Uygulamalarda yaptığım değişiklikler kayıt olmuyor

Başlatan ucbirim, 02 Mart 2017 - 20:15:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ucbirim

Yeni bir Ubuntu 16.10 kurdum ekran kartı driver sorunu yaşadım nvidianın kendi driverını kurdum ve sorunum çözüldü şimdi yaşadığım yeni sorun ise mesela plank dock kullanıyorum plank dock üzerinde değişiklikler yapıyorum plank dock u sudo ile başlatmadığım takdirde yaptığım özelleştirmeler veya kurduğum bazı uygulamalar gelmiyor, aynı şekilde firefox üzerinde moziila oturumumu açtım yer imlerimi vs senkronize ettim ancak her yeniden başlattığımda firefox üzerindeki değişikliklerim resetleniyor. plank dockta değişikliklerimi sudo ile açarak yaparsam kayıtlı kalabiliyor ama firefoxta bunuda yapamıyorum.
  :(
Yardımcı olacak olan herkese şimdiden teşekkür ederim.

guestwho

Sırasıyla şu komutların çıktılarını aktarır mısın ?

mount
ls -al ~/.config
You want weapons? We're in a library. Books are the best weapon in the world. This room's the greatest arsenal we could have. Arm yourself!

ucbirim

Alıntı yapılan: guestwho - 04 Mart 2017 - 14:28:44
Sırasıyla şu komutların çıktılarını aktarır mısın ?

mount
ls -al ~/.config

mount çıktısı

sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
proc on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
udev on /dev type devtmpfs (rw,nosuid,relatime,size=8132740k,nr_inodes=2033185,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000)
tmpfs on /run type tmpfs (rw,nosuid,noexec,relatime,size=1631516k,mode=755)
/dev/sda2 on / type ext4 (rw,relatime,errors=remount-ro,data=ordered)
securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
tmpfs on /run/lock type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=5120k)
tmpfs on /sys/fs/cgroup type tmpfs (rw,mode=755)
cgroup on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,xattr,release_agent=/lib/systemd/systemd-cgroups-agent,name=systemd)
pstore on /sys/fs/pstore type pstore (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
efivarfs on /sys/firmware/efi/efivars type efivarfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime)
cgroup on /sys/fs/cgroup/perf_event type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,perf_event,release_agent=/run/cgmanager/agents/cgm-release-agent.perf_event)
cgroup on /sys/fs/cgroup/net_cls,net_prio type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,net_cls,net_prio)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpu,cpuacct)
cgroup on /sys/fs/cgroup/freezer type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,freezer)
cgroup on /sys/fs/cgroup/devices type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,devices)
cgroup on /sys/fs/cgroup/hugetlb type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,hugetlb,release_agent=/run/cgmanager/agents/cgm-release-agent.hugetlb)
cgroup on /sys/fs/cgroup/cpuset type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuset,clone_children)
cgroup on /sys/fs/cgroup/memory type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,memory)
cgroup on /sys/fs/cgroup/blkio type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,blkio)
cgroup on /sys/fs/cgroup/pids type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,pids,release_agent=/run/cgmanager/agents/cgm-release-agent.pids)
systemd-1 on /proc/sys/fs/binfmt_misc type autofs (rw,relatime,fd=35,pgrp=1,timeout=0,minproto=5,maxproto=5,direct,pipe_ino=17719)
mqueue on /dev/mqueue type mqueue (rw,relatime)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
hugetlbfs on /dev/hugepages type hugetlbfs (rw,relatime)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw,relatime)
/dev/sda1 on /boot/efi type vfat (rw,relatime,fmask=0077,dmask=0077,codepage=437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,errors=remount-ro)
tmpfs on /run/user/1000 type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,size=1631512k,mode=700,uid=1000,gid=1000)
/home/.ecryptfs/bahadir/.Private on /home/bahadir type ecryptfs (rw,nosuid,nodev,relatime,ecryptfs_fnek_sig=b9ee1e6b94c31d9a,ecryptfs_sig=b9a5a92a14169bc3,ecryptfs_cipher=aes,ecryptfs_key_bytes=16,ecryptfs_unlink_sigs)
gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=1000)

