Ati açık kaynak sürücülerde gerilim tabanlı fan kontrolü

Başlatan bugra9, 16 Ocak 2016 - 13:36:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bugra9

Masaüstü bilgisayarda ekran kartım Sapphire ati radeon hd4650. Üzerindeki fan çok ses yapıyordu ve bende çıkarıp attım. Şimdi yerine evde bulduğum daha büyük ve sessiz bir fan bağladım ama bununla ilgili bir sorunum var.

Eski fanda, öntanımlı olarak fan %12 hız ile dönüyor ve sıcaklığa göre kendi hızını yükseliyordu. Yeni taktığım fan bu hızı %25in üzerine çıkarmadan yerinden kıpırdamıyor.
Şimdi windowsda kendi yazılımı ile yeni fanı test ettim. Normal kullanımda 39 dereceden yukarı çıkmayan sıcaklık, fan çalışmadığı için yükseliyor. Nedendir bilmem ama ati bunu normal görüyor ve sıcaklık 70 derecelere vurmadan hızı arttırma girişiminde bulunmuyor. 70 dereceyi bulduğunda hızı %20 civarı yapıyor ama yine fan yerinden oynamıyor. Cesaret edemediğim için daha yüksek sıcaklıklarda denemedim ve el ile müdahale ederek fanın hızını arttırdım.

Linux ortamına dönersek fan hiç çalışmadan sıcaklık 60-70 derece arası geziniyor. Şuan bu şekilde kullanıyorum ve sorun gözükmüyor ama bana göre bu sıcaklık yüksek ve fanın azıcıkda olsa çalışmasını istiyorum.
Soruma gelecek olursak ben ekran kartı üzerindeki fanı el ile müdahale ederek hızını nasıl kontrol edebilirim?

NOT 1: Ekran kartı eski olduğu için açık kaynak sürücüleri kullanmak zorundayım.
NOT 2: Eski fan, yeni fan ve bağlantı yeri iki girişli. Yani pwm ile değil de gerilim tabanlı kontrol ediliyor.
NOT 3: /sys/class/drm/card0/device/hwmon/hwmon1/ dizininde sadece temp1_crit, temp1_crit_hyst, temp1_input, uevent, name dosyaları bulunuyor.
Eğer pwm ile kontrol edilmeyi destekleseydi yüksek ihtimal burada pwm1_enable ve pwm1 dosyaları bulunacaktı ve bunlara müdahale ederek yapabilecektim.
Peki gerilim tabanlı kontrol için hangi dosyalara müdahale etmem lazım?

seron

@bugra9 merhaba,

çok riskli bir işe girmişsiniz. elle müdahale ettim derken ne yaptınız? devreleri mi kurcaladınız?

orjinal fan, sesli de çalışsa aslında en uygunu odur.
taktığınız diğer fan, muhtemelen kasa egzoz fanı dediğimiz yavaş çalışan, 12V/120-140mA lık bir fandır ve amacı kasa içindeki sıcak havanın yavaş yavaş dışarı atılmasıdır. erkan kartının soğutulması için uygun değildir.
o fan yerine, 12V-240mA lık bir fan kullanın. yalnız beslemeyi direkt olarak ekran kartından yapmayın.
Power güç kaynağınızdaki fişlerden birini (mutlaka boşta vardır) bu fana bağlayın. fana seri olarak 47ohm - 1Watt direnç uygulayın. çıplak uçları kısa devreye karşı bantlayarak izole edin.

amd-ati kartların windows tarafında fan kontrol yazılımı vardır. bu yazılım linux tarafında olmadığı için, hız kontrolünü elle yapamazsınız.
yukarıda tavsiye ettiğim yöntemde de fan hızı otomatik olmaz; sabit olur fakat, en azından aşırı ısınmanın önüne rahatlıkla geçer.

bu konuda sorumluluk size aittir. yapacağınız herhangi bir yanlıştan dolayı ortaya çıkabilecek arıza ya da sorunlardan beni sorumlu tutmayın. bu yöntemi ben de kullanıyorum sorunsuz çalışmaktadır.

bunun dışında sürücünün config dosyası ile oynanarak yapılabilip yapılamayacağını bilmiyorum...

