KDE İle İlgili Suallerim

Başlatan Limonata, 09 Ağustos 2017 - 00:40:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Limonata

Selamün Aleyküm;

KDE masaüstünü merak ettim ve araştırdım. Şu anda Kubuntu 16.04 kurdum. Lakin KDE Plasma ve KDE Neon diye iki farklı seçenek varmış. Bunların birbirlerinden farkları nedir? Ayrıca store.kde.org adresinde bulunan özellikleri masaüstümüze nasıl uygularız? Misal olarak https://store.kde.org/p/1184075/ - bu adresteki temayı nasıl uygulayabilirim? Yine bu adreste kullanılan dock aracının adı nedir? https://store.kde.org/p/1176904/ - bu adreste bulunan resimdeki gibi görev çubuğunu yukarıya nasıl taşıyabilirim? Bir de normalde KDE'nin görev çubuğu beyaz renkli ve gerçekten çok kalın. Bu yüzden görev çubuğunu Ubuntu Unity'nin görev çubuğu boyutunda nasıl inceltebilirim? http://www.alexl.netsons.org/wp-content/uploads/2017/04/17-04-09-1859-2.png - bu resimde görüldüğü gibi görev çubuğunu inceltmek istiyorum, hatta bu görev çubuğunun aynısını nasıl yaparım? Ayrıca dock aynı Unity'de olduğu gibi pc başlatıldığında sürekli açık kalsın, bunu nasıl yaparım? Latte-Dock denedim lakin o sadece açık uygulamaları gösteriyordu, Unity gibi uygulamaları dizemiyordum ve sürekli açık kalmıyordu, pc kapanınca gidiyordu. Ayrıca KDE masaüstü bana biraz tuhaf geldi. Mesela fareyi sol basılı tutarak masaüstünde sürüklediğimizde diğer masaüstlerinde çıkan seçme dörtgeni bunda çıkmıyor ve masaüstüne simgeler atamıyorum. Bunları da yapmanın bir yolu var mı?

Son olarak da Kubuntu 16.04'de plasmashell --version komutunu girince Plasma sürümünün 5.8.7 gördüm. Şu anda 5.9 var ve daha iyi hale geldiğini söylüyorlar, bu sürümü kullanmak için ne yapmalıyım? İllaki Kubuntu kullanmama da gerek yok, yalnızca Debian / Ubuntu tabanlı bir dağıtım olması yeterli. Bir de mümkünse KDE varsayılan olarak kurulu gelsin. Böyle bir dağıtım varsa söyleyebilirsiniz.

Teşekkürler.

burak öztürk

#1
İlk olarak yanlış sistem kurmuşsun ki Xenial Kubuntu, Plasma olarak (sürüm 5.8.x) kararlı olmadığı için tavsiye etmem. Onun yerine Zapus yani son sürüm olan 17.04 kurup kubuntu/backport deposunu ekleyerek son sürüm Plasma v5.10.4 edinebilirsin. Plasma, güncellemeler ile daha iyi hale gelir, çünkü her güncel sürümde onlarca hata kapatılır ve yeni özellikler eklenir. Bu nedenle de Plasma güncellemelerini almak iyidir. 

Plasma kullanım ve iş akışı olarak gerçekten kişisel kullanım için tasarlanmıştır. Çok az kaynak tüketir. (Özellikle Plasma 5 ile aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi ram bellek kullanımı daha da azaldı. Plasma'nın çok ram tükettiği söylemlerine karşın oldukça makul.)



Kişiselleştirmek çok kolaydır. Örneğin bir duvar kağıdı ya da tema eklemek için internette arama yapmaya gerek yoktur. Ayarlar arayüzünde ilgili alanlarda Plasma her zaman ekleme yapmak için bir olanak verir. Örneğin Ayarlar-Çalışma Alanı Teması-Masaüstü Teması kısmında solda en altta "Yeni Tema Al" düğmesini görürsünüz. .


Bu yeni duvar kağıdı eklemek istediğinizde de hep aynı konumdadır.



Yukarıdaki resimde gördüğünüz üzere duvar kağıdı için birçok ayar var. İsterseniz arka planı, belli bir resim klasöründe ayarladığınız resimler ile belli süreli geçişlerle bir slayt gösterisi olarakta ayarlayabilirsiniz.

Panel ayarları için "Gereçlerin Kilitini Aç" yaparak en sağdaki ayar düğmesine tıklayıp açılan menüde paneli istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.


Örneğin panel yüksekliğini değiştirmek için yukarıda resimde de görünen "Yükseklik" düğmesine basılı tutarak panel boyutunu ihtiyaca göre ayarlamak mümkün. "Ekran Kenarı" düğmesine basılı tutarak ekranda istenilen yere sürüklemek panelin yerini değiştirir.



Masaüstüne gereç eklemek içinse masaüstünde boş bir yere sağ tıklayıp açılan menüde "Gereç Ekle" tıklayarak ekranın sol kısmında açılan seçkeden istediğiniz gereci basılı tutup masaüstünde boş bir yere bırakmanız yeterli. Ayrıca bu seçkenin en altında "Yeni Gereçler Al" düğmesine tıklayıp açılan pencereden istediğiniz gereci sisteme ekleyebilir ve sonra bunu masaüstüne ekleyebilirsiniz.
Bunun bir diğer yolu ise uygulama başlatıcısı üzerine sağ tıklayıp açılan menüden başlatıcı tipini "Alternatifler" ve sonrada "Uygulama Paneli" olarak ayarladıktan ve başlatıcıya tıkladıktan sonra üstten "Gereçler"e tıklayarak istediğiniz gereci masaüstüne ekleyebilirsiniz.






