Debian'a sürücü nasıl yüklenir?

Başlatan illedelinux, 23 Haziran 2016 - 21:12:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

illedelinux

Ubuntu forumda aynı konu daha önce anlatıldı mı bilemiyorum ama güncel anlatım genelde iyidir.

Debian kuranların en başta çektigi zorluk ekran sürücü yükleme ve yükleme sonrasıdır. Ya yüklemede sorun yaşanır ya da yükledikten sonra siyah ekranda takılır kalır.
Kendim bu soruna çözüm bulmak için belki yüzlerce denemeler yapmışımdır, bazen denkgele tutmuştur bazen de kalıcı olmayan sahte çözümler bulmuşumdur.
Son yaptıgım testlerde uyguladıgım yöntem nedense hiç sorun çıkarmadı. Hatta Debian stable, testing, unstable tabanlı diğer dağıtımlarda da sorun çıkmadı.
Bu testlere güvenerek elimden geldigince anlatmaya çalışacagım.

Debian'a ekran sürücü nasıl yüklenir ve yükledikten sonra ne yapılır?

İlk olarak alttaki depo adresini depo listesine eklememiz gerekir. Bu depo adresi ekran sürücülerin sahipli olanını barındırıyor.
Not defteriniz yazan yere kullandıgınız not defterinin küçük harf ile adını yazın.
sudo NOT DEFTERİNİZ /etc/apt/sources.list

Açılan dosyaya alttaki depo adresini en alta yapıştırın ve kaydedin.
deb http://ftp.debian.org/debian/ jessie-backports main contrib non-free

Ekledigimiz depo için listeyi güncelleyelim.
sudo apt-get update

Şimdi sürücüyü yükleyecegiz, işi sağlama bağlamak için bu işi uçbirim yerine Synaptic ile yapacagız.
Benim ekran kartı Nvidia oldugu için resimdeki gibi nvidia-driver olanı yükleyin.

Ardından yine resimde gördügünüz Nvidia-xconfig olanı yükleyin.

Yüklemeden sonra Synaptik'i kapatın ve uçbirime alttaki kodu girin sonra uçbirimi kapatın.
sudo nvidia-xconfig

Ardından menüden Nvidia'nın görsel arayüzünü açın
Sol üstte iki seçenek olacaktır ikinci seçenege tıklayın, sağ altta bulunan save to x configuration file olana tıklayın ve kaydet butonuna tıklayın, ardından yeniden başlatın. Yeniden başlattıktan sonra Nvidia'nın arayüzüyle istediginiz çözünürlüğü ayarlayabilirsiniz.
Bu işlemler tamamen bitmeden sakın yeniden başlatmayın, yoksa siyah ekran akibetine uğrarsınız. Eğer işlemler sırasında ola ki, elektrik kesilirse yine siyah ekrana düşme şanssızlıgı yaşayabilirsiniz. Böyle bir şanssızlık yaşarsanız bilgisayarınızda başka bir Linux dağıtımı kuruluysa alttaki işlemleri yapın.

Diğer kurulu Linux dağıtımından dosya yöneticisini açın, Debian'ın kurulu oldugu bölümü açın, o bölümün yolunu kopyalayın ve alttaki komutla o bölümü root olarak açın.
sudo KULLANDIGINIZ DOSYA YÖNETİCİNİN ADI buraya Debian'ın bulundugu bölümün kodu
Örnegin:
sudo pcmanfm /media/bilsez/35f4abce-2bef-4423-8481-4946ce4362d8

Şimdi aynı bölümden /etc/X11 dizininde bulunan xorg.conf adlı dosyayı silin ve yeniden başlatın.
Büyük ihtimalle Debian açılacaktır, kurulum yönergesindeki işlemleri tekrar yapabilirsiniz.

GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

barış

Başına bir de [Nasıl] etiketi eklersen, daha iyi kategorilenmiş olur, soru sanıp geldim :D
Eline sağlık, güzel anlatım.

illedelinux

Nasıl'ı koymayı hep unutuyorum, teşekkürler barış :)
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...