[eklenti yönetici tarafından silindi]

bugra9

@seron, cevabın için sağol.

Alıntı Yapelle müdahale ettim derken ne yaptınız? devreleri mi kurcaladınız?
El ile müdahale ettim derken fan hızını otomatikten alıp elimle değer verdim demek istedim. Aynısını linuxde de yapmak istiyorum.

Alıntı Yaporjinal fan, sesli de çalışsa aslında en uygunu odur.
Ses benim için en yüksek öncelikte. Aslında zamanında bilgisayarı toplarken gerek güç kaynağı gerek kasa için fan gerekse işlemci fanını buna dikkat ederek seçmiştim. Masaüstünü fazla kullanmadığım için kasanın sesli çalıştığını hiç farketmemişim. Bir baktım meğerse tüm sorun ekran kartındaymış ve anında müdahalemi yaptım :)

Alıntı Yaptaktığınız diğer fan, muhtemelen kasa egzoz fanı dediğimiz yavaş çalışan, 12V/120-140mA lık bir fandır ve amacı kasa içindeki sıcak havanın yavaş yavaş dışarı atılmasıdır. erkan kartının soğutulması için uygun değildir.
Fanın değerlerini bilmiyorum ama windowda yazılım ile fanın hızını %100 yaptıktan sonra en güçlü oyunu bile açsam ekran kartı ısınmıyor.

Alıntı Yapyalnız beslemeyi direkt olarak ekran kartından yapmayın.
Power güç kaynağınızdaki fişlerden birini (mutlaka boşta vardır) bu fana bağlayın. fana seri olarak 47ohm - 1Watt direnç uygulayın. çıplak uçları kısa devreye karşı bantlayarak izole edin.
Amacım sesi bitirmek olduğu için bana fan kontrolü lazım. Bunun için üç alternatifim olduğunu düşündüm.

1) Biliyorsunuz ki o güç çıkış yeri 5v, 7v, 12v çıkış gerilimine sahip. O kısma bir anahtar takar ve fanı da anahtara bağlarım. Ayrıca anahtarı da kasanın ön panelinden çıkarırım diye düşündüm. Böylece fan hızını elimle 3 kademe olarak ayarlayabilme imkanım olur ama fazla bir fiziksek müdahale gerektirdiği için son tercihim bu.
2) Gider pwm kontollü bir fan alır ya da şuan kasanın içindeki fanı söker ekran kartına takarım. Bu fanı da kasanın system girişine bağlarım. Bunu linuxde kontrolünü rahatlıkla yapabilirim ama bu sefer windowsda yapamayacağımı düşündüğüm için vazgeçtim.
3) Ekran kartı fan çıkışına bağlarım ve bunun kontrolünü yapmaya çalışırım.

Alıntı Yapamd-ati kartların windows tarafında fan kontrol yazılımı vardır. bu yazılım linux tarafında olmadığı için, hız kontrolünü elle yapamazsınız.
Linux tarafında da yapılabileceğine tüm kalbimle inanıyorum olmadı öbür alternatifleri değerlendiririm. :)

Alıntı Yapbu konuda sorumluluk size aittir. yapacağınız herhangi bir yanlıştan dolayı ortaya çıkabilecek arıza ya da sorunlardan beni sorumlu tutmayın. bu yöntemi ben de kullanıyorum sorunsuz çalışmaktadır.
Elektrik/elektronik bilgim yeterli düzeyde. Elbette yapacağım her müdahalede sadece kendim sorumluyum. Sadece yol gösterin yeter.

seron

Seçeneklerinize baktım ve anladım. Eğer elektronikte iyi seviyede iseniz daha güzel bir yol önermek isterdim LM317 entegresini biliyorsunuzdur. Bununla ısıl direnç kullanarak ısıya göre fan hızını otomatik değiştiren basit bir devre kurup delikli pertinaksa işlerseniz, fiziksel-elle müdahale zorunluluğu biter. yazılımdan daha iyi olur. windowsta ayrı konfigürasyon, linuxda ayrı konfigürsyon derdi kalmaz.

