[Çözüldü] exFat Dosya Sistemi

Başlatan Floki, 29 Temmuz 2015 - 21:51:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Floki

Arkadaşlar bilgisayarımda Mac Os X , Windows 8.1 ve Ubuntu 14.04 triple boot olarak kullanıyorum. Bu işletim sistemleri arasında dosya paylaşımı ve kulanımı çok zor oluyor.
Bu konudaki tecrübe ve araştırmalarım sonucu, üç sistemde de kullanılabilen exFat dosya sistemi gibi duruyor. Mac ve Windows doğrudan kullanabiliyor fakat Linux türevleri için driver kurulması gerekiyormuş. Ubuntu'nun bu dosya sistemini okuyabilmesi ve yazabilmesini nasıl sağlarım ? Bu sürücüleri nereden bulurum ?

betseg

sudo apt-get install exfat-utils exfat-fuse
Daha sonra yeniden başlatın.

Floki

Şu anda farklı bir problemle yüzleştim. Harddiskimi exFat olarak biçimlendiremiyorum. :D USB biçimleniyor fakat HDD biçimlenmiyor. Birkaç programla denedim.

turkerataturk

windows 8 engelliyor olaibilir hızlı başlatı kapatın tekrar deneyin
''Mustafa Kemal ATATÜRK''

meda

Biçimlendirmeyi Windows üzerinden yaparsan diğer 2 sistem okuyacaktır.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

Floki

Hocam sıkıntı da o zaten Windows üzerinden ne Windowsun kendi aracıyla ne de 3. parti yazılımarla HDD'i exFat olarak dönüştürme seçeneği yok. USB çok güzel biçimleniyor fakat HDD olmuyor.

heartsmagic

Windows sorunu, Windows forumu :)

NTFS neden iş görmüyor?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Floki

@heartsmagic NTFS dosya sistemine Os X yazamıyor. O yüzden NTFS değil.
Aslında OS X in yazabilmesi için 3. parti araçlar var fakat ücretliler. Her 3 sistemin ortak kullandığı exFat'ı buldum. Okuduğuma göre ve daha önceki tecrübeme göre Windows ve Mac OS exFat'ı okuyup yazabiliyor.
Ubuntu için ise araç gerekiyor ve bu araç ücretsiz. Dolayısıyla sorun (aslında sorun demeyelim - yardım istediğim konu) Ubuntu kısmındaydı. Ubuntu üzerinden bilgisayar içerisinde takılı olan 2.HDD'i exFat olarak biçimlendirebilecek bir uygulama öneriniz varsa onu da deneyebilirim.

heartsmagic

İlginçmiş NTFS sorununun olması OSX tarafında. Harici disk kullanımı kabus gibidir, neyse.

sudo mkfs.exfat /dev/falanca
sudo mkfs.exfat /dev/sdb1

Örnek bunlar, lütfen doğru disk bölümünü kullan aksi takdirde malum verileri uçuracaktır.

Not: Gparted bile yapıyor olabilir. Hiç baktın mı?

Floki

Gparted ile de baktım. exFat aktif değil.
Şimdi benim dönüştürmek istediğim HDD dizüstü bilgisayarıma sata3 girişinden bağlı. Ben dvd kısmını söküp sata girişinden bağladım bu HDD'i. Yani harici değil aslında.Ayrıca bu HDD üzerinde herhangi bir sistem falanda kurulu değil. Bu yüzden bir kısıtlama oluyor olabilir mi? Çünkü USB'ler konusunda sıkıntı yok.

heartsmagic

Kısıtlama derken Windows tarafındaki biçimlendirme sorununu mu diyorsun? Eğer öyleyse bir fikrim yok ancak disk sistemde göründüğü sürece kısıtlama falan olmamalı.
Denedin mi Ubuntu tarafında uçbirimden?

sudo fdisk -l

ile disk bölümlerini görebilirsin. Sistemde sadece iki disk takılıysa muhtemelen sdb ve ilgili bölümleri olacaktır. Yine de dikkatli ol lütfen.

