[Çözüldü] Auto-remove başıma bela mı açtı?

Başlatan Afken, 16 Mart 2016 - 12:12:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Afken

Merhaba arkadaşlar, kısa süre önce Vivaldi isimli beta tarayıcıyı kurup denedim. Ardından beğenmeyince kaldırmak istedim. .deb dosyası ile kurmuştum. Ben de kaldırmak için sudo apt-get remove ---auto-remove vivaldi-beta komutunu kullandım. Bununla birlikte kurulan uygulamaları da kaldıracağını düşünerek rahatça evet kaldır diyerek onay verdim. 4 dosyanın daha kaldırılacağını söylemesine rağmen.

Çıktılara bakarken aniden fark ettim ki Windows 10 (ubuntu yanına kurulu) loader'ına dair bir bilgi var. Bunu görünce ctrl+c kombinasyonuyla iptallere başladım tabi. Bazılarını yarıda kesti sanırım çıktıda görebilirsiniz. Bazıları da kaldırılmış olabilir. Şimdi bu kaldırılan dosyalar önemli dosyalar mıydı? (Bu işlemden sonra ubuntu güncelleştirici açılıp güncelleştirmelerinizi tamamlamak için yeniden başlatın deyince tam sisteme müdahale oldu diye düşündüm)

Yardımcı olursanız sevinirim:

$ sudo apt-get remove --auto-remove vivaldi-beta
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
Aşağıdaki paketler KALDIRILACAK:
  linux-headers-4.2.0-16 linux-headers-4.2.0-16-generic
  linux-image-4.2.0-16-generic linux-image-extra-4.2.0-16-generic
  vivaldi-beta
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 5 paket kaldırılacak ve 6 paket yükseltilmeyecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 455 MB disk alanı boşalacak.
Devam etmek istiyor musunuz? [E/h] e 
(Veritabanı okunuyor ... 306960 dosya veya dizin kurulu durumda.)
Kaldırılıyor: linux-headers-4.2.0-16-generic (4.2.0-16.19) ...
Kaldırılıyor: linux-headers-4.2.0-16 (4.2.0-16.19) ...
Kaldırılıyor: linux-image-extra-4.2.0-16-generic (4.2.0-16.19) ...
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/apt-auto-removal 4.2.0-16-generic /boot/vmlinuz-4.2.0-16-generic
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools 4.2.0-16-generic /boot/vmlinuz-4.2.0-16-generic
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-4.2.0-16-generic
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/pm-utils 4.2.0-16-generic /boot/vmlinuz-4.2.0-16-generic
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/unattended-upgrades 4.2.0-16-generic /boot/vmlinuz-4.2.0-16-generic
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/update-notifier 4.2.0-16-generic /boot/vmlinuz-4.2.0-16-generic
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub 4.2.0-16-generic /boot/vmlinuz-4.2.0-16-generic
Grub yapılandırma dosyası oluşturuluyor ...
Bulunan linux kalıbı: /boot/vmlinuz-4.2.0-34-generic
Bulunan initrd kalıbı: /boot/initrd.img-4.2.0-34-generic
Bulunan linux kalıbı: /boot/vmlinuz-4.2.0-30-generic
Bulunan initrd kalıbı: /boot/initrd.img-4.2.0-30-generic
Bulunan linux kalıbı: /boot/vmlinuz-4.2.0-16-generic
Bulunan initrd kalıbı: /boot/initrd.img-4.2.0-16-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Bulunan Windows 10 (loader), /dev/sda2 üzerinde
bitti
Kaldırılıyor: linux-image-4.2.0-16-generic (4.2.0-16.19) ...
Examining /etc/kernel/postrm.d .
run-parts: executing /etc/kernel/postrm.d/initramfs-tools 4.2.0-16-generic /boot/vmlinuz-4.2.0-16-generic
update-initramfs: Deleting /boot/initrd.img-4.2.0-16-generic
run-parts: executing /etc/kernel/postrm.d/zz-update-grub 4.2.0-16-generic /boot/vmlinuz-4.2.0-16-generic
Grub yapılandırma dosyası oluşturuluyor ...
Bulunan linux kalıbı: /boot/vmlinuz-4.2.0-34-generic
Bulunan initrd kalıbı: /boot/initrd.img-4.2.0-34-generic
Bulunan linux kalıbı: /boot/vmlinuz-4.2.0-30-generic
Bulunan initrd kalıbı: /boot/initrd.img-4.2.0-30-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Bulunan Windows 10 (loader), /dev/sda2 üzerinde
bitti
Kaldırılıyor: vivaldi-beta (1.0.403.24-1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: menu (2.1.47ubuntu1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: gnome-menus (3.13.3-6ubuntu1) ...
Tetikleyiciler işleniyor: desktop-file-utils (0.22-1ubuntu3) ...
Tetikleyiciler işleniyor: bamfdaemon (0.5.2~bzr0+15.10.20150627.1-0ubuntu1) ...
Rebuilding /usr/share/applications/bamf-2.index...
Tetikleyiciler işleniyor: mime-support (3.58ubuntu1) ...
W: İşlem yarıda kesildi

