Yeni ve orta düzey kullanıcılar için Linux Komutları

Başlatan aysberg313, 21 Kasım 2015 - 21:14:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

aysberg313

Selamlar, özellikle yeni kullanıcıların ve terminal üzerinde hakimiyeti arttırmak isteyen arkadaşların oldukça işine yarayacağını düşünmekteyim. Çok bilgili veya ileri düzey bir kullanıcı olduğumu iddia etmiyorum, yani belge içerisinde hatalar olabilir ve varsa da rastgelen arkadaşlar belirtirlerse memnun olurum. Kaynak belirtmek isterdim ancak ne kadar da saysam eksik kalır sanırım. Ağırlıklı olarak Ubuntu olmak üzere iki yıldır GNU/Linux kullanıyorum. Bu süre içinde okuduğum bütün kitaplardan, belgelerden, forumlardan ve izlediğim videolardan not aldığım komutları barındıran 70 sayfalık bir belge. Bir gün paylaşırım düşüncesiyle oluşturmaya başlamadığım için komutların açıklama kısımları yer yer lakayıt olabilir. En baştan kontrol edecek zamanım yok maalesef. Sadece paylaşmak istedim, umarım birilerinin işine yarar. Teşekkürler.


Not: Esasında (İleri düzey kullanıcıların da hak vereceği gibi) söz konusu GNU/Linux olduğunda bu tarz belge, kitap, anlatım, kurs, eğitim ve benzeri şeyleri aramanın hiç lüzumu olmadığını düşünüyorum. En basitinden en gelişmiş ve karmaşık yazılıma kadar GNU/Linux içerisinde barındırılan veya sonradan yüklenebilen bütün yazılımların yardım çıktıları, kılavuz sayfaları ve dökümantasyonları fazlasıyla yeterli. Bu bakımdan yeni kullanıcıların konu her ne olursa olsun yardımı sistemin kendisinden almayı öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Alışkanlık bu yönde kazanıldığı takdirde ileride Linux ile yapabildiklerinizi gördüğünüzde gerçekten şaşıracaksınız.





Sevmezdim kabuklu yemiş, Linux çekirdeği tadıncaya dek !..

seron

Merhaba, teşekkür ederiz. Kaynağa ulaşamıyorum, yasaklı site uyarısı geliyor. başka bir siteye daha yükleyebilir misiniz, dosyatc olur yandex olur?

aysberg313

#2
@seron, uyarı için teşekkürler dosya dosya.tc'ye eklendi.
Sevmezdim kabuklu yemiş, Linux çekirdeği tadıncaya dek !..

seron


Suraka

şuan Linux kullanmıyorum ama indirdim bulunsun çünkü tekrar bir gün kurucam linux : )

plazma

Eki kaldırdım her ne kadar sizde derlemiş olsanız içinde basılı yayınlardan içerik var.

Forumda da kitap kısmında paylaşılmıştı isteyen olursa genede bu bağlantıya bakabilir : http://cayfer.bilkent.edu.tr/~cayfer/

seron


aysberg313

Selamlar, daha önce bir dosya eklemiştim ama içerisinde basılı yayınlardan alıntılar olduğu için kaldırılmıştı. Şimdi şu listeyi paylaşmak isterim. Esasında bu listeyi tamamının klavuz sayfalarından ve yardım çıktılarından oluşan kendimce küçük bir kitapçık haline getirmek istiyordum. Ama yazılımların sürekli güncellenmeleri ve zamanla yazılımlara yeni eklemeler/çıkarmalar getirildiği için ileriye dönük sürekli bir külfet oluşturacağı için cesaret edemedim. Bu sebeple yeri geldikçe yardım ve klavuz sayfalarına danışılabilir.

Genelde kullanıcılar bir çok araç ile tesadüfi bir şekilde karşılaşıyor. Bazen bir sorunu çözme aşamasında bazense bir yerlerde tamamen şans eseri yeni yazılımlarla tanışıyoruz. Ancak arka tarafta hali hazırda kurulu bulunan ve belki de işleri oldukça kolaylaştıracak oldukça fazla araç var ve varlığından dahi haberdar değiliz (yaklaşık 3.500). Ben de sırasıyla /bin, /sbin, /usr/bin, /usr/sbin dizinlerinde bulunan tüm yazılımların (klavuz sayfaları olanların) klavuz sayfalarındaki ad kısımlarını bir liste halinde derledim. Faydalı olursa memnun olurum, zaman zaman bu listeye göz gezdirmenizi öneririm oldukça fazla girdi var.

Not: Listede, benim sistemimde kurulu olup sizin sisteminizde kurulu olmayan yazılımlar olabilir. Bu yüzden yeni kurulmuş sistemden çıktı alacaktım ama üşendim :) Vaktiyle bu dizinlere eklediğim bir iki betik vardı ("abs-guide.sh" gibi) onları da zamanım olmadığı için listeden temizleyemedim.

http://s4.dosya.tc/server/db0jtr/listeler.rar.html
Sevmezdim kabuklu yemiş, Linux çekirdeği tadıncaya dek !..