[Çözüldü] Gparted Disk Genişletme

Başlatan dexter, 13 Kasım 2015 - 22:29:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dexter

Merhaba arkadaşlar. Minitool partition wizard ile ntfs diskten 50gb yer koparttım (windows ortamında). Ama biçimlendirmedim. Windows tarafında disk konusunda sorun yaşamadım. Fakat ubuntu başlangıçta 50gb yer kopattığım disk için  bağlayamadım diye hata veriyor. Normalde bu hatayı windows'un hızlı başlatma özelliği etkinken veriyor ve ubuntudan o diske ulaşılamıyor o oturum boyunca. Fakat ben hem o özelliği kapattım (ve kapattıktan sonra bu sorunla bir daha karşılaşmadım) hemde bu uyarıyı verdikten sonra ben s tuşuna basarak devam et diyorum ubuntu açılıyor ve ben ubuntu içinde o diske ulaşabiliyorum. Bu neden oluyor acaba ve nasıl çözebilirim. Ayrıca bu koparttığım diski ubuntunun kurulu olduğu bölümü genşletmek için kullansam bu sorun devam eder mi?

Ekleme: Ayrıca  parça koparttığım disk bölümü önceden /media/josefk/data olarak geçiyordu şimdi ise  /media/josefk/data2 olarak geçiyor. Ve bu yüzden bu disk bölümündeki meritokrasi klasörünü görmüyor btsync.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Kasım 2015 - 00:39:46

şuanki disk bölümlenmesine ait gparted ekran görüntüsünüde aşağıda paylaşıyorum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 14 Kasım 2015 - 17:49:45

Neden kimse beni sallamıyor   :D

[eklenti yönetici tarafından silindi]

seron

Merhaba,

koparttım dediğiniz kısmın, bildiğim kadarıyla formatlanması şarttır. Değilse UNALLOCATED (RAW-ham bölüm) olur. Resim de de öyle görünüyor. Unalloceted durumdaki bir diski kullanamazsınız. Hangi işletim sistemini kullanırsanız kullanın, o bölümü biçimlendirmeden kullanamaz, mount edemez(türkçesi açamaz/bağlayamaz) içine giremezsiniz. Linux'da Gparted kurun ve çalıştırıp (şifre soracaktır) o 50lik bölümü NTFS olarak biçimlendirin. VEYA:

Windows ortamında Bilgisayar-sağtık, özellikler, araçlar, disk denetleme(scandisc) özelliğini açınız ve tüm kutucukları doldurup denetle deyiniz.
yeniden başlatıp linuxda kontrol ediniz(muhtemelen sorun devam edecektir ama belki çözülür diye)
Minitool partition wizard'ı tekrar çalıştırın. içinde veri var ise mutlaka yedekleyip istediğiniz bir biçimde formatlayın; NTFS olur, FAT olur... uygula dedikten sonra sisteminizi yeniden başlatıp yine windowsla başlayın be bilgisayarımda görünüp görünmediğini kontrol edin. muhtemelen görünecektir.
Şimdi tekrar yeniden başlatıyoruz ve linuxda duruma bakıyoruz. düzeldiyse ne ala düzelmediyse kod bilen ileridüzey arkadaşlar devreye girmelidir.

win ve linux kurulmuş bir istemde bu tip hatarın olması normaldir. MBR nedir? MFT nedir? Windows loader, LİLO, Linux grub gibi kavramlar nelerdir? bunları iyice araştırıp öğrenirseniz daha az sıkıntı yaşarsınız. o partisyonu linuxu kurmadan evvel oluşturup ayarlasaydınız, o sorun kesinlikle olmayacaktı.

kolay gelsin efendim.

dexter

Alıntı yapılan: seron - 14 Kasım 2015 - 18:25:16
Merhaba,

koparttım dediğiniz kısmın, bildiğim kadarıyla formatlanması şarttır. Değilse UNALLOCATED (RAW-ham bölüm) olur. ben resimden hangi bölümü koparttığınızı tam anlamadım fakat eğer içinde veri yok ise,