Ama yazılımla oynayarak değiştirilebiliyorsa da öyle de olur; malesef ben bu kadar yardım edebilirim.

Sonradan taktığınız fanın voltaj ve akım değerleri ile içdirenci farklı olduğundan donanıma zarar verebilir! ekran kartındaki fanlar muhtemelen 5Voltluk fan. 12V fanı takınca zamanında coşmamasının nedeni budur diye tahmin ediyorum. ya da fanın amper değeri zayıf olduğu içindir. atıyorum ekran kartının orjinal fanı 12V 300mA istiyor, ve kart buna göre tasarlanmış. ama taktığınız fanın akım değeri uygun değil... veya belki de voltaj değeri de uygun değil(ekran kartı 5V-250mA).

aslında hiç üşenmeden bana değerlerini verseniz daha iyi olurdu.

Bir de NOT: o uçlarda ğere çizdiğim standartta uç ise 7Volt olmaz. +12V / (-) / (-) / +5Volt olur.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 16 Ocak 2016 - 14:50:38

Şu deverye bir bakın, basit bir voltaj regülatörü ve ntc ile fan hızı ayarlanabiliyor. parçalar ucuz ve her yerde bulunabilir:
http://elektrikforum.net/sicaklik-ile-dc-motor-hiz-kontrolu/

bugra9

Alıntı YapSeçeneklerinize baktım ve anladım. Eğer elektronikte iyi seviyede iseniz daha güzel bir yol önermek isterdim LM317 entegresini biliyorsunuzdur. Bununla ısıl direnç kullanarak ısıya göre fan hızını otomatik değiştiren basit bir devre kurup delikli pertinaksa işlerseniz, fiziksel-elle müdahale zorunluluğu biter. yazılımdan daha iyi olur. windowsta ayrı konfigürasyon, linuxda ayrı konfigürsyon derdi kalmaz.

Bu yazınızı okuduktan sonra bu zaten ekran kartının kendisinde var ve niye bunu kullanmıyorum diye düşündüm. Daha sonra ekran kartının içindeki biosu indirdim. İnceledim ve istediğim gibi düzenledim. Daha sonra da ekran kartına geri yükledim ki artık ne windowsda ne de linuxde fan kontrolüne ihtiyacım kalmadı.

Kendi orjinal ayarlarında tablo kullanıyormuş ve şöyleymiş,
50°C'de %12 hız
60°C'de %17 hız
70°C'de %24 hız
80°C'de %29 hız
85°C'de %41 hız
90°C'de %47 hız
97°C'de %100 hız

Ben bunu 30°C ile 90°C derece arası hız en düşük %25 ve en yüksek %100 olacak şeklinde kendin ayarla şeklinde değiştirdim. Aslında benimde tablo kullanmam lazımdı çünkü sürekli gerilim değişimi ekran kartını ve fanı yoracaktır ama biraz tembelliğime geldi ve böyle yaptım. Bir ara yeni fana göre bilgisayarı test edip tabloyu oluşturacağım.

Alıntı YapSonradan taktığınız fanın voltaj ve akım değerleri ile içdirenci farklı olduğundan donanıma zarar verebilir! ekran kartındaki fanlar muhtemelen 5Voltluk fan. 12V fanı takınca zamanında coşmamasının nedeni budur diye tahmin ediyorum. ya da fanın amper değeri zayıf olduğu içindir. atıyorum ekran kartının orjinal fanı 12V 300mA istiyor, ve kart buna göre tasarlanmış. ama taktığınız fanın akım değeri uygun değil... veya belki de voltaj değeri de uygun değil(ekran kartı 5V-250mA).

