Pardus Hakkında

Başlatan Mecnun, 13 Temmuz 2019 - 16:52:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mecnun

Esenlikler. Başlıktan da anlamışsınızdır. Pardus hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum. Şuana kadar hep önyargılıydım kendisine. İki gün önce denedim ve önyargılarımda haklı olduğumu anladım. Pisi, çomar, yalı gibi projelerden eser yok, klasik bir Debian çatallaması olmuş. Üstelik varsayılan olarak gelen uygulamaların sürümleri de oldukça eski (Firefox vs.). Depolardan indirdiğimiz uygulamalar da cabası. Depodan kurabildiğiniz Gnome'un sürümü 3.22... Çağın gerisinde kalmış bir Debian kopyası olduğunu, milli olmadığını söyleyince biz suçlu oluyoruz. Koca ekip kibir yapıyor resmen. Kurucusu Debian'ınki ile aynı, Üzerine bir Pardus logosu konmuş sadece. Onun haricinde kendilerine ait olan tek projeleri mağazaları. Onun da başarısı tartışılır..

Eğer ki bu devirde os-release, lsb-release dosyaları düzenlenerek dağıtım çıkarılabiliyorsa ben de yapayım bunu. Siz ne düşünüyorsunuz cidden merak ediyorum...
Allah kula yakın, kul da Allah'a..

Empat

Düşüncelerime tercüman olmuşsunuz.

Bir de İngilizce dilinde hata veren, hala tam olarak Türkçeleştirilmemiş sisteme, yerli ve milli demeleri yok mu?
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

alorak

Bence artık "dağıtım" tarışmaları yerine dağıtımlar üzerinde kullanılacak uygulamalara odaklanmalı ve gençlerimizi bu alanlara yönlendirmemiz gerekmekte.
özgürlük için

illedelinux

Belki de benim kadar eski Pardus'un yok edilmesine tepki gösteren yoktur, @Mecnun arkadaşımıza söyleyecek bir sözümüz yok ama @alorak arkadaşımızın dediği gibi artık bu tür tartışmaların anlamı kalmadı, yazılımlar üzerine yoğunlaşsak daha faydalı şeyler yaparız.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

gecegezen

işin iç yüzünü bilmiyorum ama geliştirici ekipleri milli veya yerli dağıtım müheplerine girmediler ama haberciler bu olayı abarttılar çünkü daha önceden de yapılan dağıtımlar vardı gelecek linux vardı mesela, ama Pardus ile çok güzel programlar gelistirildi daha sonra iç dinamiklerini bilmesemde pardus çok farklı bir yola girdi. Ama açık kaynaklığın güzelleiği ile geliştirici ekip bir kısmı galiba sadece 1 kişi pisilinux projesini başlattı ve istediğin gibi kaptan, çomar falan o dağıtımda devam ediyor, ama ne kadar destekleniyor bilmiyorum.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

Empat

[mention=647791]@gecegezen[/mention]
Alıntı Yapgeliştirici ekipleri milli veya yerli dağıtım müheplerine girmediler
Pardus'un forumuna üye olun ve Pardus'u detaylı, yapıcı ve açık sözlü bir şekilde eleştiren bir konu açın. İşte o zaman bu bahsinizden utanırsınız. Geliştirici ekipleri de bu dalganın içerisinde.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!

meda

#6
Milli ve yerlilik tartışmaları artık öyle bir hale geldi ki ardında yatan inandırma, yönetim, kandırma, kullanma, yönlendirme... amaçlı olduğu aklıma gelmekte. Türk toplumunun duygularını siyasiler tarafından istismar edildiği düşüncesindeyim. Özellikle islamcı kesim bunu dinde varolan hikaye, mucize, ahiret... gibi düşüncelerle korku ile kolayca yönlendiriyor ve sonrasında realiteden uzak sorgulamayan fikir yürütmeyen liyakatsiz insanlardan pozitif bilimlerde gelişmeler bekleniyor. Siyasal islamcı olunca da işte böyle abidik gubidik işler ortaya çıkıyor. Borçların haricinde özel sektörün gelişmemesi de Osmanlı'dan bize kalan miraslardan... ticaret, bilim, sanat... gibi konularda farklı ulusların daha önde olması bu durumu ortaya koyar. 1950 yıllarından sonra Osmanlı dış borcu bitince özümüze dönüp kendimizi tekrarlamaya başladık.

Pardus öldü artık. Devlet desteğiyle ölüsü de sürünüyor. Örneğin yılmayan yorulmayan adam, akıllı tahtada hangi sistemde yazı yazmaya uğraştı (!) :-X kendi işletim sistemiyle gelen cihazları, makineleri kullanırken toplantılarda yerlilik millilik nidaları atan insanlara inanıp fikirleri savunuluyor.

Şu ana kadar bunca özelleştirilen devlet iştirakinden sonra Pardus özelinde şirketleşmesi, vakıf desteği sanırım olmadı. Faaliyet raporu, gelişimi, mali tablolar...konuşulsaydı belki de ölüden konuşmazdık.   

Alıntı yapılan: alorak - 13 Temmuz 2019 - 21:00:52
Bence artık "dağıtım" tarışmaları yerine dağıtımlar üzerinde kullanılacak uygulamalara odaklanmalı ve gençlerimizi bu alanlara yönlendirmemiz gerekmekte.
Düşüncede ortağız çoğu zaman bu foruma bir nefes bir heyecanla gelen arkadaşlara da tavsiye ettiğim şeyler: çeviri, hata düzeltme, varolanı güncel kodlarla yeniden kazandırma oluyor.


