Django & Flask & Node.JS CPU ve RAM Gereksinimleri

Başlatan marslı, 10 Mayıs 2020 - 15:20:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

marslı

Herkese merhaba forum üyeleri, internette Django, Flask ve Node.JS için sistem gereksinimleri var elbette sizlere sormak istediğim bu kütüphanelerle çalışıp gerçek ram ve cpu kullanımları. Örneğin Django yada Flask bir süre sonra normalden daha fazla ram kullanmaya başlıyor mu?

Tecrübeleriniz doğrultusunda bu kütüphanelerin ortalama ram ve cpu ihtiyaçları nedir?

agg1401

Ben Windows kullandığım için doğru değeri veremem ama sana şöyle bir bilgi verebilirim. Projenin dosya kullanımını ve nasıl kullandıkları RAM ve CPU değerini etkiler. Cevabım NodeJS içindir.

marslı

Evet form, veri işleme gibi işlemlerde cpu ve ram kullanımı bihayli artıyor. Ortalama sunucu özellikleri nasıl oluyor? Aradığım bu 3 kütüphanenin ortalama ram ve cpu kullanımı. Yanıtın için teşekkür ederim.

Aaron

[mention=652908]@marslı[/mention], surada yazilanlara gore tipik bir Django uygulamasinin ortalama 60-80 MB bellek tukettigi belirtilmis. Soruyu soran kisinin uygulamasinda herhangi bir trafik yuku olmamasina ragmen 193 MB diyor. Bunun sebebinin ise uygulamanin buyuk olmasi olarak anliyorum. Cunku uygulama ayaga kalktiginda uygulamanin aktif olarak erisecegi nesneler bellege hemen yuklenecektir. Tabi bunun yaninda gunicorn'un da fazladan bellek tuketecegini de hesaba katmak gerekir.

Aslinda siz de, Django ya da Flask uygulamasi hazirlayarak bilgisayarinizda ne kadar kaynak tukettigini inceleyebilirsiniz. Kendi bilgisayarinizdan elde ettiginiz kaynak tuketim oranlari ile yapacaginiz varsayimlar ekleyeceginiz bagimliliklara gore degisiklik gosterecektir elbette. Yani eger uygulamaniz dis kaynaklar ile iletisim halinde olacaksa muhtemelen kaynak tuketimi artacaktir.

Ingilizce biliyorsaniz bu tip bilgilere Google ile "flask average memory consumption" gibi anahtar kelimeler yazarak ulasmaniz da mumkun. Sadece fikir vermesi amaciyla yaziyorum. Kolay gelsin.

marslı

Aaron yanıtın için teşekkür ederim. Django 70 MB gösteriyor. Linklere ve bahsettiğin yöntemlere göre 512 MB boyutundaki sunucu ortalama bir Django yada Flask uygulamasını rahatlıkla kaldırabilir.

Forumda Django yada Flask ile uygulama geliştirmiş sunucuda barındıran birileri vardır. Bu sunucular genellikle hangi özellikle bunları öğrenmek istiyorum.

Aaron

[mention=652922]@marslı[/mention], anliyorum. Fakat bu kisilerden alacaginiz bilgiler aslinda pek isinize yaramayacaktir. Cunku her uygulamanin kendine gore gereklilikleri oldugundan en dusuk sistem gereksinimleri degisiklik gosterecektir ve sizin kendinize gore ayirmak isteyeceginiz kaynak icin dogru veriler olmayacaktir.

Mesela Heroku'dan alacaginiz bedava olan secenek size 512 MB bellek tahsis edecektir bu da bir Flask uygulamasini calistirmaniz icin yeterli olacaktir. Dedigim gibi kaynaklar sizin ihtiyaciniza gore degisecektir. Daha uygulamanizi canliya almadan optimizasyon dusunmenize gerek yok.

Buna ek olarak diyebilirim ki, bir onceki cevabimda da soyledigim gibi, eger uygulamaniz basit CRUD (create, read, update ve delete) islemleri yapacaksa ve ek dis bagimliliklari olacaksa Flask ya da Django dusunmeksizin 1 GB bellege ihtiyac olacaktir diyebilirim. Aslinda size anlatmaya calistigim sey su: Mesela bir Flask uygulamanizin oldugunu ve yayinda oldugunu dusunelim. Burada yapilacak en guzel hareket sistem kaynaklarini bir arac vasitasi ile izlemek olur. Gelen yuke gore sistemin nasil tepki verdigini takip edersiniz ve ona gore kaynak ayirirsiniz. Kaldi ki bulut cozumlerinin cok ucuzladigi bu zamanlarda bu kadar kaynak hesabi yapmaya gerek yok diye dusunuyorum.

marslı

Anlıyorum @Aaron. Aslında dedicated sunucuyu böleceğim KVM ile. Bu yüzden Django uygulamaları için ortalama değer bulmak istiyorum. Sorma amacım aslında bu. İhtiyacına göre değerleri düşürüp ihtiyacına yükselteceğim elbette ama sanallaştırma için varsayılan değer bulmam gerekiyor.