Nvidia Ekran Kartı üzerinde Bino ile 3D video açılmıyor

Başlatan gnukarabatak, 27 Nisan 2016 - 17:08:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gnukarabatak

3D bir gözlük aldım ve 3D bir film seyretmek istedim. Bunun için Bino yazılımını apt-get ile yükledim. Bino üzerinde Aç ile 3D video dosyasını açmaya kalktığımda aşağıdaki hatayı alıyorum. ve "Bino yazılımı beklenmedik şekilde kapandı" mesajı ile uygulamayı sonlandırıyor.

gnukarabatak@ubuntu1604:~$ bino
bino: [wrn] Cannot initialize LIRC.
bino: [wrn] LibASS: Shaper: FriBidi 0.19.7 (SIMPLE) HarfBuzz-ng 1.0.1 (COMPLEX)
bino: [wrn] LibASS: Using font provider fontconfig
bino: [inf] /mnt/depo_ext4/3d Demolar/demo 3d[sbs] (hd  1080p).mp4:
bino: [inf]     Video stream 0: 1280x720, 1,78:1 / 1280x720-1,78:1-yuv420p-601-mpeg-l, 246,417 seconds
bino: [inf]         Using up to 2 threads for decoding.
bino: [inf]     Audio stream 0: und, 2 ch., 44,1 kHz, 32 bit / und-2-44100-f32, 246,433 seconds
bino: [inf] Input:
bino: [inf]     Video 1280x720, 1,78:1: 1280x720-1,78:1-yuv420p-601-mpeg-l
bino: [inf]     Audio und, 2 ch., 44,1 kHz, 32 bit: und-2-44100-f32
bino: [inf]     No subtitle.
bino: [inf]     Duration: 246,417 seconds
bino: [inf]     Stereo layout: mono
bino: [err] Caught signal 11 (Parçalama arızası). Aborting.
bino: [err] Report bugs to <bino-list@nongnu.org>.
İptal edildi (çekirdek döküldü)

Sistemimle ilgili bilgiler :

gnukarabatak@ubuntu1604:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 16.04 LTS
Release: 16.04
Codename: xenial

gnukarabatak@ubuntu1604:~$ lspci -nnk | grep "VGA\|3D\|Display" -A2
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation NV44A [GeForce 6200] [10de:0221] (rev a1)
Kernel driver in use: nouveau
Kernel modules: nvidiafb, nouveau

gnukarabatak@ubuntu1604:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on NV4A
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_fog_distance,
    GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,

gnukarabatak@ubuntu1604:~$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 4096 x 4096
DVI-I-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA-1 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 477mm x 268mm
   1920x1080     60.00*+
   1680x1050     59.95 
   1280x1024     75.02    60.02 
   1440x900      74.98    59.89 
   1280x720      60.00 
   1024x768      75.08    60.00 
   800x600       75.00    60.32 
   640x480       75.00    72.81    66.67    60.00 
   720x400       70.08 
TV-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

gnukarabatak@ubuntu1604:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN700/VN800/P4M800CE/Pro Host Bridge
00:00.1 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN700/VN800/P4M800CE/Pro Host Bridge
00:00.2 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN700/VN800/P4M800CE/Pro Host Bridge
00:00.3 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT890 Host Bridge
00:00.4 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN700/VN800/P4M800CE/Pro Host Bridge
00:00.7 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN700/VN800/P4M800CE/Pro Host Bridge
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237/VX700 PCI Bridge
00:0b.0 USB controller: VIA Technologies, Inc. VT82xx/62xx UHCI USB 1.1 Controller (rev 62)
00:0b.1 USB controller: VIA Technologies, Inc. VT82xx/62xx UHCI USB 1.1 Controller (rev 62)
00:0b.2 USB controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 65)
00:0f.0 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller (rev 80)
00:0f.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:10.0 USB controller: VIA Technologies, Inc. VT82xx/62xx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.1 USB controller: VIA Technologies, Inc. VT82xx/62xx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.2 USB controller: VIA Technologies, Inc. VT82xx/62xx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.3 USB controller: VIA Technologies, Inc. VT82xx/62xx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.4 USB controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 86)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South]
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 60)
00:12.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6102/VT6103 [Rhine-II] (rev 78)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation NV44A [GeForce 6200] (rev a1)

