Ubuntu 16.04.1' in fazla bellek kullanması

Başlatan blacksnow, 07 Ağustos 2016 - 12:37:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

blacksnow

Merhaba, daha önce 14.04 kullanıyordum. Bellek ile ilgili bir sorunum yoktu. Açılışta (tam olarak hatırlamamakla birlikte) 500 mb civarı bellek kullanıyordu. Dün 16.04.1 (64 bit) temiz kurulumu yaptım. İlk açılışta herhangi bir program açmama rağmen 1 gb civarı bellek kullanımı gördüm.

14.04 kullanırken Unity masaüstü ortamını kullanıyordum. Bu sefer Gnome kurdum. Bellek durumuyla bir alakası var mı bilmiyorum yine de belirtmek istedim.

Ekte bellek durumunu gösteren iki fotoğraf bulunmaktadır. Firefox açık iken 1.3 gb. Normalde 1 gb civarı olmakta.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Düzenleme: Sorun düzelene kadar Ubuntu 14.04.4 Gnome kullanmaya karar verdim. Çözüm önerilerinizi hala bekliyorum.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

UNC

Bellek yüzünden bende 32bit kurdum bellek kullanımı seninle aynı. açılış 1.1GB firefox açınca 1.3 1.5 arası degişiyor.

blacksnow

32 bit kurmayı düşünmüyorum. Eğer bir çözüm bulamazsam 14.04' e dönmeyi planlıyorum.

biminimalist

Alıntı yapılan: blacksnow - 07 Ağustos 2016 - 12:59:25
32 bit kurmayı düşünmüyorum. Eğer bir çözüm bulamazsam 14.04' e dönmeyi planlıyorum.

Ben 14 kullanıyorum şuan sadece bu sayfayla 1.2 gb kullanıyor sistem

illedelinux

GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

blacksnow

#5
Mesele bellek kullanımının fazla olması değil aslında. 14.04' te 500 mb civarı iken 16.04' te 1 gb civarı olması açıkcası beni şaşırttı. Ubuntu' yu ilk 14.04 ile kullanmaya başladım. Bu sebeple yeni sürümlerde bellek kullanımının artışı ne kadar oluyor bilemiyorum. Birazda bunu öğrenmek için sordum.

Yani 16.04' teki bellek kullanımı normal mi yoksa bir bug mı var? Tekrardan teşekkürler.

Alıntı yapılan: emrecantufan - 07 Ağustos 2016 - 16:26:14
Alıntı yapılan: blacksnow - 07 Ağustos 2016 - 12:59:25
32 bit kurmayı düşünmüyorum. Eğer bir çözüm bulamazsam 14.04' e dönmeyi planlıyorum.

Ben 14 kullanıyorum şuan sadece bu sayfayla 1.2 gb kullanıyor sistem

Şuan 14.04 yüklü ve sadece bu sayfa açık, bellek kullanımı 580 mb civarı. Sanırım sistemden sisteme de değişiklik gösteriyor bu durum.

plazma


furyzer0

32-64bit olmasına göre sistemin toplam belleğine(en azından windowsta oyle) başka şeylere gore değişebilir belleğiniz 4 gb dan fazla ise 1 gb dert edilecek bir şey değil hatta iyi bir şey ne kadar çok şey onyuklu ise sistem o kadar hızlı çalışır çünkü bunları sabit disk ten değil ramden alır

UNC

ram olayı bütün linuxlarda milli sorun galiba hepsini kullanıyor. makineyle direk konuşan sistemlerde ram sorunu sıfır.
2GB ram var pcde 32bit yükledim. çelişkide kaldım 64 yüklesem sorun olurmu diyorum.
linux mint 64-bit versiyonu 1le 1.1gb ramle açılıyor.  cinnemon masaüstüyle. gnome kurunca  ne olur bilemedim o yüzden yüklemekten vazgeçtim.
Memory leak olayı varmış gnom shellde son güncelleme detaylarında fixlendi yazıyor
3.18 den 3.20ye güncelledim baya bi rahatladı bilgisayar ama kullandıgı ram hala aynı.

plazma

Bilgisayarınızda 4 gm ram mi var? İşlemciniz modeli nedir?

blacksnow

Alıntı yapılan: plazma - 08 Ağustos 2016 - 02:29:20
Bilgisayarınızda 4 gm ram mi var? İşlemciniz modeli nedir?