Kendi fanı 12V ve 0.25A değerinde. Taktığım fanın değerlerini yazan taraf ekran kartına baktığından değerleri okuyamadım. O fan eski fana oranla 2 kat büyük olmasına rağmen çektiği akım daha azdı. Buradan ya taktığım fanın 12V değerinden yüksek gerilim kullandığını ya da eski fanın küçük olmasına rağmen gerçekten güçlü olduğunu çıkarıyorum. İkinci olasılık daha ağır basıyor.

Alıntı YapBir de NOT: o uçlarda ğere çizdiğim standartta uç ise 7Volt olmaz. +12V / (-) / (-) / +5Volt olur.
12V - 5V = 7V :)

Yaptıklarım yani bios ile çözüm;
Bu kısım üçe ayrılıyor. Ekran kartındaki biosu alma, biosu değiştirme ve biosu geri yükleme. Her bir kısımı yapan birden fazla yazılım olduğu gibi  birden fazla kısmı aynı anda yapan yazılımlarda olabilir. Ben yaptıklarımı yazıyorum. Kullandığım yazılımların hepsi windows altında çalışıyor ama linux altında da çalışanlar olabilir, araştırmak lazım.
1) http://www.sapphiretech.com/catapage_tech.asp?cataid=291&lang=eng adresinden yazılımı indirdim ve yazılımın arayüzünden "card info" => "save bios" diyerek ekran kartının biosunu bilgisayarıma isim.rom şeklinde kaydettim.
2) http://www.techpowerup.com/downloads/1962/techpowerup-radeon-bios-editor-v1-28/ buradaki yazılımı indirdim ve daha önce kaydettiğim biosu burada açtım. Daha sonra "fan settings" kısmından istediğim ayarları yaptım ve bu değiştirilmiş biosu tekrar bilgisayarıma kaydettim.
3) http://www.techpowerup.com/downloads/2531/atiflash-2-71/ buradaki yazılımla bilgisayara kaydettiğim biosu ekran kartına yazdırdım.

NOT: Bios değiştirmek tehlikeli iştir ve kesinlikle sorumluluk kabul etmiyorum.

Sonuç olarak sorunumu çözmüş oldum ama hala linux altında bir fanı gerilim değişimi yoluyla kontrol edebiliyor muyuz merak ediyorum. Çözüldü olarak işaretleyeyim mi?

seron

Çözümünüz için tebrik etmek lazım :)
Alıntı yapılan: bugra9 - 16 Ocak 2016 - 16:37:24
Çözüldü olarak işaretleyeyim mi?
Siz bilirsiniz. belki bir bilen çıkıp yardım edebilir ama uzun sürer...

ata1

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=43454.msg507722#

http://keenformatics.blogspot.it/2013/06/how-to-solve-dell-laptops-fan-issues-in.html

bazı uygulamalarla deneyimlerim oldu işe yarıyor bende

bugra9

@ata1, o uygulama masaüstünde çalışıyor mu?
Çalıştırmayı denediğimde takıldığım nokta,

[bugra@bugra ~]$ i8kmon
No support for device type: power_supply
    while executing
"exec {*}$config(acpi)"
    (procedure "read_ac_status" line 12)
    invoked from within
"read_ac_status"
    (procedure "read_i8k_status" line 27)
    invoked from within
"read_i8k_status"
    (procedure "make_ui" line 51)
    invoked from within
"make_ui"
    (procedure "main" line 6)
    invoked from within
"main"
    invoked from within
"if {$tcl_interactive == 0} {
    main
    vwait forever
}"
    (file "/usr/bin/i8kmon" line 601)
[bugra@bugra ~]$ acpi -i
No support for device type: power_supply


Anladığım kadarıyla batarya olmadığı için hata veriyor.