Windows ortamında Bilgisayar-sağtık, özellikler, araçlar, disk denetleme(scandisc) özelliğini açınız ve tüm kutucukları doldurup denetle deyiniz.
yeniden başlatıp linuxda kontrol ediniz(muhtemelen sorun devam edecektir ama belki çözülür diye)
Minitool partition wizard'ı tekrar çalıştırın. içinde veri var ise mutlaka yedekleyip istediğiniz bir biçimde formatlayın; NTFS olur, FAT olur... uygula dedikten sonra sisteminizi yeniden başlatıp yine windowsla başlayın be bilgisayarımda görünüp görünmediğini kontrol edin. muhtemelen görünecektir.
Şimdi tekrar yeniden başlatıyoruz ve linuxda duruma bakıyoruz. düzeldiyse ne ala düzelmediyse kod bilen ileridüzey arkadaşlar devreye girmelidir.

win ve linux kurulmuş bir istemde bu tip hatarın olması normaldir. MBR nedir? MFT nedir? Windows loader, LİLO, Linux grub gibi kavramlar nelerdir? bunları iyice araştırıp öğrenirseniz daha az sıkıntı yaşarsınız. o partisyonu linuxu kurmadan evvel oluşturup ayarlasaydınız, o sorun kesinlikle olmayacaktı.

kolay gelsin efendim.

koparttığım 50 gb biçimlendirilmemiş kısımı ubuntunun kurulu olduğu  bölümü genişletmek için kullandım(gparted ile genişlettim live usb kullanarak) kullandım. 10gb olan ubuntulu kısım şu an 60gb oldu. Fakat problem devam ediyor. Benim anladığım kadarıyla parça koparttığım diskin isminin ubuntuda  /media/josefk/data'dan  /media/josefk/data2'ye dönüşmesi. Sanırım diski mount eden uygulama neyse onda hala  /media/josefk/data  olarak geçiyor olabilir ve doğal olarak diski mount edemiyor diye düşünüyorum. Ama bunu nasıl düzeltirim bilmiyorum.

seron

Nasıl düzeltilir bilmiyorum ama, eğer geri almak gibi bir düşünceniz olursa partition magic programında merge disk diye bir işlev var; sanırım onunla tekrar birleştirilir.

speakerXXL

Aşağıdaki komutların çıktılarını paylaşınız.

sudo fdisk -l
sudo parted -l
sudo lsblk
sudo blkid

dexter

Alıntı yapılan: speakerXXL - 14 Kasım 2015 - 18:55:10
Aşağıdaki komutların çıktılarını paylaşınız.

sudo fdisk -l
sudo parted -l
sudo lsblk
sudo blkid

Çıktılar sırayla şöyle:

sudo fdisk -l
Alıntı YapWARNING: GPT (GUID Partition Table) detected on '/dev/sda'! The util fdisk doesn't support GPT. Use GNU Parted.

Disk /dev/sda: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 121601 cylinders, total 1953525168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: 0x00000000

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1  1953525167   976762583+  ee  GPT
Partition 1 does not start on physical sector boundary.

sudo parted -l
Alıntı YapModel: ATA WDC WD10EZEX-00B (scsi)
Disk /dev/sda: 1000GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: gpt

Number  Start   End     Size    File system  Name                          Flags
1      1049kB  316MB   315MB   ntfs         Basic data partition          hidden, diag
2      316MB   419MB   104MB   fat32        EFI system partition          boot
3      419MB   554MB   134MB                Microsoft reserved partition  msftres
4      554MB   463GB   462GB   ntfs         Basic data partition          msftdata
5      463GB   463GB   472MB   ntfs                                       hidden, diag
6      463GB   936GB   472GB   ntfs                                       msftdata
7      936GB   1000GB  64,4GB  ext4

sudo lsblk
Alıntı YapNAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda      8:0    0 931,5G  0 disk
├─sda1   8:1    0   300M  0 part
├─sda2   8:2    0    99M  0 part /boot/efi
├─sda3   8:3    0   128M  0 part
├─sda4   8:4    0 430,6G  0 part
├─sda5   8:5    0   450M  0 part
├─sda6   8:6    0   440G  0 part
└─sda7   8:7    0    60G  0 part /
sr0     11:0    1  1024M  0 rom 