Floki

Denedim olmadı sanırım.
Komutun çıktısı
fatih@fpc-ubuntu:~$ sudo mkfs.exfat /dev/sdb3
mkexfatfs 1.0.1
Creating... done.
Flushing... done.
File system created successfully.
fatih@fpc-ubuntu:~$

Gparted ile işlem sonrası olmuş mu diye baktığımda ;

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 30 Temmuz 2015 - 13:49:17

Uğraşlarım sonucu exFat dosya sistemine dönüştürmeyi başardım.
Ubuntu üzerinden ve Windows üzerinden bir türlü dönüştüremiyordum.
Windows komut satırından denedim ve HDD boş olmasına rağmen içindeki dosyalardan kaynaklı silinemeyeceğini belirtiyordu. Disk Primary olarak göründüğü için olduğunu düşünüyorum. Primary değilde Logical yapmaya uğraştım o da olmadı. Sorun diskin GPT olarak biçimlendirilmiş olmasından kaynaklandığını anladım fakat MBR'ye yine içerisinde bulunan dosyalar nedeniyle dönüştüremedim.(bu işlemleri hep yönetici olarak yapıyorum).
Son olarak Mac Os sistemi ile giriş yaptım ve diski exFAT olarak dönüştürdüm.

Bu işlem sonrasındaki sıkıntılar ;
Tüm disk exFAT oldu. Windows yada Ubuntu üzerinden bu disk bölünemiyordu. Ubuntu için home klasörü yaratmak için bu diski kullanıyordum. Bu yüzden beni bu şekilde kısıtladı. Mecburen tekrar NTFS + ext4 dosya biçimlerine dönüştürdüm. Birinci diskimin boyutu yeterli olsaydı yöntem işe yaramıştı aslında. O yüzden konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

heartsmagic

Bizim taraftaki komut aslında bölümü yaptım demiş. Gparted ile nasıl görünüyordu kendisi? Ekran görüntüsündeki gibi, NTFS olarak mı yani?

Floki

Evet o görüntü komut satırındaki işlem sonrasında kontrol amaçlı açtığım zamanki resim.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 30 Temmuz 2015 - 13:58:41

Hocam benim buradan çıkardığım sonuç GPT disk biçiminde iken exFAT kullanılamıyor.

heartsmagic

Bilemiyorum şu an için, ancak neden böyle bir şey olsun ki? GPT veya MBR, neticede ortada bir bölüm var. Bu bölümü de sistem desteklediği sürece istediğimiz dosya sistemi ile biçimlendirmemiz mümkün olmalı. Gerçi exfat genelde küçük boyutlu bellekler için tasarlanmış, o yönde bir kısıtlaması var mı bilemiyorum.

bagcaci27

Floki, bana yardım eder misin ?
Ben 2 TB lık bir harici disk aldım ve harici diskin dosya sistemi exFat ama bana NTFS olarak lazım. Windows ile biçimlendirme, cmd komutu ve ayrı programlar denedim, "convert D: /fs:ntfs" işlemi yaptım ama "CONVERT is not available for EXFAT drives" hatasını aldım ve hiçbir şekilde başaramadım. Eğer sen bana yardımcı olursan çok sevinirim. En kolay şekilde anlatırsan da hallederim. Şimdiden Allah Hepinizden Razı Olsun...

plazma

bagcaci27

@plazma windows 10 kullanıyorum

bagcaci27

[mention=609106]@plazma[/mention]  windows 10 kullanıyorum

plazma

Burası Ubuntu forumu windows destei vermiyoruz malesef, windows forumlarında sorunu araştırmanız lazım, linux ile biçimlendirmek isterseniz : https://www.maketecheasier.com/how-to-reformat-an-external-hard-drive-to-ntfs-format-in-ubuntu-hardy/