[Çözüldü] Manuel Yüklenen Yazılım Nasıl Her Dizinde Çalıştırılabilir Yapılır?

Başlatan hefese, 18 Eylül 2015 - 09:06:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hefese

Merhaba,

Manuel yüklediğim bir yazılımı normalde çalıştırabilmek için yazılımın klasör dizininin içine cd komutu ile girmem gerekiyor. Ondan sonra yazılımı çalıştırabiliyor oluyorum. Fakat benim istediğim ve yapılabildiğine emin olduğum şey ise bu yazılımı istediğim her dizinde çalıştırabilmek. Bunun için çeşitli yerlerde /etc/environment ya da /etc/profile gibi dosyaların manipule edilmesine dair notlarla karşılaştım ama henüz başarılı olamadım. Bu konuda yardımcı olabilecek bir kimse var mı?

mozhan

yazılım için /usr/share/applications ta bi entry oluştursan ona verdiğin ad ile her yerden çalıştırabilirsin diye düşünüyorum
When we ride on our enemies..

https://github.com/mustafaozhan

betseg

/usr/share/applications çift tıklama için.

İki yöntemle yapılabilir. Biri .bashrc dosyasına
alias programadi='/home/kullaniciadi/dizin/programadi'
diye bir satır eklenebilir. "programadi" yazılınca otomatik olarak "/home/kullaniciadi/dizin/programadi" çalıştırılır.

Diğer yöntem ise program direkt olarak /bin/ dizinine konulabilir.

ekremsenturk

Tek bir dosyadan oluşan bir çalıştırlabilir dosyayı el ile kurmk istiyorsan, cd komutu ile dosyanın bulunduğu dizie girdikten sonra
sudo install dosya_adı /usr/bin
veya
sudo install dosya_adı /usr/local/bin
komutları ile, terminalden çalıştırılabilecek şekilde kurabilirsin.

Çok sayıda dosyası olan bir uygulama için, uygulamayı /opt dizinine kurabilirsin ve başlatıcısına  /usr/local/bin veya /usr/bin dizinine bir link oluşturursun.  Örnek:
sudo ln /opt/Harakiri/harakiri.bin /usr/local/bin/harakiri
Bu şekilde yine terminalden uygulamayı başlatabilirsin.

/usr/share/application dizininde ise, uygulamanın bir başlatıcı simgesi mevcut ise, oraya kurulması gerekir. Ancak simgeyi temsil eden .desktop dosyası uygulamanın başlatıcı dosyasını belirli bir yerde arayacaktır.  Sadece uygulama ismi kullanarak, uygulamayı başlatıyorsa, yine yukarıda anlattığım gibi, uygulamanın komutu isminde bir link'in doğru yerde var olması yeterli.

Bazı uygulamaların farklı sürümleri, varsayılan olarak ana klasör ve dosyalarını farklı dizinlerde kuruyor olabilirler. Uygulama ne kadar basit ise, kurulumu da o kadar kolay. Yardım bölümleri, Man dosyaları gibi çok karmaşık yapıya sahip uygulamaları doğru kurabilmek, bazen çok vakit alır. Ve hatalı kurulumlara neden olabilir.

heartsmagic

Alıntı yapılan: hefeseBunun için çeşitli yerlerde /etc/environment ya da /etc/profile gibi dosyaların manipule edilmesine dair notlarla karşılaştım ama henüz başarılı olamadım. Bu konuda yardımcı olabilecek bir kimse var mı?
Neden başarılı olamadın örneğin? Farklı yollardan bahsetmiş arkadaşlar, ancak bu uygulama basit bir şeyse yapabileceğin en basit şey:

sudo ln -s /nerede/bu/uygulama /usr/local/bin
Yok, uygulamanın olduğu dizini sistem yoluna eklemek istiyorum diyorsan, uygulamanın olduğu dizin bilgileri gibi bilgileri ve şimdiye kadar bu iş için neler yaptığını aktar lütfen.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

hefese

Alıntı yapılan: betseg - 18 Eylül 2015 - 13:03:18
/usr/share/applications çift tıklama için.