Ek olarak:
sudo apt-get autoremove komutu, gereksiz bağımlılıkları kaldırıyordu. Bunu yazınca, gördüm ki yine aynı iptal edilip kaldırılmayan uygulamaların gereksiz olduğunu söylüyor ve kaldırılabilir diyor. O halde yukarıdaki çıktıda yer alan uygulamalar da aynı olduğuna göre, tehlikeli bir durum yok gibi görünüyor ama içimin rahatlaması için teyide ihtiyacım var. Bilgisayarı yeniden başlatınca bir daha açılmayacaksa önceden bileyim.... İyi forumlar :)
"biz istedikten sonra bize barış mı yok"

heartsmagic

Windows'a ait bir şey kaldırılmıyor orada. Eski çekirdekler kaldırıldığı için Grub güncellemesi tetikleniyor, o da bulduğu sistemleri listeliyor sadece. Yarıda kesmen iyi olmamış, zira paketleme sistemi sorun verir öyle. Aynı komutu tekrar dene, bitirsin işini.

Paketlerin bağımlılıklarını kaldırmak için her seferinde --auto-remove eklemene gerek yok, sen normal remove ile kaldır. Eğer geride bir şey kalırsa bir süre sonra apt-get sana "autoremove çalıştırman iyi olur" der. O da şöyle kullanılır:

sudo apt-get autoremove

Not: Eski başlıklarına da geri bildirim yaparsan seviniriz :) Böylece sorun çözüldü mü, çözülmedi mi, öneriler işe yaradı mı yaramadı mı görmüş oluruz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Afken

Alıntı yapılan: heartsmagic - 16 Mart 2016 - 12:20:53
Windows'a ait bir şey kaldırılmıyor orada. Eski çekirdekler kaldırıldığı için Grub güncellemesi tetikleniyor, o da bulduğu sistemleri listeliyor sadece. Yarıda kesmen iyi olmamış, zira paketleme sistemi sorun verir öyle. Aynı komutu tekrar dene, bitirsin işini.

Paketlerin bağımlılıklarını kaldırmak için her seferinde --auto-remove eklemene gerek yok, sen normal remove ile kaldır. Eğer geride bir şey kalırsa bir süre sonra apt-get sana "autoremove çalıştırman iyi olur" der. O da şöyle kullanılır:

sudo apt-get autoremove

Evet siz yazarken ek olarak bunu eklemiştim. Grub güncellemesinin tetiklenmesi durumundan bihaberdim. Bilgi verdiğiniz iyi oldu. Ben kaldırma işlemini sonlandırayım o halde. Teşekkür ederim.
"biz istedikten sonra bize barış mı yok"

heartsmagic

Tamamdır, yapar ve sorun çıkmazsa başlığı etiketlersin. Bu arada bir önceki iletime bir ekleme yaptım ama görmemişsindir :)

Alıntı YapNot: Eski başlıklarına da geri bildirim yaparsan seviniriz  Böylece sorun çözüldü mü, çözülmedi mi, öneriler işe yaradı mı yaramadı mı görmüş oluruz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.