Yalnızca Ubuntu Kurulu Sistemi Secure Boot ile Başlatmak

Başlatan bugra.yalcin, 17 Eylül 2019 - 22:02:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bugra.yalcin

Merhaba herkese. Paldır küldür yazmamak için bolca sayfa gezdim ama derdime derman bulamadım. O yüzden geldim burdan yardım istemeye. Huawei Matebook 13 aldım ve haliyle windows 10 kurulu geliyor. Ben donanımlarla uyumunu falan görmek için önce dual boot yaptım. Baktım ubuntuyla güzel çalışıyor, tekrar formatlayıp sadece ubuntu kurdum.

Bu bahsettiğim dual boot aşamasında secure boot "enabled" haldeydi ve hem windows hem de ubuntu 10 saniyeden kısa sürede açılıyordu. Ancak windowsu silip ubuntuyu kurduğumda zaten secure boot "enabled" olarak sistem açılmadı. Mecburen "disabled" yaptım. Ama bu sefer bilgisayarın açılış süresi 25-30 saniye civarına çıktı. Bu durumun donanınmla ilgisi olmadığı açık. Zaten yalnızca SSD takılı bilgisayarda. Bu durumu çözmemin bir yolu var mı? Cahilliğimi gözardı etmezsek anladığım kadarıyla secure boot açılış hızını etkiliyor. Secure boot açık halde ubuntuyu kullanmanın bir yolu var mı? Bakındım bakındım beceremedim bi türlü anlatılan yöntemleri uygulamayı.

gecegezen

secureboot açık veya kapalı olması açılış hızına o kadar etti etmemeli aslında. Açılış süresini görme ve sorun varmı onu görmek için aşağıdaki komutları geçermişiniz.
systemd-analyze timesystemd-analyze critical-chaindmesg
aslında ubunntu secureboot destekliyor ama duyduğuma göre nvidia sürücülerini kurduğunuz zaman secureboot sorun çıkartıyormuş çözüm yolları var diye biliyorum ama kişisel olarak hiç denemedim.ama yavaş boot secureboot kaynaklandığını düşünmüyorum.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

speakerXXL

Secureboot sistem açılış hızına etki eden bir özellik değil. Sistem dosyaları ve sürücülerin özel bir imza ile onaylandıklarını kontrol eden bir sistemdir. Böylece kötü amaçlı bir yazılım tarafından eklenmiş ya da değiştirilmiş bir sistem dosyası ya da sürücünün olası zararlarından korunmuş olursunuz. Bu özelliğin kapalı olup olmaması Windows açılış süresini de etkilemez. Ubuntu yavaş açılma sorunu, genellikle Ubuntu ile gelen Snap paket yönetimi ile ilgili olabiliyor. Snap ile ilgili dosyalar kaldırıldığında sistem daha hızlı açıldığına şahit olabiliyorsunuz. Ubuntu yerine, Snap paket sistemi ile gelmeyen farklı bir dağıtım deneyebilir ya da Snap paketleri ve sistemini, dağıtımınızdan kaldırabiliriniz. Alternatif dağıtım olarak Linux Mint'e gözatabilirsiniz. Linux Mint'te Snap paket hazır olarak gelmiyor.

Not: Ubuntu'nun varsayılan olarak secureboot desteği mevcut.

@gecegezen, Nvidia sürücüleri ile ilgili husus, 3. parti PPA deposu ya da elle kurulan sürücülerle ilgili. Depodaki sürücü paketleri imzalıdır.

bugra.yalcin

[mention=649216]@gecegezen[/mention]
ilk komuttan bu çıktı :"Startup finished in 2.993s (firmware) + 10.482s (loader) + 4.596s (kernel) + 4.907s (userspace) = 22.980s                                                                                             
graphical.target reached after 4.903s in userspace "

ikinci komuttan da bu: "The time after the unit is active or started is printed after the "@" character.                   
The time the unit takes to start is printed after the "+" character.                               

graphical.target @4.903s                                                                           
└─multi-user.target @4.903s                                                                       
  └─kerneloops.service @4.897s +5ms                                                               
    └─network-online.target @4.896s                                                               
      └─NetworkManager-wait-online.service @1.202s +3.693s                                         
        └─NetworkManager.service @993ms +208ms                                                     
          └─dbus.service @967ms                                                                   
            └─basic.target @960ms                                                                 
              └─sockets.target @960ms                                                             
                └─snapd.socket @959ms +1ms                                                         
                  └─sysinit.target @957ms                                                         
                    └─systemd-timesyncd.service @775ms +182ms                                     
                      └─systemd-tmpfiles-setup.service @750ms +22ms                               
                        └─local-fs.target @748ms                                                   
                          └─boot-efi.mount @721ms +27ms                                           
                            └─systemd-fsck@dev-disk-by\x2duuid-6FDD\x2d7920.service @674ms +45ms   
                              └─dev-disk-by\x2duuid-6FDD\x2d7920.device @673ms     "

3.komuttan uzuuunca bişey çıktı bi yolu vardır elbet ama size nası aktarıcam bilmiyorum .

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 17 Eylül 2019 - 22:37:39

[mention=649217]@speakerXXL[/mention] bahsettiğiniz kadarını biliyorum zaten konuyla ilgili yalnızca. Kafamı karıştıran 10 saniyeden kısa sürede açılan sistem neden bu hale geldi? Dün geldi pc elime zaten sıfır ürün. Donanımla ilgisi olduğunu asla düşünmüyorum ki dual boottan single OS'e geçene dek hızlı açılıyordu. Onu anlamadım ve düzelsin istiyorum açıkçası.

gecegezen

gördüğüm kadarı ile 22 sn de ubuntu hazır oluyor burada 10 sn (10.482s (loader) ) grub gidiyor sizin seçim yapmanızı bekliyor.onun sıfırlamasını içinde; https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Grub_a%C3%A7%C4%B1l%C4%B1%C5%9F_men%C3%BCs%C3%BC_se%C3%A7eneklerini_de%C4%9Fi%C5%9Ftirmek
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

bugra.yalcin

[mention=649222]@gecegezen[/mention] Çokkkk teşekkür ederim. Süpersiniz. Kernel güncellemesi sonrasında boot etmiyordu pc kendini. O yüzden 18.04.3 kurdum ve kernel 5 üzeri oldu. Bunun yanında secure boot ile açabiliyorum artık bilgisayarımı. Bahsettiğiniz ayarlara gerek kalmadan boot süresi eski haline döndü. systemd-analyze time kodunu tekrar girdiğimde 9 saniye civarı yazıyor ve grub bekleme kısmı gözükmüyor artık. Teşekkür ederim :)