Aynı video dosyasını 32bit windows üzerinde KMplayer ile sorunsuz oynatabiliyorum. Bu arada benim sistemim 64bit ubuntu.
Son olarak Ek Sürücüler kısmından Nvidia sahipli sürücüleri seçtiğimde ve sistemi yeniden açtığımda ortalık tamamen karışıyor ve kullanılamaz bir hâl alıyor. O yüzden sadece xorg sürüsünü kullanıyorum. Gerçi arada bir pencere başlıklarında dikey çizgiler gördüğümde oluyor.

Düzeltme : İmla.
Linux kullanmak bir farklılık, linux'te kod yazmak ise ayrıcalıktır.

heartsmagic

Parçalama arızası vermiş, irdelemesi biraz zor ne yazık ki. Kartın için hangi sürücüyü kuruyorsun, ne görünüyor sürücüler arasında? Senin kartına en son desek 304 sürümünde var:
http://www.geforce.com/drivers/results/95154

Bu nedenle:
sudo apt-get install nvidia-304
şeklinde kurup dener misin? Ya da denemiş miydin?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gnukarabatak

Esasında nvidia sahipli ve test edilmiş sürücüsünü daha önce Ek sürücüler kısmından yüklemiştim. Sonuç facia olmuştu. Yine de sizin dediğiniz gibi yapıp
sudo apt-get install nvidia-304
ile yeniden yükledim. Şu anda login ekranı geliyor ve şifremi girip login oluyorum. Fakat daha önceden ayarlamış olduğum masaüstü duvar kağıdı ve fare imleci dışında görünen hiçbir etkinlik yok. Fare sağ tıklama bile çalışmıyor. Aynı şekilde Unity seçkesi ve panel çubuğu da görünmüyor. Bu durumda ne yapmalıyım? (Bu aralar format çekmek hobilerim arasında çok cazip bir hâl aldı :) )

heartsmagic

Sürücü sorunu ise yeniden kuruluma gerek olmaz. ctrl+alt+f1 ile uçbirime düşüp normal kullanıcınla giriş yapabilirsin. Parolan görünmez yazarken, dikkatlice yazıp gir. Ardından şunu uygula:

sudo nvidia-xconfig

Umarım X istemiyordur, yoksa atlatmak için uğraşırız. Oluşturmadıysa bir xorg.conf oluştursun kendisi. Eğer mızmızlanmazsa, giriş yöneticisini tekrar başlatırsın:

sudo service lightdm restart

gnukarabatak

ilk adımı uyguladım. Bir conf dosyası oluşturduğunu söyledi. Ardından ikinci adımı uyguladım. Biraz bekledikten sonra siyah bir ekran belirdi. Ve bu ekrandan sonra öylece kaldı. Yeniden reset atmak zorunda kaldım. Aynı şeyleri yine uyguladım fakat nafile. Siyah ekran.

heartsmagic

Allah Allah, neden sıkıntı yapıyor bu kart acaba. Ubuntu sürümü neydi? Geçici olarak sorunu çözelim.

sudo apt-get purge nvidia*
sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf

ile temizlik yapıp yeniden başlatırsın:

sudo reboot

gnukarabatak

Ubuntu sürümü 16.04. Söylediğiniz temizliği yaptım. Sonrasında reboot ile yeniden açıldı. Login ekranında kullanıcı adım ve şifrem ile giriş yapmak için enter lıyorum. sonrasında ekran bir saniyeliğine siyah oluyor ve tekrar login ekranı yeniden geliyor. Bu fasit daire (kısır döngü) şekilde devam ediyor.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 29 Nisan 2016 - 15:26:01

Başlığın daha fazla dağılmaması ve konuya odaklanabilemek adına ben sistemi yeniden kuruyorum. Yani esas konuya yeniden dönmüş oluyoruz. 3d filmi ben ubuntu 16.04 ve xorg sürücüsü ile nasıl oynatabilirim?

heartsmagic

Üzüldüm böyle olmasına, sürücüler kaldırıldıktan sonra neden sıkıntı yaptı bilemiyorum.

