Türk Lirası simgesi

Başlatan Yaver, 18 Ağustos 2015 - 11:21:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yaver

Merhaba,
Daha önce pek işim olmadığı için kurcalamadım fakat artık Ubuntu'yu iş için kullanmak istediğimden bu konu benim için önem arz ediyor. Ubuntu 14.04 LTS kullanıyorum ve Türk Lirası simgesini AltGr+T kombinasyonuyla kullanamıyorum. Forumda Türk Lirası ile alakalı sadece bu konuyu buldum. O konunun tarihi eski olduğu için yeniden konu açma ihtiyacı hissettim. Linkteki konuda Türk Lirası simgesinin Unicode 6.2 sürümünde olduğu ama Ubuntu'nun Unicode 6.1 kullandığı yazıyor. Dahası "tamam olsun, başka türlü kurulumu vardır" diyerek baktığım kurulum makalelerinde TCMB'nin sitesine yönlendiren linkler çalışmıyor. Ayrıca TCMB'nin sitesinde kurulum sayfasında da Linux ile alakalı bi yazı yok. Konuyla alakalı Launchpad'e hata raporu gönderdim ama Türk Lirası simgesini Ctrl+Shitf+U ile yazmamı söylediler. Bu problem Ubuntu'nun yeni sürümlerinde çözüldü mü acaba?

İşin aslı bu konuda geliştiricilerin gerekli ilgiyi göstermemesine de kızıyorum.Zira Hindistan'ın Rupe simgesini duyurduğu yıl Ubuntu'ya Rupe simgesi desteği geldi. Bizdeyse "sistem hakkında" kısmına girdiğimizde hala para birimi olarak YTL görünüyor.

Asıl sorum şu: TL desteği yeni sürümlere geldi ama LTS'de mi yok? Eğer durum böyleyse, simgeyi LTS'de kullanmak için ne yapabilirim? Kullanmak derken de çetrefilli yollarla kullanmaktan bahsetmiyorum. Windows'daki gibi herhangi bir metin alanında AltGr+T tuşlarına bastığımda Türk Lirası simgesini yazabilmekten bahsediyorum.

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Yaver

Teşekkür ederim. Görmüştüm o konuyu. Ordaki çözüm de yazı tipleriyle çalışıyor. Ben nasıl yapılacağını buldum fakat xkb-config'e hata raporu açıp istekte bulunmadan buraya da yazmak istemedim. Standartlaşmasını istiyorum çünkü. xkb'yi düzenleyip yapabiliyorum şu an. herhangi bir metin alanında AltGr+T tuşlarına bastığımda simge çıkıyor.

/usr/share/X11/xkb/symbols klasöründe avro simgesinin ve rupe simgesinin nasıl entegre edildiği görünüyor.  Hatta Linux Mint'de klavye seçeneklerinde "4 tuşunda rupe" diye bi seçenek dahi var. Hata raporu açmak istememdeki sebep avro gibi rupe gibi desteğin kurulumda gelmesini sağlamak. Yalnız hata raporunu nereye açacağımı bilemiyorum. Ubuntu'nun xkb-config paketine mi yoksa direk freedesktop xorg'daki xkb-config paketine açmalı?

heartsmagic

freedesktop tarafına açmak lazım sanırım, Rupi için oraya yapmışlar örneğin:
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=59157

Peki sen "TM" karakterini ezdin mi? Yoksa başka bir şeye mi atadın onu? 

Yaver

O raporu görmemiştim iyi oldu. Ben "TM" karakteriyle yer değiştirdim eğer ezmekten kastınız buysa. Klavye düzenini görüntülediğimde t tuşunda "TM" yerine lira simgesi görünüyor.

heartsmagic

"TM" kullanılamıyor mu yani şu durumda? O konu gündeme gelebilir, gerçi boşta bir tuş kombinasyonu daha var sanırım oraya da atanabilir duruma göre. shift+alt gr boştaydı yanlış hatırlamıyorsam.

Yaver

Hayır. TM'nin kullanılabilmesi için herhangi bir şey yapmadım. Muhtemelen kullanılamıyordur. Şu an deneyemiyorum başka bir bilgisayarda olduğum için. Varsayılan olarak t tuşu şu şekilde görünüyor;

key <AD05>  { [         t,          T,     trademark,    VoidSymbol ] };

Dediğiniz gibi Shift+AltGr boşta. TM simgesinin orda olması daha doğru olur gibi geliyor.

heartsmagic

Bence de TM simgesi shift+alt gr kısmına koyularsa daha güzel olur. TL simgesi için her yerde Alt+T yazılıp çiziliyor zaten.

D@bbe

™ bende bu çıktı + bence o simge saçma... kullanışsız Alt Gr + T ise zaten kullanılıyor... ™ ve TL yazıverin ne farkedecek?

poʍǝɹǝd bʎ ɔɐspǝɹ˙˙˙

heartsmagic

Ne fark edecek derken? Ortada bir simge var ve bazı kullanıcılar bunu kullanmak isteyebilir.