MYSQL BACKUP ALMA

Başlatan gayserili670, 20 Nisan 2016 - 10:50:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gayserili670

Merhabalar,
Ubuntu 14.04 üzerinde çalışan bir Mysql veritabanımız var. Bu veritabanındaki veriler önemli olduğu için yedeğini başka bir sunucuda tutmak istiyoruz. Başka sunucuya yedeklerini nasıl alabiliriz? Bu konuyla alakalı herhalde başka bir konu başlığı yok çünkü ben baktım ama bulamadım. Varsa da kusura bakmayın. En kısa zamanda dönüşlerinizi bekler, iyi çalışmalar dilerim.

cagriemer

Merhaba, foruma hos geldiniz.

Bu biraz nasil bir yedekleme sistemi kurmak istediginize bagli. Fakat en basiti soyle. Asil sunucuda asagidaki komutu calistirirsiniz.

mysqldump -uroot -p --all-databases | gzip > vt-yedek.sql.gz

Bu komut tum veritabanlarini disari aktarir ve gzip'ten gecirip calistirdiginiz dizinde vt-yedek.sql.gz diye bir dosya olusturur. Ardindan bu dosyayi istediginiz baska bir sunucuya tasirsiniz ve su asagidaki komutla tum veritabanlarini, hazirda kurulu ikinci mysql sunucuya aktarirsiniz.

gunzip vt-yedek.sql.gz
mysql -uroot -p < vt-yedek.sql

Bu islemleri mysql'in root kullanicisiyla yapma sebebimiz tum veritabanlarini tek bir seferde yedekleyip tek bir seferde geri dondurmek. Eger sadece belli bir veritabanini yedeklemek ve geri dondurmek istiyorsaniz o veritabaninin kullanicisi kullanabilirsiniz. O zaman ilk komutta --all-databases yerine yedeklenecek veritabani adini yazarsiniz. Ikinci komutta da -p'den sonra bosluk birakip yine yedeklediginiz veritabani adini yazmaniz gerekir.

Yalniz dedigim gibi bu en basit olani. Senkronizasyon ya da "fail over" gibi ihtiyaclariniz varsa master-slave yapisina ya da yedekleme icin ozellesmis araclara, ornegin percona xtrabackup, goz atabilirsiniz.