Windows chkdsk sorunu ve silinen dosyaların geri getirilmesi

Başlatan cokomoko, 24 Ekim 2015 - 16:29:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

seron

Arkadaşlar, çok bilgili olmamama rağmen dayanamadım, yazayım dedim.

Sürekli linux kullandığınızda ve windows tarafından da kullanılan depo diskinize linux tarafından dosya ekle-sil gibi işlemler yaptığınızda, windows'un bundan haberi olmadığı için, scandisc yapmak gereksinimi oluyor. Bunun nedeni windows MFT'sinde değişiklik/güncelleme olmamasıdır. Aynı sorun, dual boot windows kullandığınızda da olur, çok karşılaştım. Mesela bende toplamda üç bilgisayar var:

birinde dual boot XP+7,
birinde XP+Mint ,
şu an kullandığımda 7+Mint.

XP+7 olan bilgisayarımda, atıyorum, XP de iken gider Win7 nin partisyonuna geçer oradan bir dosya ya da klasör ekler-silersem bir dahaki boot'ta check disk gerekiyor. Genellikle dosya kaybı olmuyor; ancak linux'da depo kısmını kurcalarsam, windowsla boot edildiğinde checkdisc oluyor ve silinen dosyalarımı "bilmem ne- LOST" adlı bir klasöre topladım diyor.
Gerçekten de yokettiği o dosyaları orada buluyorum. Her iki sistemin de ortak kullandığı dosyalar bu şekilde risk altında olabiliyor.

Fakat daha önemli bir durum var: kullanıcıların şunu iyi bilmesi şart; silme nedir? dosyalar tamamen mi silinir? işte bunu çözerseniz recovery(undelete/kurtarma) programlarına her zaman ihtiyaç duymayabilirsiniz. Bir partisyon, windows tarafından chk edilse bile aslen o dosya silinmez. daha önce yazmıştım, "hirens boot cd-DVD" ile sisteminizi başlatıp "mini windows" ile başlarsanız, içinde "partition find and mount(ismi yanlış yazıyor olabilirim)" adlı bir program vardır. Bu programı başlatıp ilgili partisyonu gösterirseniz, o dosyalarınıza kolayca ulaşabilirsiniz (diye umuyorum).

Yalnız, LLF yapmak gibi bir durumda, bilenler bilir, disk üzerine sıfır yazılarak dosyalar yok edildiğinden*, artık giden dosyalar geri getirilemez.
-----
*sadece dosyalar değil, partisyonlar ve buna benzer bütün disk bilgileri yokedilir, disk artık RAW(ham) hale gelir. MBR, MFT ve NTFS gibi kavramlar artık o disk için yok olmuştur.

Dolayısıyla eğer bir diskte veri kaybı yaşamışsanız, bir diski açamıyorsanız, ya da buna benzer durumlarla karşılaşmışsanız, korkmayın. mutlaka geri getirmenin yolları (verilerin üzerine yazmamak koşuluyla) var. sorun yaşayan arkadaşlara elden geldiğince yardıma hazırım.

bu arada yukarıda sözü geçmiş; "sistem geri yükleme ile geri gelir mi?" gibisinden birşeyler söylenmiş. Gelmez. Sistem geri yükleme sadece windowsun "register" dediğimiz kısmında gerçekleştirilen bir değişikliktir. chk-disc olayını kapsamaz.