İki yöntemle yapılabilir. Biri .bashrc dosyasına
alias programadi='/home/kullaniciadi/dizin/programadi'
diye bir satır eklenebilir. "programadi" yazılınca otomatik olarak "/home/kullaniciadi/dizin/programadi" çalıştırılır.

Diğer yöntem ise program direkt olarak /bin/ dizinine konulabilir.

İşe yaradı. Teşekkürler.

Alıntı yapılan: mozhan - 18 Eylül 2015 - 12:58:24
yazılım için /usr/share/applications ta bi entry oluştursan ona verdiğin ad ile her yerden çalıştırabilirsin diye düşünüyorum

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 18 Eylül 2015 - 16:53:02
Tek bir dosyadan oluşan bir çalıştırlabilir dosyayı el ile kurmk istiyorsan, cd komutu ile dosyanın bulunduğu dizie girdikten sonra
sudo install dosya_adı /usr/bin
veya
sudo install dosya_adı /usr/local/bin
komutları ile, terminalden çalıştırılabilecek şekilde kurabilirsin.

Çok sayıda dosyası olan bir uygulama için, uygulamayı /opt dizinine kurabilirsin ve başlatıcısına  /usr/local/bin veya /usr/bin dizinine bir link oluşturursun.  Örnek:
sudo ln /opt/Harakiri/harakiri.bin /usr/local/bin/harakiri
Bu şekilde yine terminalden uygulamayı başlatabilirsin.

/usr/share/application dizininde ise, uygulamanın bir başlatıcı simgesi mevcut ise, oraya kurulması gerekir. Ancak simgeyi temsil eden .desktop dosyası uygulamanın başlatıcı dosyasını belirli bir yerde arayacaktır.  Sadece uygulama ismi kullanarak, uygulamayı başlatıyorsa, yine yukarıda anlattığım gibi, uygulamanın komutu isminde bir link'in doğru yerde var olması yeterli.

Bazı uygulamaların farklı sürümleri, varsayılan olarak ana klasör ve dosyalarını farklı dizinlerde kuruyor olabilirler. Uygulama ne kadar basit ise, kurulumu da o kadar kolay. Yardım bölümleri, Man dosyaları gibi çok karmaşık yapıya sahip uygulamaları doğru kurabilmek, bazen çok vakit alır. Ve hatalı kurulumlara neden olabilir.

Benim için faydalı olan bu bilgileriniz için çok teşekkürler.

heartsmagic

Konu senin için çözüldüyse şöyle bir uygulamamız var: cozuldukonusu

tlg

Şöyle bir işe yarar bilgi daha verelim,
sudo ile kopyalama veya bağlantı oluşturmaktansa ev dizinine "bin" adlı bir klasör oluşturup PATH e ekleyebilirsin, daha sonra o klasöre atacağın her çalıştırabilir dosyaya uçbirimden rahatça ulaşabilirsin.
Yapman gerek, klasörü oluşturduktan sonra;

PATH="$HOME/bin:$PATH"

hefese

Alıntı yapılan: tlg - 19 Eylül 2015 - 15:26:17
Şöyle bir işe yarar bilgi daha verelim,
sudo ile kopyalama veya bağlantı oluşturmaktansa ev dizinine "bin" adlı bir klasör oluşturup PATH e ekleyebilirsin, daha sonra o klasöre atacağın her çalıştırabilir dosyaya uçbirimden rahatça ulaşabilirsin.
Yapman gerek, klasörü oluşturduktan sonra;

PATH="$HOME/bin:$PATH"

Bu path bilgisini nereye eklemeliyim peki?

heartsmagic

Farklı seçenekler mevcut aslında. Ev dizinindeki .bashrc, .profile dosyaları olabilir. Bazı değişiklikler gösteriyor dosyalar, etkileşimli kabuk mu açıldı yoksa başka bir şey mi çalıştıracak komutları vs. gibi. Ancak basit bir şekilde iki dosya da normal bir kullanıcının işini görür sanırım.