İşlemci: Intel® Core™ i3-4000M CPU @ 2.40GHz × 4
Ram: 4 GB

mhmtkrktr

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?action=dlattach;topic=53090.0;attach=16270;image

Neyin ne kadar kullandığı listelenmiş orada. Kullanmadığın bir uygulama varsa kaldır veya zaman zaman kullanıyorum dersen de, başlangıçta çalışmasını engelleyebilirsin. Örn: gnome-software çalışmıyor olsa 100MB daha alan kazanmış olurdun. Veya Takvim uygulaması kullanmıyorsan da bir 100Mb daha alan açılırdı.

Daha 2 uygulamada 200MB kazanmış olurduk. Bu uygulamalara zaman zaman ihtiyaç duyuyorum diyorsan, söylediğim gibi sadece otomatik olarak başlamalarını engellersin. Bu sayede, sadece sen ihtiyaç duyup açtığında bellek kullanırlar.

Aslında o uygulama çalışanların tam listesini de vermiyor sanırım. top veya htop komutu, çalışan uygulamaları daha ayrıntılı gösterir. İhtiyacını belirleyip ortamı kendine göre düzenlersen daha verimli hale gelebilir.

Gnome geliştiricileri genel olarak, donanım sorunu olmayan ve sadece kur kullan mantığıyla hareket ediyor. Bu sebeple, ne var ne yok her şey otomatiğe bağlanmış. Ubuntu 'nun da aynı mantıkla hareket ettiğini düşünürsek ikisinin birleşiminden ortaya ağır bir ortam çıkıyor. Burada ayrıntıya giren kullanıcılar için, iş biraz başa düşüyor.
Düzenlemek isterim dersen konu burada. Olduğu gibi kalsın ama az kaynak harcasın dersen yapacak çok bir şey yok. 

blacksnow

O listedeki uygulamaların hangisi ne işe yarıyor bilmediğim için yapabileceğimi sanmıyorum. Dediğiniz gibi o iki programı kaldırsam bile sistem boşta iken 800 mb civarı olacak. Şuan 14.04 te 400-500 mb arası. Eğer 16.04 ve sonrası hep 1 gb civarı bellek kullanacak ise dediğiniz gibi işime yaramayanları ayıklamam gerekecek. Şimdilik biraz daha beklemeyi düşünüyorum. Teşekkürler @mhmtkrktr.

mhmtkrktr

14.04 deki değere ulaşmak için sistemle çok fazla oynaman gerekir. 14.04 de kullanılan Gnome sürümü nedir bilmiyorum ancak 3.14 den daha üst bir sürüm değildir sanırım. 3.14 sürümünden sonra Gnome 'a gmail entegrasyonu gibi birçok ilave özellik geldi. Bunlar kullanım rahatlığı ve kolaylığı sağlasa da, donanımdan fedakarlık etmeyi gerektiriyor.

Yukarıda söylediğim gibi budayarak buna yakın bir değere yine düşersin. Bunun için en başta /etc/xdg/autostart dizininde bulunanlara müdahale edebilirsin. Ubuntu başlangıç yöneticisi gibi bir uygulama da vardı. Bu şekilde de ihtiyaç duymadıklarının çalışmasını durdurabilirsin. Bu bölüm çok fazla deneyim istemiyor. Buradan düşürebildiğinin de altına düşeyim dersen, işte o biraz derinlere inmeyi gerektiriyor.

FireSwords

Benim RAM kullanımı hakkındaki düşüncem şu: Eğer sistemin kararsız çalışmasını sağlamıyorsa istediği kadar kullansın

RAM kullanımı RAM miktarının çok az olmadığı durumlarda iyidir. Çünkü RAM, en hızlı SSD'den yüzlerce kat daha hızlıdır. Programlar RAM'de çalışırsa daha hızlı çalışır.

Mesela bir örnek vereyim, benim bilgisayarımda 8 GB RAM VAR. OS X kullanıyorum. OS X boşta 4.5 GB RAM kullanıyor. Ama sistemde en ufak sorun yok. Onlarca ağır program açayım yine de hiçbir sorun çıkarmıyor. OS X'in çok fazla RAM kullanmasının sebebi sorunlu olması değil. Apple'ın tercihi. OS X RAM'de alan ayırarak uygulamaların daha hızlı çalışmasını sağlıyor. RAM kullanımı kötü bir şey olsa Apple böyle bir tercihte bulunmazdı değil mi?

RAM kullanımının fazla olması kesinlikle kötü bir şey değildir. 200 MB fazladan RAM kullanmış kullanmamış kesinlikle önemli değil. Sistemde sorun olmadığı sürece, sistem ihtiyaçlarınızı karşıladığı sürece rakamların pek bir anlamı yoktur.