ubuntu önyüklü notebooklar hakkında

Başlatan imasith, 24 Mayıs 2016 - 23:30:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

imasith

Merhaba arkadaşlar,

Forumda kabaca arattım ancak benzer bir konu bulamadım. Daha önce açıldıysa affola.

Sorum piyasada -varsa- ubuntu veya başka bir distro yüklü olarak satılan notebooklar hakkında. Ben böyle bir ürün almayı planlıyorum.

Çeşitli sitelerde linux yüklü olarak satılan ürünler göze çarpıyor ancak üreticiler bu ürünlere destek veriyor mu, donanım uyumluluğu stabil mi, içerisinde kullanılabilir grafik arayüzü bulunan bir dağıtım mevcut mu merak ediyorum. Ya da diğer ihtimal freedos ifadesi gibi içinde kullanılabilir  bir işletim sistemi yok ve insanların kendi imkanları ile Windows kurmaları gerektiğini belirtmek üzere mi linux yazılıyor?


Mesela aşağıdaki ürün için linux yazılmış  ama başka detay verilmemiş.

http://www.hepsiburada.com/dell-inspiron-3537-intel-core-i5-4200u-1-6ghz-2-6ghz-4gb-500gb-15-6-tasinabilir-bilgisayar-p-BD600784

Bu bilgisayarın da ürün kodunda "ubu" ifadesi dikkati çekiyor ama ubuntu olup olmadığı belirtilmemiş, sadece linux yazılmış.

https://www.webdenal.com/dell-ca004l3450emea-ubu_794264.html?gclid=COK76ZO-88wCFYTGGwod0MMHEw

Daha  önce bu şekilde bir bilgisayar aldıysanız veya inceleme fırsatı bulduysanız görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.


heartsmagic

Merhaba.

Söylediğin gibi bizde çoğunlukla üzerinde Windows işletim sistemi olmadığını belirtmek için kullanılıyor gibi geliyor bana da. Bu ürünler seçilecekse kabaca donanımları için araştırma yapılabilir bizim tarafta. Ubuntu sertifikalı makineler var elbette:

http://www.ubuntu.com/certification/

İlgili bağlantıdaki "desktop" ifadesine takılma:

http://www.ubuntu.com/certification/desktop/

Doğru araştırma yapıldığında illa sertifika konusuna takılmaya gerek yok. Grafik kartları zaten az çok belli. Tek başına olanlar ve melez olanlar. Nvidia ve ATI ayrımı var, diğerleri zaten salt Intel günümüzde.
Kablosuz kart irdelenebilir biraz da. Diğer donanımlar fazlaca sorun çıkartmaz. Bazı özel durumları ise saymıyorum. Parlaklık hemen çalışmayabilir vs. gibi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

imasith

Merhaba,

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.

O bağlantıyı daha öncesinde incelenmiştir ama benim için biraz karışık geldi.

Ubuntu'yu eski bilgisayarımda kullanıyorum ve donanım uyumluluğu gayet yeterli. Yalnız benim de ubuntu yüklü notebook  alma amacım  bahsettiğiniz küçük uyumsuzluklarla karşılaşmamak. Aldığım hali ile açıp kullanmak istiyorum.

Tekrar teşekkürler.

sinan54

Almaya karar verdiğin bilgisayarı internetten araştıra bilirsin .Örnegin ''Dell ınspiron 3543 and linux''diye.Mutlaka olumlu veya olumsuz eleştiriler görürsünüz.

