[Nasıl] Kurulum öncesi yapılması gerekenler

Başlatan illedelinux, 04 Temmuz 2016 - 15:59:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

illedelinux

Kurulum öncesi yapılması gerekenler forumda, Wiki'de ve özel kaynaklarda bir çok anlatımı mevcut. Ancak buna ragmen kurulum öncesi sorunları hakkında bir çok başlık açılıyor, yapılması gereken temel koşullara dikkat edilmiyor veya dogru yapılmıyor ya da gözden kaçan bir nokta olabiliyor. Kurulum öncesi yaşanacak sorunların bir nebze önüne geçmek için kısa, öz ve resimli anlatımın işe yarayacagını düşündüm.
Örnegin md5 kodu eşitlenmedigi için bir dağıtımın iso kalıbını üstelik bir yıl boyunca en az yirmi beş defa indirmek zorunda kalmıştım.
Kurulum öncesi yaşadıgım bu ve daha başka sorunlardan kaynaklanan bazı tavsiyelerimi anlatımın içinde bulacaksınız.

Kurulum öncesi ilk yapılan iş dağıtımın iso kalıbını indirmek. Kurulum öncesi ve sonrası yaşanabilecek bir çok sorunun önüne geçmek için attıgımız bu ilk adım oldukça önemlidir. Bozuk inen isolar eğer gereken bilgiye sahip değilseniz sizi canınızdan bezdirebilir ve hatta büyük hevesle başladıgınız Linux işletim sistemi maceranızı burada bitirebilir. Böyle bir hüsrana ugramamak için altta verdigim iki adet kurulumsuz (portable) programı indirin. Bu yönerge Windows ortamında oldugunuz varsayılarak yapılmıştır.

md5 dogrulamak için
İndirme: http://www.winmd5.com/download/winmd5free.zip
Site: http://www.winmd5.com/

İsoyu usbye yazdırmak için
İndirme: https://rufus.akeo.ie/downloads/rufus-2.9p.exe
Site: https://rufus.akeo.ie/

Başka dağıtımların iso kalıplarını da indirip aynı işlemi yapabilirsiniz, örnek olması açısından biz Ubuntu isosunu indirecegiz.
64 bit ve 32 bit kalıplardan seçiminizi yapın. Bilgisayarınız 64 bit'i desteklemiyorsa veya Ram miktarınız 3-4 Gb'den düşükse 32 bit olanı indirin.
Bu konuda bilginiz yoksa ve Window 7 kullanıyorsanız şu yolu takip edin bilgisayarım> sağ tık > özellikler > Windows deneyim dizini > ayrıntıları görüntüle > yazdır açılan pencerede resimdeki gibi 64 bit özellikli evet diyorsa sisteminiz 64 bit'i destekliyor hayır diyorsa 64 bit'i desteklemiyor demektir. Ayrıca daha başka programlar ile de bilgi sahibi olabilirsiniz.



Bu kalıplar ve md5 değerleri güncelleme oldukça değişecegini unutmayın!
Bunun için her zaman güncel olan bu adresi tercih edebilirsiniz.
http://releases.ubuntu.com/16.04/

64 bit Ubuntu iso kalıbı
http://d3f216qdpm0le3.cloudfront.net/ubuntu-16.04-desktop-amd64.iso
md5:  c94d54942a2954cf852884d656224186 *ubuntu-16.04-desktop-amd64.iso

32 bit Ubuntu iso kalıbı
http://d3f216qdpm0le3.cloudfront.net/ubuntu-16.04-desktop-i386.iso
md5:  610c4a399df39a78866f9236b8c658da *ubuntu-16.04-desktop-i386.iso

İso kalıbını indirdiyseniz Winmd5 programını açın, resimde gördügünüz üzere browse yazan yerden isoyu gösterin, altta çıkan toplam 32 haneli karakterler ile yukarıda verilen md5 kodu veya indirdiginiz başka iso kalıbının md5 koduyla eşitlendiyse işleme devam edebiliriz, eşitlenmediyse o iso kalıbını kesinlikle kullanmayın yeniden indirin. Hatalı indirmelerde bazen indirme yöntemini değişmek gerekir, bunun için tarayıcının kendinden, tarayıcı eklentilerinden veya indirme programlarından farklı yöntemi seçmenizde yarar var.



İso dogrulama başarılı olduysa şimdi sıra onu usbye yazdırmaya geldi. Bu iş için bir çok program var, en başarılı buldugum Rufus ile yazdırmanızı öneririm, ancak olur da sizde tutmazsa şayet diğer başarılı buldugum alttaki programları da deneyebilirsiniz.
https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/files/Archive/
http://blog.oguzkirat.com/usb-aktarici/

Biz yöntem geregi Rufus ile devam ediyoruz. İsoyu yazdıracagınız usbyi takın, sağ tık fat32 olarak biçimlendirin, Rufus programını açın, program usbyi otomatik algılayacaktır zaten en üste algıladını gösteren bilgi mevcuttur. Ayarlar muhtemelen resimde gördügünüz gibidir, değilse resimde gördügünüz gibi yapın ve iso yansıması yazan yerin sağında bulunan harddisk simgesiyle indirdiginiz isoyu gösterin, ardından başlat tuşuyla yazdırabilirsiniz. Yine resimdeki gibi hazır yazısı çıkana kadar bir kaç dakika bekleyin.


Hazır yazısı çıktıktan sonra pek gerek yok ama yine de yazma işini test etmek isterseniz alttaki programı deneyebilirsiniz, nasıl yapılacagı indireceginiz adreste bulunuyor.
http://www.mobatek.net/labs_mobalivecd.html

Böylece kurulum penceresi açılmıyor, kurucu donuyor, kurulum esnasında çöküyor, kurdum ama açılmıyor, giriş olmuyor, usbye yazmıyor, hatalı iniyor, siyah ekranda kalıyor gibi bir çok sorunu bir nebze azaltabiliriz. Kolay gelsin arkadaşlar, özgürlükten vazgeçmeyin!
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...