Windows Subsystem for Linux Nedir?

Başlatan nuktedan00, 19 Ağustos 2019 - 01:10:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nuktedan00

Esenlikler. Yaklaşık 3 sene önce Microsoft WSL (Windows Subsystem for Linux) isimli bir proje yayınlamıştı. Şimdilerde ise kullanıcılar projenin devamı olan, ilk versiyondaki yavaşlık sorunları ve daha nicesini çözeceğini iddia eden WSL 2'nin yayınlanmasını beklemekte. Peki nedir bu WSL?

WSL, Linux çekirdeğinin hiçbir emülasyona gitmeden Windows üzerinden çalıştırılabilmesine yarayan Microsoft projesidir.  Teyit etmek isterseniz WSL çalışırken görev yöneticisine bakarak Linux'a ilişkin işlemleri görebilirsiniz. Çalışma prensibi Linux'un Wine'ına benzese de temelde çok daha farklılar.

WSL'yi açabilmek için Powershell'i açıp Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Windows-Subsystem-Linux komutunu vermeniz gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra Ayarlar'a girip Güncelleştirme ve Güvenlik sekmesinin en altındaki Geliştirici Seçenekleri'ne tıklamanız ve Geliştirici Modu'nu aktif etmeniz gerekmekte. Sonrasında Microsoft Mağazası üzerinden kurulduktan sonra WSL bir ilk kuruluma ihtiyaç duyuyor. Bu adımdan sonra WSL'yi kullanmaya başlamak için sadece bir kullanıcı oluşturmanız yeterli geliyor. WSL'ye komut satırı veyahut Powershell üzerinden indirdiğiniz dağıtımın ismini yazmanız (örn. ubuntu) ile erişim sağlayabiliyorsunuz. Bu komutu verdiğinizde WSL karşınıza terminal olarak geliyor. Daha önce herhangi bir dağıtımı server olarak kullanmış olanlar varsa tanıdık gelecektir. Şuanlık sadece üçüncü parti yazılımlar ile grafik arayüze erişilebiliyor. İleride böyle bir özelliğin gelip gelmeyeceği meçhul. WSL'yi bir masaüstü ortamı ile kullanabilmek için bir x server'a ihtiyacınız var. Benim sizlere önerim VcXsrv'den yana.

WSL'yi Ubuntu ile deniyorsanız ve masaüstü ortamına geçiş yapmak istiyorsanız VcXsrv'yi indirip açtıktan sonra WSL'ye dönüp, sudo apt install ubuntu-desktop komutunu vererek masaüstü ortamını yüklemeniz, sonrasında sudo service dbus restart komutunu vermeniz ve hemen ardından DISPLAY=0:0 XDG_SESSION_TYPE=x11 gnome-session komutu ile masaüstü ortamını VcXsrv'ye yayınlamanız gerekmekte. Bu işlemlerden sonra Ubuntu'ya varsayılan masaüstü ortamı olan Gnome ile erişebilirsiniz. Ayrıca "DISPLAY=0:0 XDG_SESSION_TYPE=x11 gnome-session" komutundaki gnome-session yerine yüklediğiniz herhangi bir uygulamanın adını yazarak (örn. synaptic) Linux için geliştirilmiş uygulamalara Windows üzerinden de erişebilirsiniz.

Benim gözlemlerime göre şuan için WSL paket yükleyip kaldırma işlemlerini oldukça yavaş yapıyor. Bunun yanında masaüstü ortamları da dört dörtlük çalışmamakta. O nedenle pür dikkat WSL 2'nin yayınlanmasını bekliyoruz. Eğer Windows üzerinden Linux avantajlarını kullanarak basit bir server yürütmek istiyorsanız, geliştiriciyseniz veyahut penetrasyon testleri ile uğraşıyorsanız (Zira WSL, Kali Linux'a da destek vermekte..) WSL'ye kesinlikle göz atmanızı öneririm..
Meine ehre heisst treue!

cosmicowl

#1
İlk defa duyuyorum  :D Deniyorum hemen.

Olmazsa olmazımız hatalarımız:
cosmicowl@DESKTOP-T3E6LIF:~$ DISPLAY=0:0 XDG_SESSION_TYPE=x11 gnome-session   
  Unable to init server: Could not connect: Connection refused   
 
  (gnome-session-check-accelerated:2080): Gtk-WARNING **: 10:12:10.288: cannot open display: 0:0                 
  Unable to init server: Could not connect: Connection refused         
                                                                                                                                                                         
  (gnome-session-check-accelerated:2081): Gtk-WARNING **: 10:12:10.364: cannot open display: 0:0         
  gnome-session-binary[2071]: WARNING: software acceleration check failed: Child process exited with code 1             
  gnome-session-binary[2071]: CRITICAL: We failed, but the fail whale is dead. Sorry.... 

nuktedan00

Komutu vermeden önce VcXsrv'yi başlatmış olmanız gerek hocam..
Meine ehre heisst treue!

cosmicowl

#3
[mention=648738]@nuktedan00[/mention] Gözümden kaçmış o kısım . Şurdan indirip kurdum: https://sourceforge.net/projects/vcxsrv/ yeniden deneyeyim.

Benzer bir hata aldım(yüklerken yaptığım hatadan olsa gerek) bir daha deneyip editlerim


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Ağustos 2019 - 20:41:54

[mention=648738]@nuktedan00[/mention]Terminalde internetin bu kadar yavaş olması normal mi? Başlarken 4 mb ile indirmeye başladı şuan 32 kb ile devam ediyor  :D (sabah denediğimde 2 mb ile indirmiştim çoğunu) Bu yüzden elim kolum bağlandı her update de 20 dk bekliyorum. Bir öneriniz var mı?

nuktedan00

Konu içerisinde de bahsettim zaten WSL'nin şuanki en büyük sorunu o. Aynı sıkıntıyı ben de yaşıyorum..
Meine ehre heisst treue!

cosmicowl

[mention=648761]@nuktedan00[/mention] Kusura bakmayın meşgul ediyorum ama, dün başarılı şekilde kurulum yapıp lxde'yi kullanmayı başarmıştım. Bugün powershellden başlatmaya çalıştığımda şöyle bir hata alıyorum: PS C:\Windows\system32> ubuntu
Installing, this may take a few minutes...
WslRegisterDistribution failed with error: 0x80080005
Error: 0x80080005 Sunucu al??t?rmas? ba?ar?s?z

nuktedan00

Bu konuda herhangi bir bilgim yok hocam..
Meine ehre heisst treue!

Empat

[mention=648764]@cosmicowl[/mention]
Buradaki çözümü deneyebilirsiniz.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

cosmicowl

#8
[mention=648860]@Empat[/mention] Sağ olun aynı sorunu yaşarsam denerim. Şuan hata kodunu almıyorum.