sudo blkid
Alıntı Yap/dev/sda1: LABEL="Recovery" UUID="CC92EBA192EB8DF0" TYPE="ntfs"
/dev/sda2: UUID="20EC-B10B" TYPE="vfat"
/dev/sda4: UUID="4C80627D80626D80" TYPE="ntfs"
/dev/sda5: UUID="925C90535C903447" TYPE="ntfs"
/dev/sda6: LABEL="data" UUID="01D11CCDE20C37E0" TYPE="ntfs"
/dev/sda7: UUID="3dbca8a0-e247-4f41-b643-3d6960de3e23" TYPE="ext4"

speakerXXL

Alıntı Yapben s tuşuna basarak devam et diyorum ubuntu açılıyor

Ubuntu'nun kurulu olduğu disk bölümünün boyutunu artırınca /dev/sda7 disk bölümünün UUID değeri değiştiği için, /etc/fstab dosyasında tanımlanan değerle farklılık olmasından dolayı kök dizinin bağlanması ile ilgili başlangıçta bir hata mesajı alıyorsunuz. Bunu çözmek için /etc/fstab dosyasında yer alan değeri ile sudo blkid çıktısında aldığınızdeğer ile değiştirmeniz gerekir.

Bunun için aşağıdaki komutla /etc/fstab dosyasını açabilirsiniz.

sudo gedit /etc/fstab

Yapamazsanız dosya içeriğini paylaşırsınız.

dexter

Alıntı yapılan: speakerXXL - 14 Kasım 2015 - 19:12:16
Alıntı Yapben s tuşuna basarak devam et diyorum ubuntu açılıyor

Ubuntu'nun kurulu olduğu disk bölümünün boyutunu artırınca /dev/sda7 disk bölümünün UUID değeri değiştiği için, /etc/fstab dosyasında tanımlanan değerle farklılık olmasından dolayı kök dizinin bağlanması ile ilgili başlangıçta bir hata mesajı alıyorsunuz. Bunu çözmek için /etc/fstab dosyasında yer alan değeri ile sudo blkid çıktısında aldığınızdeğer ile değiştirmeniz gerekir.

Bunun için aşağıdaki komutla /etc/fstab dosyasını açabilirsiniz.

sudo gedit /etc/fstab

Yapamazsanız dosya içeriğini paylaşırsınız.

sda7 yerine sda6'yı değiştirmem gerekmiyormu çünkü sorun sda6 bölümünde. Ayrıca fstab dosyasının çıktısını aşağıya ekledim. Orada sda7 değeri aynı sda6 değeri farklı.
Alıntı Yap# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>

#Entry for /dev/sda7 :
UUID=3dbca8a0-e247-4f41-b643-3d6960de3e23   /   ext4   errors=remount-ro   0   1
#Entry for /dev/sda2 :
UUID=20EC-B10B   /boot/efi   vfat   defaults   0   1
#Entry for /dev/sda1 :
UUID=CC92EBA192EB8DF0   /media/Recovery   ntfs   defaults,nls=utf8,umask=0222,noauto   0   0
#Entry for /dev/sda6 :
UUID=28FD57B06E73A5EA   /media/data   ntfs-3g   defaults,locale=en_US.UTF-8   0   0

Birde birebir aynısınımı yazmam lazım yoksa sadece uuid değerinimi değiştirecem. Çünkü farklı formatlarda yazılmış sudo blkid çıktısı ile fstab dosyasındaki değerler.

speakerXXL

Dosya içeriğini aşağıdaki şekilde değiştirip kaydediniz. Çıktıları alıntı yerine kod etiketi içinde paylaşırsanız daha güzel olur.

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>

#Entry for /dev/sda7 :
UUID=3dbca8a0-e247-4f41-b643-3d6960de3e23   /   ext4   errors=remount-ro   0   1
#Entry for /dev/sda2 :
UUID=20EC-B10B   /boot/efi   vfat   defaults   0   1
#Entry for /dev/sda1 :
UUID=CC92EBA192EB8DF0   /media/Recovery   ntfs   defaults,nls=utf8,umask=0222,noauto   0   0
#Entry for /dev/sda6 :
UUID=01D11CCDE20C37E0   /media/data   ntfs-3g   defaults,locale=en_US.UTF-8   0   0

dexter

Tamam dediğiniz gibi yaptım ve sorunum çözüldü çok  teşekkürler. Kod etiketi içinde dedğiniz gibi yapacam bundan sonra :)