[Çözüldü] Şarjım beklenilenden az gidiyor -ubuntu 18.04-

Başlatan Hasan Basri, 02 Ekim 2019 - 01:26:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Hasan Basri

Şarjım çok hızlı bitiyor. Bunun da yazılımla alakalı bir sorun olduğunu düşünüyorum. Yeni bir bilgisayar aldım. Yaklaşık 1 haftalık. Piliyle ilgili reklamları çok olan model. Ancak sadece word kullansam bile şarjı en fazla 2 saat gidiyor. İnternette video izleyip surf yapınca 1-1.5 saati anca görüyorm. Freedos bilgisayara ubuntu 18.04 ü  yükledim. Bu konuda beni bilgilendirebilir misiniz? Neler yapmam gerekir? Ekran kartıyla mı alakalı diye düşündüm. Ekran kartı sürücülerimi nasıl kontrol edip yenileyebilirim?
Ya da problemimin bilgisayarın kendisiyle mi alakalı olduğunu öğrenebilir miyim?

inxi -Fxxz | nc termbin.com 9999
inxi paketini yükleyip yukarıdaki kodu yazdığımda aldığım çıktı;

https://termbin.com/okei

bu oldu.

Aşağıdaki modeli kullanıyorum.
Lenovo IdeaPad 330 Intel Core i7 8550U 16GB 1TB MX150 Freedos 15.6" FHD Taşınabilir Bilgisayar 81DE00TUTX

speakerXXL

Öncelikle Nvidia Ayar Yöneticisini açın ve Prime Profiles kısmında Intel GPU'yu seçin.

Bunun haricinde aşağıdaki komutla, TLP güç yöntimi aracını kurun ve sistemi yeniden başlatın.

sudo apt install tlp

Eğer özel bir sebep yoksa, Intel GPU genel kullanım için yeterli olacaktır. Oyun vb. 3D hızlandırma gerektiren işlemlerde, Nvidia GPU'yu aynı sekilde etkinleştirebilirsiniz. GPU değiştirdikten sonra, oturumu kapatıp açmanız gerekecek. Zaten oyun oynarken sistemi fişe takılı kullanacağınız için Nvidia GPU ile fazla güç harcanması sorun olmayacaktır.

Hasan Basri

Zaten intel gpu yu kullaniyordum. Onu ayarlamistim. Ama TLP guc yonetimi aracini kurunca surede epey bir artis oldu. İnternete bagliyken, gezinirken 3.5 saat civari sarji gidiyor suan.

Ayni ve benzer problemi yasayan arkadaslara da TLP guc yonetimini yuklemelerini tavsiye ederim.

Yardimin icin de tesekkur ederim. Verdigin bilgi sayesinde bilgisayarimin suresi artti.
[mention=649506]@speakerXXL[/mention]

speakerXXL

Rica ederiz.

Alıntı YapOpenGL: renderer: GeForce MX150/PCIe/SSE2

Fakat paylaştığınız çıktılara göre Nvidia GPU'yu kullandığınız görünüyordu. Eğer Nvidia Prime güç tasarrufu profili seçili olduğu halde, aşağıdaki komutun çıktısında Intel görünmüyorsa bir sorun olabilir.

prime-select query

Aksi halde, sorun çözüldüğü için başlığı etiketleyebilirsiniz.

Çözülen başlıkların etiketlenmesi