eronis

#4
Alıntı yapılan: sinan54 - 25 Mayıs 2016 - 22:57:40
Almaya karar verdiğin bilgisayarı internetten araştıra bilirsin .Örnegin ''Dell ınspiron 3543 and linux''diye.Mutlaka olumlu veya olumsuz eleştiriler görürsünüz.
http://www.dell.com/us/p/inspiron-15-3543-laptop/pd
Bu sayfada eğer 1 aydan az olan yorumlara bakarsanız herkes "Çok iyi, kesin öneririm vs" 5. ayda uzak durun diyorlar
Alıntı Yap
First time Dell owner, very disappointed. Stay away from this laptop! It is not a good deal!
April 14, 2015
When I bought this laptop, I thought I was going to get a decent product for the money especially, with it being a dell. I was sadly mistaken. This laptop has been trouble from about the get go. Besides feeling cheap, it runs really hot and I have a hard time cooling it off, it freezes up when trying to boot sometimes, it can be slow, and the mouse freezes a lot. Oh, and the audio isn't that great either unless you plug in headphones. Dell has let me down with this laptop and if I could, I would have returned it, but I have to have a computer for school. Next time, I will think twice before purchasing another dell product. (hide)
Pros:ok battery life
Cons:just about everything

Alıntı Yap
Awful - from hardware to software
August 27, 2015
Where do I begin? First of all, the touch screen is great. It is very responsive and helpful to the overall operation of the computer and a solid upgrade.
Now the negatives - the combination of the touchpad and left/right buttons is absolutely atrocious. There is not a single time that I have been able to surf the web, work in Microsoft office or any other application without the pointer skipping around, misreading movements, enlarging the screen, switching windows, etc. It is absolutely awful and makes the computer almost completely unusable.
The background programs and underlying systems constantly run. I mean CONSTANTLY. No matter how many things I try to stop from running, whatever you are trying to accomplish on the computer will never be the priority and you will end up frustrated as it will take 10 minutes to open excel, or 8 minutes to shut down turbotax, or 5 minutes to connect and open up a webpage. It is maddening.
Windows and system updates run constantly. We have turned the updates off through both user accounts, the administration settings, every where we can find or search on the internet, we have turned off - and yet, we are still constantly interrupted by updates and shut-downs for install, and so on.
The Windows experience - just awful. I'm not going to go into detail because I wouldn't even know where to begin. If you run internet explorer, firefox, chrome, whatever from the desktop screen, they are completely different connections and windows then if you run it from the tile screen????? But they all run concurrently, and if you click items on webpages, sometimes a window opens under the different style and you just can't get out. Also, even when you shut down the computer, after turning back on, you start exactly where you tried to shut down from - no clear of the cache for open windows or log ins - it's as if you never shut it down to reset. I dare you - I dare you to try and close an application that is open without just "leaving" the window to another application. Everything runs non-stop. If you try to perform any action quickly after the computer boots up - it just sends the computer into a tailspin and you end up having to wait forever for it to catch up.
If I could go back and return this purchase, I would do it in a heartbeat. I tried to give it the benefit of the doubt, and am disappointed that I did. I'm going to be buying a refurbished computer because I'm so beyond using this piece of junk. (hide)

6. aydan sonra ise hayatlarında edindikleri en kötü laptop oluyor ;D Sanırım anlatabilmişimdir. Makinenin ilk izlenimi güzel görünüyor ama bir süre sonra sabır kalmıyor. Özellikle ekranı, klavyesi ve touchpad'i çok rahatsız bu modelin.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Mayıs 2016 - 00:04:45

@imasith linux destekleyen bir model almak için ille de linux ön yüklü makine almana gerek yok. Kaldı ki linux ön yüklü gelen makinelerin linux'u desteklemeyen parça barındırması gibi fauller de gördük. Tavsiyem, çok insanın kullandığı bir model alman. Yaygın kullanılan bir ASUS, Lenovo, HP, DELL, ACER "dünya çapında satan" herhangi bir markanın ürünü işini fazlasıyla görür. Nadir kullanılan donanımda sorun yaşayabilirisin. Sıkıntısız istiyorsan internetten model ismiyle linux uyumluluğunu araştırabilirsin veya direk Ubuntu Certified Hardware List'e bakabilirsin. Hatta gidip eski, 2. el, OEM yada teşhir ürünü ucuzdan getirebildiğin bir bilgisayar alıp da ona linux kurmayı deneyebilirsin. Genelde TEŞHİR yada OEM ürünleri seri sonu ürünleridir, ondan onları önerdim. Elbette modele göre öncelikle wifi sorunsuz çalışacak mı, çalışmayacaksa da nasıl çalıştırabilirim diye araştır. Ödevini yapmadan almaya kalkma. Linux uyumluluğundan önce makinenin kendisini araştır, sonra linux uyumluluğu ne alemde bak, sorun varsa çözebilir miyim acaba diye araştır.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

