çift diskte işletim sistemleri

Başlatan yabani, 17 Aralık 2020 - 15:50:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yabani

Merhaba arkadaşlar,
Bilgisayarımdaki bir hdd'de windows kurulu ve hiçbir şekilde bu hdd üzerinde değişiklik olmaması gerekiyor, yani boot manager'i da değişmemeli. ben bu bilgisayara 2. bir disk taksam ve windows yüklü diski söküp ubuntuyu kursam, sonra windows olan diski de geri bağlasam ve açılışta seçimi bios'tan boot önceliği ile seçmek istiyorum. fakat ne linux'un nede windows'un boot managerlarında bir değişiklik olmasın. yani her iki diskte takılı olacak, ben bios'tan boot önceliğini hangisine verirsem o işletim sistemi ile açılacak, bir disk diğerine hiçbir şekilde bulaşmayacak. mümkün mü?

shigej38

bunu yapabilirsin ayrıca diski çıkartmana gerek yok ( bilgi düzeyine göre önlem olarak çıkartabilirsin istersen) kullandığın diskin kapasitesi partitionlarına bakarak hangi diskin ubuntu kuracağın disk olduğunu görebilirsin. ubuntunun sitesinden istediğin sürümü indir ve rufus ile bootable formata dönüştür. klasik olarak formatını at format işlemi sonrasında bilgisayarı açtığında ubuntunun boot order ekranında ubuntu seçersen ubuntuda windows boot manageri seçersen windows olarak açılacaktır.

yabani

kurulum yapmadan usb'den açmak istediğimde açamıyorum, hiçbirşekilde usb'den linux boot edemiyorum. (casper excalibur g900-notebook)
Bugün yeni bir disk gelecek, onu da takıp windows diskini çıkaracağım ve linux kurmayı deneyeceğim, belki ortada sistem olmadığında işe yarar.

oğlumun desktop bilgisayarında bu olayı denedim, windows diski varken diğer diske kurulum yaparsam yinede boot manager'a yazıyor, ama windows diskini söküp farklı diske linux kurduğumda sıkıntı olmuyor, başlangıçta boot order'dan hangi diski istersem onunla açabiliyorum ve boot manager'lar birbirlerine bulaşmıyorlar, sanki sadece o işletim sistemi varmış gibi açılıyor.

Fakat o bilgisayarda ubuntu kullaanmayacağım, elimdeki excaliburda kullanmak istiyorum, henüz usb'den boot bile yapamadım, elimde menteşesi kırık farklı ve eski bir casper daha vardı (n360 atom işlemcili tablet bilgisayar arası birşey), onunda menteşesini tamir ettim, zoom'da filan kullanmak için işe yarar düşüncesindeydim, ona da ubuntu kurmak istedim excaliburdaki durumun aynısı oldu ve usb'den boot edemedim, secure boot disable etsemde maalesef olmuyor, hadi bu makina olmasada, excaliburun olması lazım, hatta sırf bunun için 1tb nvme ubuntuda kullanmak için almıştım. bir şekilde olmalı. sonuçta bilgisayar bilgisayardır neden linux yükleyemeyeyim ki, bir yolu vardır inşallah.

yabani

casper'a mail atıp bu bilgisayara nasıl linux kurabileceğimi, usb bootable memory stick'i görmediğini yazdım, bana standart bir linux kurulum pdf dosyası gönderdiler. burada yazan şeylerin %99.9'u zaten yok türkçe seç, next'e bas gibi şeyler, yinede belki bu tip birşeye ihtiyaç duyanlar vardır, böyle bir yönerge hazırladıkları için takdir ettim. Burada kurulum için usb memory stick kullanmıyor ve usb dvd sürücü üzerinden linux'u dvd'den kurmayı gösteriyor. ulan dedim, denemediğim bir bu kaldı zaten, ileride de işime yarayabilir diye birde harici usb dvd recorder ısmarladım. olacakmı olmayacakmı geldiğinde deneyip buraya yazarım.

yabani

evet, harici optik sürücüden boot edilebiliyor. ama yinede kurulum yapamadım, kurulumun sonuna doğru fail veriyor. yinede yüklediği kadarıyla boot edilebiliyor ama wifi kartını göremiyor (oysa kurulum esnasında görüyordu) vs. biraz araştırıp bir çözüm arayayım veya sorunu doğru tanılamaya çalışayım, olmadı uygun bir başlıkta tekrar sorarım.

yabani

kurulumu yaptım, sıkıntı yok gibi, sadece wifi da sıkıntı çıkabiliyor, bilgisayar o kadar hızlı açılıyorki wifi idrak edilemeden açılmış oluyor sanki, açılışı biraz geciktirdiğimde sıkıntı olmuyor.garip birşey.