[Çözüldü] Windows 10'u Silip Ubuntu Kurmak İstiyorum

Başlatan dezegene, 23 Nisan 2017 - 20:57:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dezegene

Merhaba arkadaşlar, yaklaşık 5 yıldır hiç forum sitelerine ne kayıt oldum ne de konu açtım. Özlemişim açıkcası. Sorunumla ilgili bir kaç konu buldum fakat ben yeni konu açmayı tercih ettim. Zira tam anlamıyla beni tatmin etmedi.

Şimdi, ilk sorum şöyle: Windows 10 kullanıyorum, bu lanet işletim sisteminden bir an önce kurtulmak istiyorum. Artık ben de ağır bir linux yusırı olmak istiyorum. Terminali açıp çatır çutur konsol kasmak istiyorum. Biri Kernel dediğinde 'Ne diyo lan bu' demek istemiyorum artık. Her neyse, benim 'D' sürücümde hayvan kadar arşiv var. Bunlara kesinlikle hiç bir şey olmamalı, 'C' diskimin canı cehenneme ama. Şimdi Windowsu kaldırıp yerine Ubuntu kuracağım. Bana yol gösterebilir misiniz?

İkinci sorum: Araştırdığım kadarıyla 'Wine' diye bir emülatör var, Photoshop gibi programları Ubuntuda çalıştırmaya yarıyor. Sanırım windows ortamını emule ediyor. Bu ne kadar sağlıklı ve ne kadar kullanışlı? Zira benim kesinlikle ps ya da ai kullanmam gerek.

Üçüncü Sorum: Eğer 'Wine' ile sorunumu çözemezsem Sanal işletim sistemi ne kadar mantıklı olur? Mesela Ubuntu'nun içine Virtual Box kurup windows10 kursam grafik işlerim için orayı kullansam, ne diyonuz? olur mu acaba?

He ayrıca, Ubuntu'yu; php ve pyhton geliştirmek için kuruyorum. Yani kendimi tamamen bunlara adayacağım. Bunun için de bana tavsiyeler düzebilirsiniz.

Yanıtlayacak olanlar için şimdiden teşekkürler.

Barlow

Alıntı yapılan: dezegene - 23 Nisan 2017 - 20:57:11
Merhaba arkadaşlar, yaklaşık 5 yıldır hiç forum sitelerine ne kayıt oldum ne de konu açtım. Özlemişim açıkcası. Sorunumla ilgili bir kaç konu buldum fakat ben yeni konu açmayı tercih ettim. Zira tam anlamıyla beni tatmin etmedi.

Şimdi, ilk sorum şöyle: Windows 10 kullanıyorum, bu lanet işletim sisteminden bir an önce kurtulmak istiyorum. Artık ben de ağır bir linux yusırı olmak istiyorum. Terminali açıp çatır çutur konsol kasmak istiyorum. Biri Kernel dediğinde 'Ne diyo lan bu' demek istemiyorum artık. Her neyse, benim 'D' sürücümde hayvan kadar arşiv var. Bunlara kesinlikle hiç bir şey olmamalı, 'C' diskimin canı cehenneme ama. Şimdi Windowsu kaldırıp yerine Ubuntu kuracağım. Bana yol gösterebilir misiniz?

İkinci sorum: Araştırdığım kadarıyla 'Wine' diye bir emülatör var, Photoshop gibi programları Ubuntuda çalıştırmaya yarıyor. Sanırım windows ortamını emule ediyor. Bu ne kadar sağlıklı ve ne kadar kullanışlı? Zira benim kesinlikle ps ya da ai kullanmam gerek.

Üçüncü Sorum: Eğer 'Wine' ile sorunumu çözemezsem Sanal işletim sistemi ne kadar mantıklı olur? Mesela Ubuntu'nun içine Virtual Box kurup windows10 kursam grafik işlerim için orayı kullansam, ne diyonuz? olur mu acaba?

He ayrıca, Ubuntu'yu; php ve pyhton geliştirmek için kuruyorum. Yani kendimi tamamen bunlara adayacağım. Bunun için de bana tavsiyeler düzebilirsiniz.

Yanıtlayacak olanlar için şimdiden teşekkürler.

Güncel Ubuntu Sürümü : 17.04
Buradaki bağlantı üzerinden işlemcinize uygun mimaride seçin ve indirin. Ardından CD/DVD veya USB ile kurulumu yazdırın.

Ayrıca buradaki bağlantıya göre hareket ederek Ubuntu'yu kurabilirsiniz.

Anlaşılan Ubuntu'yu Windows'un kuruluğu olduğu bölgeye kurmak istiyorsunuz. Bunun için ise kurulumda "Başka Bir Şey" seçeneğine geldikten sonra Ubuntu'yu hangi disk bölümüne kuracağınıza kendiniz karar verebilirsiniz. Örneğin /dev/sdax Windowsun kurulu olduğu disk bölümü ise;

1. Bu bölümü EXT4 formatında biçimlendirin.
2. Bağlama noktasına "/" ekleyin.
3. İlerleyin.

Geri kalanı ise zaten normal işlemlerden meydana geliyor. Ubuntu kurulduktan sonra sisteminiz açılacaktır.