sinan54

@eronis...Ben o bilgisayarı tavsiye etmedim zaten,iletiyi gönderirken örnek bir bilgisayar ismi vermek için ''hepsi burada.com'' sitesinden edinip yazdım.Dediğim gibi araştırmakta fayda var.6 ay sonrada olsa linux için olumsuz olduğunu anlıyoruz. :)

eronis

Alıntı yapılan: sinan54 - 26 Mayıs 2016 - 01:02:32
@eronis...Ben o bilgisayarı tavsiye etmedim zaten,iletiyi gönderirken örnek bir bilgisayar ismi vermek için ''hepsi burada.com'' sitesinden edinip yazdım.Dediğim gibi araştırmakta fayda var.6 ay sonrada olsa linux için olumsuz olduğunu anlıyoruz. :)

Demek istediğim o değildi, linux için mükemmel derecede uyumlu bir bilgisayar. Bilgisayarın kendi özellikleri berbat. Başta ucuz ürün deyip kafanı çevirebiliyor ve işine bakabiliyorsun ama çıkış birimleri cidden berbat. Kısaca linux uyumlu donanım aramanın yanlış olduğunu, uyumlu dünyalar kadar donanım bulabileceğini, önemli olanın işini gören donanımı bulup, linux'a uyumlu mu, sorun yaşar mıyım, yaşarsam nasıl çözerim bunların araştırılmasının bilgisayar seçiminde daha doğru olacağını demek istemiştim :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

meda

#7
Yakın zamanda Windows'lu Dell 7559 ve Lenovo Y50-70 ( GTX 960M )aldım. Dell, Freedos olarak gelen modelinde Ubuntu yüklü olarak geliyormuş. :) Ubuntu 16.04 yüklemeyi denedim donanım güncel olması sebebiyle ''dmesg'' çıktısında hata kontrolü yaptım ve çekirdek 4.5 aşağı kullanılmamasını tavsiye ederim zira ufak tefek donanım hataları görünüyordu. :) Bumblebee kurulumu yapınca sistem görüntüsü gelmiyor fakat Nvidia-Prime ile de ekran kartı verimli çalışmıyor. Şimdilik Windows ile yola devam edip 16.10 sürümünü bekleyeceğim.

Yukarıda anlatmak istediğim arkadaşlardan bazılarının yazdığı gibi donanım uygun olup yeni do nanım sürücülerinin Linux uyumluluğu şart. Yoksa Ubuntu yüklü geliyor olması pek bir şey değiştirmiyor. :) MSİ makinelerdeki fan kontrol, klavye aydınlatma renk değiştirebilme, killer ethernet ... gibi araç ve donanımlar sorun yaşamanızda kaçınılmaz. En güzeli Linux, OSX(Hacintosh), Windows makine olabildiğince sade olmalı ki sistem kararlılığında sıkıntı olmasın.

Mağazada Ubuntu USB ile sistemi başlatarak ''dmesg' çıktısına bakıp klavye kısayolları falan deneme yapıp alabilirsiniz.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

imasith

Tüm yanıtlar için teşekkür ederim, benim için aydınlatıcı oldu.

Açıkçası Windows makine almayı hiç istemiyorum, en son aldığım  makineyi iade ettim mesela. Güncellemesi antivirusü taraması windows 10 yükseltmesi ofis kurması derken deli ediyor insanı. O yüzden ubuntu yüklü stabil bir cihaz arayışına girdim. Galiba şu an için mantıklı görünen yaygın bir freedos cihaz alıp ubuntu kurmak ya da bütçeyi yükseltip Mac almak. Artık bakalım.

