[Çözüldü] Firefox Kurulumu Sonrası Çalıştırma

Başlatan firenems, 07 Ocak 2016 - 20:33:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

firenems

Arkadaşlar merhaba,

Ben bugüne kadar firefox'u hep depolardan kurmuştum. Fakat bu sefer depolardan kurmak yerine güncel paketi indirip elle kurmaya çalıştım.

Firefox son sürümünü indirdikten sonra /opt klasörüne çıkardım. Daha sonra sudo ln -s /opt/firefox/firefox /usr/bin/firefox komutunu kullandım. Şimdi ben firefox'u sürekli terminal'e firefox yazarak mı açacağım. Bundan sonraki basamak nedir? Siz nasıl kurup nasıl kullanıyorsunuz?

Teşekkürler.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

firenems

Merhaba @heartsmagic,

Bende ilk olarak senin daha önce gösterdiğin gibi masaüstü dosyası oluşturmayı denedim fakat firefox iconuna sağ tıkladığım zaman yeni gizle sekme gibi seçenekler çıkmadı. O yüzden böyle bir başlık açtım. Acaba firefox için daha farklı bir şekilde mi oluşturuyorsunuz.

Örneğin Thunderbird uygulamasınıda depolardan kurduğum zaman icon'a sağ tıkladığımda yeni mesaj oluştur vb. seçenekler çıkıyordu. Fakat mozilla'dan son sürümünü indirip el ile kurduğumda ve desktop dosyası oluşturduğumda icona sağ tıkladığım zaman artı hiçbir seçenek çıkmıyor. Çünkü ben desktop dosyasında o seçenekleri ek olarak belirtmiyorum. Bu seçeneklerin yazılı olduğu desktop dosyasına ya da komutlara nereden ulaşabilirim ?

heartsmagic

Şimdi anladım, onun için ek girdilere ihtiyaç var. Kopya çekelim :)

[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Firefox Web Browser
GenericName=Web Browser
Exec=firefox %u
Terminal=false
X-MultipleArgs=false
Type=Application
Icon=firefox
Categories=GNOME;GTK;Network;WebBrowser;
MimeType=text/html;text/xml;application/xhtml+xml;application/xml;application/vnd.mozilla.xul+xml;application/rss+xml;application/rdf+xml;image/gif;image/jpeg;image/png;x-scheme-handler/http;x-scheme-handler/https;x-scheme-handler/ftp;x-scheme-handler/chrome;video/webm;
StartupWMClass=Firefox
StartupNotify=true
X-Ayatana-Desktop-Shortcuts=NewWindow;Private;Safe;ProfileManager;MakeTechEasier

Name[en_US]=Firefox Web Browser

[NewWindow Shortcut Group]
Name=Open a New Window
Exec=firefox -new-window
TargetEnvironment=Unity

[Private Shortcut Group]
Name=Private Mode
Exec=firefox -private-toggle
TargetEnvironment=Unity

[Safe Shortcut Group]
Name=Safe Mode
Exec=firefox -safe-mode
TargetEnvironment=Unity

[ProfileManager Shortcut Group]
Name=Start Profile Manager
Exec=firefox -ProfileManager
TargetEnvironment=Unity

Kendine göre düzenleyip, ekleme çıkartma yapabilirsin.

firenems

Anladım çok teşekkür ederim. :)

@heartsmagic bu konu üzerine sonradan öğrendiğim bir şeyi sormak istiyorum.

Örneğin indirdiğim bir uygulamanın bin dosyasının içindeki executable dosyasına şu komutu veriyorum

sudo ln -s (ya da -sf bu farkıda anlamadım) firefox /usr/bin/firefox

Bu şekilde yaptığım zaman anladığım kadarıyola sembolik link oluşturuyor. Ve firefox dediğim zaman direk açabiliyorum. Bunun senin bana öğrettiğin bin dosyası oluşturmakla farkı nedir? Senin gösterdiğinde bin bash oluşturup onun içine o dosyanın linkini yazıyorduk. Hangisini yapmak daha doğrudur. Teşekkürler.

heartsmagic

Önce anlamadım dediğin konu için :)

man ln

Linux üzerindeki en güzel nimetlerden biridir bu, elimizin altındaki her aracın bir belgelendirmesi mevcut. Eğer İngilizce sorun olursa:

sudo apt-get install manpages-tr

Hepsi olmasa da birçok araç ve komut için çeviri vardı yanlış hatırlamıyorsam. -s sembolik bağ oluşturur bildiğin üzere, -f ise aynı isimli bir sembolik bağ dosyası varsa silip yenisini oluşturur.

Şu an amaçladığın şey için sembolik bağ veya eskiden gördüğün şekilde kabuk betiği oluşturmak arasında fark yok. Çalışıyorsa her ikisini de kullanabilirsin. Fakat, bazı uygulamalar çalışmak için bulunduğu dizindeki başka dosyalara da ihtiyaç duyuyor, böyle durumlarda sembolik bağ iş görmüyor. Gerçi o durumlarda doğrudan betik içinden ikilik dosyayı çağırmak da iş görmez, ek gerekir. Biraz alışkanlık diyebiliriz :)

Şimdi tekrar düşününce esasında masaüstü dosyası oluşturacaksan sembolik bağ oluşturmaya da gerek yok. O dosyaya Firefox'un çalışma yolu olarak /opt altındaki dizin ismini versen de olur. Tabi sembolik bağın şu yararı olabilir, sistemdeki bir başka uygulama Firefox'u çağırmak istediğinde amacına ulaşır, firefox diye bir dosya yoksa çalışma yolunda ulaşamaz.

firenems

Bu konu hakkında aklımdaki tüm soru işaretleri kalktı. Ayrıntılı ve özenli açıklamaların için teşekkür ederim.  :)