ata1

kurulum yaptınız mı? paylaştığım   2 bağlantıya bakınız ayrıca kendi kullandığım diz üstüdür konu hakkında tam bilgim yok .
sudo apt-get install i8kutils

bugra9

Bağlantıda belirtildiği gibi kurulumu yaptım ama çalıştırdığımda hatalar aldım. Zaten aldığım hatayı paylaştım. Hatayı da gelişigüzel yorumlayınca batarya olmamasından kaynaklandığını yani masaüstü bilgisayarlar için çalışmadığı yorumuna vardım ve sorayım dedim.

ata1

emin olmadığımdan net cevap veremiyorum fan sorunu olan hp dv6 diz üstümde kurdum ve çalışıyor . ama masa üstü pc ler için farklı işlem yada program olabilir .
konu hakkında bilgili arkadaşlarım yorumlar sanırım

heartsmagic

i8kutils özellikle dizüstleri için zaten, ayrıca oradaki fan sanırım grafik kartı fanı değildir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

seron

Alıntı yapılan: heartsmagic - 17 Ocak 2016 - 13:15:25
i8kutils özellikle dizüstleri için zaten, ayrıca oradaki fan sanırım grafik kartı fanı değildir.
iki kablo ile beslenen basit kasa fanı. rpm kontrolörü ile değil, gerilim regülasyonu ile hızı kontrol ediliyor ki, zaten çözümü kendisi bulmuş. ama linux tarafında nasıl yapacağını soruyor. Maaşallah arkadaşımız bayağı becerikli çıktı. ben devre yapmasını önerirken gitti, kendisi ayarladı yaptı.  :)

mhmtkrktr

Fan hızını neden ayarlama gereği duyuldu, henüz o kısmı anlayamadım. Yeni takılan fan sessiz çalışıyor zaten, anladığım kadarıyla. Besleme ünitesinden uygun uca bağlayıp, fanı soğutucunun üzerine yönlendirmek yeterli değil mi? Bu durumda fan, baca fanın da olduğu gibi,  bilgisayar açıldığında devreye girer ve sürekli soğutma işini yapmış olur.   

seron

Ekran kartının ısısı bildiğimiz gibi değişkendir; girdiği yük ile zaman zaman ısınır, soğur.

Hep hızlı dönmesi gürültü yaratıyor ve arkadaşımız bunu stemiyor.
hep yavaş dönse bu sefer de yeterli soğutma yapmıyor; bunu da istemiyor. Sağını solunu kurcalayarak linux tarafında da değişken çalışsın istiyor. Doğrusu ben de isterdim; Vindos tarafında böyle çalışması, sanki daha işlevliymiş gibi algılandığından, kullanıcının içi rahat ediyor.

bugra9

Aynen, %100 hızda çalıştığında fan ne kadar sessiz olsa da yine de ses çıkıyor ama %30 hızlarda çalıştığında ise kulağımı kasaya dayamadığım sürece sesini hiç duyamıyorum.
Taktığım fan eski fana göre daha büyük olduğu için harekete geçme gerilimi eski fana göre daha yüksek kalıyordu. Dolayısıyla fanı ekran kartının yönetimine bıraktığımda fan hiç çalışmıyor ve sıcaklık 70 derecelere çıkıyordu (Ekran kartı fanın döndüğünü sanıyor ama normalde dönmüyor). Ben de bunu ekran kartının biosundaki öntanımlı ayarları değiştirerek çözdüm.

Ama kernel yapısını daha iyi anlamak için ilk başta sorduğum soru devam ediyor. Ben ekran kartına ya da bilgisayara takılı gerilim tabanlı kontrole sahip bir fanı nasıl kontrol edebilirim? Linux içinde kendi öntanımlı olarak gelen bir yapısı var mı yoksa kernele eklemeler mi yapmam lazım. Kısacası işletim sistemi altında donanıma nasıl ulaşıldığını anlamaya çalışıyorum.

