[Çözüldü] Libreoffice iki sürümlü oldu.

Başlatan inursal, 25 Aralık 2016 - 13:51:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

inursal

Ubuntu 16.04 sistemimde kurulu olan 5.1.4.2 versiyonlu libreoffice vardı. Sitesinden 5.2.4.2 sürümünü indirerek kurdum. Kendiliğinden güncellenir sanıyordum. Şimdi iki sürüm birden var. Eskisini nasıl kaldırabilirim? Ne yapmalıyım?

Toor

Synaptic paket yöneticisinden paketlerin durumuna bakma şansımız var mı?

Bağlantıda da aynı sorunla karşılaşılmış.
http://askubuntu.com/questions/550726/i-have-two-versions-of-libreoffice-installed-how-to-remove-the-older-one

Aşağıdaki komut büyük ihtimalle 5.1 sürümünü temizleyecektir.
sudo apt-get purge libre-office5.1*

inursal

Verdiğiniz komutu yazdığımda aşağıdaki çıktıyı aldım. Silme olmadı. Synaptic pakette nasıl bir çıktı almalıyız? Arama yaptırdığımızda çok sonuç var.

ibrahim@ibrahim-ubuntu-1604:~$ sudo apt-get purge libre-office5.1*
[sudo] password for ibrahim:
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'eugenesan-ubuntu-ppa-xenial.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'megasync.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'gezakovacs-ubuntu-ppa-xenial.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'costales-ubuntu-folder-color-xenial.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'webupd8team-ubuntu-java-xenial.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'apandada1-ubuntu-brightness-controller-xenial.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
E: /var/lib/dpkg/lock kilidi alınamadı - open (11: Özkaynak geçici olarak kullanılamaz durumda)
E: Yönetim dizini (/var/lib/dpkg/) kilitlenemiyor, başka bir işlem tarafından kullanılıyor olmasın?
ibrahim@ibrahim-ubuntu-1604:~$

ata1

hata sebebi paket yükleyici açıkken terminalde işlem yapmaya çalışmanız. sadece terminalde işlem yapın.

sudo rm /var/lib/dpkg/lock

sudo apt-get purge libre-office5.1*

sadece terminal açıp şu işlemleri yapın.

inursal

söylediklerinizi yaptım. Sonuç:

ibrahim@ibrahim-ubuntu-1604:~$ sudo rm /var/lib/dpkg/lock
ibrahim@ibrahim-ubuntu-1604:~$ sudo apt-get purge libre-office5.1*
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'eugenesan-ubuntu-ppa-xenial.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'megasync.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'gezakovacs-ubuntu-ppa-xenial.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'costales-ubuntu-folder-color-xenial.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'webupd8team-ubuntu-java-xenial.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'apandada1-ubuntu-brightness-controller-xenial.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
E: libre-office5.1* paketi bulunamadı
E: 'libre-office5.1*' ifadesine eşleşen herhangi bir paket bulunamadı
E: 'libre-office5.1*' düzenli ifadesini içeren herhangi bir paket bulunamadı

Ben mi yanlış yaptım? Neden olmuyor

ata1

paket adında hata vardır. tekrar kontrol edip komutu düzenlersen işlem tamamlanır.
sudo rm -f /etc/apt/sources.list.d/*.save
sudo rm -f /etc/apt/sources.list.d/*.distUpgrade

sudo apt-get update; sudo apt-get upgrade

apt-cache show libre-office

not çıktıları kod etiketi içinde vermenizi rica edelim
kod etiketi kullanımı
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=14283.25

inursal

dediklerinizi yaptım. en son komuttan sonra durum:

ibrahim@ibrahim-ubuntu-1604:~$ apt-cache show libre-office
N: libre-office paketi bulunamadı
E: Hiç paket bulunamadı

Ama yine iki ofis sürümüm var. ikisi de çalışıyor  ???

komple kaldırsak sonra tekrardan kurabilir miyiz

bugra9

Yazılım merkezinden niye silmiyorsunuz?

