Linux Sağlık Uygulamalrı

Başlatan kartal, 23 Şubat 2016 - 15:14:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kartal

Merhaba,
Bu gün diş hekimine gittim.Kullandığı proğramlar dikkatimi çekti biraz konuşunca röntgen için kullandığı programın bir tek xp de çalıştığını başka hiç bir işletim sisteminde çalışmadığını söyledi w7,8,10 u kast ederek.Program şu;
http://i.hizliresim.com/D2XqB3.jpg
http://i.hizliresim.com/Pk3z77.jpg

Linux'tan bahsettim bir bakayım  dedim.Daha önce sağlıkçılar için hazırlanmış linux dağıtımları olduğunu görmüştüm.Biraz araştırınca,
http://blends.debian.org/med/tasks/dental
Şöyle bir sayfa buldum ama  henüz 6 aylık bir linux kullanıcısı olarak, konu hakkında bilgisi olan kullanan bilen arakadaşlar varsa makbüle geçer :)
Linux ta çalışma olasılığını pek göremedim fakat muadilleri varmıdır acaba?


barış

Sağlık alanında üretilen yazılımlar cihazlara özel yazılımlar oluyor. Yani örneğin X marka bir MR cihazını kontrol eden yazılım, Y marka bir MR cihazını kontrol edemiyor. Tabi bu bir standart değil ancak firmalar bu şekilde bir politika uyguluyor.
Mutlaka görüntüleme yazılımları Linux tabanlı sistemler için de vardır ancak o cihazla uyumlu çalışır mı önce onu bilmek gerekiyor :) Çünkü bu cihazların sürücüleri topluma açılan sürücüler olmuyor çoğunlukla.

neynefes

Sağlık alanında çalışan biri olarak ufakça özetleyim olayı.

Tüm yapıyı Linux'e geçirme şansınız var. Sistem şu şekilde; merkezi bir sunucu ve bu sunucu ile haberleşen istemciler. İstemci tarafında Linux'u rahatlıkla kullanabilirsiniz. Platform bağımsız çalışabilen bir çok alternatif var. Yazılım isimlerini bilmiyorum. Gelelim diş hekimliğinde kullanılan radyografi cihazlarına, konvansiyonel ve dijital görüntüleme olarak -hala asırlık bir çok fakültenin kullanmadığı(!)- iki türü var. Bilgisayar üzerinden görüntüleme yapılan cihazların bir çok alternatifi var. Görüntüyü cihaz işlemiyor, bilgisayar yazılımı işliyor. Şu anda ben gayet başarılıyım diyen yazılım firmaları yazılımlarını platformdan bağımsız olarak çalışabilecek şekilde hazırlıyor. Piyasadaki bir çok cihaz çalıştırılabiliyor şu anda her platformda. Diş hekimliği adına konuşuyorum tabi. Hatta koca hastaneleri Linux'e taşıdıklarını bir makale de okumuştum sanırım. Bu işin hikaye kısmı.

Gelelim yarım asır devirmiş ve hala geleneksel el banyosu kullanılan -otomatik banyo makinelerimiz genelde arızalanır- bir fakültedeyim. Yeni fakültelerin tamamı bildiğim kadarıyla bilgisayarlı görüntülemeye geçmiş durumda. Ne fark var diyecek olursanız; %90 daha az radyasyon almanız ve anında görüntünün bilgisayar ekranında oluşması. Devlet dairelerinde işler yavaş ve hiç anlam veremediğim şekilde garip işlemesinden dolayı bu düzeni de yadırgamıyorum artık.

Bizler yazılım bilgisine sahip değiliz. Genelde de bu tür görüntüleme cihazlarının yanında yazılımın yüklü olduğu bir bilgisayar verilir. Sizin gittiğiniz diş hekimi eski bir cihaz kullandığı için yazılım sıkıntısı var.

Lütfen bu başlık "benim de şuramda bir sıkıntı var" tarzı sorulara dönmesin. Sadece olayı kaba taslak anlattım. Eksik veya yanlış kısımlar varsa ekleme düzeltme yapabilirsiniz.