seron

Alıntı yapılan: bugra9 - 17 Ocak 2016 - 15:35:42
Aynen, %100 hızda çalıştığında fan ne kadar sessiz olsa da yine de ses çıkıyor ama %30 hızlarda çalıştığında ise kulağımı kasaya dayamadığım sürece sesini hiç duyamıyorum.
Taktığım fan eski fana göre daha büyük olduğu için harekete geçme gerilimi eski fana göre daha yüksek kalıyordu. Dolayısıyla fanı ekran kartının yönetimine bıraktığımda fan hiç çalışmıyor ve sıcaklık 70 derecelere çıkıyordu (Ekran kartı fanın döndüğünü sanıyor ama normalde dönmüyor). Ben de bunu ekran kartının biosundaki öntanımlı ayarları değiştirerek çözdüm.

Ama kernel yapısını daha iyi anlamak için ilk başta sorduğum soru devam ediyor. Ben ekran kartına ya da bilgisayara takılı gerilim tabanlı kontrole sahip bir fanı nasıl kontrol edebilirim? Linux içinde kendi öntanımlı olarak gelen bir yapısı var mı yoksa kernele eklemeler mi yapmam lazım. Kısacası işletim sistemi altında donanıma nasıl ulaşıldığını anlamaya çalışıyorum.
Sürücünüz açık kaynak mı? kernel değil de, sürücünüzün bulunduğu dosyaı bulur da bir editör ile açabilirseniz belki birşeyler yapabilirsiniz diye düşünüyorum. bir de yanlış hatırlamıyorsam, yazılım merkezimizde buna dair yazılım vardı sanki... ::)  ben bir araştırayım, bulursam iletimi düzenlerim.

mhmtkrktr

Alıntı YapMasaüstü bilgisayarda ekran kartım Sapphire ati radeon hd4650. Üzerindeki fan çok ses yapıyordu ve bende çıkarıp attım. Şimdi yerine evde bulduğum daha büyük ve sessiz bir fan bağladım

Alıntı YapEkran kartının ısısı bildiğimiz gibi değişkendir; girdiği yük ile zaman zaman ısınır, soğur.

Hep hızlı dönmesi gürültü yaratıyor ve arkadaşımız bunu stemiyor.
hep yavaş dönse bu sefer de yeterli soğutma yapmıyor; bunu da istemiyor. Sağını solunu kurcalayarak linux tarafında da değişken çalışsın istiyor. Doğrusu ben de isterdim; Vindos tarafında böyle çalışması, sanki daha işlevliymiş gibi algılandığından, kullanıcının içi rahat ediyor.

Ben yinede karışmayayım ustaların işine. :) Siz aranızda devam edin. Benden yorum yok.

seron

Alıntı yapılan: mhmtkrktr - 17 Ocak 2016 - 15:44:57

Ben yinede karışmayayım ustaların işine. :) Siz aranızda devam edin. Benden yorum yok.
Estağfirullah hocam yanlış değilsiniz; ama arkadaşımıza o yolu önerdim, kabul etmedi. iyi niyetinize teşekkür ederiz :)

-----------
konuyu detaylıca inceleyemedim fakat şuraya bir bakmak gerekebilir:
http://doctus.org/showthread.php?t=35258

ben hala araştırıyorum, bulursam ekleyeceğim.

heartsmagic

Vardır elbette donanım tarafına müdahalenin bir yolu elbette ancak konuda bahsi geçen konulara o kadar uzağım ki ne şekilde arayacağımı bilmiyorum.Hani olay donanımdan da çıkmış, elektroniğe doğru kaymış gibi :)
Neticede fan denetimi veya iyileştirme yapmaya yaran uygulamalar var etrafta. Demek ki yapılabiliyor bu iş. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