Komutla silmek isterseniz
- Depolarda olan kararlı sürümü silmek için
sudo apt-get purge libreoffice libreoffice-*

- Taze sürümü silmek için
sudo apt-get purge libreoffice5.2*

komutlarını kullanabilirsiniz.

ata1

https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Apt-get

sudo apt-get purge libreoffice

Pişti olmuşuz. Ayrıca kod etiketi için yeniden ricada bulunalım @inursal

inursal

ibrahim@ibrahim-ubuntu-1604:~$ sudo apt-get purge libreoffice
'libreoffice' kurulu değildi, dolayısıyla kaldırılmadı
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.

Bu işten bişey anlamadım. Libreoffice kaldır komutu verdik. Sistemin cevabına bak. Emin olmak için programları tekrar çalıştırdım. İki sürüm de çalışıyor. Ama sistem kurulu değil diyor. PİŞTİ  ???  ???

hwpplayer1

Alıntı yapılan: inursal - 25 Aralık 2016 - 21:09:03
ibrahim@ibrahim-ubuntu-1604:~$ sudo apt-get purge libreoffice
'libreoffice' kurulu değildi, dolayısıyla kaldırılmadı
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.

Bu işten bişey anlamadım. Libreoffice kaldır komutu verdik. Sistemin cevabına bak. Emin olmak için programları tekrar çalıştırdım. İki sürüm de çalışıyor. Ama sistem kurulu değil diyor. PİŞTİ  ???  ???

http://www.howtogeek.com/229699/how-to-uninstall-software-using-the-command-line-in-linux

Teşekkürler
özgür yazılım , özgür donanım , özgür toplum

bugra9

libreoffice paketi tüm libreoffice yazılımlarını yüklemek için bir kısayol. Eğer "sudo apt-get install libreoffice" diye yüklediysen

sudo apt-get autoremove

şeklinde silebilirsin. autoremove komutunu kullanmamızın sebebi bu kısayol ile beraber yüklenen tüm yazılımlarında silinmesi için.

Başka şekilde direk silmek içinse aşağıdaki komutu kullanabilirsin. Seçim senin.

Tek seferde kısayolu ve asıl uygulamaları silmiş oluyoruz.

Eğer silinmezse aşağıdaki komutun çıktısını paylaşırsın.
dpkg -l | grep "libreoffice"

inursal

Bu komut başarılı bir şekilde 5.1.4.2 sürümünü sildi. 5.2.4.2 sürümünü silmedi. Benim de istediğim buydu. Çoookk teşşekkür  :) :)

hwpplayer1

Alıntı yapılan: bugra9 - 25 Aralık 2016 - 21:22:49
libreoffice paketi tüm libreoffice yazılımlarını yüklemek için bir kısayol. Eğer "sudo apt-get install libreoffice" diye yüklediysen

sudo apt-get autoremove

şeklinde silebilirsin. autoremove komutunu kullanmamızın sebebi bu kısayol ile beraber yüklenen tüm yazılımlarında silinmesi için.

Başka şekilde direk silmek içinse aşağıdaki komutu kullanabilirsin. Seçim senin.

Tek seferde kısayolu ve asıl uygulamaları silmiş oluyoruz.

Eğer silinmezse aşağıdaki komutun çıktısını paylaşırsın.
dpkg -l | grep "libreoffice"

Teşekkürler

ata1

[mention=613913]@hwpplayer1[/mention] öncelikle verdiğin bağlantıya kendin açıp bir göz at ... bağlantı verdiğinizde cevap yazdığımız bölümde bağlantıları işaratlemezseniz uzun olan bağlantılar çalışmaz bilginize.

hwpplayer1

Alıntı yapılan: ata1 - 25 Aralık 2016 - 21:38:35
[mention=613913]@hwpplayer1[/mention] öncelikle verdiğin bağlantıya kendin açıp bir göz at ... bağlantı verdiğinizde cevap yazdığımız bölümde bağlantıları işaratlemezseniz uzun olan bağlantılar çalışmaz bilginize.

Sanıyorum mesaj kutusunun üstünde yer alan Bold Italic , hizalama , metin tipi bölümünden url'yi seçmem gerektiğini belirtiyorsunuz. Ben de öyle seçmiştim. Bir hata olmuş olabilir. Bağlantı düzeltildi.

İlginiz için teşekkür ederim.

İyi çalışmalar

ata1