Sonrasında gereç üzerine basılı tutup açılan menüden o gerece ait ilgili ayarlara ulaşabilirsiniz ya da boyutunu değiştirebilirsiniz. Eğer panele gereç eklemek isterseniz panelin en sağındaki düğmeye tıklayıp "Gereç Ekle" düğmesine tıklayarak ta açılan seçkede istediğiniz gerece çift tıklayıp panele ekleyebilirsiniz.

Görüldüğü gibi Plasma ortamında kişiselleştirme yapmak için gerekli dosyaları (tema, renk şeması, masaüstü gereci, ya da duvar kağıdı vb.) internette arama ve internetten indirme yapmaya gerek yok. Bunu Plasma size zaten kolay yollarla sağlıyor.

Limonata

Yanıtınız için teşekkürler. Peki kalıcı dock özelliğini nasıl yapabilirim? Ben Unity'ye benzetmek istiyorum. https://store.kde.org/p/1184075/ - buradaki gibi bir dock istiyorum (hatta resimdeki olabilir + bir de o resimdeki gibi renkli pencere çubuğunu yapabilir miyim? O resimde Breeze Colors diye * bir şey kullanılmış galiba. Fakat ne siteden ne de pencere yöneticisindeki ayarlardan indirilmiyor). Ayrıca bu dock Unity'deki gibi kalıcı olmalı ve Latte-Dock gibi yalnızca açık uygulamaları göstermemeli, dock'a astığım tüm uygulamaları göstermeli. Ayrıca bir uygulama başlattığımda uygulama simgesi görev çubuğunda değil de o kalıcı dock üzerinde olması gerekiyor. Bunları yapabilmenin bir yolunu biliyor musunuz?

+ olarak Kubuntu 16.04'ü LTS olduğu için kullanıyordum. 17.04, 17.10 gibi sürümleri kullanmamamın sebebi de LTS olmamaları. O dediğiniz paketi LTS sürüme eklesem Plasma 5.10'a yükseltebilir miyim?

burak öztürk

#3
Eğer Plasma üzerinde bir dock kullanmak istersen Plasma için tasarlanmış "Latte Dock" adında kullanışlı bir uygulama mevcut. Bence en iyisi bu yinede bunun hakkında bilgi vermek istiyorum.



Uygulamanın sayfası şurası: https://github.com/psifidotos/Latte-Dock
Şuradan indirebilirsin: https://github.com/ubuntuvibes/Debs/blob/master/latte-dock_0.6.0-1_all.deb
İndirdikten sonra üzerine çift tıklayarak kurabilirsin. Sonra menüden bulup başlatabilirsin. Dock uygulamasında da ilgili ayarlarından her açılışta otomatik olarak başlaması için ayarlayabilirsin.
Gösterdiğin resimdeki gibi renkli dekorasyonlar için pencere dekorasyon teması ekleyip uygulamalısın. Bunu pencere dekorasyonları kısmından yapabilirsin. Bazı renk şemaları dekorasyon rengini de değiştirebiliyor bu resimdeki gibi istersen bu şemayı Sistem ayarları-Renkler kısmından "yeni şemalar al" ile indirip uygulamalısın. Böylece resimdeki gibi renkli dekorasyonların olur.
Şimdi isteğin üzerine Plasma'yı Unity de olduğu gibi şekillemek kolay ama biraz uzun gelebilir. Şöyle ki "Sistem Ayarları- Çalışma Alanı Teması alanında sağ altta "Yeni Görünüm Al" düğmesiyle açılan pencerede "United" isimli şekilleme var onu kurup uygulayabilirsin. Ama bunu yaparken pencerenin en altında "Masaüstü Düzenini temadan kullan" seçeneğini işaretlemeyi unutma.


Hatta youtube kanalında Plasma'yı Unity'e benzetmek için orjinal bir video da var. https://www.youtube.com/watch?v=F1i7jAtHcw4
Global menu ve Active window menu gibi araçlarla oldukça benzetilebiliyor. https://store.kde.org/p/998910 Bunun gibi birçok araç eklenerek Unity nin sahip olduğu her şeye sahip olunabiliyor. Ama bunu burada anlatırsam sayfalar sürer ve çogu kısımlar anlaşılamaz en iyisi yukarıdaki videodan izleyerek işi basite indirmek.

Son olarak tüm bunlar için Plasma 5.9 gerekebilir maalesef aşağı sürümlerde bunlardan bazıları çalışmayabiliyor. LTS sürümlerde backport deposu eklesen bile Plasma'nın LTS sürümü 5.8.x.x serisinde güncellemeye devam ediyor. (Evet Plasma da LTS sürüme sahip ve 18 ayda bir LTS sürüm çıkaracak. Şuan ki LTS sürümü 5.8.x)

Şöyle yapalım hem Ubuntu LTS olsun hem de en güncel Plasma sürümünü ve KDE uygulamalarını kullanayım istersen yarı rolling sayılabilecek sağlam LTS sistemi üzerinde en güncel Plasma yı sunan KDE Neon u (LTS Plasma OLMAYAN KULLANICI SÜRÜMÜNÜ) kullanabilirsin ama çoğu şeyler Kubuntu da olduğu gibi hazır gelmez. (Örneğin sürücü yöneticisi ya da dosya yöneticisi şablonları gibi) Sonradan yüklemelisin.