Tekrar teşekkürler.

ali159

Yalnız orada belirtilen linux freedos anlamında kullanılıyor. Yani işletim sistemi yok sayılabilir. Sizin windows veya linux kurmanız gerkekecektir.

meda

Alıntı yapılan: ali159 - 27 Ağustos 2016 - 08:26:50
Yalnız orada belirtilen linux freedos anlamında kullanılıyor. Yani işletim sistemi yok sayılabilir. Sizin windows veya linux kurmanız gerkekecektir.
Bunda yanılıyorsun çünkü Dell Freedos makinelerin çoğunda Ubuntu önyüklü gelir. Asus'da ise önyüklü gelen Msdos ekranından başka bir şey değil. Seçici olmak gerekirse kriterlerin: İntel işlemci harici ekran kartın Nvidia bunların dışında Wİndows'da bazı özelliklerin kullanılabilmesi için üretici yazılımları olur. Mesela MSİ fan ve klavye aydınlatmasını kontrol merkezi gibi şeyler .... Benim tabirimle oyuncaklar  :)olmamasına dikkat et. 1500-2000 TL civarındaki makinelerde ıvır zıvır oyuncaklar olmaz.
http://urun.n11.com/dizustu-bilgisayar/asus-k555ub-xo099d-core-i5-6200u4g1t2gbvga156freedos-P98062149
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

plazma

Ülkemizde ithalatçı firmalar yada son kullanıcıya satış yapan firmalar teknik özellikleri genelde yanlış yazdıkları için freedos ve linux ibareleri karışmış durumda, normalde freedos yazanlarda işletim sistemi gelmiyor, linux yada ubuntu yazanlarda ubuntu oem önyüklemeli geliyor siz ilk çalıştırdığınızda adımları izleyerek kurulumu tamamlıyorsunuz.  Geçen hafta lenovo freedos aldık cihaz freedos olarak geldi mesela dell ve hp lerin bazı modellerinde ubuntu önyüklü geliyor onlarda da freedos yazmıyor zaten lenovo ubuntu yüklü denk gelmedi bana şu ana kadar, freedos olan modelidei ilk defa aldık :)

ThomasK1907

#12
Teşekkürler

BayboraKaan

@ThomasK1907

Hatırladığım Dell de Ubuntu yüklü alabiliyorduk.

plazma

Benimde önerim Dell den yana, Hp de var ama Dell daha iyi hem servis hem kalite açısından alışverişsitelerinde bile var yukarıda bağlantıları var bakabilirsiniz.

ThomasK1907

#15
Teşekkürler

BayboraKaan

Türkiye de yok zaten benim bildiğim

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


meda

#17
[mention=611357]@ThomasK1907[/mention]

Dell 7559 (16 GB) gibi birkaç model daha var Freedos diyorlar ama Ubuntu önyüklü geliyor. Ayrıca Dell 7559 kullanıcısıyım.


Ubuntu ile geliyor olması Ubuntu ya da başkaca bir dağıtımın sorunsuz çalışacağı anlamına gelmiyor.


-Bumblebee, Optimus konusunda pek başarılı değil. Zira BIOS üzerinden Nvidia kart devredışı bırakılamıyor. BU konuda Lenovo makinelerde BIOS desteği var.

-Touchpad 4-5 parmağa kadar destek veriyor fakat parmak jestlerini destekleyen buna göre optimize edilmiş bir masaüstü ortamı yok. Unity kısmen destekliyor. Kısmen veya yarım yamalak ne derseniz deyin.

-Systemd zaten hatalar silsilesi. Mesela hata olduğunda karınca misali hatayı didik etmek gerekiyor.

-Ses kalitesi bir Windows 10 değil. En basiti ses aygıtı  takıp çıkarttığımda Ubuntu'da uyarı çıkyor ama OpenSUSE-Thumleweed dağıtımında çıkmıyor. Bu arada sabırla 2-3 aydır kullanıyorum bu dağıtımı bu kadar salak bu kadar akıllı bir dağıtım görmedim. 


-Linux çekirdeğinde 4.8 ve 4.9 sürümünde:

Possible missing firmware "i915/kbl_guc_ver9_14.bin" for kernel module "i915.ko"
Possible missing firmware "i915/bxt_guc_ver8_7.bin" for kernel module "i915.ko"

wlwifi-7265-ucode-23
wlwifi-7265-ucode-24

gibi hatalar var.