Açıkçası açık kaynaklı sürücülerle bu iş olur mu bilemiyorum. Şimdi diyeceğim ki nvidia-304-updates ile veya doğrudan Nvidia'dan alacağımız sürücülerle mi şansımızı denesek acaba, hani sorun çıkarsa ve bir iki gün uğrayamazsam sen yine ortada kal istemem :)

gnukarabatak

Esasında benim söylemediğim bir husus da nvidia-304 terminalden yükledikten sonra baktım olmamıştı. Ardından Nvidia nın sitesinden run uzantılı dosyayı indirip, güvenli kipte komut satırında çalıştırıp yüklemiştim. Fakat değişen birşey olmamıştı. Pek bir şey farkedeceğini düşünediğim için bahsetmemiştim. Diğer hususa gelince benim sistemimde zaten 15.10 ve 14.04 türevli ubuntularım yüklü vaziyette :) dolayısıyla ortada kalmam merak etme :) Eğer denemek istediğin birşey varsa ben denemeye açığım. Zira windows tarafında kmplayer ile bu iş yapılabiliyorsa bu taraftada olmalı diyorum. Gerçi linux'un sağlam donanımı seçip ayıklama gibi bir huyu var yıllardır bildiğim. Kısacası varsa deneyecek birşey ben buradayım :)

heartsmagic

Elle kurulum yapıldıysa ezmiştir o, inşallah sürücüleri kaldırmamız rağmen açılmama sorunu o sebepledir :) Zira, sürücüleri kurduğumuz gibi kaldırdığımızda sıkıntı olmadan açılması lazım sistemin. Şimdi, nvidia-304-updates sürücüsünü bir deneyelim.

sudo apt-get install nvidia-304-updates

Başka hiçbir şey yapmadan sistemi yeniden başlat (dosya falan oluşturtmayalım) ardından şu çıktıyı bir aktar bakalım hangi sürücü etkin:

glxinfo | grep render

gnukarabatak

Yüklemeyi yaptım. Ardından sistemi yeniden başlattım. Yine aynı şekilde login ekranı ile girişi yaptım. Ekranda sadece duvar kağıdı ve fare imlecini görmekteyim. Ne sağ fare menüsü, nede unity seçkesi hiçbirşey yok. Dolayısıyla Ctrl + Alt +F1 tuş bileşimi ile konsola geçtim. orada ikinci adımı yani glxinfo yu çalıştırdığımda :
unable to open display yazısını vermekte. Şimdilik aktaracaklarım bu kadar. Söz tekrar sende heartsmagic :)

heartsmagic

Unity, Compiz ikilisinden biri çalışmıyor kısacası. Son komut diğer tarafta çalışmaz o normal ancak bu sürücü ile neden çalışmıyor bu bileşenler anlayamıyorum cidden. Eski de bir kart, sürücü de oturmuştur şimdiye kadar. Bir kez de xorg.conf oluşturup deneyelim bir önceki seferde yaptığımız gibi. Eğer yine olmazsa el mecbur sürücüleri kaldırıp dosyayı sileceğiz:

sudo apt-get purge nvidia*
sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf
sudo reboot

gnukarabatak

Şu an herşey eski haline normale döndü. Ek sürücülerden de kontrol ettim xorg sürücüleri aktif durumda.

lspci | grep NVIDIA
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation NV44A [GeForce 6200] (rev a1)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 02 Mayıs 2016 - 12:47:21

