Ekran Kartı Driverleri Kullanma

Başlatan Roccat, 23 Eylül 2015 - 00:13:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Roccat

İyi günler arkadaşlar ! Yazılım ve Güncelleştirme Merkezinde ekran kartlarının driverlerinin gözüktüğü kısımda kafam bir şeye takıldı ; 3 adet seçenek mevcut
* NVIDIA Binary Driver - 331.113' dan nvidia-331 kadarı kullanılıyor. (sahipli, test edildi)
* NVIDIA Binary Driver - 331.113'dan nvidia-331 kadarı kullanılıyor. (sahipli)
* X.OrgXserver-nouveau display driver' dan xserver-xorg-video-nouveau kadarı kullanılıyor (açık kaynak)
Sorum ise şu ; 3 seçenekten en sonuncusu seçiliydi. Bende en üsttekini seçtim, "NVidia ekran kartımı kullanmıyor heralde.." diyerek. Her oyun oynamak istediğimde NVidia yı seçip, oyundan çıktığımda tekrar 3. seçeneğe mi dönmem gerekiyor, yada 3. seçenek her ikisinide kullanmama olanak sağlıyor mu ? Sevgiler, saygılar.
Özgür yazılımlar, özgür insanlar..

natgho

Hayır ben Windows Düşmanı Değilim,Bu Yüzden Linux Kullanmıyorum, Ben Sadece Benim Donanımımda At Koşturacaksa Bir Yazılım, her Adımını Bilme Sorumluluğunu Hisseden Bir Teknologtan Fazlası olmadığım İçin Linux Kullanıcısıyım.

heartsmagic

@Roccat, üç seçenek demeyelim iki seçenek diyelim, biri sürüm farklılığından geliyor sadece. İki sürücü var orada, biri Nvidia'nın sağladığı, diğeri ise açık kaynak kodlu sürücü. Üçüncü dediğin açık kaynak olan ve şu ana kadar onu kullanıyormuşsun. Duruma göre Nvidia'nın da sürücüsünü kurman, kullanman mümkün. Şu çıktıları görürsek fikir yürütebiliriz: ekrankomut

Fakat, diğer başlıkta söylediğim gibi senin öncelikle Ubuntu sürüm meselesini halletmen lazım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Roccat

natgho nickli arkadaşımızın verdiği bağlantıda tarif edildiği gibi "basit kurulum" başlığı altındaki Bumblebee kurulumunu yaptım ama bilgisayarımı yeniden başlat yaptıktan sonra kullanamadım. Bilgisayarım durmadan ekranı kapatıp açıyordu, müdahalede etmeme izin vermeyince format atıp 14.04 ü kurdum. Bu arada bundan sonra 14.04 ü kullanıcam hearthsmagic, akıllandım.  :D İstediğiniz çıktılarda burada buyurun ;

* lspci | egrep "VGA|3D|Display" yazdığımda :
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Haswell-ULT Integrated Graphics Controller (rev 0b)
04:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GK107M [GeForce GT 750M] (rev a1)

* glxinfo | grep render yazdığımda :
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Haswell Mobile
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_MESA_texture_signed_rgba, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_light_max_exponent,

* xrandr yazdığımda ise :
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1366 x 768, maximum 32767 x 32767
eDP1 connected primary 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 193mm
   1366x768       60.1*+   40.0 
   1360x768       59.8     60.0 
   1024x768       60.0 
   800x600        60.3     56.2 
   640x480        59.9 
HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

şeklinde sonuç alıyorum.

heartsmagic

Neticede makinede Optimus olduğu için Bumblebee veya Prime kurman lazım. Sen önce Bumblebee'yi bir dene, @natgho vermiş bağlantıyı, yine onu kullanacaksın. Sorun yaşarsan sistemi yeniden kurmana gerek yok, uçbirimden falan müdahale ederiz. Yalnız, kurulum çıktılarını buraya geçersen güzel olur.

Roccat

Verilen linkdeki "gelişmiş kurulum" daki bütün adımları, sırası ile gerçekleştirdim ama yeniden başlat yaptıktan sonra "operating system not found" yazısıyla karşılaştım. Bilgisayarımın servisini aradım ve bana bilgisayarı servise göndermem gerektiği söylendi. Sorunumu onlara havale ediyorum. Bilgisayarıma kavuştuktan sonra tekrar sizinle bu başlık altında iletişime geçicem.

tlg

@Roccat, basit kurulumu yapsaydınız daha rahat olurdu ki ayrıca o gelişmiş kurulum daha tecrübeli kullanıcılar için sadece ihtiyacı olan paketleri kurmak için anlatılmıştır. Aldığınız hatanın bu kurulumla alakası olduğunu zannetmiyorum ki zaten ayrı bir başlık açsaydınız o konuda halledilebilirdi. Madem servise göndermişsiniz iş işten geçmiş artık. Bilgisayarınız geldiğinde size önerim;

- 14.04 ve sonraki sürümler için Basit kurulum

konu başlığını takip eden kurulumu yapmanız.

Roccat

Malesef tlg nickli arkadaşım bu konu hakkında bana yardımcı olamazsınız çünkü linux konusunda profesyonel denilebilicek seviyede birisi ile mail üzerinden iletişime geçtim ve dediklerini yapmama rağmen "operating system not found" hatasını almaya devam ettim. Geriye bir tane ihtimal kalıyor; Hard Diskimin değiştirilmesi gerektiği. Servisle iletişime geçtim çünkü onlarda açıp bakıcak bilgisayarıma ve karar vericekler. Eğer konudaki bütün konuşmaları okursanız anlıycaksınız ki zaten ilk başta "Basit kurulum" başlığı altındakileri yaptım ve sorunla karşılaştım. Bu yüzden diğer kurulum seçeneğini denemiştim.

heartsmagic

Söylendiği gibi basit kurulum esasında iş görecektir. Yaşanan sorunları çözmek için gelişmiş yöntem kullanmaya gerek yok. Hele bir makine gelsin duruma tekrar bakarız.
Son aldığın hatanın da bu kurulumla ilgisi yoktur @tlg'nın söylediği üzere. Başka bir şey olmuş belli ki ve makine diske ulaşamıyor. Burada da iki ihtimal var:

1. Sistem bölümlerini bir şekilde silmişsin, ki bu durumda dahi Grub ile karşılaşman gerekiyor. Ancak ve ancak MBR de uçmuşsa aldığın hatayı alırsın sanırım, onu da doğrudan yapmak mümkün değil.
2. Donanımsal bir sıkıntı olmuştur. Bunu da artık servisten makineyi alırken öğrenirsin.

samisener71

Servise vermeden önce usb bellek üzerinden ubuntu yu live cd olarak çalıştırıp sabit diski görebiliyor musun baksaydın keşke. Bir müşterim de senin gibi servise gönderdi aynı hatayı almaya başladığında sabit diski değiştirdiler. Şimdi o müşterimden kalan 2,5" lik sabit diski masa üstü bilgisayarıma takıp elementary os kurdum :)