Donanım-Hardware'den Wifi Açıp-Kapatma

Başlatan cokomoko, 17 Mart 2016 - 04:06:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cokomoko

Windows'ta fn+f8 ile wifi ve bluetooth'u yazılımsal olarak değil donanımsal olarak kapatabiliyorum ama linux'ta sadece yazılımsal olarak kapatabiliyorum. Sorun şu ki, donanım anahtarından bugüne kadar aç-kapa yaptığımdan, anahtarın plastik ayakları kırıldı, benim de bunu klavye üzerinden yapma ihtiyacım belirdi. Toshiba a500-19w model bir notebook üzerinde sadece donanımsal olarak aç-kapa mümkün mü?Deneyip sonuç alan var mı?
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

heartsmagic

Emin miyiz donanımsal olarak kapandığına? O şekilde eğer yanlış bilmiyorsam ancak yazılımsal olarak kapatılır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

cokomoko

Windows fn+f8 ile donanım bazında da yapıyor. Nereden biliyorum, çünkü windows üzerinden kapattığımda düğmenin ışığı sönüyor, bir ikincisi hiçbir linux dağıtımında da wifi ve bluetooth'u açamıyorum, illa windows'a dönüp açmam gerekiyor, ya da donanım anahtarından.
Linux'larda sadece yazılımsal olarak wifi ve bluetooth kapanıyor, ama o da tam enerji tasarrufu sağlamıyor laptop'a.
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

heartsmagic

Işık olayından emin değilim, yani donanımsal olarak kapatıp kapatılmadığının işareti olarak. Donanımsal adı üzerinde bana biraz donanımsal iş gerektiriyor gibi geliyor :) Windows tarafında kapatıldığında bu şekilde (anahtardan değil), Linux tarafında durum nasıl görünüyor?

rfkill list

cokomoko

Zaten üstte yazdım sadece yazılımsal kapatıyor linux'ta diye ama illa çıktı istiyorsanız buyurun:
└──>>rfkill list
0: Toshiba Bluetooth: Bluetooth
Soft blocked: yes
Hard blocked: no
1: phy0: Wireless LAN

Bu arada windows sadece wifi ve bluetooth'u donanımsal olarak kapatmakla kalmıyor, toshiba'nın özel bir programı daha var onla da bios'a girmeye gerek kalmadan windows üzerinden bios ayarlarını değiştirebiliyorum. Nasıl yaptıklarını bilmiyorum ama sadece bu özelliği bile harika birşey, keşke toshiba linux'a da böyle destek verse  :(

meda

Bu tür konuları görünce bazen Casper'a olan sinirim geçiyor. ;D Bende fn-f2 tuşu benzer işlevi görüyor ama burada en azından kapatabiliyorsun onda şükret. Windows tarafında Hotkeys isminde bir yazılım aracılığıyla fn işlevleri yerine getirilebiliyor. Linux çekirdeğinde onca donanım desteği var şükür ki donanım sürücüsü için internet gerekmeden çekirdeği yüklemek bile yetiyor.

Donanım üreticilerine değinirsek bu konu bir dokun bin ahh işit meselesine döner onun için üreticileri hiç karıştırmamak. Yeni işlemcilerin Win 7 ve 8.1 desteği bile yok. ;D
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

cokomoko

Evet hocam maalesef donanım üreticileri bizi kısıtlıyor. Her şeyi özgür olan bir donanım ve ona destek veren bir firma olsa da ondan alsak keşke. Gerçi var ama hem pahalı hem de tam benim istediğim gibi değil maalesef. Bir kere coreboot mutlaka olmalı alınacak makinede, keşke özgür donanımı ve yazılımı savunan organizasyonlar birleşip böyle bir projeye başlasa ama işte keşkelerle olmuyor.  :(

elviskilli

Bu konuya bende sayenizde merak saldım. Benim Casper Ultrabookda da  malesef görüntü 

bu şekilde. Dışardan harici wireless anten bağlamayı düşünüyorum. Ama doğal olarak dahili wireless i kapatmak lazım.

bugra9

Şimdi yanlış anlamadıysam, windows tarafında donanımsal olarak kapattığınızı düşündüğünüz şeyleri yapıp, linux tarafında,
rfkill list
komutunu girince size wifi'nin donanımsal değil yazılımsal olarak kapatıldığı bilgisini veriyor. Bir de hala çalıştırabiliyorsanız, harici anahtarla kapatıp aynı komutu dener misin. Eğer onda linux, donanımsal olarak kapatıldığı bilgisini döndürürse, klavye üzerinden donanımsal olarak wifi'yi kapatma tahminin tamamen yanlış oluyor değil mi?

