Linux sembollerin işlevleri nelerdir ?

Başlatan Suat, 23 Nisan 2016 - 23:53:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Suat

Merhaba.

''Ubuntu''da sembollerin neyi ifade ettiğin hakkında bilgi verir misiniz ?

Noktalama işaretleri veya *, / , $ , (), [], ~ ... gibi. Birçok simge var.

mhmtkrktr

Bahsettiğin semboller Ubuntu ile değil, program dilleriyle alakalı olabilir mi? Sorunun cevabı bu ise, kullanılan dile ve yere göre bu sembollerin birden farklı anlamı olabilir. Örn: kabuk için bazılarının anlamını ve kullanım şekillerini burada verilen bağlantı da bulabilirsin. https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=50549.msg588761#new

Suat

Alıntı yapılan: mhmtkrktr - 24 Nisan 2016 - 00:26:54
Bahsettiğin semboller Ubuntu ile değil, program dilleriyle alakalı olabilir mi? Sorunun cevabı bu ise, kullanılan dile ve yere göre bu sembollerin birden farklı anlamı olabilir. Örn: kabuk için bazılarının anlamını ve kullanım şekillerini burada verilen bağlantı da bulabilirsin. https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=50549.msg588761#new

Cevap için teşekkür ederim. Bunu söylediğiniz iyi oldu aslında. Programlama dili öğrenmem gerekiyordu. Açıkçası bu yüzden istiyordum. Bir proje ödevi için programlama dili öğrenmem gerekiyor. En azından işime yarayacak kısmı...

bugra9

İlave olarak bu tarz karakterler genelde düzenli ifade (regex) ile birlikte kullanılıyor. Bu düzenli ifadeler özellikle bulma işlemlerinde hayatı aşırı derece kolaylaştığı için her yerde kullanılıyorlar.
https://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCzenli_ifade

@mhmtkrktr'in dediği gibi kullanıldığı yere göre anlam değişse de aklıma ilk gelenleri söyleyeyim.

* => Düzenli ifade de birden fazla karakteri temsil etmesi için kullanılır. Örneğin 2532532432.txt adında bir tane metin dosyası olsun. Dosyanın adını tam hatırlamıyorum ama dosyanın içini görüntülemek istiyorum. Komut satırına
cat 2*.txt
yazarsam dosyam görüntülenir. Burada * karakteri 532532432 karakterleriyle eşleşti.

/ => Genelde dizin belirtirken kullanılır. Örneğin etc klasöründe hosts dosyasının içeriğini görüntelemek istiyorum. Aşağıdaki komutla yapabilirim.
cat /etc/hosts

$ => uçbirimi açtığımızda görürüz. Kullanıcı iznine sahip olduğumuzu gösterir. Yönetici yetkisine kavuştuğumuzda bu işaret # karakteriyle değişir.
bugra@bugra:~$ sudo su
[sudo] password for bugra:
root@bugra:/home/bugra# exit
bugra@bugra:~$

Bundan başka, dillerde değişken tanımı ya da gösteriminde ve düzenli ifadelerde kullanımı vardır.

() => Her yerde bir şeyleri gruplamak ve diğerlerinden ayırmak için kullanılır.
[] => Düzenli ifadelerde kullanılır.
~ => Ev dizinini temsil eder. /home/kullanici_adi diziniyle aynı yeri gösterir.
. => dizin işlemlerinde o an bulunan yeri, düzenli ifadelerde tek bir karakteri temsil eder.  Örneğin bir yazılımı çalıştıracağın zaman direk uçbirime o yazılımın adını yazarsın. Bilgisayarda o yazılımı, genelde yazılımların bulunduğu dizinlerde arar. Eğer sen yazılımı o an bulunduğun dizinde aramasını istiyorsan,
./yazilim_adi
komutu ile çalıştırırsın.

Akla ilk gelenleri yazdım. Farklı kullanım yerlerinde farklı davranışlarda bulunurlar.