Güç yönetiminden eser yok resmen makine batarya düşmanı.

intel_idle.max_cstate=1 i915.enable_rc6=1 i915.enable_fbc=1 i915.enable_psr=1 i915.modeset=1 i915.enable_dc=1 audit=0 pcie_port_pm=off pcie_aspm=force  acpi_osi='!Windows 2015'
Yukarıdaki çekirdek parametrelerinin ayrı ayrı bir amacı var. Sistem anca zaptoluyor. Normal kullanıcı bunu nerden bilsin. OpenSUSE kullanmamdaki amaç hem değişiklik hem de kur kullan bir dağıtım istememdi. Bilgisayarımdan  birazdan def edeceğim.

LTS sürümler genelde 4.4 çekirdeğini kullanır. (Linux çekirdeğinin uzun destekli sürümüdür.) Makine 6. Nesil Skylake tabanlı olduğunda daha farklı sorunlar oluyor.

Kısaca burada Linux camiasında herkesin bir tarafa çekiştirmesi sonucu oluşan hatalar bütünü var. Neresinden tutarsan elinde kalıyor. Linux önyüklü gelen makineler daha sorunsuz ve uyumlu çalışır diyerek kendinizi kandırmayın. Üreticiler hangi sistem daha çok kullanılıyor ona göre testini yapar sonrasında güncelleme gerekirse de kimse az kullanılan sistem için zaman ve para harcamaz.


Toplamak gerekirse kimi sorunlar donanım üreticilerini kimisi de yazılım geliştiricilerinin hatası olduğundan Linux önyüklü makinelere uyumlu olur diye bakmayın. 
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

ThomasK1907

#18
Teşekkürler

meda

Mantıklı olup olmadığını sorgulanacaksa GNU/Linux demeliyiz.  :) Sonradan forumu ziyaret eden yeni arkadaşlar için bu şekilde genelleme yaptım.  Farkında mısınız bilmem ama sizin düşündüğünüz durumu tecrübe etmiş birisi olarak yazıyorum.  :) 1000 dağıtım derken bile ezbere konuştuğunuzun farkında değilsiniz o dağıtımların ancak 200-250 tanesi aktif.  ;D

Neyse konu başka yerlere kaymadan sözün özü uyumluluk aranıyorsa şu şartlarda imkansız sebebini bir önceki iletimin son satırlarında belirttim.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

laz61

Lenovo G500 kullanıyorum. Bende ilk aldığımda makinayı freedos olarak aldım ve ardından ubuntuyu denedim ancak makinanın amd ekran kartı kullanmasından ötürü sıkıntı yaşadım. Hem laptopun şarjını içiyordu hemde kasılmalara sebebiyet veriyordu. Sonrasında uzun süre windows kurup devam ettim kullanmaya.

Geçenlerde tekrar linuxe geçtim Arch tabanlı Manjaro ile. Şuan için şarj hususunda windowsu adeta tokatlıyor. Performans olarakta tatmin ediyor.
Konuya dönecek olursak farklı dağıtımları denemekte fayda vardır.

@meda nickli Arkadaşa birebir katılıyorum yeni nesil cihazlarda kernelden kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor Donanım hususunda.
Her sözü gerek yok laf ile beyana, bir bakış bin laf eder bakışdan anlayana..
AMD Ryzen 1600 12CUPs - Asus Dual RX 580 - AB350M Gaming 3 - 1TB WD Blue - 2TB Toshiba P300 - Samsung 850 EVO 120GB - Corsair 8GB 2400MHZ LPX RAM - Thermaltake Core V21 - Hi-Power 500W 80+ PSU

ali159

Genelde linux veya ubuntu diye belirtilen laptoplar free dos olarak geliyor. Fakat ubu olması bendede acaba ubuntu mu diye bir çağrışım uyandırdı. Bunu anlamanın en iyi yolu siteyi arayıp sormaktır. Satıcı ile iletişime geçerek rahatlıkla öğrenebilirsiniz.