Sonuç olarak tam sorun ne onu anlayabilmiş değilim. İki sistemde de donanımsal kapatamıyorsun çünkü bunun işletim sistemiyle alakası yok. Sorun windows üzerinde kapatıp linux üzerine geçtiğinde açılmaması mı? Ya da linux üzerinde kapattığında ışın hala yanıyor olup bunun seni rahatsız etmesi mi? Enerji tasarufu olayı sadece tahmin mi yoksa test ettin mi?

cokomoko

Hayır windows tarafında fn+f8 ile kapattığımda donanımdan da kapatıyor, linux tarafına geçtiğimde rfkill list sonucu hem soft hem hard olarak yes çıkıyor. Bu durumda wifi'yi asla kullanamıyorum. Sorunu zaten belirttim, sorun donanım anahtarının veya düğmesinin plastik ayaklarından birinin kırılması, bu durumda linux tarafında da klavyeden wifi açıp-kapatmanın mümkün olup olmadığını soruyorum.

bugra9

Alıntı YapWindows tarafında kapatıldığında bu şekilde (anahtardan değil), Linux tarafında durum nasıl görünüyor?
sorusuna
Alıntı Yap

şeklinde cevap yazdığın için sorma gereksinimi duydum. Demekki soruyu yanlış anlayıp farklı cevap vermişsiniz ki bu da benim yanlış anlamama neden olmuş. Sonuç olarak yukarıdaki soruya cevap olarak "Soft blocked: yes" ve "Hard blocked: yes" şeklinde görüldüğünü söylüyorsunuz.

cokomoko

Evet heartmagic'in sorusunu yanlış anlamışım
"Soft blocked: yes" ve "Hard blocked: yes" şeklinde görülüyor. Zaten hardware'den kapalı olmasa linux üzerinde wifi'ye bağlanmam gerekirdi, yani windows üzerinde fn+f8'den kapattığımda durum bu ve hiçbir şekilde wifi bağlantısı yapamıyorum. Bu durum da çıktıda olduğu gibi donanımdan kapattığını gösteriyor.

heartsmagic

Evet, benim sorum bunun üzerineydi ve yanlış biliyormuşum demek ki. Şunu dene bizim tarafta:

nmcli radio wifi off

Açıkçası bende işe yarıyor, rfkill ile baktığımda hem yazılımsal hem de donanımsal olarak kapalı görüyorum. Gerçi sen Ubuntu kullanmıyordun, eğer ağ yöneticisi "Network Manager" değilse, ilgili uygulamaya bakmak gerekiyor.

Böylece cebimize bir bilgi daha koyduk. Hoş, bana hâlâ saçma geliyor donanımsal bir şeyi yazılımsal olarak kapatabilmek.

cokomoko

Ben connman kullanıyorum ama bu önerine muadil bir şey var mı bakınacağım. Neden saçma geliyor ki? Az önce bir daha baktım, hakkaten hardwareden kapanmış görünüyor, rfkill çıktısında. Hatta bluetooth'u kapatmamıştım, o açıktı, wifi kapalıydı.

heartsmagic

Adı donanımsal olan bir şeyi yazılımsal olarak kapatabilmek saçma geliyor sadece :)

cokomoko

connman ile denedim olmadı
─[cokomoko]──[cokomoko]:~$
└──>>connmanctl disable wifi
Disabled wifi
┌─[cokomoko]──[cokomoko]:~$
└──>>rfkill list

network manager denesem bir fark olur mu acaba?

heartsmagic

connman'deki o işlem sanırım anahtardan işlem yapıyormuş gibi olmuyor. nmcli o işi kotarıyor işte, "radio" işlevi ile anahtardan işlem yapıyormuş gibi davranıyor. En azından man sayfasından anladığım o.  Denemek çok fazla uğraştırmayacaksa bakabilirsin bence. Söylediğim gibi bende rfkill ile baktığımda donanımsal olarak kapatıyor görünüyor. O şekilde olduğunda gücü tamamen kesiyor mu kesmiyor mu bilemiyorum ama.

cokomoko

Olmuyor maalesef, konu böyle kalsın şimdilik, geniş bir zamanda araştırıp çözüm bulursam yazarım.
└──>>nmcli radio wifi off
└──>>rfkill list

heartsmagic

rfkill'i hemen mi işlettin? Donanımsal olarak kapatması iki üç saniyeyi buluyor bende. İlk komutumda sadece yazılımsal olarak kapalı görürken, bir iki saniye bekleyip bakınca donanımsal olarak da kapatmış oluyor. Defalarca teyit ettim bunu, en azından bende kesinlikle böyle oluyor.

cokomoko

İlk başta hemen işlettim ama sana yazmadan bir kaç dakika önce tekrar rfkill list sonucuna baktım aynıydı. Ama sen böyle deyince tekrar denemeye karar verdim, deneyince yazarım, şu an win tarafında oyun oynuyorum.