seron

Alıntı yapılan: heartsmagic - 17 Ocak 2016 - 16:51:24
Vardır elbette donanım tarafına müdahalenin bir yolu elbette ancak konuda bahsi geçen konulara o kadar uzağım ki ne şekilde arayacağımı bilmiyorum.Hani olay donanımdan da çıkmış, elektroniğe doğru kaymış gibi :)
Neticede fan denetimi veya iyileştirme yapmaya yaran uygulamalar var etrafta. Demek ki yapılabiliyor bu iş.
Hocam kafa karıştıracak bir durum yok aslında. "Ubuntu'da fan hızı kontrolü" gibi ararsanız bulabilirsiniz. az önce google ile ararken yine bu forumdan eski konular çıktı karşıma. ama şu anda bir kaç site ile birden iletişim halindeyim, bir elektronik forumunda da takılıyorum, haliyle yavaşım. bu forumda biraz ararsak bulunabilir. basit komutlar ve betiklerle yapanlar vardır sanırım. aslında @ata1 burada olaydı bakardı: arch tarafında tam onun işi bunlar... :)

heartsmagic

Fan denetimi meselesi değil benim kafamı karıştıran.
Alıntı YapEski fan, yeni fan ve bağlantı yeri iki girişli. Yani pwm ile değil de gerilim tabanlı kontrol ediliyor. 
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

seron

Alıntı yapılan: heartsmagic - 17 Ocak 2016 - 20:19:16
Fan denetimi meselesi değil benim kafamı karıştıran.
Alıntı YapEski fan, yeni fan ve bağlantı yeri iki girişli. Yani pwm ile değil de gerilim tabanlı kontrol ediliyor.
Açıklayalım da bilgi olsun :)

Şimdi bazı fanlar vardır > iki kablo ile elektrik alır > kırmızı siyah > kasa içinde havalandırma amaçlı fanlarıdır > ön panelde, kasanın arkasında ve power güç kaynağı içinde bundan olur. bazı kasalarda ön panele koymazlar. koymaları lazım aslında.

bazı fanlar vardır > gelişmiştir > 3-4-5 tane kablosu vardır. bu kablolar o fanın gömülü yazılım ile hızının hem denetlenmesini ve okunmasını hem de daha hassas hız ayarı için kullanılır. mesela iki kablo + ve - besleme girişi diğer kablolar data (okuma ve hız kumandası). > Bunlar işlemcilerde, birçok ekran kartlarında kullanılır.

Şimdi arkadaşımızın ekrankartı, iki tane kablo takılabilen besleme jakı içeriyor. üzerindeki orjinal fan da iki kablolu. yani yukarıdaki gelişmiş fandan değil.
bu fan, tabiri caizse "gamyon" gibi bağırıyor. ki bu tip fanları singer dikiş makinesi yağı ile yağlayarak susturduğumuz çoktur ;D
bu kardeşimiz gitti daha az ses yapsın diye yine iki kablolu "adi fan" dediğimiz (soğutma amaçlı değil de havalandırma amaçlı)fan bağladı ve kendisinin de dediğine göre bu uygun değil: ekran kartı fana elektrik veriyor ve dönüyor sanıyor ama fan dönmüyor. halbukine(  ;D ) kendi fanına uygun volaj ve amper değerlerinde bir fan taksa bu kadar uğraşmayacak ;)

"ben ille de linuxda bu yazılıma nasıl müdahale ederim" diye çabalıyor... ki buna karşı çıkmıyorum, öğrensin bize de lazım olur.

mhmtkrktr

Alıntı Yap"ben ille de linuxda bu yazılıma nasıl müdahale ederim" diye çabalıyor... ki buna karşı çıkmıyorum, öğrensin bize de lazım olur.
Öğrenelim kısmına hiç sözümüz yok. İsteğimiz sadece, öğrenelim derken eldeki ekran kartı da yanmasın. :)

heartsmagic

Açıklamalar için teşekkürler, fakat açıklansa dahi konunun üzerine gidecek kadar tecrübe sahibi olmam zor :) Bu nedenle diyorum ya, mümkündür muhtemelen ancak hem bu işten anlayan hem de Linux tecrübesi olan birilerinin el atması lazım olaya. Salt Linux tecrübesi yetmeyebilir kısacası.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.