Ayrıca durduğu yerde "Ubuntu içsel bir hata ile karşılaştı" şeklinde bir diyalog geliyor. Hata mesajının detayını ancak resim olarak alabildim. Ayrıca windows tarafındayken misal bir pencerenin kenarından tutup genişletirken ekran çöküyor, bir iki saniye sonra "Nvidia ciddi bir hatadan kurtarıldı" şeklinde bir mesajla uyarı veriyordu. Buda bir kenarda bilgi olarak bulunsun istedim.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

heartsmagic

O hatalar sorun değil, tek seferlik şunu uygularsan görmezsin muhtemelen bir daha:

sudo rm -f /var/crash/*

Ancak, kart sorunun için cidden bir fikrim yok şimdilik. Windows tarafında da bir şeylerin sorun yapıyor olması işkillendiriyor beni.

if

@gnukarabatak, aldığın içsel hatayı arattığımda bu[1] bağlantıya ulaştım. Orada nouveau sürücüsünün "multithreaded" GL desteğinin olmadığı söyleniyor. Bu yüzden 3B videoyu oynatamayabilirsin. Denemek için Bino kurup bir 3B video oynattım Intel ekran kartına sahip bilgisayarımda. Videodan kaynaklı bir sorun yüzünden baştan sona izleyemedim ama oynatabiliyorum. Sanırım bir şekilde sahipli Nvidia sürücüsünü kurup kullanmamız gerek:) Eğer 14.04 sürümünde sahipli sürücüyle sistemi çalıştırabiliyorsan, 14.04'de deneyin.

[1] https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=94727

gnukarabatak

Sabit diskim diğer tarafında kurulu UbuntuMATE 14.04 sistemim var. Bunun üzerinde Ek sürücüler kısmından "sahipli,test edildi" yazılı olan en üstteki sürücüyü seçerek kurdum. Kapatıp açtım ve herşey normaldi. Binoyu çalıştırdım ve 3D videomu oynatabildim. Demekki 14.04 üzerinde sahipli nvidia sürücüsü kurulumunda sıkıntı yok. Lâkin 16.04 üzerinde bu olmuyor. Anlamadığım ikiside LTS sürüm birinde olup diğerinde aynı şeyin olmaması ilginç! Peki üstadlar şimdi ne yapalım? 14.04 de bino ile 3D video izleyebildiğime göre başlığı "çözüldü" olarak etiketleyelimmi? yada 16.04 üzerinde sahipli sürücü kurmanın yollarını deneyerek başlığa devammı edelim? Recep ivediğin deyimiyle "Tamammı diyim? Devammı diyim? :)

plazma

16.04 ve unity de sıkıntı var gibi bende 14.04 ve xfce önerecektim :) xubuntu 14.04 te denenebilir ama fazladan uğraş çıkartacak size

gnukarabatak

İleriki zamanlarda 16.04 ile sahipli sürücü kullanabilecekmiyiz galiba bu kısım muamma. Bu gün için 14.04 çözüm olabilir fakat ilerisi için bu şekilde bir çözüm mantıklı gözükmüyor. Yeni bir sürüm geçmiş sürümdeki yapılabilirliği neden kapsamasın?. Mutkala bir çözümü vardır bunun. Sonuçta burası linux dünyası :)

if

@gnukarabatak, bu konu açık kalabilir. 16.04 üzerinde Nvidia sahipli sürücü kurulumu için yeni bir başlık açarsan inceleriz. O meseleyi çözersek bu konuyu da kapatırız.

gnukarabatak

Tamam @if. Bu konu açık kalsın. Yeni başlığı açıyorum. Zira sahipli sürücü kurulumu ayrı bir problem.

heartsmagic

Bumblebee de sorun yaşandığını görsek de tek kartı olanlarda sanırım ilk sende görüyoruz şu an. Yeni başlıkta tekrar bakalım duruma.

gnukarabatak

Bu arada belki gözden kaçmıştır. Bilgisayarım masaüstü bir makina, dizüstü değil.