[Çözüldü] Depo Bölümüm Hangi Dosya Sisteminde Olmalı?

Başlatan spero, 14 Aralık 2016 - 15:37:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

spero

Arkadaşlar merhabalar. Ben Windows'tan Linux'a tamamen geçiş yapacağım. Diskimi sıfırlayıp 3 parçaya ayırmayı düşünüyorum.
Linux'u kuracağım bölüm (ext4)
Takas alanı (swap)
Depo (?)
Depo alanımda kendi dosyalarımı tutacağım. Film, müzik, belge gibi..
Acaba bu bölümü hangi dosya sistemine göre oluşturmalıyım? ext4 mü ntfs mi ? Bir farkı var mıdır, dosyalarımın korunmasına vs?

illedelinux

GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

spero

Alıntı yapılan: illedelinux - 14 Aralık 2016 - 15:40:14
Ext4 yaparsan daha sağlıklı olur...

Teşekkür ederim.
Bir sorum daha olacaktı. Birden fazla partition oluşturup /home gibi dizinleri farklı partition'lara bağlamanın ne gibi yararları olur?
Bir de diyelim ki başka bir dağıtıma geçeceğim. Kullandığım dağıtımdaki ayarlarım, dosyalarım, programlarım vs. gitmemesi için yapabileceğim bir şey var mıdır?

illedelinux

İkinci bir sistemi hangi bölüme kurarsan sadece o bölüm ile alakalı olur, diğer bölümlere ellemezsen veya yanlışlıkla silmezsen onlar oldugu gibi kalır...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

spero

Alıntı yapılan: illedelinux - 14 Aralık 2016 - 16:18:13
İkinci bir sistemi hangi bölüme kurarsan sadece o bölüm ile alakalı olur, diğer bölümlere ellemezsen veya yanlışlıkla silmezsen onlar oldugu gibi kalır...

Onu biliyorum ancak benim kastettigim sey mesela Ubuntu kullaniyorum, onu silip Mint kuracagim gibi. Ama Ubuntudaki ayarlarim,dosyalarim vs. Mintte de gecerli olsun istiyorum. Boyle bir sey mumkun mudur?

siberoloji

Mümkündür.
Şöyle anlatayım;
Kurulum anında BAŞKA BİR ŞEY - SOMETHING ELSE seçerek doğru şekilde bölümlemelisiniz.
Alıntı YapLinux'u kuracağım bölüm (ext4)
Takas alanı (swap)
Depo (?)
Olarak planladığınız planda "Linux'u kuracağım bölüm (ext4)" ü 2 ayrı bölüm olarak planlamalısınız.
Linux işletim sisteminin kurulacağı bölümün bağlanma noktası / yapar ve formatlarsınız.
Ayarlarınızın ve dosyalarınızın olacağı bölümü ise bağlanma noktası /home olarak ayarlar ve formatlama / biçimlendirme dersiniz.
Swap alanını RAM miktarınızın iki katı olarak seçrsiniz.
Depo dediğiniz alanı ext4 yaparsınız. Bilgisayarda hem windows hem linux varsa ve bu depo bölümünü iki işletim sistemi de görsün, kullansın isterseniz ext4 formatını windows tanımayacağı için ntfs yaparsınız. NTFS biçimini Linux tanır.
Artık bilgisayara hangi Linux u kurmak isterseniz kurulum aşamasında /home olarak ilk başta ayarladığınız bölümü hep bağlanma noktası /home olarak ayarlar ve formatlama / biçimlendirme seçtiğiniz takdirde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Çünkü programların (örneğin firefox) ayarları ve kişinin kişisel dosyaları /home altında tutulur.
2 ÖNEMLİ UYARI:
1. Bu anlatımda bilgisayarınıza kurduğunuz yazılımlar aynen yerinde durmaz çünkü yazılımlar / kök dizini altına kurulur. Yeni Linux e Google Chrome kurduğunuzda ayarları durduğu için eski Google Chrome aynen karşınıza gelir.
2. Yeni linux kurarken oluşturacağınız kullanıcı adı, eski linux için kullandığınız kullanıcı adıyla aynı olmaz ise /home altında yeni bir kullanıcı oluşturulur ve eski dosyalarınıza erişim izin problemi yaşarsınız. Örneğin önceden kullanıcı adınız Ubuntu ise, yeni kurulumda da aynı adlı kullanıcı oluşturmaya dikkat edin.

spero

Alıntı yapılan: siberoloji - 14 Aralık 2016 - 23:15:00
Mümkündür.
Şöyle anlatayım;
Kurulum anında BAŞKA BİR ŞEY - SOMETHING ELSE seçerek doğru şekilde bölümlemelisiniz.
Alıntı YapLinux'u kuracağım bölüm (ext4)
Takas alanı (swap)
Depo (?)
Olarak planladığınız planda "Linux'u kuracağım bölüm (ext4)" ü 2 ayrı bölüm olarak planlamalısınız.
Linux işletim sisteminin kurulacağı bölümün bağlanma noktası / yapar ve formatlarsınız.
Ayarlarınızın ve dosyalarınızın olacağı bölümü ise bağlanma noktası /home olarak ayarlar ve formatlama / biçimlendirme dersiniz.
Swap alanını RAM miktarınızın iki katı olarak seçrsiniz.
Depo dediğiniz alanı ext4 yaparsınız. Bilgisayarda hem windows hem linux varsa ve bu depo bölümünü iki işletim sistemi de görsün, kullansın isterseniz ext4 formatını windows tanımayacağı için ntfs yaparsınız. NTFS biçimini Linux tanır.
Artık bilgisayara hangi Linux u kurmak isterseniz kurulum aşamasında /home olarak ilk başta ayarladığınız bölümü hep bağlanma noktası /home olarak ayarlar ve formatlama / biçimlendirme seçtiğiniz takdirde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Çünkü programların (örneğin firefox) ayarları ve kişinin kişisel dosyaları /home altında tutulur.
2 ÖNEMLİ UYARI:
1. Bu anlatımda bilgisayarınıza kurduğunuz yazılımlar aynen yerinde durmaz çünkü yazılımlar / kök dizini altına kurulur. Yeni Linux e Google Chrome kurduğunuzda ayarları durduğu için eski Google Chrome aynen karşınıza gelir.
2. Yeni linux kurarken oluşturacağınız kullanıcı adı, eski linux için kullandığınız kullanıcı adıyla aynı olmaz ise /home altında yeni bir kullanıcı oluşturulur ve eski dosyalarınıza erişim izin problemi yaşarsınız. Örneğin önceden kullanıcı adınız Ubuntu ise, yeni kurulumda da aynı adlı kullanıcı oluşturmaya dikkat edin.

Kurulum yaptım ancak bilgilendirmeniz için teşekkür ederim :)

siberoloji