Linux'ta işinizi görecek başka bir uygulama edinmeniz sizin işinize yarayabilir çünkü Wİne pek kullanışlı değildir. Eğer sistem kaynaklarınız sanal işletim sistemine yetiyorsa kurabilirsiniz. Şahsen ben genellikle Wİne'yi önermem çünkü zaten Linux'ta işinizi görecek binlerce uygulama mevcut..
Eğer sen, başkalarından kendine saygı beklersen bu onlar için büyük bir şeydir. Sadece kendine saygı duyabilirsen diğerleri de sana saygı duymaya mecbur kalır.

-Dostoyevski-

ata1

Alıntı Yapİkinci sorum: Araştırdığım kadarıyla 'Wine' diye bir emülatör var, Photoshop gibi programları Ubuntuda çalıştırmaya yarıyor. Sanırım windows ortamını emule ediyor. Bu ne kadar sağlıklı ve ne kadar kullanışlı? Zira benim kesinlikle ps ya da ai kullanmam gerek.

bazı durumlarda sorun olabilir wine her şeyi çalıştıracak diye bir şey söz konusu değil. bu durumda çok zorda kalınırsa windos yanına 2 sistem olarak linux kurulabilir ve windows gerektiren durumlarda kullanılabilir. dual boot diske 2 ayrı bölüm uluştuularak win+linux yapılabilir.

CFG

[mention=623738]@dezegene[/mention]
Birinci soru da yapabileceğin bir kaç yol var ama en sağlıksı bahsettiğin arşivi bir flash belleğe yada bir hard diske depolaladıktan sonra ubuntu iso kalıbını indirip UUI yada Rufus gibi bir program ile iso kalıbını bir flash belleğe yada dvd diske yazdırdıktan sonra temiz bir yükleme yapman diskteki herşeyi silip.Yada yükleme yaparken C sürücü için kullandıgın alanı kullanabilirsiniz bu konuda yüklemeler nasıl yapılır araştırabilirsin.

Wine ben bir kaç defa kullandım ama verimli sonuçlar alamadım ama alanlar illahi ki vardır bunun yerine size windows ta olan bir bir programın Linux Dünyasında alternatifini aramanızı öneririm ,keza ben öyle yapıyorum(Matlab yerine Octave kullanıyorum) Ps içinde Gimp kullanabilirsin .

Virtualbox  istediin zaman kurup istediğin gibi windows kurabilirsin.

Linux ortamına alıştıktan sonra istediğin gibi python ve php geliştirebilirsin kendini ihtiyacın olan sadece programlama dili için derleyci gerisini terminal üzerinden yapabilirsin ayrıca çogu zaman text editör kullanılır bunun için tabi IDE lerde mevcut bu işler için...
"Be yourself; everyone else is already taken."

dezegene

Cevap veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Sıkıntısız, sorunsuz bir şekilde c diskini seçip kurabildiğimi anladım. D'deki dosyalarıma bir şey olmadan. Wine konusuna gelince de; tahmin ettiğim gibi, çok da sağlıklı değilmiş. Virtula Box için 15GB RAM 4GB Ekran Kartı ve iyi de bir işlemcim var. :) Sanırım Sistem gereksinimlerini karşılıyorum.  Ubuntu dünyasına girmeme az kaldı. Buraya sık sık uğrarım artık.
İyi forumlar herkese.

siberoloji

@dezegene;
Son bir ekleme yapayım. Windows işletim sisteminizi kurulumdan önce TAM KAPATMALISINIZ. Yoksa windows kapandığında bile Diskler işletim sistemine bağlı kalıyor. Kuruluma başladığınızda, kurulacak disk bölümünü göremeyebilirsiniz. Ve diskin tamamına kurmaya kalkarsınız ve bu tüm diskin silinmesine neden olabilir.
Biraz bunu araştırın bence.

dezegene

Alıntı yapılan: siberoloji - 23 Nisan 2017 - 23:09:00
@dezegene;
Son bir ekleme yapayım. Windows işletim sisteminizi kurulumdan önce TAM KAPATMALISINIZ. Yoksa windows kapandığında bile Diskler işletim sistemine bağlı kalıyor. Kuruluma başladığınızda, kurulacak disk bölümünü göremeyebilirsiniz. Ve diskin tamamına kurmaya kalkarsınız ve bu tüm diskin silinmesine neden olabilir.
Biraz bunu araştırın bence.

Bunu eklemen iyi oldu. Tam kapatmaktan kastın; yeniden başlat, değil de tamamen kapatıp gücü kestikten sonra güç düğmesine basıp mı kurmalıyım?

siberoloji

Windowsu Tam Kapatmak:
hibernate özelliğini iptal ederek Windowsu kapat dediğinizde windowsun gerçekten kapanması ve disklerin başka işletim sistemleri tarafından (readonly hatası vermeden) görülebilir hale gelmesidir.
Windows içerisinde cmd komut istemcisini Yönetici olarak çalıştırın ve
powercfg -h off
komutunu uygulayın, sonra windowsu kapatın. Yanlış hatırlamıyorsam böyleydi.