ubuntu genel sorular

Başlatan frosbytel, 01 Temmuz 2020 - 18:29:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

frosbytel

Merhabalar daha önce yükleme ve kaldırma sorunları bölümüne konu açmıştım fakat sanırım yanlış yere açtım konuyu çünkü kimse cevaplamadı. Oraya yazdığımı aynen buraya kopyalıyorum.

Merhabalar, uzun süredir forumu takip ediyorum ve kayıt olup bu dünyaya adım atmanın zamanının geldiğini düşündüm. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Dün ilk defa ubuntu budgie yükledim şuan amatör olarak kullanıyorum. Daha önce Linux Mint denemiştim fakat ubuntu budgie daha performanslı geldi. Sanırım üstünden biraz zaman geçmiş olacak ki önceki yaptığım kurulumlarda bu kadar çok yükleme seçeneği yoktu. Biraz açmam gerekirse örneğin Steam programının kurulması için kendi sitesinden deb formatında indirebiliyoruz, yazılımlar bölümünden indirebiliyoruz, apt-get kullarak indirebiliyoruz birde flatpak diye bilmediğim bir şey var ondanda indirebiliyoruz. Aramaya inanıp forumda bunların farklılıklarını araştırdım fakat genelde çok teknik anlatım yapıldığı için ve temelim bu konuda zayıf olduğu için hiçbir şey anlayamadım. Rica etsem basit bir dil ile anlatma imkanınız var mı ? Ek olarak windows10 yüklüyken touchpad'i daha verimli kullanabiliyordum ama ubuntuya geçtikten sonra sağa, sola çekmelerde kaymalar olmaya başladı yani bir yere çekiyorum fakat oranın sağına soluna hafif kayıyor. Bir diğer merak ettiğim şey ise win10 kullanırken expressvpn kullanıyordum. Bunu ubunutu'da da kullanmak mevcut fakat IKEV2 seçeneğini seçemiyoruz bu yüzdende bağlantı çok yavaş oluyor, bunun bir çözümü var mıdır ? Son olarak repositories işletim sistemi kurulduğu gibi kalmalı mı yoksa değişiklik yapmak lazım mı ? Çünkü terminalde apt-get update dediğimde çok yavaş yüklendiğini farkettim. Acaba Türkiye konumu gibi bir şey yapıyor muyuz yoksa kendiliğinden mi yapılı geliyor ? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Biliyorum bu konuların çoğu forumda mevcut fakat ben orda anlatılan dilde anlayamıyorum. Saygılarımla.

mhmtkrktr

[mention=653921]@frosbytel[/mention] merhaba. Yeni bir kullanıcı olduğun göz önüne alınırsa, ilk başlığı yanlış yere açman çok da önemli değil. Bunu yönetim genelde düzeltir, gerekirse bilgilendirir.
Sorduğun sorular hakkında bir bilgim yok ancak öneri olarak, yaşadığın sorun veya sorular için mümkün olduğunca ayrı başlıklar oluşturmaya çalış. Tüm soruları aynı başlıkta sormak, karışıklığa yol açacağı gibi foruma ileriye dönük fayda da sağlamayacaktır.

gecegezen

yazılım kurma olayını çok özetle söyle söyliyemyim birçok linux dağıtımında yazılımları ubuntu mint gibi dağıtımı yapan kişilerin depolarından gelir güncellemeler ile birlikte. mesela vlc kurmak istediğinde vlc dağıtımın deposundan indirir kurarsınınız, yazılımlar ve apt-get temelde bu sekilde çalışır. birisi grafik arayüzlü diğeri terminal programı sadece. Ama mesela vlc'yi kendi sitesinden de indrip kurabirsiniz hatta vlc depo adresini verip yazılımlar isimli uygulama vlc'yı güncellemesini oradan çekebilir daha güncel olsun diye sonuçta dağıtımı yapan kişiler her yazılımı çok hızlı kendi depolarına ekleyemezler.
flatpak olayı ise yeni bir oluşum mesela programcı olarak siz piyasadaki bir çok dağıtıma göre programı paketlemelisiniz depo sistemlerini uydurmalısınız. Programı flatpak şeklinde paketlediğinizde ise eğer dağıtım flatpak destekliyorsa sizin dağıtımızda çalışıyor, kısaca programcı paketleme ile uğraşmıyor veya dağıtımı geliştirenler.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw