Linux tüyoları

Başlatan munirekinci, 12 Ekim 2008 - 18:52:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

munirekinci

Merhaba arkadaşlar, bu başlık altında Linux hakkındaki bazı tüyoları paylaşmaya çalışacağım.

Yazının güncel ve içeriği genişletilmiş hali için:
http://munirekinci.wordpress.com/2008/12/03/kullanilmayan-sanal-terminalleri-kapatma/

-1-

Eğer hep grafik ortamında çalışıyorsanız ve konsolu pek kullanmıyorsanız /etc/inittab içindeki;

# -8 options fixes umlauts problem on login
c1:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/1 linux
c2:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/2 linux
c3:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/3 linux
c4:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/4 linux
c5:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/5 linux
c6:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/6 linux

satırlarını
# -8 options fixes umlauts problem on login
c1:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/1 linux
c2:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/2 linux
#c3:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/3 linux
#c4:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/4 linux
#c5:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/5 linux
#c6:2345:respawn:/sbin/agetty -8 38400 vc/6 linux

şeklinde değiştirerek kullanmadığınız konsolları kapatmıs olursunuz. Bu size birkaç mb RAM alanı kazandırır. 2 konsol X kullanıcılarına genellikle yeterli olacaktır.

Yararlandığım kaynak; http://forum.pclabs.com.tr/index.php?showtopic=13765&hl=ipu%E7lar%FD
Yazarı; Alchemist#

munirekinci

http://munirekinci.wordpress.com/2008/12/03/rclocal-ve-rcshutdown/

-2-

Her açılışta yapılmasını istediğimiz işlemler için masaüstü ortamına ait oturum ayarlarını kullanabiliriz. Peki ama oturum açılmadan yapılmasını istediklerimizi?

Bunun için birkaç tane farklı yol vardır; burada rc.local yöntemini anlatacağım.

/etc/rc.local sistemin temen bileşenleri yüklendikten sonra yapılmasını istediğiniz işlemleri yaptırmanızı sağlayan bir betik dosyasıdır. Varsayılan ayarlarda içi boş olur genellikle. Her açılışta yapılmasını istediğimiz işlemleri bu betik dosyasına yazar isek  kendisi halledecektir.

Örneğin, açılışta alsactl programı aracılığı ile ses kanallarının seviyelerinin kayıt edilen ses düzeni gibi olması için;
alsactl restore;
satırını dosyaya ekler ve kaydedersek, bilgisayar açılırken ses kanalları kayıt edilen ayarlamadaki düzeni alacaktır.

En basit kullanımı bu şekildedir gerisi kişinin bash bilgisine ve yeteneğine kalmıştır. Kolay gelsin.

tufan scothbrite

Eh bize de teşekkür etmek düştü.

munirekinci

http://munirekinci.wordpress.com/2008/12/03/rclocal-ve-rcshutdown/

-3-

Bir önceki ipucunda işletim sisteminin açılışında yapılmasını istediğimiz işlemleri nasıl gerçekleştirebileceğimizi anlattım, bu ipucunda ise işletim sisteminin her kapanışında yapılamasını istediğimiz işlemler için nasıl bir yol izleyebileceğimizi anlatacağım.

Yine bir önceki ipucu ile paralel gidiyorum. rc.local yöntemini anlatıyorum fakat bu seferki dosyamız /etc/rc.local değil; /etc/rc.local.shutdown

/etc/rc.local.shutdown sistemin kapatılma emrini aldığı zaman ilk olarak yapılmasını istediğimiz işlemleri yaptırmamızı sağlayan betik dosyasıdır. Varsayılan ayarlarda içi boş olur genellikle. Her kapanma sırasında yapılmasını istediğimiz işlemleri bu betik dosyasına yazar isek  kendisi halledecektir.

Örnek olarakta yine bir önceki ipucundaki örnek ile paralel gidiyorum. Bir önceki örnekte işletim sisteminin açılışında ses kanallarının kayıt edilen seviyeye getirilmesini sağladık. Bu sefer ise bilgisayar kapanırkenki ses seviyesinin kayıt edilmesini sağlayacağız böylece bu iki örnek bir arada kullanıldığı zaman işletim sistemi kapanırken ses kanalları kayıt edilecek ve açılırken o ses düzeni ile açılacak. Yani ses seviyelerini nasıl bırakırsak öyle bulacağız. :)

Uygulama;
alsactl store;
satırını dosyaya ekler ve kaydedersek, bilgisayar kapanırken ses kanalları kayıt edecektir.

Bunun da en basit kullanımı bu şekildedir gerisi kişinin bash bilgisine ve yeteneğine kalmıştır. Kolay gelsin.

ironic

Münir teşekkür ederim. Seri umarım devam eder. ;) (tüyo denince nedense hep aklıma at yarışları geliyor. :) hiç oynamam oysa)

godlessturtle

Teşekkürler. Bu tip tiyolar devamını ve konun sabitlenmesi hoş olabilir.
Benim gibi ubuntuya balıklama dalıp bilgi arayanlara çok faydalı bilgiler derlenmiş olur.

godlessturtle

konu ile tam alakalı değil fakat yeni bir kullanıcıyım.
sistemimde açılışta firefox gimp yada değişik programlar çalıştırıldığında problemler vermekte.
programları sudo ile yetkilendirerek çalıştırmak durumunda kalıyorum ve her bilgisayarı açtığımda bu işlemleri tek tek yapmak istemiyorum.
Bahsettiğiniz dosyaya sudo firefox diyerek bu isteğimi yerine getiremiyorum.
Bu işlemin başka yolu varmıdır?

atomkarinca

@godlessturtle, sudo yerine gksudo koyarak yapabilirsiniz fakat bu hiç de tavsiye edilen bir yol değildir. Uçbirim programları normal komutlarıyla çalıştırıp verdikleri hataları kontrol edin. Bu hataları çözün ki programları olması gerektiği gibi kullanabilesiniz.

godlessturtle

cevap için teşekkürler. gksudo daha doğru olacak.
Fakat benim öğrenmek istediğim bazı gündelik hayatta devamlı kullandığımız programların düzgün çalışması için gksudo yeriine kısayolundan çalıştırıldığında default olarak gksudo gibi yetkilendirilmiş şekilde açılması.
Ben firefoxu açtığımda yetkisi olmadığı için yerimlerine dosya kaydedemiyorum, yada geri tuşu ile önceki sayfayı açamıyorum.
Yada gimp ile dosya bile kaydedemiyorum.
Sorunumu net anlamadığım için çözüm üretemiyorum. şuan tek çözümüm programları gksudo ile terminalden açmak.

atomkarinca

Dediğim gibi programları uçbirimden açarsanız sorun olan yerde verdiği hataları görüp ona göre çözüm bulabilirsiniz.