaşasam neyse. Bu bilgisayarı 1 kişi kullanmıyor ki. Şu uzaktan eğitim süresinde 8.30'da babamın dersi başlıyor 13.50'de işi bitiyor sonra 14.30'da annem alıyor akşam işi bitiyor. Ben hafta sonları dışında elime dahi almıyorum. Ben sıradan bir genç gibi bilgisayarın karşısına geçip akşama kadar bakmak gibi bir lüksüm yok zaten. Lafım kimseye değil ama benim hoparlörüm bozluldu ya da ısınıyor diye yalan mı söyleyeceğim? Microsoft'un ajanı mıyım ben? Yaşadığımı anlattım. Burayı da beğendim onu anlattım. Biri kolay geldi biri zor geldi. Fikrimi de paylaştım. Sen 9 sene deneyimle fırsatın olmuş ne güzel. Lazım değil o kadar süre. Zaten çık sokağa herkes Windows kullanıyor. En iyi alternatifi de Ubuntu bunu da az buz araştıranlar görüyor. Ne dememi istiyorsun yani? Kullanmadım, yapamadım özür dilerim mi?

Hocam "KDE'ye sallamak" deyimini size kullanmadım ben. Siz üstünüze alınmayın :)
<Developer/>

gelbisidicem

[mention=654874]@sezmen[/mention]

Bence var olan doğru bir tanedir. Sizde sorun çıkarmaması pardus sorunsuz anlamına gelmez. Ciddi sorunları olan bir dağıtımdır. Pardusün iyi yanlarıda var kötü yanlarıda var. Ama tarih itibari ile pardus ubuntu olamaz. Plasma' ya gelince de renkler ve zevkler tartışılmaz ancak karışık bir yapısı olduğu gerçeğini de değiştirmez. O dağıtım iyidir bu dağıtım kötüdür demek de doğru olmadığının farkındayım ancak kusura bakmayın ama pardus karşılaştırılamayacak kadar geride. Milli olmasından dolayı insanların yorumlarda övüp övüp bitiremediği sistemi, kuran bir çok kişinin canının yandığına şahitlik ettim.
:)

D@bbe

Alıntı yapılan: gelbisidicem - 26 Şubat 2021 - 19:02:52
[mention=654874]@sezmen[/mention]

Bence var olan doğru bir tanedir. Sizde sorun çıkarmaması pardus sorunsuz anlamına gelmez. Ciddi sorunları olan bir dağıtımdır. Pardusün iyi yanlarıda var kötü yanlarıda var. Ama tarih itibari ile pardus ubuntu olamaz. Plasma' ya gelince de renkler ve zevkler tartışılmaz ancak karışık bir yapısı olduğu gerçeğini de değiştirmez. O dağıtım iyidir bu dağıtım kötüdür demek de doğru olmadığının farkındayım ancak kusura bakmayın ama pardus karşılaştırılamayacak kadar geride. Milli olmasından dolayı insanların yorumlarda övüp övüp bitiremediği sistemi, kuran bir çok kişinin canının yandığına şahitlik ettim.

pardus kuranın nasıl canı yanıyor? + artık eskisi gibi değil ki... Pardus çoktan değişti eski yapısı Pisi Linuxolarak asıl ekiple devam ediyor...

poʍǝɹǝd bʎ ɔɐspǝɹ˙˙˙

gelbisidicem

sudo komutuyla yetkili kullanıcılar yönetici konumundaki kök kullanıcının (root) izinlerine sahip olabilmektedir. Geçmişi yaklaşık on yılı bulduğu keşfedilen bu açık nedeniyle yetkili olmayan kullanıcılar da yönetici olarak işlem yapabilmektedir.

[PARDUS] Resmi açıklama.

-10 yıldır bu açık devam etmekte.

-Sistemi kurduğunuzda nvidia veya amd ekran kartlarının verdiği hata sebebiyle ekranda yırtılmalar ve kararmalar olduğu bildirilmiştir. Forumlarda bu hataların firmaların linux e uyumlu donanım yazılımı çıkarmadıklarını öne sürerek yada ağırlık vermediklerini öne sürerek bir takım zorlama açıklamalar ile forumda ki insanlar halen pardusu savunmaktadır.

Kaldı ki nvidia nında amd ninde uyumlu sürücüleri var.

bunlar hepsi resmi açıklama olarak pardusun kendi internet sitesinde yayınlanmaktadır.

ilk saydığım hata 10 yıldır devam ediyor ve bu sebep bile pardusden uzak durmanız için yeterli bir sebep. Kali linux ile uğraştıysanız yada güvenlik işleri ile uğraştıysanız bunun ne kadar büyük bir hata ve açık olduğunu anlayabilirsiniz. Uğraşmanıza da gerek yok bence gayet açıklayacı bir metin.

Zamanında parduse gereken ilgiyi göstermiş ve desteklemiş biri olarak şu anda desteklememekteyim. Geliştiğinde belki bir gün desteklerim.

Ayrıca ben halen hiç bir zaman pardusun yerli ve milli olamıyacağını savunanlardanım.

Linux herkes içindir. Bir toplum bir milliyet bir dine bağlı bir işletim sistemi olamaz.
En komiği de debian tabanlı!! olup sloganlarının yerli ve milli olması kadar komik bir şey yok.

debiana girerseniz herkes için linux sloganını görürsünüz. 
:)