Ubuntu ve Overclock

Başlatan DeFacto, 27 Haziran 2008 - 11:25:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

DeFacto

İyi günler.

Overclock bildiğiniz gibi işlemcimizin saniyelik frekansını arttırmak kısacası performansta da artıştır. Benim öğrenmek istediğim, bir arkadaşıma windows üzerinden overclock yapmıştık. (Riskleri göze alarak kendi makinemde denememiştim :D ) Yaklaşık 80 mhz arttı. İşlemcim Pentium 4'ün overclock'a çok olumlu yanıt aldığını çoğu sitede gördüm. Hatta birisi 2.8'den 3.57'ye çıkarmış şaştım :D. Neyse işletim sisteminin overclock üzerinde bir etkisi olur mu ? Kısacası Ubuntu için herhangi bir ek konfigurasyon gerekir mi ?

hasansahin

Overclock (O/C) işlemini yapmanın 3 yolu vardır.

1.) İşlemci üzerinde bulunan kuzey ve güney portları üzerindeki lehim vb bağlantıları el yordamı ile yaparak frekanslar üzerinde oynamak (bu yöntem ile işlemciyi çöpe atma ihtimali yüksek olup, elektronik ve donanım bilginizin gerçekten de üst seviyede olması gerekir)

2.) BIOS'ların birçoğunda bulunan "soft menü" ler ile frekans ayarlaması yapmak. Genellikle FSB(FrontSideBus) hızı ile işlemci çarpanının çarpımı bize işlemcinin Mhz cinsinden hızını verir. Örn; 200x12=2400 Mhz. Bu menü ile yapacağınız ayarlar, bilgisayar üzerinde kurulu bütün işletim sistemlerine etki edecektir. (1nci seçenekte bütün işletim sistemlerine etki eder.

3.) İşletim sistemleri üzerinde çalışan bir O/C yazılımı ile işlemci hızını arttırmak. win üzerinde bu işi yapan birçok program var. Hatta ekran kartının bile çekirdek hızları arttırılabiliyor. Fakat bu tür programlar win başlangıç menüsüne yerleşerek ve başlangıç esnasında çalışarak "işletim sistemi ile bağımlılık" gösterirler. Yanına bir ubuntu kurarsanız, bu yaptığınız ayarlar ubuntuda geçerli olmayacaktır.

Ubuntu veya linux için yazılmış bu tür programlar varmı bilmiyorum ama bu tür işlemler yapacaksanız, extra soğutmaya ihtiyacınız olacağını ve bütün sorumluluğun kendinizde olduğunu asla unutmayın.
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.
Albert Einstein.

DeFacto

Evett. Soğutma olayını biliyorum. Bunun için de 3 adet fan aldım. Ben 2nci yoldan denemeyi düşünüyorum. (ilk yolu bir teknisyen arkadaşım denerken uzak dur demişti ilk :) Daha sonra da kaybettik dedi :D ) 3üncü yolu bilmiyordum. Bunun için ekstra bir yazılım aratcaz belli. İlgin ve verdiğin bilgiler için teşekkürler. Bu arada ekran kartı olayını bilmiyordum :)

izzetguntalaz

Benim eski bilgisayarım oc li bir p3 tü.

Nezaman ubuntu yu açmaya kalksam kernel panic hatası verip orada kalıyordu.

Not: En sağlam oc bios tan yapılır. Yapılır yapılmasına da Linux kernel i bu işe neder işte orası muamma.

DeFacto

Biraz daha araştıracağım anlaşılan :) Bütün anakart ve işlemci yapımcılar winzorta çalıştığı için bazı kötü/iyi deneyimler yaşamadan Ubuntu/Linux adına bir yorum yapmak zor. Zaten yazılımsal olarak da Linux üzerinden bu hizmeti sağlayan bir yazılım bulmayı da beklemiyorum o ayrı da :D Neyse İngilizcem yettiği kadar (büyük çoğunlukla yetio da :) ) Ubuntuforums'da dolaşcam anlaşılan.

DeFacto

Well, unfortunately when I tried overclocking on of my Ubuntu machines, Ubuntu did become a bit unstable. I don't know why as the overclock was tiny and Win2K worked fine, so I guess it is sensitive...

Ubuntu forumsda daha bunun gibileri ve daha bi şiddetlileri var :( Gerçi işlemci modellerini yazmamışlar da o kadar insanınki olmıcak da benimki mi olcak :(

hslinux

#6
Amd x2 4000 islemcim standart 2100 hizina sahip 3000 e overclocklu olarak kullaniyorum, ubuntuda en ufak bir problem yasamadim. Benim tavsiyem overclock da yüksek kazanc alabilecekseniz yapin, 100-200 lük artislari hissedemezsiniz bile, birde islemci faktörü var az isinan ve overclock potansiyeli olan islemci gerekiyor.

egitimist

Celeron 2000 mhz işlemcimi bios üzerinden fsb değerini arttırarak 2300 mhz saat frekansında çalıştırdım. Suse kurulu makinemde sorun çıkmadı. 2300'ün üzerine çıktığımda hem windowsta hem de susede donma oluyordu.Şunu da belirteyim; 2300 mhz ile 2000 mhz arasında bir sürat farkı görmedim. Overclock, eski işlemcilerle verimliydi. MMX anakartımın jumperlerini yer değiştirip çarpan ayarlayarak P 100 mhz işlemcimi 200 mhz'de çalıştırdığım günler aklıma geliyor. Bence işlemcini riziko etme.

DeFacto

P4 bu anlattıklarınıza göre daha yeni bir işlemci mi oluyor ? Anakartım da bu arada Gigabyte 2004 GT.

egitimist

Evet, üç nesil daha yeni işlemciye sahipsin. Biostan fsb değerini arttırabilirsin.

ufuk_k

Overclock, uygun işlemci, yine overcloka uygun anakart ve sağlam soğutma gerektirir. Belirteyim dedim, sonra yandı bitti kül oldu olmasın :)

claw95

öyle işlere girmeyin 2. yol da tehlikeli işlemcinin yanma ihtimali var 1000 liraya bi bilgisayar alın kurtulun yani bence gene de siz bilirsiniz

izzetguntalaz

Bilgi olsun diye yazıyorum:
İntel işlemcilerini yakmak imkansındır.

P4 serisinde bu yana üretilen intel işlemcilerinin üzerinde ısı sensörü var.
Bu ısı sensörü sıcaklık 100 dereceyi geçince işlemciyi kapatıp sisteme reset atıyor.

Tabiyki bu kadar kolay değil. İntel yetkililerine göre böyle bir vakada işlemcinin ömrü azalıyor.

DeFacto

Onu ben de biliyorum. Hatta bios ayarlarından öyle bir seçenek var. Temperature Alarm tarzı. 90 derecede direk reset atıyor makine.

keshb

ben windows kullanırken yapmıştım küçük bi overclock işlemcim amd le serisi 2400 mhz den 3000 e çıkardım şu anda ubuntu kullanıyorum hiç bozmadım aynı güney kuzey köprüsüne ve ramlare ufak bi voltaj verdim işlemci voltajım 1.3 v   deneye deneye yükseltince pek pi sorun olmuyo
Ubuntu For Hip-Hop

Bedreddin

Ben 2.00 olan çift çekirdek işlemcimi 2.50'ye çekmiştim. Herhangi bir kararsızık görmedim. Sadece işlemci frekansı izleyicisi çalışmıyor overclock yaparsanız.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
      bu hasret bizim!