ls -al ~/.config çıktısı

toplam 144
drwxr-xr-x 22 bahadir bahadir  4096 Mar  3 01:24 .
drwx------ 23 bahadir bahadir  4096 Mar  4 16:10 ..
drwxr-xr-x  2 bahadir bahadir  4096 Mar  3 18:14 autostart
drwx------  3 bahadir bahadir  4096 Mar  1 01:21 compiz-1
drwxr-xr-x  2 bahadir bahadir  4096 Mar  4 16:11 dconf
drwx------  2 root    root     4096 Mar  1 03:16 enchant
drwx------  3 bahadir bahadir  4096 Mar  1 01:02 evolution
drwxr-xr-x  3 bahadir bahadir  4096 Mar  1 02:46 gnome-control-center
drwxr-xr-x  3 bahadir bahadir  4096 Mar  1 01:21 gnome-session
drwx------  2 bahadir bahadir  4096 Mar  4 16:10 gtk-3.0
drwx------  3 bahadir bahadir  4096 Mar  1 01:01 ibus
drwxr-xr-x  2 bahadir bahadir  4096 Mar  1 00:37 libaccounts-glib
drwxr-xr-x  3 bahadir bahadir  4096 Mar  2 20:47 libreoffice
drwx------  3 root    root     4096 Mar  1 03:18 menus
-rw-r--r--  1 root    root       61 Mar  1 03:21 mimeapps.list
-rw-r--r--  1 bahadir bahadir   700 Mar  1 03:55 monitors.xml
drwxr-xr-x  2 bahadir bahadir  4096 Mar  4 16:12 nautilus
drwx------ 10 bahadir bahadir 12288 Mar  3 18:22 opera
drwxr-xr-x  3 root    root     4096 Mar  1 02:05 plank
drwx------  2 bahadir bahadir  4096 Mar  1 01:01 pulse
drwx------  6 bahadir bahadir  4096 Mar  1 02:39 sublime-text-3
drwx------  2 bahadir bahadir  4096 Mar  1 01:22 unity
drwx------  2 bahadir bahadir  4096 Mar  1 02:01 update-notifier
drwx------  2 bahadir bahadir  4096 Mar  1 01:01 upstart
-rw-------  1 bahadir bahadir   641 Mar  1 00:37 user-dirs.dirs
-rw-rw-r--  1 bahadir bahadir     5 Mar  1 00:37 user-dirs.locale

guestwho

Ev dizini şifrelenerek bağlanmış. Farklı bir Linux dağıtımı kullanırken mi şifrelemiştiniz yoksa Ubuntu kurulumu esnasında mı ? Bir de "~/.config" dizini altında yetki karmaşası var -- bazı dosya ve dizinler root iznine sahip. Öncelikle bu dosya ve dizinlerin izinlerini düzeltip deneyebilirsiniz.
You want weapons? We're in a library. Books are the best weapon in the world. This room's the greatest arsenal we could have. Arm yourself!

ucbirim

Alıntı yapılan: guestwho - 04 Mart 2017 - 17:25:20
Ev dizini şifrelenerek bağlanmış. Farklı bir Linux dağıtımı kullanırken mi şifrelemiştiniz yoksa Ubuntu kurulumu esnasında mı ? Bir de "~/.config" dizini altında yetki karmaşası var -- bazı dosya ve dizinler root iznine sahip. Öncelikle bu dosya ve dizinlerin izinlerini düzeltip deneyebilirsiniz.

Ev dizinini Ubuntu kurulumu esnasında şifreledim. Defalarca kez ubuntu kurdum her zamanda böyle yapıyordum.

~/.config dizini altıdaki yetki karmaşası konusunda biraz daha yardımcı olabilir misiniz tam olarak nerelere ne yetkiler vermem, ne yetkileri kaldırmam gerekiyor bilmiyorum.

guestwho

Merhabalar, "~/.config" altındaki dosya ve dizinlerin erişim izinlerini/haklarını değiştirirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var -- bunlarla ilgili forumda ve wiki'de konu başlıkları olması lazım. Yine de konuyu şu şekilde özetleyelim:

- Ev dizini altındaki bütün dizin ve dosyalar, oturum açan kullanıcı tarafından erişilebilir olmalı. Örneğin çıktılarda root tarafından erişilebilir olan "~/.config/enchant" dosyası şu şekilde oturum açan kullanıcıya devredilebilir:

sudo chown bahadir:bahadir ~/.config/enchant

- "$HOME/.config" dizini altında kullanıcı erişim izinlerini/haklarını yinelemeli olarak ("--recursive" parametresi ile) değiştirmek basit bir çözüm gibi görünse de sakıncalı olabilir. Zira "SSH", "GPG" vb. servislere ait dizinlerde bazı hassas veriler tutulduğu için bu dizinlerde okuma/yazma işlemlerinde bazı erişim kısıtlamaları mevcuttur.

İsterseniz şu bağlantılardaki anlatımlara da bir göz atın, zira bunlar Linux ortamında sıkça kullanılan temel komutlar.

https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Chown
https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Chmod_komutu_kullan%C4%B1m%C4%B1
http://www.belgeler.org/lis/archive-tlkg-lis-4.1.html