Not: Lütfen konu siyasete ve din konuşmaya evrilmesin. Bunun içinde kısaca temel sebeplerden olması müessebiyle *bir şeyler yazmak durumundaydım.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

alorak

@meda hocam selamlar. Pardus'un öldüğü düşüncesine katılmıyorum. Nedeni ise ülkemizdeki bir çok kurumda hala yaşıyor olmasıdır. Pardus'un resmi bir ekibinde değilim fakat GNU/Linux sistem yöneticisi olarak Pardus'a da, Ubuntu'ya da, Centos'a da, Debian'a da destek veriyoruz. Evet Pardus'ta bir çok eksiklik bulunuyor. (en basitinden Debian'da yaptığımız Preseed anahtar problemi yüzünden Pardus 17.x'te çalışmıyor, zip ve rar varsayılanda yok, paylaşımlar için smbclient varsayılanda yok, uzak bağlantılarda resim ve yazı görüntüleyici uygulaması XFCE'de uygun gelmiyor dolayısıyla mousepad ve risetto ile uzak adresli dosyalar açılmamakta) Bu eksikliklerin çözümleri basit de olsa varsayılan seçimleri ile alakalı ve düzeltilmesine yönelik bir şekilde TÜBİTAK ULAKBİM'e de iletiyoruz. Fakat kamuoyundan bilindiği gibi 2011 sonrasında Pardus işgücü kullanmak yerine ekosistemi geliştirmek için çalışmalar yapmaya başladı. Bu yüzden paket yönetim sistemini ve bir çok güzel uygulamayı Topluluk temelli geliştirilen Debian'a bıraktı diyebiliriz. Debian 9'a göre Pardus 17'de değişen paketler bağlantıdaki gibi: http://tracker.pardus.org.tr/derivative/onyedi/

Özetle bahsettiğiniz gibi bir vakıf ve teşvik mekanizmaları ile bu süreç daha hızlı işleyebilir. Fakat bunlar olmasa da Pardus çok çok az da olsa kullanılıyor. Kullananlar başta alışkanlıklarının değişmesinden dolayı sorun yaşasa da ilerleyen süreçte alıştıkları görülmekte. Fakat ilk mesajımda bahsettiğim gibi uygulama konusunda çözümler üretmemiz gerekiyor. Kurumsal çözüm anlamında ekonomik fayda getirecek konularda bizler bazı çalışmalar yapabiliyoruz ama toplumsal fayda için de yurtışındaki topluluk örneklerinde olduğu gibi özgür yazılım projeleri çıkması ve artarak devam etmesi gerekmekte.

özgürlük için

meda

Kurumlarda yüklü olmasının bir öneminin olmadığı yani ölmediği anlamına gelmiyor eminim ki bir süre sonra tabutlanıp defnedilecek sadece şu an için kurumlarda zorunluktan kullanılıyor. Bana göre toplumunda böyle olmasında kabahati yok. Hacintosh ile uğraşan kaç kişi zorunluluktan zaman harcıyor. Mint-Cinnamon, ElementaryOS, DeepinOS... gibi dağıtımlara imzalarını atmış olsalardı bugün o bahsedilen alışkanlıkların terkedilmesi çok daha kısa zamanda olurdu. İyi ürün kendi kendini sattırır haberi olmayan bilgisi olmayan öğrenince kendisi alır. Pimapen, Vileda, Selpak.... marka isimleri ama ürünle özdeşleşmiş. :) Pardus markalaştı mı ? Çabaları var mıydı ? Yüklü olduğu makinelerde logo isim onun orda olduğundan kullanıcısının haberi vardı o da zoraki bir durumdan kaynaklı.

Kısaca gömülüp, gerekli dersler çıkarılıp yerine yeni filizler ekilmesi şart.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

Mecnun

Hepinize çok teşekkür ederim dostlar. Ben de sizin gibi dağıtımdan çok uygulama, çeviri ve kod doğruluğuna yönelmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ancak bakıyorum Elementary OS'un kendi uygulamaları var. Deepin'in kendi uygulamaları var. Ve Deepin, Çin Hükümeti tarafından desteklenmekte. Milli işletim sistemi işte budur. Benim için Pardus 17=Debian 9. Üstelik başarısız bir Debian 9..
Allah kula yakın, kul da Allah'a..

gecegezen

Ben gündelik kullanımda hiç pardus kullanmadım genelde ubuntu kullandım sebebi'de ne söylim bu forumdur merak saldığım zamanlarda biraz bakındım ve bu forum o zamanlar çok aktifti ve sorun çözülmese bile insanlar ilgiliydi.Pardus'e dönecek olursam meraktan dolayı diskime kurdum o zaman ki alışkanlıklardan dolayı, kde varsayılan olması gnome gelmemesi gibi, vede paket sayısının az olmasından olayı birincil sistemim olmadı hiç ama merak ettiğim zaman dönüyordum. Daha sonra yön değiştirdi pisi sistemi terk edildi falan ki o zaman biraz benim güvenimi kaybetti ve bir daha kurmadım. Şimdi yeni versiyonu bir defa kurarım. Merak ettim son durum nedir ama yine birincil sistemim olmaz heralde mesela ubuntu'da unity terk ettiğinde ubuntu'da biraz güvenimi sarstı ama unity kullanabildiğim için hala ubuntu'dayım unity giderse veya benzer bir durumda ubuntu'yuda terk ederim.Sorunlar bir şekilde çözülür bence ama bir şekilde topluluk oluşmalı ve dağıtım bu topluluğu biraz elinde tutmalı gibi ubuntu son yıllarda bu topluğu pek elinde tutmamıyor gibi ama geleceğini görecez.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw